Navigacija
 Portal
 Forum
 FAQ
Ko je trenutno na forumu
Imamo 9 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 9 Gosta :: 2 Provajderi

Nema

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 309 dana Pon Jan 09, 2012 11:51 pm
Zadnje teme
» DW - svetska scena i region Balkana
Juče u 7:31 pm od Brave Heart

» This day in rock history and other news...
Juče u 6:59 pm od Brave Heart

» Vesti iz sveta astronomije...
Juče u 6:54 pm od Brave Heart

» Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)
Juče u 6:33 pm od Brave Heart

» Sve o "pametnim" telefonima i sličnim čudima tehnike...
Juče u 5:54 pm od Brave Heart

» Filmske novosti...
Ned Nov 18, 2018 6:25 pm od Brave Heart

» Vesti iz sveta umetnosti
Ned Nov 18, 2018 6:22 pm od Brave Heart

» Proza članova Ideja foruma
Čet Nov 15, 2018 1:48 pm od ttooma

» Misli nas "malih"
Pon Nov 12, 2018 8:31 pm od Sky

» Akvarel
Pon Nov 12, 2018 3:57 pm od Poli

» Crtež
Pon Nov 12, 2018 3:52 pm od Poli

» Vesti - književnost...
Sub Nov 10, 2018 6:42 pm od Brave Heart

» Vesti iz oblasti klasične muzike...
Čet Nov 08, 2018 7:23 pm od Brave Heart

https://2img.net/h/s1.postimg.cc/2jaw3c4r7j/logo-cir.png
https://2img.net/h/s28.postimg.cc/sbinr7rvx/bloggif_58f133ee2ca1e.png
https://2img.net/h/s10.postimg.cc/s8x6lw7bt/GF-_Logo12.png
https://2img.net/h/s17.postimg.cc/p630tcadr/vremenska_prognoza.png
Traži
 
 

Rezultati od :
 


Rechercher Napredna potraga


Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Strana 38 od 40 Prethodni  1 ... 20 ... 37, 38, 39, 40  Sledeći

Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Ned Jan 28, 2018 6:23 pm

Smile Obrada dokumenata postaje jednostavnija

https://pcpress.rs/obrada-dokumenata-postaje-jednostavnija/
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 18800
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 50
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Ned Jan 28, 2018 6:26 pm

Smile Kako se dodaju fusnote i endnote

Fusnote (Footnote) i krajnje napomene obično prenose dodatne informacije i veze koje dokazuju tvrdnje iznete u glavnom telu dokumenta, usmeravaju na dodatno istraživanje ili prosto navode izvor citiranog materijala. Fusnote i endnote obično možete da sretnete u ozbiljnijim dokumentima i obavezno se koriste u naučnim radovima, poslovnim izveštajima i stručnim knjigama u kojima postoji potreba za detaljnim i proverivim informacijama.Razlika između ova dva tipa napomena jeste u tome što se na dnu stranice pojavljuju fusnote, dok su sve endnote prikupljene na kraju dokumenta ili na kraju svakog poglavlja ili dela dokumenta. Fusnote su zgodne jer ih vidite u momentu čitanja, bez potrebe da se mnogo udaljavate i nakon toga ponovo vraćate u telo teksta. Endnote su zgodne jer na kraju dokumenta hronološki grupisano navode sve što je relevantno od izvora. One po sadržaju mogu da se poklapaju, ali i ne moraju jer neke fusnote na kraju mogu da budu procenjene i kao nebitne, a s druge strane, neke endnote ne moraju biti vezane za neku konkretnu lokaciju pre nego što se stigne do kraja dokumenta. Po nahođenju, možete uključiti i fusnote i endnote u istom dokumentu. Kasnije možete i nezavisno da ih isključujete. Ako se predomislite, možete pretvoriti sve fusnote u dokumentu u endnote ili obratno.Svaka fusnota ili endnota se automatski numeriše. Ovaj broj je referentna oznaka i pojavljuje se kao eksponent uz relevantnu tvrdnju u glavnom telu dokumenta, a isti broj se pojavljuje i na početku fusnote ili endnote kao link. Ako ubacite obe vrste zapisa u isti dokument, Word pravi odvojene brojeve sekvenci za fusnote i za endnote. U napomenama, ova referentna oznaka predstavlja hipervezu na lokaciju odgovarajuću napomeni i broju u fusnoti ili endnoti.

Da biste dodali fusnote ili endnote, kliknite u tekstu dokumenta u kojem želite da ubacite referencu na mesto gde će se pojaviti oznaka napomene. Na tabu Reference, u grupi Footnotes, kliknite na Insert Footnote ili Insert Endnote. Word automatski unosi sledeći broj u sekvencu fusnote ili endnote kao novu oznaku reference i ubacuje taj isti broj na dnu stranice ili na kraju dokumenta. Kursor se pojavljuje iza fusnote ili endnote, spreman za prijem teksta napomene. Najzad unesite ili nalepite tekst koji želite. Kada završite s pisanjem, dvaput kliknite na broj napomene za povratak.

Fusnote i endnote skrivene su u Draft, Outline ili Web Layout režimu prikaza. Na tabulatoru References, u Footnotes grupi, kliknite na Show Notes da biste otvorili prozor fusnota na dnu prozora. Ako ubacite novi ili izbrišete postojeći footnote ili endnote pre poslednje postojeće napomene te vrste, sve sledeće beleške u nizu automatski se preimenuju i prenumerišu.

Promena formata fusnote i endnota

Da biste drugačije formatirali fusnote, na tabulatoru References, u grupi Footnotes, kliknite na strelicu za širenje opcija ove grupe (strelica u donjem desnom uglu imena grupe). U dijalogu Footnote And Endnote, u odeljku Location, kliknite na Footnotes ili Endnotes, u zavisnosti od toga koju vrstu napomena želite da izmenite. Za fusnote, izaberite da li ćete postaviti tekst fusnote na dno stranice ili odmah ispod kraja teksta na tekućoj stranici. Za endnote odaberite da li ćete sakupiti sve napomene na kraju dokumenta ili na kraju svakog pojedinačnog dela dokumenta.

