Ko je trenutno na forumu
Imamo 29 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 29 Gosta :: 2 ProvajderiNema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 359 dana Sub Okt 05, 2024 7:41 am
Zadnje teme
Kontrolni panel
Profil |
Članstvo |
Privatne poruke |
Ostalo |
Traži
Uticaj "Ceca" zraka na sablasne nevene
+40
Batista
Johny Bravo
country girl
crni labud
Komsinica
furija
Vukota
Sinaj
Strelac
Marea
Admin
djavolica
Loreal
Time
Evgenija
carsamuilo
Debilko
laza
Vrdalama
Fi Pi
Nova clanica
slavena
Hipi
Mastifal
Prince
Dotore
inspy
Johnny-Azra
Orhideja
Snowflake
svejedno
Bass
shondononda
RINGE
Cleopatra
Lila
digitalmandrak
Fristajlo
Dragana
Avramova
44 posters
Ideja forum :: DRUŠTVO :: Društvo
Strana 17 od 44
Strana 17 od 44 • 1 ... 10 ... 16, 17, 18 ... 30 ... 44
Re: Uticaj "Ceca" zraka na sablasne nevene
Kritiačar kritikuje samo onda kada ispred sebe ima objekt koji će da kritikuje.
Muzički kritičari se nisu bavili muzičkim potencijalom naše vrle dive, nije ni bilo potrebno jer se u startu prepoznaje još jedna u nizu savremenih naricaljki.
Sociolozi su već imali kompleksiniji zadatak i rešili ga ali za koga? Bez podrške oni su zalud odradili svoj deo posla.
Moju decu je budio hor Kolibri, Branko Kockica, Dragan Laković i drugi koji su pevali pesme za decu i o deci. Mogli su birati sve vrste muzičkih pravaca ali cecu nisu jer je u našoj kući nije ni bilo. Onda su zašli medju vršnjake i čuli cecu. To je bio period za koji sam znala da će proći jer sam ih naučila kako se sluša muzika.
Bila sam na puno svadbenih proslava gde je muzički sadržaj bio uglavnom narodni, jedna sa pop muzikom, jedna sa isključivo starogradskim pesmama. Sa jedne svadbe su me odvezli zbog strahovite glavobolje kao posledice tutnjanjave zvučnika i paranoičnog urlikanja pevača pred kojim se igrala šota, bacala obuća, penjalo se na sto, zalivalo pićem gde god se stiglo, vrištalo do neukusa.
Ceca postaje idol koleginicama, devojčicama. Generacije sisatih pevačica krešte sa pink televizija. Šta će devojčica od pet godina da razmišlja kada vidi blještavi šareniš, živu Barbiku, šljokice...? Naravno, ona joj postaje uzor i u tom pravcu devojčica odrasta, želi postati ceca, imati velike grudi, skupe haljine, šminku. Roditelji se bore ali ne izdržavaju dugo. Već je kraj osnovne i njihova devojčica se otrgla i krenula put cece.
Na ulici je kupčila brushalter br. 80 a njoj je potreban duplo manji, ne mari, proizvodjač ga je dopunio. U toku prepodneva oblači ono što se nosi u večernjim satima i nikako njen uzrast. Devojčica je preskočila mnogo stepenika, propustila onaj važni deo detinjstva sa lutkom i zakoračila u svet koji joj još uvek ne pripada.
Zatim je došlo vreme devojaštva. Ne mogu svi roditelji sve, ali zato može neki imućni gospodin i društvo ih nazva „sponzoruše“. Šteta i tih stepenika, propustiše tajna zaljubljivanja, bezazlenost u igri tinejdžerskog uzrasta na kojoj se kali buduća žena, majka, supruga.
A sada samo kratka analiza muzičkih kvaliteta ikone cece. Ako poslušamo studijki snimak koji i od najnetalentovanijeg pevača pravi za makar pet stepenika boljeg, i onog na koncertu, vidimo da ceca nema nikakve glasovne mogućnosti. To je jasno i onima koji je slušaju.
Znamo da je muzika uglavnom plagijat, pokupljene note sa orijenta, Grčke i ko zna odakle još, uobličene u studiju, začinjene sklepanim tekstom tekstopisca koji to radi rutinski kao što kokoške kljucaju zrnjevlje po dvorištu.
Na jednom predavanju monarh iz manastira Dečani spomenu par crkvi nemilih ljudi a izmedju ostalog i Djordja Balaševića. Moguće je da se Djoletu desilo tako nešto pa kroz pesmu osuo po Bogu ali nije izostala ni sveća svečarska ni Sveti Jovan. Ali Djole je pesnik i niko mu to nije osporio.
Crkva nije komentarisala cecu, a ovo što je ona uradila na koncertu a zatim i studijski snimak gde pesmi prethodi Oče naš, za svaku je osudu i ja zameram crkvi što se nije javno oglasila.
