Ideja forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Navigacija
 Portal
 Forum
 FAQ
Ko je trenutno na forumu
Imamo 55 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 55 Gosta :: 2 Provajderi

Nema

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 359 dana Sub Okt 05, 2024 7:41 am
Zadnje teme
» Šta trenutno slušate?
Ateizam i religija EmptyČet Jun 27, 2024 12:11 am od Johnny-Azra

» Moje otkriće
Ateizam i religija EmptyČet Jun 27, 2024 12:02 am od Johnny-Azra

» Sta pevusite ovih dana?
Ateizam i religija EmptyČet Jun 27, 2024 12:01 am od Johnny-Azra

» Podseća me
Ateizam i religija EmptySre Jun 26, 2024 11:57 pm od Johnny-Azra

» Ne može da vam dosadi
Ateizam i religija EmptySre Jun 26, 2024 11:56 pm od Johnny-Azra

» Ne kvarite mi temu dok se opustam...
Ateizam i religija EmptySre Jun 26, 2024 11:54 pm od Johnny-Azra

» Poklanjam ti pesmu
Ateizam i religija EmptySre Jun 26, 2024 11:44 pm od Johnny-Azra

» Moj hit danas
Ateizam i religija EmptySre Jun 26, 2024 11:37 pm od Johnny-Azra

» Odavno nisam čuo/čula
Ateizam i religija EmptySre Jun 26, 2024 11:32 pm od Johnny-Azra

» Accessories
Ateizam i religija EmptySub Jun 22, 2024 12:09 pm od Iskra69

» Muzika koja u vama izaziva jezu..
Ateizam i religija EmptySre Maj 29, 2024 10:48 am od hanijbanij

» Muzika i igra Rusije
Ateizam i religija EmptyPet Maj 10, 2024 2:51 pm od Davidova

» Sta je to sto ljude cini ljudima?
Ateizam i religija EmptySub Maj 04, 2024 9:05 pm od hanijbanij

https://2img.net/h/s1.postimg.cc/2jaw3c4r7j/logo-cir.png
https://2img.net/h/s28.postimg.cc/sbinr7rvx/bloggif_58f133ee2ca1e.png
https://2img.net/h/s17.postimg.cc/p630tcadr/vremenska_prognoza.png
Traži

Rezultati od :

Rechercher Napredna potraga

Ateizam i religija

+35
Thabit
sini_do
Sinaj
paket
pirat
Batista
Lilith
djavolica
Strelac
Vukota
MoonGirl
Vulin
superhik
furija
Johnny-Azra
Istina ex Natasha
babamara
Enna
Marea
Qbin
laza
inspy
Akhenaton
Avramova
Prince
diotimo
Fi Pi
Orhideja
pjer
cat09
Dragana
RINGE
drdoktor
digitalmandrak
Fristajlo
39 posters

Strana 1 od 25 1, 2, 3 ... 13 ... 25  Sledeći

Ići dole

Ateizam i religija Empty Ateizam i religija

Počalji od Fristajlo Pet Apr 16, 2010 2:39 am

Neki odavde me znaju sa drugih mesta, i poznato im je da sam ateista. Po dosadašnjim iskustvima, neretko sam ulazio u sukobe sa vernicima ove ili one Crkve, no, to nije bio cilj mog pokušaja da komuniciram sa njima; međutim, nekako su se sve diskusije, manje više, pretvarale u mučne svađe.
No, sa nekoliko njih sam se vrlo lako i brzo sporazumeo, na vrlo jednostavan način; ja neću vređati tvoje verovanje, ti ne vređaj moje neverovanje. No, oni su veoma retki- zašto je to tako? Od čega to zavisi?
Mišljenja sam da i bez toga, imamo sasvim dovoljno podela; treba li nam i ova?
Kako pomiriti ateiste i vernike? Pomozite mi u traženju odgovora na ovo pitanje.
Izvolite... Ateizam i religija 904507
Fristajlo
Legendarni član

Broj poruka : 19643
Datum upisa : 17.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Ateizam i religija Empty Re: Ateizam i religija

Počalji od digitalmandrak Pet Apr 16, 2010 3:48 am

ja neću vređati tvoje verovanje, ti ne vređaj moje neverovanje.e]

Slazem se Ateizam i religija 427239
digitalmandrak
digitalmandrak
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 12500
Datum upisa : 22.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Fristajlo Pet Apr 16, 2010 11:20 pm