Ako ste izabrali fusnote, možete kliknuti na polje Columns. U padajućoj listi koja se pojavi, izaberite da li će fusnote pratiti formatiranje, tj. broj kolona glavnog teksta ili će se prikazivati u posebno ručno definisanom, različitom broju kolona. Kliknite na polje Number Format koje služi za izbor formata broja. Možete izabrati arapski ili rimski način numerisanja, sekvencu slova ili sekvencu simbola. Alternativno, možete da unesete simbol u polje za Custom mark ili kliknite na taster Symbol za izbor bilo kog simbola u bilo kojem dostupnom fontu. Ovaj izbor onemogućava Number format listu. Ako želite da niz započinje brojem ili slovom različitim od podrazumevane vrednosti, promenite vrednost u polju Start at.

Kliknite potom na polje Numbering i izaberite način numerisanja napomena. Numeracija fusnota ili endnota može da se nadovezuje u celom dokumentu, da se brojevi restartuju na svakoj stranici ili na početku svakog odeljka.

Ako dokument sadrži prekide odeljaka, možete kliknuti na Apply changes to polje i odaberite nove vrednosti u dijalogu. To podešavanje utiče na ceo dokument ili samo na odeljak koji sadrži kursor. Najzad kliknite na Insert. Ako želite da pretvorite sve fusnote u dokumentu u endnote ili obratno, kliknite na Convert i izaberite akciju koju ćete izvršiti.

Ukoliko želite da se pozovete na istu fusnotu sa više lokacija, ubacite prvo pojavljivanje napomene. Zatim unesite jednu ili više unakrsnih referenci na oznaku referentne napomene na drugim lokacijama. Onda primenite Footnote Reference stil znakova na svaku unakrsnu referencu. Te reference moraju da se ručno ažuriraju kada dodavanja ili brisanja u nizu prouzrokuju promenu broja beleške.
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 18800
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 50
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Ned Jan 28, 2018 6:31 pm

Smile Marketinške vratolomije ljubavnih Twitter botova

Moderne ljubavne probleme najbolje ilustruju pitanja poput „Da li ti dečko odgovara na poruke“, „Da li ti lajkuje postove na Instagram-u“, a od skoro i ona poput „Da li uopšte zna da postojiš,“ i možda najvažnijeg „Da li zna da si Twitter bot?“Odavno je jasno da marketinške vratolomije beleže nove rekorde, te se među milionima razgovora koji se vode na Twitter-u, ponekad nađu i oni koji bi mogli da zabave korisnike sa posebnim smislom za humor, a koje vode, čini se, mlade žene koje, opet se čini, ne znaju da su Twitter botovi, kreirani sa samo jednom svrhom – da prodaju lampe ili neke druge romantične proizvode.

https://twitter.com/mellthequeen/status/952234225960353797

Tako ovi botovi u jednom trenutku sudeluju u problematičnoj vezi, da bi već u sledećem sa Twitter javnošću delili detalje o pažnji koju dobijaju, a zahvaljujući tome što su im partneri naklonjeni, te to ide toliko daleko da im kupuju lampe u obliku meseca, jer ništa nije više romantično od tog nebeskog tela. Pretpostavlja se da kompanije ne vode računa o ovakvim propustima jer ne očekuju da bilo ko ko je pri zdravoj pameti prati komunikaciju između njihovih botova, te, sa druge strane, zbog toga što se romantični tvitovi nesebično dele, te tako privlače potrošački pažnju.

https://twitter.com/KristinaSuck/status/956464336888782848

Posvećeni partneri u kojima nebeska tela, iz nekog razloga, izazivaju strah, mogu da izaberu neki od drugih proizvoda iz bogate ponude, poput prstena u obliku ruže, narukvica, futrola za telefon, mogućnosti su, čini se, beskonačne.

@mellthequeen
meanwhile my boyfriend doesn’t even text back https://twitter.com/expresslng/status/952234099267330048
4:34 AM - Jan 15, 2018


Izvor: The Verge
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 18800
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 50
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Uto Jan 30, 2018 6:05 pm

Smile Microsoft ukida HomeGroup funkciju za Windows 10

Sa dolaskom rešenja za skladištenje u cloud-u, korisnici su se udaljili od korišćenja rešenja kao što je HomeGroup za deljenje sadržaja sa drugima. Zbog ove evolucije, Microsoft je odlučio da uslugu HomeGroup pošalje u zaborav. Počevši od novog Insider build 17063 koji je nedavno objavljen, usluga HomeGroup više ne postoji u operativnom sistemu Windows 10. Međutim, već postojeći korisnički profili koji se koriste za deljenje i podeljene datoteke i folderi nastaviće da rade. Ova promena će stupiti na snagu na proleće 2018. u ažuriranju za Windows 10.Sa Windows 7, Microsoft je predstavio ovu, tada novu funkciju, nazvanu HomeGroup, koja omogućava korisnicima da dele slike, muziku, video zapise i dokumente sa drugim ljudima u svojoj HomeGroup mreži. Nakon kreiranja ili pridruživanja HomeGroup-i, korisnici su mogli da odaberu biblioteke koje žele da dele kao i da spreče deljenje određenih datoteka ili fajlova.

Što se tiče adekvatne zamene za HomeGroup opciju, kada je u pitanju skladištenje datoteka Microsoft za korisnike Windows-a 10 preporučuje OneDrive platformu za skladištenje i saradnju u oblaku, gde možete da čuvate sve podatke koji su vam bitni – poput datoteka, fotografija, video zapisa i još mnogo toga. OneDrive fajlovi na zahtev podiže skladištenje datoteka u cloud-u korak dalje, omogućavajući vam da pristupite svim vašim datotekama u oblaku bez potrebe da ih preuzimate i koristite prostor za skladištenje na vašem uređaju. Za funkciju deljenja, i za one koji ne žele da koriste cloud za povezivanje svojih uređaja, opcija Share za foldere i štampače vam omogućava da vidite dostupne uređaje i da ih povežete sa drugim računarima u vašoj kućnoj mreži. Što se tiče povezivanja, ono će sada biti lakše i više neće biti potrebno da se pamte lozinke HomeGroup-a kako bi se povezali na drugi računar. Sada možete jednostavno da se povežete preko Microsoft Account mejl adrese sa ostalim uređajima.

Microsoft se odlučio za ovaj korak iz prostog razloga jer ovu funkciju mnogi više ne koriste. Takođe, uz naprednu tehnologiju, logično je zameniti ovu funkciju sa drugim poželjnijim i modernijim opcijama.