Mnogi koji podržavaju cecu često osudjuju tzv. novokomponovane vernike. Zašto njih a ne i cecu koja pesmom Isuse mlade dovodi do stanja transa i krivog pristupa veri.
Neko se na cecama bogati, neko siromaši i ubija u sebi kriterijume ne samo za muziku već za celokupnu umetnost pa i moralne vrednosti.
Kuda idemo, i gde ćemo stići?
Isuse daj mi lavlje srce
da prezivim dane buduce
Sta je to u svakom zlu
stalno hoce da je tu u nama
da nam snagu, da nam moc
pa nas onda prevari i slama
Jer zivot je pas, uvek pokvari sve
uzme i da ono najlepse
Isuse daj mi lavlje srce
da prezivim dane buduce
lako ce hrabriji od mene
al' moja dusa ne znam kako ce
Ajde bre, daj ne lazi me
ajde bre, ma daj ne lazi me
Pokušaću razumeti sve one koji bi me osudili samo zato što ne padam u trans dok slušam Čajkovskog, Mocarta, Griga, Kalasovu, Tomu Zdravkovića, Zvonka Bogdana, Bajramovića, tamburaše i sve one uz koje sam stasala, već se uz njihove zvuke moja duša raduje.
Dete cveća
Muzički kritičari se nisu bavili muzičkim potencijalom naše vrle dive, nije ni bilo potrebno jer se u startu prepoznaje još jedna u nizu savremenih naricaljki.
Sociolozi su već imali kompleksiniji zadatak i rešili ga ali za koga? Bez podrške oni su zalud odradili svoj deo posla.
Moju decu je budio hor Kolibri, Branko Kockica, Dragan Laković i drugi koji su pevali pesme za decu i o deci. Mogli su birati sve vrste muzičkih pravaca ali cecu nisu jer je u našoj kući nije ni bilo. Onda su zašli medju vršnjake i čuli cecu. To je bio period za koji sam znala da će proći jer sam ih naučila kako se sluša muzika.
Bila sam na puno svadbenih proslava gde je muzički sadržaj bio uglavnom narodni, jedna sa pop muzikom, jedna sa isključivo starogradskim pesmama. Sa jedne svadbe su me odvezli zbog strahovite glavobolje kao posledice tutnjanjave zvučnika i paranoičnog urlikanja pevača pred kojim se igrala šota, bacala obuća, penjalo se na sto, zalivalo pićem gde god se stiglo, vrištalo do neukusa.
Ceca postaje idol koleginicama, devojčicama. Generacije sisatih pevačica krešte sa pink televizija. Šta će devojčica od pet godina da razmišlja kada vidi blještavi šareniš, živu Barbiku, šljokice...? Naravno, ona joj postaje uzor i u tom pravcu devojčica odrasta, želi postati ceca, imati velike grudi, skupe haljine, šminku. Roditelji se bore ali ne izdržavaju dugo. Već je kraj osnovne i njihova devojčica se otrgla i krenula put cece.
Na ulici je kupčila brushalter br. 80 a njoj je potreban duplo manji, ne mari, proizvodjač ga je dopunio. U toku prepodneva oblači ono što se nosi u večernjim satima i nikako njen uzrast. Devojčica je preskočila mnogo stepenika, propustila onaj važni deo detinjstva sa lutkom i zakoračila u svet koji joj još uvek ne pripada.
Zatim je došlo vreme devojaštva. Ne mogu svi roditelji sve, ali zato može neki imućni gospodin i društvo ih nazva „sponzoruše“. Šteta i tih stepenika, propustiše tajna zaljubljivanja, bezazlenost u igri tinejdžerskog uzrasta na kojoj se kali buduća žena, majka, supruga.
A sada samo kratka analiza muzičkih kvaliteta ikone cece. Ako poslušamo studijki snimak koji i od najnetalentovanijeg pevača pravi za makar pet stepenika boljeg, i onog na koncertu, vidimo da ceca nema nikakve glasovne mogućnosti. To je jasno i onima koji je slušaju.
Znamo da je muzika uglavnom plagijat, pokupljene note sa orijenta, Grčke i ko zna odakle još, uobličene u studiju, začinjene sklepanim tekstom tekstopisca koji to radi rutinski kao što kokoške kljucaju zrnjevlje po dvorištu.
Na jednom predavanju monarh iz manastira Dečani spomenu par crkvi nemilih ljudi a izmedju ostalog i Djordja Balaševića. Moguće je da se Djoletu desilo tako nešto pa kroz pesmu osuo po Bogu ali nije izostala ni sveća svečarska ni Sveti Jovan. Ali Djole je pesnik i niko mu to nije osporio.