Naravno da se slažeš- to je logično; međutim, mnogi se ne slažu- zašto? Kako nastaje taj sukob, gde mu je izvorište?
Fristajlo
Legendarni član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od drdoktor Pet Apr 16, 2010 11:41 pm

Postavio si jedno zanimljivo pitanje, ali to isto se pitaju vernici u vezi sa ateistima. Zasto moje verovanje ugrozava tvoje neverovanje.
drdoktor
drdoktor
Banovan
Banovan

Broj poruka : 1448
Datum upisa : 06.04.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od RINGE Pet Apr 16, 2010 11:46 pm

Mislim da je poenta malo drugacija. on ne ugrozava druge, ali drugi ugrozavaju njega napadima na njegov stav. Tako sam barem ja razumeo

Ono sto ja vidim kao razlog je razlika u intenzitetu emocija

Uvek je da jace od ne, pozitivno od negativnog. Prakticno: oni koji veruju veruju vise nego sto oni koji ne veruju, ne veruju Very Happy
RINGE
RINGE
Profi član
Profi član

Broj poruka : 3335
Datum upisa : 27.03.2010
Godina : 38

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od drdoktor Pet Apr 16, 2010 11:49 pm

Zna on na stam sam mislio. Govorim o borbenom ateizmu. Slazem se sa njim. Ali da li te dve suprotnosti mogu da egzistiraju jedna pored druge. Istorijski gledano imamo negaciju.
drdoktor
drdoktor
Banovan
Banovan

Broj poruka : 1448
Datum upisa : 06.04.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Dragana Sub Apr 17, 2010 10:03 pm

Fristajlo ::Neki odavde me znaju sa drugih mesta, i poznato im je da sam ateista. Po dosadašnjim iskustvima, neretko sam ulazio u sukobe sa vernicima ove ili one Crkve, no, to nije bio cilj mog pokušaja da komuniciram sa njima; međutim, nekako su se sve diskusije, manje više, pretvarale u mučne svađe.
No, sa nekoliko njih sam se vrlo lako i brzo sporazumeo, na vrlo jednostavan način; ja neću vređati tvoje verovanje, ti ne vređaj moje neverovanje. No, oni su veoma retki- zašto je to tako? Od čega to zavisi?
Kako pomiriti ateiste i vernike? Pomozite mi u traženju odgovora na ovo pitanje.

Ateizam i religija nisu u sukobu . Sukob je pogrešna i preteška riječ . Ateizam i religiju dijele samo suprotna mišljenja odnosno stajališta o postojanju / nepostojanju Boga kao stvoritelja .
Diskusije su u općem smislu poželjne i zdrave . Ali , ukoliko su one pretežno svadljivoga karaktera , tada je to osobni problem sagovornika koji u tom slučaju , nema dovoljno razvijenu toleranciju i kulturu komuniciranja .
Dragana
Dragana
Super član
Super član

Broj poruka : 5149
Datum upisa : 21.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od cat09 Sub Apr 17, 2010 10:14 pm

Fristajlo ::Neki odavde me znaju sa drugih mesta, i poznato im je da sam ateista. Po dosadašnjim iskustvima, neretko sam ulazio u sukobe sa vernicima ove ili one Crkve, no, to nije bio cilj mog pokušaja da komuniciram sa njima; međutim, nekako su se sve diskusije, manje više, pretvarale u mučne svađe.

Ja nemam ništa protiv ateista iako verujem u Boga. Svako ima pravo na svoj stav.
Ja nikoga ne ugrožavam svojim verovanjem niti želim da mene neko ugrožava zbog mog verovanja.
Ćića mića gotova prića Ateizam i religija 353681
cat09
cat09
Profi član
Profi član

Broj poruka : 4157
Datum upisa : 24.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od pjer Sub Apr 17, 2010 10:33 pm

verujem u boga....
da li drugi veruju...ili ne veruju .....to me ne zanima.... Ateizam i religija 427239
pjer
pjer
Profi član
Profi član