Izvor: guru3d
https://pcpress.rs/PCout/?url=http://www.guru3d.com/news-story/microsoft-to-retire-windows-homegroup-feature.html
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 18800
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 50
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Uto Jan 30, 2018 6:09 pm

Smile Facebook menja pravila o privatnosti pod pritiskom EU

Evropska uredba o zaštiti privatnosti stupa na snagu 25. maja sa ciljem da se poveća nivo zaštite korisnika na internetu. U skladu sa tim, Facebook će morati da modifikuje svoja podešavanja o bezbednosti.Evropska uredba će definisati kako tehnološke kompanije mogu da skupljanju, čuvaju i koriste lične podatke korisnika. Kako trenutna podešavanja koja važe na društvenoj mreži Facebook nisu u skladu sa novim pravilima, moraće da dođe do određenih promena. Usled toga doći će do otkrivanja načina na koji se pristupa korišćenju informacija o korisnicima.

Sheryl Sandberg, jedna od direktorki kompanije, izjavila je da će novi centar za bezbednost korisnika biti odličan temelj koji će pomoći da se ispune svih zahtevi koje je postavila Evropska unija. Takođe će se nastaviti sa edukacijom korisnika kako bi se što bolje zaštitila privatnost.

Nova pravila o privatnosti za Facebook i druge IT kompanije

Uredba će važiti na teritoriji Evropske unije, a jedno od važnih pravila je obaveza kompanija da prijave bezbednosne propuste u roku od 72 sata. Kompanije takođe moraju da dozvole korisnicima da eksportuju svoje podatke i da ih obrišu ukoliko to žele. Pod ovim “pravom da bude zaboravljen”, ljudi će imati pravo da traže od kompanija da uklone podatke o njima. Ukoliko prekrše ovo pravilo, kompanije će biti kažnjene sa do 4 posto godišnje zarade ili 20 miliona evra, s tim da će se naplatiti veći iznos.Novi alat za kontrolu bezbednosti na Facebooku će biti jasniji za korišćenje i nalaziće se na jednom mestu. Do sada su opcije za bezbenost bile raštrkane na više strana, kao da su namerno želeli da zbune korisnike. Ova društvena mreža trenutno promoviše opciju Check-Up koja vam omogućava kontrolu privatnosti nad budućim postovima, About me sekciji u okviru profila i još nekim dodatnim podešavanjima.

Kao deo ove kampanje o bezbednosti, Facebook je počeo i sa edukacijom korisnika kako bi ih naučio kako da obrišu stare postove i objasnio šta se dešava sa korisničkim informacijama kad se nalog obriše. Takođe je objašnjeno kako se koriste informacije za Facebook reklame. Mreža Marka Zuckerberga ima oko dve milijarde korisnika, pa je jasno zašto bezbednost mora da bude prioritet.

Facebook nije jedina mreža koja će uvesti novine u kontroli privatnosti, uredba EU se odnosi i na druge IT kompanije kao što su Google i Microsoft. Svi oni će morati da sarađuju jer kazna od 4 posto godišnje zarade čini ogroman iznos, pored njihove očigledne brige o bezbednosti korisnika. Kako će sve izgledati u praksi bezbednost na internetu saznaćemo već 25. maja.

Izvor: The Verge
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 18800
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 50
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Uto Jan 30, 2018 6:13 pm

Smile eDepo – ekologija bez papirologije

Jedna od naših najvažnijih dužnosti danas jeste briga o planeti kako bismo je sačuvali za buduće generacije. Softver se nameće kao prirodan saveznik u tom poduhvatu.O ekologiji se mnogo piše, priča i debatuje, a države širom sveta donele su zakone i uredbe kojima se propisuje način na koji se mora postupati sa otpadom, zahtevajući opsežnu i preciznu dokumentaciju o generisanju otpada, transportu, postupku uklanjanja i slično.

Jedna Excel tabela, dve Excel tabele… 100 Excel tabela!

Za upravljanje otpadom u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine u Srbiji, neophodno je kreirati dnevne i godišnje izveštaje o količinama „proizvedenog“ otpada, lokacija na kojima se on nalazi, načinu na koji će se transportovati i reciklirati i o još mnogo drugih podataka koji su neophodni kako bi država bila sigurna da se otpad zbrinjava i skladišti na način koji najviše pogoduje životnoj sredini.

Uobičajeno, evidencija o otpadu vodi se kroz Excel tabele, što ne bi bilo toliko strašno da nije neophodno pratiti svaku promenu stanja određene vrste otpada, na određenoj lokaciji. Pretpostavimo da imate 10 vrsta otpada i 10 lokacija – to je 100 tabela koje na kraju godine treba konsolidovati u jedan izveštaj koji država propisuje. I tu nije kraj – neophodno je da vodite evidenciju o operaterima (firmama koje imaju dozvolu za transport otpada) i kretanju otpada, ugovorima koje s njima imate, kao i o izveštajima o laboratorijskim ispitivanjima otpada, koje su neophodne da bi se utvrdilo da li je otpad opasan ili ne.

eDepo – mali zeleni pomoćnik

Firma Extreme razvila je softversko rešenje eDepo, za evidenciju upravljanja otpadom čiji je osnovni zadatak da eliminiše nepotrebnu administraciju i smanji rizik od nastajanja greške, obezbeđujući sve neophodne informacije za ispunjenje zakonskih regulativa, u bilo koje vreme i na bilo kom mestu.

Šta eDepo radi?

Program eDepo omogućava da se podaci o kreiranju i zbrinjavanju otpada unose na jednom mestu. Svi zaposleni koji se nalaze na različitim lokacijama unose informacije u eDepo, koji onda ima dovoljno informacija da sve neophodne izveštaje napravi sam, automatski.

Ovako centralizovane podatke eDepo koristi i da pruži dodatne informacije, kao što je npr. trenutno stanje za svaku vrstu otpada po svakoj lokaciji.

Osim toga, jedna od glavnih prednosti eDepo‑a u odnosu na „ručno“ vođenje evidencije jeste to što se smanjuje mogućnost za nastajanje greške, koja se tipično javlja u situacijama u kojima se barata velikim brojem podataka.

Softversko eDepo rešenje sadrži i posebnu sekciju koja čuva podatke o operaterima – koje ugovore sa operaterima imamo, do kada oni važe, kao i za koji vid transporta i koju vrstu otpada dati operater ima dozvolu, a pored toga i sekciju koja pruža informacije o laboratorijskim izveštajima sa ispitivanja otpada.Sve informacije koje eDepo sadrži moguće je pretraživati po ključnim rečima ili filtrirati tako da se traženi dokument ili informacija nalaze na klik ili dva.