Crkva nije komentarisala cecu, a ovo što je ona uradila na koncertu a zatim i studijski snimak gde pesmi prethodi Oče naš, za svaku je osudu i ja zameram crkvi što se nije javno oglasila.
Mnogi koji podržavaju cecu često osudjuju tzv. novokomponovane vernike. Zašto njih a ne i cecu koja pesmom Isuse mlade dovodi do stanja transa i krivog pristupa veri.
Neko se na cecama bogati, neko siromaši i ubija u sebi kriterijume ne samo za muziku već za celokupnu umetnost pa i moralne vrednosti.
Kuda idemo, i gde ćemo stići?
Isuse daj mi lavlje srce
da prezivim dane buduce
Sta je to u svakom zlu
stalno hoce da je tu u nama
da nam snagu, da nam moc
pa nas onda prevari i slama
Jer zivot je pas, uvek pokvari sve
uzme i da ono najlepse
Isuse daj mi lavlje srce
da prezivim dane buduce
lako ce hrabriji od mene
al' moja dusa ne znam kako ce
Ajde bre, daj ne lazi me
ajde bre, ma daj ne lazi me
Pokušaću razumeti sve one koji bi me osudili samo zato što ne padam u trans dok slušam Čajkovskog, Mocarta, Griga, Kalasovu, Tomu Zdravkovića, Zvonka Bogdana, Bajramovića, tamburaše i sve one uz koje sam stasala, već se uz njihove zvuke moja duša raduje.
Dete cveća
Avramova- Legendarni član
- Broj poruka : 69578
Datum upisa : 07.03.2010
Moguće. Pretpostavljam da si ti veći autoritet, da me ti nećeš "zeznuti", pa tebe da slušam?Divlja ::
Zezn'o te Vladeta.
Neka, hvala, to bi bilo kao da slušam- Cecu...
Fristajlo- Legendarni član
- Broj poruka : 19643
Datum upisa : 17.03.2010
Nemoj ti da slusas mene, ne pevam ja , ali, ne sudi mi ukoliko slusam Cecu. A slusam je u prolazu, povremeno se zadesi.
Vladeta nema pojma. :zvizduće:
Vladeta nema pojma. :zvizduće:
Gost- Gost
Ma, da, teška je to budala...Divlja ::
Vladeta nema pojma.
Razumem i tvoj stav. Naterana si da slusas nesto sto ti ne odgovara, bombarduju te tom vrstom zvuka sa svih strana. To je istina, zivimo u turbo- vremenu, koje svako podnosi na svoj nacin. Ili ne podnosi, ali se prezivljava nekako. U jednom postu ovde na temi sam lepo rekla da je alternativa ''Ceca- zracima'' nikakva, njanjava, traljava, mlitava. Ljudi su okrenuti instant - zabavi koja ne trosi suvise mozdanih vijuga. Ne treba ih kriviti zbog toga. Kulturna elita je podbacila, srozala se na to da ih mozes kupiti za bozu i kavurmu, pa se zbog toga i bavimo ovim nus-pojavama loseg kulturnog srpskog miljea, Cecom i estradom. Kao da nam je u drugim podrucijima u drustvu bolje, kao da svaki dan slusamo Cajkovskog- ne slusamo. Mnogi glume da ga slusaju po ceo dan- i tu je problem. Lazi su problem.Hipi ::
Jao Divlja, da bar ne poznajemo :: Izvini, ali sranje koje se pusta svakih 10 minuta na 80% programa, sranje koje se pusta u svakoj kafani, diskoteci, daje mi za pravo da kritikujem. Postoji razlika izmedju slusati i "slusati". Slusam zato sto moram, niko me ne pita. Jedino da se negde izolujem, da ne vidim ni Sunca ni Meseca. A eto, ne bih mogla da kritikujem Cajkovskog ili bilo sta sto ti sada posprdno spominjes kao suprotnost Ceci i co. (sto je smesno), zato sto sam to poslednji put slusala na casu muzickog u petom osnovne. Zar to nije zalosno? Zato, necemo o tim glupavim teorijama o licemerju
Taj pacenicki stav da se nesto sto nema veze samo i jedino sa muzikom svali kao krivica na ledja nekakve tamo Cece, Dragane, Brene, Seke je jadan nacin samodokazivanja svog kulturnog renomea.
Cajkovski je velicina za sebe, i uzela sam ga sarkasticno za primer pricajuci sa Johnnijem o Serbedziji, a kako drugacije razgovarati na ovu temu nego sarkasticno, kada je nekima zato sto se srpska kultura srozala na niske grane najkrivlja Ceca Raznatovic?
lako je napadati nekoga ko je prvi na udaru i najlakse mu je zalepiti etiketu bez vecih posledica.
Bavimo se nus- pojavama, ne sustinom problema ovoga nasega drustva.