Broj poruka : 3816
Datum upisa : 25.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Fristajlo Sub Apr 17, 2010 11:21 pm

drdoktor ::Postavio si jedno zanimljivo pitanje, ali to isto se pitaju vernici u vezi sa ateistima. Zasto moje verovanje ugrozava tvoje neverovanje.
Reče neko od učesnika- zavisi od individualnog pristupa temi; sklon sam tome, ali, nekako mi je to nepotpuno, i taj deo koji mi "fali" i tražim kroz ovu diskusiju. Ja sam se sa tobom lako složio, iako smo na dijametralno suprotnim tačkama po tom pitanju. Sa nekim drugim diskutantima, pak, to se ubrzo pretvaralo u razmenu uvreda, zbog čega mi je posle žao- jer se radi o ljudima čije druge stavove vrlo poštujem.
Da li nas prećutkivanje može odvesti u dobrom pravcu, da li je izbegavanje te teme dozvoljeno, a da odnos bude iskren i korektan? Može li se nešto saznati o tome, ako analiziramo proces- kako se postaje vernik, odnosno ateista?
Fristajlo
Legendarni član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Fristajlo Sub Apr 17, 2010 11:26 pm

RINGE :: Prakticno: oni koji veruju veruju vise nego sto oni koji ne veruju, ne veruju Very Happy
Ne slažem se sa ovim; ti, kao vernik, ne možeš znati koliko je moje ubeđenje ateiste- i obratno. Načeo si zanimljiv problem; razradi ga... Ateizam i religija 904507
Fristajlo
Legendarni član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Fristajlo Sub Apr 17, 2010 11:30 pm

Dragana
Ateizam i religija nisu u sukobu . Sukob je pogrešna i preteška riječ .
Uh, grešiš; idi na bilo koji forum- to su ratovi, verski... Ateizam i religija 214947
Da su reči meci, krvi bi bilo, da se podavimo...
Fristajlo
Legendarni član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Dragana Ned Apr 18, 2010 4:48 pm

Fristajlo ::Dragana
Ateizam i religija nisu u sukobu . Sukob je pogrešna i preteška riječ .
Uh, grešiš; idi na bilo koji forum- to su ratovi, verski... Ateizam i religija 214947
Da su reči meci, krvi bi bilo, da se podavimo...

U sukobu nisu ta dva stajališta ( pojma ) , već poneki ljudi koji mišljenja iznose i izražavaju nevaljalom i neprimjerenom komunikacijom . Ja ne znam zaista o kojim forumima govoriš , i to je nebitno . Ali , najvjerojatnije se na tim temama i najčešće pojavljuje određena skupina ljudi koja i ne umije pristojno komunicirati .
Vjerujem da možemo imato suprotna i različita stajališta o nečemu ali , isto tako vjerujem da možemo raspravljati bez upotrijebe riječi koje će osobno doticati i povrijeđivati nas međusobno .
Dragana
Dragana
Super član
Super član

Broj poruka : 5149
Datum upisa : 21.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Orhideja Pon Apr 19, 2010 8:30 am

Fristajlo ::
Da li nas prećutkivanje može odvesti u dobrom pravcu, da li je izbegavanje te teme dozvoljeno, a da odnos bude iskren i korektan
Naravno, ako se krene u priču ja vjerujem ZATO a ti ne vjeruješ ZATO, najverovatnije će kad tad doći do nekih težih riječi, što uopšte neće biti zbog vjerovanja ili ne vjerovanja već jedan dan ću ja biti osjetljivija i ranjivija a neki drugi dan ti.

Može li se nešto saznati o tome, ako analiziramo proces- kako se postaje vernik, odnosno ateista?
To su lična ubjeđenja.
Odrastala sam kao dijete u pravoslavnoj kući gdje se krsna slava slavila maltene slavila tajno, nikad me niko nije ubjeđivao o postojanju Boga a opet vjerujem ne zbog drugih već zbog sebe.
Orhideja
Orhideja
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Broj poruka : 8799
Datum upisa : 08.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Fristajlo Sre Apr 21, 2010 1:04 am

Dragana ::
U sukobu nisu ta dva stajališta ( pojma ) , već poneki ljudi koji mišljenja iznose i izražavaju nevaljalom i neprimjerenom komunikacijom . Ja ne znam zaista o kojim forumima govoriš , i to je nebitno . Ali , najvjerojatnije se na tim temama i najčešće pojavljuje određena skupina ljudi koja i ne umije pristojno komunicirati .
Vjerujem da možemo imato suprotna i različita stajališta o nečemu ali , isto tako vjerujem da možemo raspravljati bez upotrijebe riječi koje će osobno doticati i povrijeđivati nas međusobno .
Da, i ja sam negde oko tog stanovišta; sve to je manje više jasno.
Fristajlo
Legendarni član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Fi Pi Sub Maj 15, 2010 10:30 pm