„Razvoj ovakvih uskospecijalizovanih softverskih rešenja, kao što je eDepo, predstavlja nam posebno zadovoljstvo: to su rešenja koja daju trenutne rezultate, a klijenti vide korist odmah nakon implementacije.

Klijentima koji su do sada trošili dane i dane svakog marta kreirajući Godišnji izveštaj o otpadu 1 koji se mora dostaviti Agenciji za zaštitu životne sredine, a sada ga dobijaju na dva klika, nije potrebno da čekaju izveštaj o isplativosti investicije da bi uvideli razliku i znali da je investicija bila dobra“, kaže Aleksandar Dimić, program menadžer iz firme Extreme.

www.extreme.rs
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 18800
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 50
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Uto Jan 30, 2018 6:16 pm

Smile Google platio 1,1 milijardu dolara za deo HTC tima

Dogovor kompanija Google i HTC je zvanično zatvoren, te je Google preuzeo najveći deo HTC dizajn tima, a za 1,1 milijardu dolara. Prelazak tima ozvaničen je u postu na Google-ovom blogu, te je tom prilikom rečeno da će talentovani tim u budućnosti raditi na poboljšanju, te kreiranju novih proizvoda.Dogovor uključuje više od 2.000 HTC-ovih inženjera, a koji će ostati u Tajvanu, gde su i do sada poslovali, te iz kompanije kažu da Taipei polako postaje Google-ov najveći inženjerski centar kada je azijsko-pacifički region u pitanju. HTC-ov tim koji se bavi veštačkom inteligencijom ostao je netaknut, ali se veći deo R&D jedinice za proizvodnju pametnih telefona pridružio Google-u, navode izvori koji su upućeni u temu.

Ovaj potez predstavlja ozbiljno proširenje Google-ovog hardver tima, a najveći broj novih stručnjaka koncentrisaće se na Pixel liniju pametnih telefona. Kompanija je već sarađivala sa inženjerima iz HTC-a na Pixel i Pixel 2 telefonima, te je tim već upoznat sa procesom, te projektima na kojima se trenutno radi. Budući da Pixel uređaji još uvek nisu ušli u mejnstrim tehnološke tokove, novi tim će se koncentrisati na poboljšanje hardvera, a kako bi izašao u susret željama korisnika, te osigurao dominaciju na tržištu u narednih pet godina.

Izvor: The Verge
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 18800
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 50
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Uto Jan 30, 2018 6:23 pm

Smile Amazon – radno mesto kao prašuma

Posle sedam godina planiranja i izgradnje, Amazon-ove poslovne zgrade u obliku polulopti otvaraju se u Sijetlu, te će se od drugih poslovnih jedinica razlikovati po tome što u svom sklopu imaju i preko 40.000 biljaka iz 30 različitih zemalja. Dizajnirane su sa idejom da zaposleni u njima provode slobodno vreme, te na taj način pauze van kancelarije provedu što kvalitetnije i zdravije. Među lokalnom zajednicom, te uposlenicima, poznatije su kao „The Spheres,” a imaju i takozvane „žive zidove“ u okviru kojih je zasađeno preko 25.000 biljaka.Konstrukcija se sastoji od tri povezane polulopte koje su sagrađene od stakla i čelika, a u koje može da se smesti do 800 zaposlenih. Najveća zgrada visoka je oko 28 metara, te široka oko 40. U unutrašnjosti zgrade je toplo i vlažno, sa temperaturom oko 23 stepena Celzijusove skale, te 60% vlažnosti vazduha. U drugim delovima vladaju drugačije mikro-klime, tako da će svako moći da izabere deo zgrade sa temperaturom koja mu odgovara, a ventilacioni sistemi su dizajnirani tako da stvaraju osećaj blagog povetarca.

Zgrade su opremljene Wi-Fi konekcijama, te imaju sale za konferencije, koje nose imena koja asociraju na prirodno okruženje, poput „ptičijeg gnezda“. Kompanija se pobrinula i da niko od zaposlenih ne dominira određenim delom ovog prostora, te ne provodi previše vremena van radnog mesta, a uz pomoć identifikacionih znački. Najkomplikovaniji deo projekta bio je da se Ruby, drvo visoko oko 16 metara, iz Južne Kalifornije transportuje u Sijetl, te zasadi u okviru najveće od tri polulopte.


Horticulturist Ben Eiben talks about The Spheres’ living wall and the process of growing over 25,000 individual plants on a 4-story vertical surface.

A post shared by The Spheres (@seattlespheres) on Jan 11, 2018 at 10:42am PST

Građani Sijetla zaposleni u Amazon-u će u buduće odlaziti na posao sa dodatnom motivacijom, a poštovaoci ovakvih radnih okruženja još uvek ne mogu da odluče da li bi radije radili u jednoj od ove tri sfere ili pak u Microsoft-ovim šumskim kućicama.Izvor: The Verge
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 18800
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 50
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Uto Jan 30, 2018 6:26 pm

Smile Hoće li 5G mreže u Americi kontrolirati država?Američki National Security Council izašao je s idejom da se u ovoj zemlji izgradi samo jedna 5G mreža i da potpadne pod državnu kontrolu, tj. da se nacionalizira. Kao razlog za ovakav prijedlog navodi se potreba za zaštitom nacionalne infrastrukture od sigurnosnih prijetnji izvana i sustizanja tempa razvoja mobilnih mreža koje diktira Kina.

Postojeći operateri ipak ne bi ostali potpuno izuzeti, već bi tu državnu infrastrukturu unajmljivali te svojim korisnicima nudili usluge kao i do sada. Iako na ovakav način zapravo funkcionira određeni broj europskih fiksnih operatera, u slučaju mobilne mreže kakva je 5G, izostali bi mnogi aspekti tržišnog natjecanja.

Šef FCC-a Ajit Pai ovome se usprotivio i pitanje je kako će priča na kraju završiti, no ostaje gorak okus u ustima zbog činjenice da u najliberalnijoj zemlji na svijetu razmišljaju o – nacionalizaciji. No, ako brzinski pogledamo događaje u zadnjih nekoliko godina, ovakav potez uopće ne čudi.

Nakon nedavne epizode s ukidanjem Net neutralityja, baš smo se zapitali što je sljedeće, i eto, nismo morali dugo čekati. Iako se radi tek o prijedlogu, a implementacija mreža pete generacije još uvijek daleko od realizacije, nije teško zaključiti da je ovo samo karika u lancu koja vodi ka dodatnom ukidanju sloboda u svrhu povećanja kontrole.