Narod ucimo da je najlepsi, najbolji, najpametniji, normalno da misli da je i najmuzikalniji. U regionu se cini da je to zaista i istina. Umemo da se veselimo za sve i svasta, na nacin kako to vec radimo. Uz narodnjake normalno, jer to smo mi generalno gledano.
Akademici su nam podbacili, elita nam se svela na estradu i sada, normalno kukumavcimo na Cecin racun, a na ciji bi drugi? E, to je ljudi moji veliko licemerje.
Nadam se @Hipi da mi ne zameras na ovom mom iskrenom stavu po ovoj temi.
Peace
Gost- Gost
Divlja :: U jednom postu ovde na temi sam lepo rekla da je alternativa ''Ceca- zracima'' nikakva, njanjava, traljava, mlitava
A zašto mora da postoji alternativa? Nema je, bože moj, još uvek su aktuelni oni koji nude kvalitet u svakom smislu te reči.
Kulturna elita je podbacila, srozala se na to da ih mozes kupiti za bozu i kavurmu, pa se zbog toga i bavimo ovim nus-pojavama loseg kulturnog srpskog miljea, Cecom i estradom.
Kulturnu elitu sada čine cece i to je naša tragedija, izmedju ostalog.
.Kao da nam je u drugim podrucijima u drustvu bolje, kao da svaki dan slusamo Cajkovskog, ne slusamo. Mnogi glume da ga slusaju po ceo dan- i tu je problem. Lazi su problem
Kakva korist od laži a tek kakav je u takvoj laži problem? Neko zaista tako čini, neko s vremena na vreme baš kao i Cecu i cece. Ništa neobično.
Taj pacenicki stav da se nesto sto nema veze samo i jedino sa muzikom svali kao krivica na ledja nekakve tamo Cece, Dragane, Brene, Seke je jadan nacin samodokazivanja svog kulturnog renomea,
Eh da je samo sa muzikom! Sve, na čelu sa Cecom, ukinula bih bez razmišljanja kao štetne pojave za naše društvo. Neka rade ono što znaju a ne ono što žele. No, u ovoj državi je sve dozvoljeno pa i to da nam šarlatani i hohštapleri siluju umetnost.
Bavimo se nus- pojavama, ne sustinom problema ovoga nasega drustva.
U ovom slučaju nus pojava je vrlo ozbiljna pojava. Potrebno je baviti se uzrokom, pre svega.
Akademici su nam podbacili, elita nam se svela na estradu i sada, normalno kukumavcimo na Cecin racun, a na ciji bi drugi? E, to je ljudi moji veliko licemerje.
Zar je stvarno licemerje ako neko reaguje na Cecin uticaj kao i svih onih kojima je jedino stalo da se ovajde?
A ja se nadam da mi ne zameraš što sam se na kratno ubacila.
Avramova
Postoji serijal na RTS-u pod nazivom "Leti, leti, pesmo moja mila", koji se bavi tom alternativom, u koju bi bilo dovoljno uložiti deseti deo novca koji se ulaže u "kulturni bofl", i sve bi se vratilo na mesto. No, to bi moglo da potpuno uništi estradni biznis, od koga ima mnogo koristi za vrlo širok spektar delatnosti.
Ovo je doba unuverzalno veštih; neki su stručni za sve, profesionalizam i uska stručnost više nisu poželjni i tretiraju se kao remetilački faktor.
Ko razume, shvatiće; ko ne razume, razumeće...
Ima je. No, nije komercijalna u onoj meri u kojoj je to ovo vreme postavilo kao imperativ.
A zašto mora da postoji alternativa? Nema je
Postoji serijal na RTS-u pod nazivom "Leti, leti, pesmo moja mila", koji se bavi tom alternativom, u koju bi bilo dovoljno uložiti deseti deo novca koji se ulaže u "kulturni bofl", i sve bi se vratilo na mesto. No, to bi moglo da potpuno uništi estradni biznis, od koga ima mnogo koristi za vrlo širok spektar delatnosti.
Mnogostruka.Kakva korist od laži
Eto...Eh da je samo sa muzikom! Sve, na čelu sa Cecom, ukinula bih bez razmišljanja kao štetne pojave za naše društvo. Neka rade ono što znaju a ne ono što žele. No, u ovoj državi je sve dozvoljeno pa i to da nam šarlatani i hohštapleri siluju umetnost.
Tako ispada, čim kritikuješ svaku osrednjost, (da ne kažem nizak kvalitet) jer se ta kritika odmah shvati kao udar na sam temelj društva, što u suštini i jeste.Zar je stvarno licemerje ako neko reaguje na Cecin uticaj kao i svih onih kojima je jedino stalo da se ovajde?
Ovo je doba unuverzalno veštih; neki su stručni za sve, profesionalizam i uska stručnost više nisu poželjni i tretiraju se kao remetilački faktor.