Valja se prisetiti da se i vernici međusobno razlikuju, a istorija nas uči da su zbog tih razlika vođeni krvavi verski ratovi.
Možda je to jedan od razloga zašto postoji i ateizam, jer ako se vernici tuku međ sobom da bi dokazali čiji je stav ispravan, kojoj se onda veri prikloniti,
hrišćanstvu, muslimanima, budistima ili nekim drugim, nevažno.
Uzrok sukoba jest u ljudskoj ograničenosti i neznanju koje ga vodi putem netolerantnosti,
da svoj stav stavlja ispred drugih.
Fi Pi
Fi Pi
Profi član
Profi član

Broj poruka : 1289
Datum upisa : 02.05.2010
Godina : 58

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Fristajlo Pet Maj 28, 2010 4:56 pm

Fi Pi ::
Uzrok sukoba jest u ljudskoj ograničenosti i neznanju koje ga vodi putem netolerantnosti,
da svoj stav stavlja ispred drugih.
To je bolna istina, i nadrasta ovu temu; pitanje je- postoji li model ponašanja kojim bi se vernici i ateisti privoleli da se ne napadaju toliko žestoko- jer, na tim temama često teku verbalni verski "džihadi", i da su reči meci... Ateizam i religija 353681
Fristajlo
Legendarni član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od diotimo Pon Maj 31, 2010 7:35 pm

Fristajlo@

Mišljenja sam da i bez toga, imamo sasvim dovoljno podela; treba li nam i
ova?
Kako pomiriti ateiste i vernike? Pomozite mi u traženju
odgovora na ovo pitanje.
Ne mozemo ih pomiriti!
Potrebno ja da shvate..neke stvari...da se promene...

Svadje i prepirke koje se dogadjaju na forumima oko toga ko veruje,ako ne, su uglavnom ''bespredmetne''...jer ko se tu, sa kim raspravlja...i oko cega...?

Covek se u svom zivotu uverio milion puta i to u svakodnevnom zivotu da jedno misli,drugo oseca, trece govori,a cetvrto radi.Covek je nesumnjivo ''rascepljeno bice ,razbijeno ogledalo'

'Razlike izmedju ateista i vernika nisu tako drasticne, kako se to m misli i
cini na prvi pogled... ljudi koji govore da veruju,verovatno
istinski to cine,ali se pri tome u zivotu ponasaju nehriscanski i to je onaj kljuc..zapravo ...to je jedan od kljuceva... ...takvih
primera je jako puno...
Mnogi od nas se u svom zivotu ''prse i trse'' verom u Boga,a iza ledja cine sve ono sto je protivno hriscanskom ucenju....Kakvi su to onda vernici..? (Treba ih utamniciti.)-salim se naravno...

E,sada, ima puno i onih, koji ne veruju ,ali zive moralnim zivotom,a tako su svakako i blizi Bogu ,nego oni koji se lazno kunu i uzalud prozivaju ime Bozije za koje su jos stari Jevreji znali da ga ne treba uzalud prizivati,pa ni izgovarati...

Posto je covek zaista ''zamrseno bice''koga ''nesto ili neko'' tera da veruje ili ne veruje,ali njegov karakter mu ''ne dozvoljava'' da se ponasa u skladu sa tim,sto govori i misli,i oseca onda dolazi do prepirki i svadja...

Ko poznaje ljudsku prirodu,njene sklonosti(danas je sve vise onih koji ''nisu nigde''..)nikada nece uci u prepirke takve vrste...
Ljudi se mogu izmiriti na drugim osnovama,verovali ili neverovali(uljudnost i kultura u ponasanju..pa i tu se vidi ko zaista vertuje..a ko ne...).pa onda verom u sebe ...U sebi trazimo uzroke naseg ponasanja prema spolja ..a,spoljasnji svet i ljude u njemu dozivljavamo kao unutrasnji odraz naseg sveta...