Jer kako drukčije objasniti činjenicu da najbogatija i ekonomski najslobodnija zemlja svijeta, koja na svakom koraku propagira liberalno tržište, razmišlja o nacionalizaciji komunikacijske infrastrukture? Jer komunikaciju je lakše kontrolirati ako posjeduješ infrastrukturu, tj. da ne moraš raditi opsežan posao i trošiti resurse na ubacivanje agenata u Google, Apple itd.

Možda kineski partijski kapitalizam ipak nije toliko loš?

Svemu kumuje i fama o lažnim vijestima, zbog koje se pišu novi rigorozni zakoni, jer je postalo očito da se zbog prirode interneta javno mnijenje više ne može kontrolirati isključivo kroz mainstream medije kao prije. Upravo zato je možda važno da internet, koji predstavlja sadašnjost i budućnost u svijetu komunikacija, potpadne pod strogu kontrolu države.
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 18800
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 50
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Uto Jan 30, 2018 6:29 pm

Smile Android korisnici su preuzeli najviše aplikacija u Q4 2017Analitička kompanija App Annie objavila je izveštaj za četvrti kvartal 2017. godine u kojemu se između ostalih podataka navodi i broj ukupnih preuzimanja od strane korisnika platformi Android i iOS. Iz izveštaja se vidi kako su najveći broj preuzimanja u navedenom razdoblju odradili Android korisnici – čak 19 milijardi preuzimanja.

App Annie navodi kako se brojka od 19 milijardi preuzimanja odnosi samo na nove instalacije, a ne i na reinstalacije te nadogradnje već instaliranih aplikacija. Drugo mesto pripalo je App Store-u koji je u istom razdoblju zabeležio samo 7,7 milijardi preuzimanja. Iz priloženog grafikona vidi se kako je Google Play za 145% nadmašio App Store.Ali, App Store je u nečem drugom znatno bolji od Google Play-a – potrošnji. Naime, korisnici iOS platforme i ovog puta slove za najizdašnije na novčaniku, budući su u četvrtom kvartalu 2017. godine potrošili ukupno 11,5 milijardi američkih dolara.U istom razdoblju Android korisnici su potrošili samo 5,9 milijardi američkih dolara. Iako se zadnje brojke osetno razlikuju (App Store je utršio 95% više novaca nego Google Play), App Annie navodi kako su obe prodavnice mobilnim aplikacijama povećale svoju naplatu za 20% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Na obe platforme najviše su trošili Amerikanci dok se na trećem mestu nalaze Nemci. Drugo mesto po potrošnji se razlikuje od platforme do platforme. Kad je u pitanju App Store drugo mesto su zauzeli Tajvančani, a kod Google Play-a Južnokorejanci.
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 18800
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 50
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Uto Jan 30, 2018 6:32 pm

avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 18800
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 50
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Sre Jan 31, 2018 5:47 pm

Smile Iz Play Trgovine lani izbačeno 700.000 loših aplikacija i 100.000 developeraPlay Store trgovina trenutno broji preko 3,5 milijuna aplikacija, a svakim danom dodaju se nove. No, kao što vam vjerojatno već poznato, nisu sve aplikacije baš kvalitetno izrađene, a ponekad se provuku i zlonamjerne.

Tako je Google na developer blogu danas objavio da je tijekom prošle godine iz Play Trgovine povučeno ili odbijeno ukupno 700.000 aplikacija, što predstavlja rast od čak 70% u odnosu na godinu ranije.

Radi se o aplikacijama koje su povrijedile Googleova pravila, a najvažnija stavka je što 99% njih nije ni stiglo u stadij kad ih korisnici mogu preuzeti i instalirati. U ovom procesu odbijeno je ili izbačeno 100.000 loših developera, a dodatno je otežan pokušaj objave loših ili zlonamjernih aplikacija.

Google se ovim sada približio Appleu i njegovom App Storeu, koji slovi za rigorozniju ali i sigurniju trgovinu aplikacijama.

Izvor
https://android-developers.googleblog.com/2018/01/how-we-fought-bad-apps-and-malicious.html
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 18800
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 50
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Sre Jan 31, 2018 5:52 pm

Smile Zahvaljujući proizvodnji čipova, Samsung u 2017. ostvario rekordnu dobit; izbacio Intel s 1. mjestaSamsung Electronics je još jednu godinu završava rekordno. U financijskom izvješću za 2017. navodi se da je ukupna godišnja dobit iznosila visokih 50 milijardi dolara, što je osjetno više od posljednjeg zabilježenog rekorda iz 2013. godine, kad je iznosila oko 35 milijardi. Operativna dobit za samo četvrti kvartal prošle godine iznosila je 14,3 milijarde dolara.

Zasluge za ovako dobru godinu odnosi proizvodnja čipova, dok je Samsungova mobilna divizija u posljednjem kvartalu ostvarila 2,3 milijarde dolara dobiti, što je otprilike u istoj razini s godinom ranije. Ukupni prihodi od proizvodnje čipova tijekom prošle godine pretekli su prihode Intela, zbog čega je Samsung zauzeo prvo mjesto u ovom poslu.

Proizvodnja zaslona je ostvarila 1,3 milijarde dolara dobiti, što je malo iznad rezultata iz prethodne godine, no analitičari očekuju da će ovaj segment u 2018. dodatno rasti s ukoliko Apple proširi ponudu iPhonea s AMOLED zaslonima.
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 18800
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 50
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Sre Jan 31, 2018 5:54 pm

Smile Google nastavlja da čini reklame manje napornimNakon što su objavili kako će Chrome od februara početi da automatski blokirata naporne reklame, iz Google-a su sada odlučili da odu korak dalje, te korisnicima ponude dodatne alate koje će online reklame učiniti manje dosadnim.

Naime, Google je potvrdio kako će Ad Settings i Mute This Ad uskoro dobiti nove opcije, uz koje će korisnici imati veći stepen kontrole nad Google reklamama koje gledaju na mreži svih mreža.