Ko razume, shvatiće; ko ne razume, razumeće...
Divlja ::
Peace
Idem unazad :: Naravno da ne, svako ima pravo na stav
U jednom postu ovde na temi sam lepo rekla da je alternativa ''Ceca- zracima'' nikakva, njanjava, traljava, mlitava.
Ne bih rekla da je to tako. Naravno da postoji alternativa, a koja je, zavisi od ukusa. Kvalitetna sigurno postoji. Ako nista, vratis se 20-30 godina unazad, neke stvari nikad ne blede Ne mora to da bude Cajkovski, daleko od toga.
A ta prica o nedostatku alternative mi vise lici na neki izgovor za progledavanje kroz prste ovakvoj vrsti "muzike" o kojoj ovde govorimo.
a kako drugacije razgovarati na ovu temu nego sarkasticno, kada je nekima zato sto se srpska kultura srozala na niske grane najkrivlja Ceca Raznatovic?
Vec sam rekla negde tamo, u nekom postu, da mislim da ima mnogo gorih od Cece. Ali eto, ona kao najpopularnija je izabrana za primer. Sta ces, svako nosi svoj krst, doduse zaturen izmedju grudi :: Ali ovo sto pricam, pricam u globalu, vezano za citav taj pravac, a ne iskljucivo za Cecu.
Na kraju, to sto se srpska kultura srozala na niske grane nije kriva Ceca, jok. Parafraziracu ono iz "Profesionalca": "Nije Ceca kriva. Mi smo krivi. Mi smo go*na!" ::
Hipi- Profi član
- Broj poruka : 2044
Datum upisa : 19.03.2010
Godina : 36
Fristajlo ::Ima je.
Naravno da je ima ali sam se osvrnula na novitete kao alternativu i zato napisah:
.A zašto mora da postoji alternativa? Nema je, bože moj, još uvek su aktuelni oni koji nude kvalitet u svakom smislu te reči
Vidim pise se svasta, ovdje...kao prvo samo cu reci da mi je zapalo za oko poredjenje Cece i Harisa Dzinovica...sto i nije neko poredjenje...Haris ipak ima kvalitet...Ceca nije kriva?, pa da mozda i nije, krivi su oni koji je forsiraju...
Gost- Gost
Avramova, razumem ja sta hoces reci, znas da razumem.Avramova ::Divlja :: U jednom postu ovde na temi sam lepo rekla da je alternativa ''Ceca- zracima'' nikakva, njanjava, traljava, mlitava
A zašto mora da postoji alternativa? Nema je, bože moj, još uvek su aktuelni oni koji nude kvalitet u svakom smislu te reči.
Kulturnu elitu sada čine cece i to je naša tragedija, izmedju ostalog.
Kakva korist od laži a tek kakav je u takvoj laži problem? Neko zaista tako čini, neko s vremena na vreme baš kao i Cecu i cece. Ništa neobično.
Eh da je samo sa muzikom! Sve, na čelu sa Cecom, ukinula bih bez razmišljanja kao štetne pojave za naše društvo. Neka rade ono što znaju a ne ono što žele. No, u ovoj državi je sve dozvoljeno pa i to da nam šarlatani i hohštapleri siluju umetnost.
U ovom slučaju nus pojava je vrlo ozbiljna pojava. Potrebno je baviti se uzrokom, pre svega.[
Zar je stvarno licemerje ako neko reaguje na Cecin uticaj kao i svih onih kojima je jedino stalo da se ovajde?
A ja se nadam da mi ne zameraš što sam se na kratno ubacila.
Hohstapleri dugi niz godina ovde siluju umetnost.
Umetnost bi vec jednom trebala da se sabere, skupi noge,i krene jace, bolje napred,ili u mase direktno. Ali kako kada kulturni vrh suruje sa politikom koja nam je ubi Boze?Zacarani krug iz koga cini se nema izlaza.
Izlaz je u individualnom pristupu muzici, umetnosti uopste. Kad je vec elita posrnula.
Ja mogu da poslusami''cajku'' i operu i necu od toga otupaviti. Svi veliki umetnici su bili u kafani, tamo se tesili, lecili, sanjali i nisu zbog toga manje vredni.
Znam da zelis dobro, ali se zabranama nista ne postize. Bar ja tako mislim.
Tacno, krivi smo svi mi. Svi. Biramo lakse nacine pa gadjamo one na ''chiketu'', ostricu svoje kritike retko okrecemo glavnim krivcima. Zato zivimo ovako, pa ko ume da se opusti prezivece. Ja ne sudim nikome.Hipi ::
Ne bih rekla da je to tako. Naravno da postoji alternativa, a koja je, zavisi od ukusa. Kvalitetna sigurno postoji. Ako nista, vratis se 20-30 godina unazad, neke stvari nikad ne blede Ne mora to da bude Cajkovski, daleko od toga.