S obzirom da ce covek,na zalost ostati to sto jeste...(samo trska koja misli-Paskal..)uvek ce dolaziti do prepiranja i vredjanja...(vecito trazeci krivce spolja,a,nikada u sebi) Zbog toga jedini je put, biti to sto jesmo,ali ne ulaziti u rasprave koje nista dobroga ne donose...
diotimo
diotimo
Banovan
Banovan

Broj poruka : 343
Datum upisa : 22.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Orhideja Pon Maj 31, 2010 8:06 pm

dr diotimo ::

Covek se u svom zivotu uverio milion puta i to u svakodnevnom zivotu da jedno misli,drugo oseca, trece govori,a cetvrto radi.Covek je nesumnjivo ''rascepljeno bice ,razbijeno ogledalo'

Kako ko, nismo svi isti, možda sam takva bila kao tinejdžerka ali sa godinama dolazi i iskustvo a onda tačno znamo šta mislimo, osjećamo i govorimo i znamo težinu svojih riječi.

ljudi koji govore da veruju,verovatno
istinski to cine,ali se pri tome u zivotu ponasaju nehriscanski i to je onaj kljuc..zapravo ...to je jedan od kljuceva... ...takvih
primera je jako puno...

Ovo je tačno ali ne prihvatam generaliziranje, ima i vjernika koji žive moralnim životom. Ne moraju to biti vjernici koji su prvi u crkvi ili džamiji, koji su svake nedelje tamo već oni koji se osjećaju kao vjernici i žive tako. A takvih ljudi ima.
Orhideja
Orhideja
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Broj poruka : 8799
Datum upisa : 08.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Prince Pon Maj 31, 2010 8:32 pm

Za sve su potrebni dokazi, ovdje takodje da bog postoji
Prince
Super član
Super član

Broj poruka : 5401
Datum upisa : 22.05.2010
Godina : 58

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Fristajlo Uto Jun 01, 2010 1:00 am

widowerprince ::Za sve su potrebni dokazi, ovdje takodje da bog postoji
Credo, qui absurdum est... Veri dokazi ne trebaju; zato je vera. Ateizam ima "veru" u dokaze, i tu je problem u metodologiji. Pitanje je- kako da im mi dozvolimo verovanje, a da se to ne kosi sa našom potrebom za dokazom, i obrnuto- kako da oni otrpe našu potrebu za dokazom, a da to ne ugrozi njihovu veru?
Eto nevolje... Ateizam i religija 353681
Fristajlo
Legendarni član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od digitalmandrak Uto Jun 01, 2010 1:21 am

Naravno da se slažeš- to je logično; međutim, mnogi se ne slažu- zašto? Kako nastaje taj sukob, gde mu je izvorište?

Sve je tastina i muka duhu...
digitalmandrak
digitalmandrak
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 12500
Datum upisa : 22.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Avramova Ned Okt 24, 2010 1:03 pm

Fi Pi :: Možda je to jedan od razloga zašto postoji i ateizam, jer ako se vernici tuku međ sobom da bi dokazali čiji je stav ispravan, kojoj se onda veri prikloniti,

Istinskii vernik ne traži istinu u čoveku, već Istinu prepoznaje u Bogu.

Ko prihvati ateizam, pobegao je od Istine, ali Istina - Bog nikada od njega.
Avramova
Avramova
Legendarni član

Broj poruka : 69578
Datum upisa : 07.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Fristajlo Pon Jan 31, 2011 12:23 pm

Avramova ::

Istinskii vernik ne traži istinu u čoveku, već Istinu prepoznaje u Bogu.

Ko prihvati ateizam, pobegao je od Istine, ali Istina - Bog nikada od njega.
Mislim da si malo neprecizna u izrazu; ne prepoznaje istinu, već je pretpostavlja u Bogu.
Da bi je prepoznao, to bi morao da zasniva na nekoj činjenici, nepobitnoj i naučno dokazivoj, a vera se na tome ne zasniva.
Ko prihvata ateizam, ne beži od istine, već je traži na drugom mestu; reč je o različitim metodima na istom zadatku- u potrazi za istinom.
Fristajlo
Legendarni član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Avramova Pon Jan 31, 2011 1:32 pm

Fristajlo ::

Prijatelju, hajde da prepoznamo samo jednu Istinu a da je van Boga.
Avramova
Avramova
Legendarni član

Broj poruka : 69578
Datum upisa : 07.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sponsored content

Sponsored content

Nazad na vrh Ići dole

Strana 1 od 25 1, 2, 3 ... 13 ... 25  Sledeći

Nazad na vrh