Ukoliko npr. na određenim sajtovima budete vršili pretragu određenog artikla, sada ćete moći isključiti prikaz Google reklama za slične artikle. Osim toga, Google je obećao kako će opciju za blokiranje određenih reklama, prvobitno lansiranu 2012. godine, sada ponuditi na dodatnim uređajima, web sajtovima i aplikacijama, te da će se korisnička podešavanja automatski prenositi sa uređaja na uređaj.
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 18800
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 50
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Sre Jan 31, 2018 6:12 pm

Smile Facebook popustio – više lokalnih vesti na platformi

Facebook je, posle brojnih nevolja sa medijskim sadržajima, odlučio da prioritet da lokalnim vestima, što znači da će korisnici u okviru news feed-a od sada moći da čitaju više vesti iz medija koji izveštavaju o događajima iz okruženja. Promene se trenutno tiču samo Sjedinjenih Američkih Država, a kompanija planira da ih primeni globalno.Medijski izdavači će se smatrati lokalnim, te karakterističnim za određenu oblast, ako na njih klikne dovoljno korisnika iz nekog regiona. Kompanija se odlučila na ovaj potez zbog toga što je veliki broj korisnika tražio veći broj lokalnih vesti u news feed-u, a koje su važne za lokalnu zajednicu, te se direktno tiču života i okruženja onih koji ih čitaju. Ovaj potez predstavlja još jednu u nizu promena koje su se na ovoj platformi dogodile od početka godine, te je 11. januara kompanija najavila da će prednost davati sadržajima koje dele prijatelji i članovi porodice, da bi sada malo popustila, te napravila prostora i za sadržaje iz medija.

Kompanija bi na ovaj način mogla da pomogne lokalnim medijima, koji su obično imali problem da se probiju kroz more svetskih medija koje čita više korisnika, te smanji broj lažnih vesti koje dolaze sa stranica koje šire pogrešne informacije. Na taj način bi mogli da se izbegnu problemi, poput onog koji je napravio lažni medij koji sebe naziva Denver Guardian, a koji je 2016. objavio vest pod naslovom “FBI Agent Suspected In Hillary Email Leaks Found Dead In Apparent Murder-Suicide,” koja je na Facebook-u podeljena 500.000 puta, a verovatno zbog toga što su korisnici lažni medij zbog poznatog imena povezivali sa medijem u koji se ima poverenja.Lokalni mediji ipak ne bi trebalo da imaju prevelika očekivanja, budući da je konkurencija velika, a klikova sve manje.

Izvor: The Verge
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 18800
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 50
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Sre Jan 31, 2018 6:15 pm

Smile Kompanije sa lošom cyber bezbednošću čekaju kazne

Bliži se kraj kompanijama koje ignorišu opasnosti koje vrebaju na internetu. Sada će neodgovorne firme biti surovo kažnjene od strane države ukoliko ne podignu nivo sajber sigurnosti.Najveća opasnost po bezbednost kompanije dolazi sa interneta. Hakerski upadi su postali standard kada je špijunaža, ali sajber krađa u pitanju, što je dovelo do povećane brige o sigurnosti. Kako i dalje postoje firme koje olako shvataju ove opasnosti, britanska vlada je odlučila da ih obaveže da brinu o sebi.

Ovo se pre svega odnosi na kompanije od kojih zavisi funkcionisanje države. Strateški je važno da se podigne bezbednost firmi koje se bave energentima, vodom, transportom, zdravljem kako bi država normalno funkcionisala.

Podizanje online sigurnosti kompanija

Regulatorna tela će imati mogućnost da izvrše inspekciju bezbednosti, a ukoliko naiđu na propuste kazna može da ide i do 19 miliona evra. Kazna je naravno poslednji korak, jer državi nije cilj da uzima novac nego da natera kompanije da implementiraju bezbednosne mere koje će štiti sistem.

Ideja je da se najvažniji servisi i infrastruktura zaštite od potencijalnih terorističkih ili kriminalnih napada koji mogu da poremete čitavu državu. Kompanije koje rade u sektorima koje su od ključne važnosti za državu moraće da postupe po uputstvima inače će imati problem sa državom, a to niko ne želi.

Nova pravila stupaju na snagu 10. maja a odnose se, između ostalog, i na napade malverom poput WannaCry koji je bio krivac za napad na državne zdravstvene institucije prošle godine. Da se ne bi ponovio ovaj slučaj, vlada se nada da će nove mere sprečiti naredne napade hakera.

Izbvor: BBC
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 18800
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 50
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Sre Jan 31, 2018 6:19 pm

avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 18800
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 50
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Sre Jan 31, 2018 6:29 pm

Smile Firefox i evolucija web-marketinga

Mozilla planira da u okviru pretraživača Firefox počne da prikazuje sponzorisane sadržaje, a sa ciljem da unese određene inovacije u polje web-marketinga. Reklame će se prikazivati uz pomoć aplikacije Pocket za Firefox, alatke koja korisnicima pomaže da sačuvaju web-sajtove koje planiraju da ponovo posete.Kompanija je počela da testira Pocket Recommendations tokom prošle godine, te se tom prilikom došlo do zaključka da korisnici radije koriste New Tab od kada je ova aplikacija postala dostupna. Tako se nedavno počelo i sa testiranjem personalizovanih preporuka, te kompanija planira da u okviru Pocket Recommendations povremeno prikazuje i sponzorisane sadržaje, a kada se o okviru pretraživača otvori novi tab. Takvi sadržaji bi tokom testiranja trebalo da se prikazuju tek malom broju korisnika u Sjedinjenim Američkim Državama, pa, ako rezultati budu povoljni, i globalno.

Iz kompanije kažu da ovaj potez ne vide nužno kao sredstvo za sticanje novca, već pre svega kao promovisanje novog biznis modela na internetu, te se nadaju da će se novim načinima reklamiranja uspostaviti ravnoteža između profita i kvalitetnijeg korisničkog iskustva, a u cilju da internet postane bezbedniji prostor, te da privatnost korisnika bude na prvom mestu. Ovakvi sadržaji bi, tvrde iz kompanije, personalizovali iskustvo, a bez deljenja ličnih podataka korisnika, te davali prednost sadržajima čiji se kvalitet ne bi merio samo brojem klikova, te na taj način umanjili prisustvo takozvanih click-bait, te drugih nekvalitetnih sadržaja.