A ta prica o nedostatku alternative mi vise lici na neki izgovor za progledavanje kroz prste ovakvoj vrsti "muzike" o kojoj ovde govorimo.
Vec sam rekla negde tamo, u nekom postu, da mislim da ima mnogo gorih od Cece. Ali eto, ona kao najpopularnija je izabrana za primer. Sta ces, svako nosi svoj krst, doduse zaturen izmedju grudi :: Ali ovo sto pricam, pricam u globalu, vezano za citav taj pravac, a ne iskljucivo za Cecu.
Na kraju, to sto se srpska kultura srozala na niske grane nije kriva Ceca, jok. Parafraziracu ono iz "Profesionalca": "Nije Ceca kriva. Mi smo krivi. Mi smo go*na!" ::
Alternativa zbog koje moras da se vracas u proslost nije delotvorna na sirokim narodnim masama, ovim nasim, sto i inace zive u istorijskom vremeplovu. Gurnula ih unutra kulturna elita, namamila populistickim pricama o nebeskom narodu, Ceca to samo opevava na svoj karakteristican nacin. . ''Isuse, daj mi lavlje srce''. Nama treba nesto frisko, taze- kvalitetno i to u ''glavi'', gore u vrhu, kako kulturnom, tako naravno i drustvenom, drzavnom, i treba nam jedno sto godina kultivizacije u sasvim suprotnom smeru od koga idemo utabanim stazama- mozda postanemo neki drugi narod? Moze li to? Naravno da ne moze. Parafraziracu kralja Ibija ''menjam ovaj narod za neki drugi, kulturniji i sta cu dobiti?''
Hocu reci, genski nam je to, sve ovo sa Cecom i ''Cecama'' svih vrsta, iz svih muzickih pravaca. Takvi smo gledano u glubalu od pamtiveka. Mozemo da slusamo Betovena i Baha po ceo dan, necemo postati Nemci. I ne teba da to postanemo. Mi smo mi. Mozemo se popraviti, to da. Ali, da postanemo neki drugi narod, nece ici, zalim slucaj. Ili da ne zalim?
I oni Nemci, Evropljani, gradjani sveta imaju svoje Cece, samo se kod njih drugacije zovu: Madonna, Britney .''Space Girls'', Doli Parton itd. Imaju svoje silikonske doline i kraljice koje vladaju svetom muzike.To je tako.
Ovaj muzicki pravac je pre dvadeset godina bio na radio-Sapcu hit, gospodarica mu je bila Lepa Lukic, Silvana Armenulic, i ostali kafanski ''lavovi i lavice'' tadasnje nove narodne muzike koje su onda pljuvali neki drugi kulturni krugovi- danas su one ''prave narodne pevacice'' za ove Liki, Biki, Miki, Siki......
To je to- folk nas nasusni. I sta sada da radimo? Nista, svako neka slusa sta mu se slusa, individualno je sve to. Dok akademici smisljaju neke nove gluposti, narod se zabavlja.
Nemam nameru da idem od kuce do kuce i razbijam radio i TV prijemnike, nisam toliko umetnicki nastrojena a verovatno ni dovoljno revolucionarno uzdignuta kulturnim nasledjem koje nigde ne vidim a o njemu se ovde u ovoj zemlji drobi po ceo dan i bogami noc, do jutra. U krug.
''Tamna je noc'' rekao bi Djordjevic. Tamna, a TV svetli u mraku, dok drmaju ''cajke''. Mora ovaj narod negde da istrese sve svoje frustracije- ne zamerajte mu toliko.
Gost- Gost
Divlja
Niko narodu i ne zamera, već onima koji su se prihvatili zadatka da ga vode. Čak ni toj Ceci- ona je samo još jedan mali oportunista, spreman da radi sve i svašta, samo da ne bi radio... Ponavljam- svako ima pravo da bude glup, neotesan i neobrazovan- ali, niko nema pravo da to zloupotrebljava. Nadzor nad tim ima samo država, i ja lično, samo nju krivim, nikog drugog.
Eeee, upravo se o tome i radi; ti jesi, ali- šta sa onima koji nisu opremljeni znanjem, učenjem? Ko o njima vodi računa? Ko, ako ne država?Ja mogu da poslusami''cajku'' i operu i necu od toga otupaviti.
Uveren sam da pogrešno misliš; u tome se i razilazimo toliko. Konceptualno.Znam da zelis dobro, ali se zabranama nista ne postize. Bar ja tako mislim.
Tamnija nam sledi, ako se ništa ne preduzme.
''Tamna je noc'' rekao bi Djordjevic. Tamna, a TV svetli u mraku, dok drmaju ''cajke''. Mora ovaj narod negde da istrese sve svoje frustracije- ne zamerajte mu toliko.