Izvor: Ubergizmo
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 18800
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 50
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Sre Jan 31, 2018 6:33 pm

Smile Personalizovani emotikoni menjaju komunikaciju

Ono što su u praistorijskim društvima bili pećinski crteži, a starim Egipćanima hijeroglifi, u 2018. godini su takozvani Bitmoji – način koji sve brže zamenjuje staromodne načine komunikacije.Tokom 2017. godine ova aplikacija za iPhone postala je prilično popularna u Sjedinjenim Američkim Državama, te u Britaniji – gde je premašila popularnost koju imaju WhatsApp, Instagram i Snapchat, koji je i vlasnik Bitmoji-a. Funkcionišu tako što se digitalni avatar, kojeg korisnik prethodno izabere, stavlja u neku od stotina mogućih situacija, te se na taj način opisuje kako se pojedinac oseća, te u kojoj se situaciji nalazi.

https://twitter.com/katyperry/status/621758074827743232/photo/1
@katyperry
Um...Woke up to my first Emmy nomination for the Halftime show!!! V proud of everyone involved especially #leftshark
8:07 PM - Jul 16, 2015


Tako pisanu reč polako menjaju mini-stripovi čija je zvezda avatar, koji je zapravo digitalni alter ego svog vlasnika. Budući da građani sveta sve više vremena provode u digitalnoj komunikaciji, vizuelni momenti su postali neophodni, jer tekst često oduzima puno vremena, te mu ponekad nedostaje punoće, a koja bi tačno opisala ono što je želelo da se kaže. Tekstualnim porukama nedostaje i ono što se najčešće opisuje kao neverbalno, a sastavni je deo komunikacije, te medijum za prenošenje emocija, a budući da na svetu skoro nema onoga koji ne razume stripove, Bitmoji su savršeno sredstvo koje nadoknađuje facijalnu, te ekspresiju tela, koje u tekstu nedostaju.

https://twitter.com/BaBlackstock/status/819218623579426816/photo/1
@BaBlackstock
Sorry Mario
5:25 PM - Jan 11, 2017


Tekstualne poruke su početkom milenijuma zamenile obične telefonske razgovore, te se komunikacija preselila u slova, a nepoštovanje interpunkcije postalo je nepoštovanje sagovornika. U tom procesu razvili su se i emotikoni, a uz pomoć interpunkcijskih znakova, te su dve tačke prestale da budu tačke, i postale oči. Bitmoji su samo sledeći korak u evoluciji, sada već daleki potomci primitivnog smajlija.

Svaka evolucija zahteva novo ažuriranje, te je Bitmoji Deluxe, u okviru kojeg će avatari postati još realističniji, te nalik na ljude, sledeći korak. Tako nova verzija počinje selfijem, koji korisnik pravi da bi ga uporedio sa svojom digitalnom verzijom, te u komunikaciju na taj način uneo još više sebe. Iz kompanije se nadaju da će ova promena doneti još više komunikacije među korisnicima, budući da ljudi radije koriste stvari koje liče na njih.

Izvor: The Telegraph
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 18800
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 50
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Čet Feb 01, 2018 6:12 pm

Smile Telegram zbog “neprikladnog sadržaja” privremeno uklonjen iz App StoreaNeugodno su se iznenadili iOS korisnici koji su danas željeli instalirati Telegram. Naime, Apple je ovu chat aplikaciju izbacio iz App Storea, uz obrazloženje da je sadržavala “neprikladan sadržaj”. O kakvom se točno sadržaju radi, za sada nije poznato, kao ni podatak je li taj sadržaj, ma kakav bio, postavljen od strane developera ili nekog drugog.

Kreator Telegrama Pavel Durov na Twitteru je objavio da je obaviješten od strane Applea o uklanjanju aplikacije iz App Storea. Prema njegovim riječima, provest će istragu, nakon koje bi se Telegram trebao vratiti u App Store, uvjeren je Durov. Detalje ćemo vjerojatno saznati naknadno.
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 18800
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 50
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Čet Feb 01, 2018 6:15 pm

Smile Novi UFS 3.0 standard za Flash memoriju podiže brzinu protoka podataka na 2,9 GbpsOrganizacija za standardizaciju JEDEC izdala je specifikaciju za Universal Flash Storage 3.0 pohranu podataka, koja udvostručuje širinu pojasa protoka podataka. Oba pojasa omogućuju protok 1,45 GB u sekundi, što ukupnu brzinu čitanja diže na 2,9 GB u sekundi. Osim što će biti brži, novi memorijski čipovi će raditi na manjoj voltaži i trošit će manje energije.

UFS 3.0 standard je namijenjen proizvodnji memorijskih čipova za različite primjene, a sadrži i izvještaje o temperaturi memorijskog modula, što će od velike važnosti biti u automobilskoj industriji. Nove USF 3.0 memorije uskoro možemo očekivati u smartfonima, prijenosnicima, tabletima i srodnim uređajima, koji sada koriste starije UFS standarde.
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 18800
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 50
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Čet Feb 01, 2018 6:22 pm

Smile Microsoft banuje aplikacije za optimizaciju Windows-aMicrosoft je objavio kako će od 1. marta ove godine Windows Defender i drugi njegovi proizvodi namenjeni ralunarskoj bezbednosti blokirati ili uklanjati softver koji pokušava da nagovori korisnike Windowsa 10 na kupnju rešenja koja će im optimizirati operativni sistem.

Drugim rečima, Microsoft-ovi antivirusi više neće dozvoljavati pristup raznim alatima za optimizaciju, malware cleanerima i registry cleanerima koji nude besplatno skeniranje računara korisnika, a potom traže novac za dovršavanje procesa čišćenja.

Barak Shein iz Windows Defender Security Researcha kaže da će ova nadogradnja "čuvati korisnike od programa koji šalju lažne, preterane ili preteće poruke o zdravlju sistema".

Pored toga Microsoft neće tolerisati ni aplikacije koje tvrde da nijedno rešenje osim njihovog ne može rešiti problem, kao i one koje traže da se pretplatite na newsletter kako bi vam zakrpile sistem.

Novi zaštitni sistem će biti implementiran automatski u Windows 10 sa nadogradnjama za Windows Defender i druga bezbednosna rešenje Microsoft-a.

Nije nam poznato šta će biti sa onim aplikacijama koje odrađuju dobro deo čišćenja Windows-a u besplatnoj verziji, dok traže novac samo za napredne funkcije.
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 18800
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 50
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Čet Feb 01, 2018 6:27 pm

Smile Veštačkom inteligencijom do prave fotografije

Prošlog oktobra, Google je predstavio novu kameru, Clips. To je mali uređaj koji koristi veštačku inteligenciju, obučenu od strane profesionalnih fotografa, kako bi utvrdila kada treba da uhvati pravu fotografiju to jest kada vidi nešto zanimljivo. Kompanija nije mnogo rekla o uređaju, ali je pustila u prodaju pre neki dan.Kamera košta 249 dolara i dolazi sa besplatnom dostavom, ali u ovom trenutku Google je izgleda prestao da prima narudžbine za uređaj. Upućuje potencijalne kupce da pređu na listu čekanja i poručuje da će ih obavestiti e-mejlom kada uređaj bude ponovo dostupan. Prema Engadget-u, oni koji su uspeli da obezbede porudžbinu videli su datume isporuke u periodu od 27. februara do 5. marta. Za sada se još uvek ne zna da li će i kada će kompanija početi ponovo da primi narudžbine.