Niko narodu i ne zamera, već onima koji su se prihvatili zadatka da ga vode. Čak ni toj Ceci- ona je samo još jedan mali oportunista, spreman da radi sve i svašta, samo da ne bi radio... Ponavljam- svako ima pravo da bude glup, neotesan i neobrazovan- ali, niko nema pravo da to zloupotrebljava. Nadzor nad tim ima samo država, i ja lično, samo nju krivim, nikog drugog.
Čoče,sad bez zaebancije..Zašto bi zabranila išta u ovoj državi...Nek pjeva svako ko misli da je pjevač ...Tvoja lična stvar oćeš li ga slušati ili nećeš ..Isto kao i moja i svakog od nas...Eto ,ti konkretno voliš da slušaš Časjkovskog,meni uši cijepa,u stvari da budem iskren,nisam ga nikad slušao i ako znam da je izvanredan kompozitor...Nisam se čak ni potrudio da ga slušam..Jednostavno ne nudi bunt ...Slušam ono što meni odgovara u datom trenutku i tu je kraj...Amerikanci su sa svojom naciom napravili jedan eksperiment...Na stanici u metrou neznam sad u kom gradu,doveli su najpoznatijeg svjeckog violinistu da svira...Čovjek je zaradio 5 dolara, da ga niko od prolaznika nije prepoznao...Nisu se čak ni okretali na njega,niko čak nije zastao da čuje šta čovjek svira...Ovakvih stvari je vazda bilo i biće..Nije samo naša nacija u kulturnom padu,cijelo čovječanstvo je u kulturnoj krizi..Ima ljudi koji su se našli u CECINIM pjesmama i to je to ..Zašto im uskraćivati to zadovoljstvo...Zašto ih na neki način etiketirati..Zašto bilo koga etiketirati pa i CECU..Nikad mi te stvari nisu bile jasne...Opet kažem ,ako tebi ne odgovara CECA jednostavno ugasi televizor ili prebaci drugi kanal...Navi Čajkovskog do daske i boli te uvo...Popi flašu vina uz LABUDOVO JEZERO...Šta ima veze...Neslušanjem CECE nećeš biti ni pametnija ni gluplja,bićeš ono što jesi,isto kao neko ko sluša CECU...Šta misliš kako je rokenrol,hevi metal,pank zvučao našim đedovima i babama..a..Avramova ::
Poslednji izmenio Johnny-Azra dana Ned Nov 07, 2010 1:08 am, izmenjeno ukupno 1 puta
Johnny-Azra- Super član
- Broj poruka : 6782
Datum upisa : 10.03.2010
To je očigledno, a ipak imaš stav o tome.Johnny-Azra ::.Nikad mi te stvari nisu bile jasne
Zanimljivo...
Nebitan je moj stav u ovoj priči ..Bitna je sloboda..Nek svako radi ono što hoće..Niko od nas nema pravo da traži zabranu nečega što ne ugrožava život...Sjećaš li se kad je sedamdesetih godina slušana rok muzika...Svi koji su uslušali rok muziku bili su etiketirani kao narkomani...Danas kad ja slušam Azru u kolima pojedini drugovi mi kažu,Fristajlo ::To je očigledno, a ipak imaš stav o tome.Johnny-Azra ::.Nikad mi te stvari nisu bile jasne
Zanimljivo...
-Gasi tu drogašku muziku...I to znaš koje godište...Sve preko pedest godina...Ali ti ljudi su ono što jesu ,i ja tu nemogu ništa..Nemogu ispravljati krive drine i njima objasniti stavove Džonija Štulića...
Johnny-Azra- Super član
To je ono što ti nije jasno- radi se o zloupotrebi slobode. Zato je tvoj stav nebitan, jer je pogrešan.Johnny-Azra :: Nebitan je moj stav u ovoj priči ..Bitna je sloboda.
O kakvoj ti zloupotrebi slobode pričaš ..Ko može tvoju slobodu da ugrozi,niko,u stvari može ako ti to dozvoliš ..Ja ti opet kažem. ..Nekad je Rok bio narkomanska muzika,danas kukamo za njim..Uostalom,zar nismo svi različiti,i svi volimo različite stvari ..Nemogu ja tebi zabraniti da slušaš bilo što ..Ako bih to pokušao,ja bih bio retardiran...Zar nije tako...
Johnny-Azra- Super član
Johnny-Azra :: Ali ti ljudi su ono što jesu ,i ja tu nemogu ništa..Nemogu ispravljati krive drine i njima objasniti stavove Džonija Štulića...
Oni ne žele shvatiti stavove Džonija Štulića baš kao što ti ne želiš čuti Čajkovskog. .
Nisi ti shvatio problem o kome sam vrlo jednostavno pisala.
Nemožeš da kažeš da je moj stav pogrešan generalno..Sa tvoje tačke gledišta ,da..Ti bi zabranio ,ja nebih..Zašto pušačima uskraćivati pravo da puše,ako hoće nek puše...Zašto zabraniti nekome da sluša CECU ,nek sluša ako hoće...Fristajlo ::To je ono što ti nije jasno- radi se o zloupotrebi slobode. Zato je tvoj stav nebitan, jer je pogrešan.Johnny-Azra :: Nebitan je moj stav u ovoj priči ..Bitna je sloboda.
Johnny-Azra- Super član
Prvo- nikad sam ne odgovaraj na svoje pitanje- to je besmisleno i nadmeno.Johnny-Azra ::Ko može tvoju slobodu da ugrozi,niko,Zar nije tako...
Drugo, nije tako, što objašnjava zašto si odgovorio na sopstveno pitanje; treba li ja da imam slobodu da ne trpim to "duhovno zagađenje"?
Kao što ne želimo otrovnu hranu u prodavnicama, bofl delove za automobil, škart- cipele- isto tako treba da bude kontrola kvaliteta u ovom pogledu. Jer, radi se o upravo istoj stvari- otrovu, boflu i škartu...
Čoče,neću ni da ga shvatam,jer to nije moj problem...Ja sam ti rekao kako se Rokenrol tretirao kad je počinjao da se svira ovim prostorima...Narkomanska muzika većini...Avramova ::
Nisi ti shvatio problem o kome sam vrlo jednostavno pisala.
Johnny-Azra- Super član
Ajde da se ne bavim samnom i mojim odgovaranjem na sopstveno pitanje ako može...Ja te fino pitam,kako se tretirao rokenrol 70-tih i 80-tih godina..Pogotovo u manja mjesta...Fristajlo ::Prvo- nikad sam ne odgovaraj na svoje pitanje- to je besmisleno i nadmeno.Johnny-Azra ::Ko može tvoju slobodu da ugrozi,niko,Zar nije tako...
Drugo, nije tako, što objašnjava zašto si odgovorio na sopstveno pitanje; treba li ja da imam slobodu da ne trpim to "duhovno zagađenje"?
Kao što ne želimo otrovnu hranu u prodavnicama, bofl delove za automobil, škart- cipele- isto tako treba da bude kontrola kvaliteta u ovom pogledu. Jer, radi se o upravo istoj stvari- otrovu, boflu i škartu...
Johnny-Azra- Super član
Johnny-Azra :: Čoče,neću ni da ga shvatam,jer to nije moj problem...
Aha, ne dira ti u džep pa zato nije tvoj problem. Ok, sad mi je jasno tvoje šenlučenje na DRUŠTVU i temi kojoj je potrebno ozbiljno prići.
Istini za volju, deo rokenrola je to i bio, a neke od najboljih pesama su, bez da se lažemo, tako i stvorene- autori su koristili narkotike.
Međutim, to nema veze sa ovom temom, jer, niko normalan više ne spori da u rokenrolu postoje i prava remek-dela, ali još nisam čuo da je neko tako šta rekao za neku pesmu Cece i svih drugih "Ceca", bar ne neko kompetentan da oceni muzičku i umetničku vrednost turbo-folka.
Ne radi se tu o potrebi da se guši neka sloboda, već da se stvori prostor za kvalitet, a to se mora učiniti tako što se odstrani "đubre", koje je sve preplavilo...
Međutim, to nema veze sa ovom temom, jer, niko normalan više ne spori da u rokenrolu postoje i prava remek-dela, ali još nisam čuo da je neko tako šta rekao za neku pesmu Cece i svih drugih "Ceca", bar ne neko kompetentan da oceni muzičku i umetničku vrednost turbo-folka.
Ne radi se tu o potrebi da se guši neka sloboda, već da se stvori prostor za kvalitet, a to se mora učiniti tako što se odstrani "đubre", koje je sve preplavilo...
Johnny-Azra :: Ajde da se ne bavim samnom i mojim odgovaranjem na sopstveno pitanje ako može...Ja te fino pitam,kako se tretirao rokenrol 70-tih i 80-tih godina..Pogotovo u manja mjesta...
Verovatno kako ti kažeš. Medjutim, i danas ti ljudi nemaju pojma šta je narkomanija i ne slute koliki je procenat narkomana baš u tim manjim mestima.
Evo još jednog problema samo zbog toga što ih nije briga jer misle da njih ne može strefiti a može, i to baš uz muziku raznoraznih ceca.
Strana 17 od 44 • 1 ... 10 ... 16, 17, 18 ... 30 ... 44
Ideja forum :: DRUŠTVO :: Društvo
Strana 17 od 44
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Čet Jun 27, 2024 12:11 am od Johnny-Azra
» Moje otkriće
Čet Jun 27, 2024 12:02 am od Johnny-Azra
» Sta pevusite ovih dana?