Clips je drugačija vrsta kamere, koju je Google marketinški usmerio prema roditeljima koji puno fotografišu svoju decu. Ideja je da fotoaparat stoji u pozadini, i čeka na pravi trenutak da napravi fotografiju. Međutim, ta ideja o Google kameri koja vas uvek posmatra, nije baš za svakoga, ali kompanija je istakla da uređaj sav svoj posao obavlja sa vlastitim hardverom i da ne šalje bilo šta spoljašnjim serverima.

Izvor: The Verge
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 18800
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 50
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Čet Feb 01, 2018 6:30 pm

Smile Facebook botovi uče kako da vode “obične razgovore”

Uprkos neslavnom kraju ličnog asistenta Facebook M, koji je poslužio da stručnjaci razumeju šta korisnici očekuju, te šta im je potrebno od digitalnog asistenta, kompanija još uvek nije odustala od takozvanih chatbot-ova, koji služe da simuliraju razgovore, te ljudsko ponašanje prilikom komunikacije.Naime, kompanija je u poslednje dve godine bitno poboljšala načine na koje ovi digitalni pomoćnici funkcionišu, a poslednji izazov predstavljaju obični razgovori, te obuka ovih digitalnih sagovornika da u njima učestvuju. Iako ime koje nose (chat=ćaskanje) ukazuje na to da su sposobni da obavljaju ovu naizgled jednostavnu funkciju, to nije u potpunosti tačno. Prvi problem je to što ne poseduju ono što se kod ljudskih bića naziva „stalnom (ili stabilnom) ličnošću“, a koja je neophodna i za vođenje najobičnijih razgovora, te se tako ne drže istih činjenica tokom razgovora. Drugi problem je što se ne sećaju šta su oni, ili njihovi sagovornici, napisali tokom prethodnih razgovora, i treće – kada su suočeni sa pitanjem na koje ne znaju odgovor, obično posežu za unapred programiranim odgovorima, poput najjednostavnijeg „ne znam“.

Čak i sa ovim nedostacima, chatbot-ovi mogu da budu prilično zanimljivi, poput ELIZA bota, koji je još daleke 1966. godine postavljao terapeutska pitanja poput „Kako se osećate danas?“ Budući da je od tada prošlo mnogo vremena, kako za ljude, tako i za botove, jednostavno ispitivanje više nije dovoljno, a ni zabavno, već se od ovih digitalnih bića očekuje da vode smislene i potpune razgovore. Da bi postigli ovaj cilj, naučnici su se okrenuli takozvanom dubokom učenju (deep learning), što znači da botovi umesto da koriste unapred programirana pitanja i odgovore, uče iz datoteka koje sadrže šablone ljudske komunikacije.Do sada su već postigli određene rezultate, a najveći izazov predstavlja potraga za pravim podacima od kojih bi učenje moglo da krene. Tako su mnogi savremeni chatbot-ovi trenirani na dijalozima iz filmskih scenarija, što način na koji komuniciraju može da učini pomalo čudnim. Da bi rešili ovaj problem, stručnjaci iz kompanije Facebook kreirali su datoteke koje sadrže više od 160.000 dijaloga koje su vodili obični ljudi. Tako sakupljeni razgovori upotrebljavani su za treniranje neuralnih mreža koje se koriste u okviru chatbot-ova, te razgovori koje ovi danas vode nisu potpuno savršeni, ali su dobar početak.

Kako virtuelni asistenti budu više ulazili u naše živote, tako će se stručnjaci truditi da svaki od njih ima sopstvenu ličnost, te karakter, pa jedan od čestih problema u budućnosti može da postane i disfunkcionalan odnos sa digitalnim asistentom, što bi opet moglo da napravi prostora za neke nove profesije koje bi se bavile ovom temom.

Izvor: The Verge
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 18800
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 50
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Čet Feb 01, 2018 6:35 pm

Smile Microsoft bi uskoro mogao da vredi više nego Apple

Microsoft je postao super-mašina za generisanje dobiti, a glavne katalizatore u tom rastu čine cloud servisi, te Office 365.Rast vrednosti se očekuje i u narednom periodu, pa bi Microsoft mogao da dostigne vrednost od bilion dolara do kraja 2019. ili početkom 2020. godine, tvrde analitičari iz agencije Canaccord. Oni dalje veruju da bi Office 365 mogao da bude zaslužan za najveći deo prihoda, a za dobar deo bi mogla da bude odgovorna i marketinška ponuda, uprkos konkurenciji koja dolazi od kompanija poput onih kao što su Salesforce, Google i Amazon.

Tako bi Microsoft mogao da bude prva tehnološka kompanija koja je došla do vrednosti od bilion dolara, ali samo ako Apple ne stigne prvi do tog cilja. Očekivalo se da Apple do te vrednosti dođe već ove godine, a zahvaljujući iPhone-u X, ali prodaja nije ispunila očekivanja, te kompanija, prema poslednjim analizama, još uvek nije blizu željene vrednosti. To znači da će i Apple morati da sačeka 2019. godinu kao vreme ispunjenja sna o ciljanoj vrednosti, a nova iPhone linija bi u tome mogla da pomogne.Važno je da se napomene da ovo nije prvi put da se od Microsoft-a očekuje da prvi stigne do cifre od bilion dolara, pa je Evercore krajem decembra prošle godine dostizanje te vrednosti prognozirao za kraj 2020. godine, a opet zahvaljujući Office-u 365, ali i Azure-u. Tako ostaje da se vidi koja će od pomenutih kompanija prva stići do ove istorijske cifre, a prema prognozama i Microsoft i Apple imaju podjednake šanse da to učine u naredne dve godine.

Izvor: Softpedia
https://pcpress.rs/PCout/?url=http://news.softpedia.com/news/microsoft-could-soon-be-worth-more-than-apple-519577.shtml
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 18800
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 50
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 38 od 40 Prethodni  1 ... 20 ... 37, 38, 39, 40  Sledeći

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu