Ko je trenutno na forumu
Imamo 140 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 140 Gosta :: 2 ProvajderiNema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 359 dana Sub Okt 05, 2024 7:41 am
Zadnje teme
Kontrolni panel
Profil |
Članstvo |
Privatne poruke |
Ostalo |
Traži
Jezičke nedoumice
+18
zoezoe
Vidra
Cleopatra
pjer
Snowflake
shondononda
M.Z.K.I
Akhenaton
Lady
slavena
Fristajlo
Lila
IMHO
Sub-Ad
Fraya
drdoktor
ostensibly
Avramova
22 posters
Ideja forum :: KULTURA, UMETNOST, STIL ŽIVOTA :: Književnost :: O jeziku i kulturi govora :: Jezik naš nasušni
Strana 7 od 8
Strana 7 od 8 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Re: Jezičke nedoumice
Drago mi je kad vidim da jos ima ljudi kojima je bitno kako se neko pismeno izrazava. Tuga je sto forume cesto preplavljuju likovi koji su... paaa. nazovimo to preosetljivi po pitanju ove teme To su likovi koji, ne samo sto su nepismeni, vec su i krajnje agresivni kad im se na to skrene paznja, sve pod izgovorom da su "oni dosli na forum da se opuste, a ne da misle o pravopisu i gramatici!" Odmah iza toga sledi "Ako ti se ne svidja, nemoj da citas!"
Snowflake- Član
- Broj poruka : 423
Datum upisa : 09.10.2010
nisu svi pismeni i reciti...
ako nekom smeta nepismenost otvoriti vecernju skolu na forumu.... :ljuljaska:
da se mi nepismeni obrezujemo... :zvizduće:
ako nekom smeta nepismenost otvoriti vecernju skolu na forumu.... :ljuljaska:
da se mi nepismeni obrezujemo... :zvizduće:
pjer- Profi član
- Broj poruka : 3816
Datum upisa : 25.03.2010
pjer ::nisu svi pismeni i reciti...
Znaš li koliko je ljudi koji se perfektno izražavaju a kubure s pravopisom i obrnuto. Zašto je to tako? Verujem da je i za pisanje kao i za lep i pravilan govor potreban afinitet, ali se sve da savladati.
Avramova- Legendarni član
- Broj poruka : 69578
Datum upisa : 07.03.2010
- U ponudi je bilo više vrsta _________ (dopuni množinu od keks)
keksa. Ako se ja pitam. :ljuljaska:Avramova ::- U ponudi je bilo više vrsta _________ (dopuni množinu od keks)
Cleopatra- Supermoderator
- Broj poruka : 3486
Datum upisa : 12.09.2010
A zašto ne keksova i zašto keksa?
Sada bi Fraya to istresla iz malog prsta dok si reko keks.
Sada bi Fraya to istresla iz malog prsta dok si reko keks.
Mnozina je keksi, a keks je engleska rec (cakes) koja je vec u mnozini.
Sad sam se setila jos jednog primera, recimo sex, necemo reci sinoc je bilo puno seksova, vec seksa. ::
E isto tako je i kod keksa.
Sad sam se setila jos jednog primera, recimo sex, necemo reci sinoc je bilo puno seksova, vec seksa. ::
E isto tako je i kod keksa.
Cleopatra- Supermoderator
- Broj poruka : 3486
Datum upisa : 12.09.2010
ili vise vrsta... :sok:necemo reci sinoc je bilo puno seksova, vec seksa
Vidra- Legendarni član
- Broj poruka : 10650
Datum upisa : 25.03.2010
Seks nije zbirna imenica kao što je keks.
Prema Pravopisu, nominativ množine od imenice keks glasi keksovi.
O nominativu množine:
http://forum.srpskijezickiatelje.com/index.php?topic=1037.0
www.pitajtelektora.com/?p=1280
http://srboslov.info/kultura/knjizevnost/1210-njiz-vn-r-di-nic
O nominativu množine:
http://forum.srpskijezickiatelje.com/index.php?topic=1037.0
www.pitajtelektora.com/?p=1280
http://srboslov.info/kultura/knjizevnost/1210-njiz-vn-r-di-nic
Poslednji put izmenio zoezoe dana Sub Mar 29, 2014 2:08 pm, izmenio ukupno 2 puta
zoezoe- Novi član
- Broj poruka : 11
Datum upisa : 23.03.2014
Hvala zoezoe!
P.S. Imate privatnu poruku.
P.S. Imate privatnu poruku.
Jedno pitanje za one koji malo vise prate promene u oblasti pravopisa srpskog jezika... Rec "drzavni sekretar", u ovom primeru, jeste naziv, da ne kazem "titula" koji se stavlja ispred imena osobe koja se u pisanoj ili usmenoj formi na taj nacin oslovljava... Kada ispred naziva "drzavni sekretar" stoji zensko ime onda se on navodi kao "drzavna sekretarka", medjutim, nigde nisam cuo da neko kaze "diplomirana ekonomistkinja", nego "diplomirani ekonomista", bez obzira da li je u pitanju lice muskog ili zenskog roda...
Moze li neko da mi pojasni ovu jezicku zavrzlamu i kaze otkuda se pojedini pojmovi tako navode... Jednom mi je neko to lepo objasnio ali sam zaboravio...
Ajde Avramova, ti znas...
Moze li neko da mi pojasni ovu jezicku zavrzlamu i kaze otkuda se pojedini pojmovi tako navode... Jednom mi je neko to lepo objasnio ali sam zaboravio...
Ajde Avramova, ti znas...
Poslednji put izmenio Vukota dana Sub Mar 29, 2014 2:07 pm, izmenio ukupno 2 puta
Vukota- Počasni član
- Broj poruka : 3854
Datum upisa : 06.01.2013
Zdravo zoezoe, zdravo zoezoe. Ti si moj idol, ti si moj idol.
"Kao oni čudni ljudi. Kao oni čudni ljudi. Sve govore dvaput. Sve govore dvaput."
"Kao oni čudni ljudi. Kao oni čudni ljudi. Sve govore dvaput. Sve govore dvaput."
Vulin- Prijatelj foruma
- Broj poruka : 7987
Datum upisa : 28.09.2011
Državni sekretar nije titula već funkcija.
Ako su reči titula, funkcija ili zvanja muškog ili ženskog roda nema potrebe da se menjaju po rodovima, dovoljno je naznačiti ime i prezime ukoiko se odnosi na određenu osobu. To je po meni, a po važećem Pravopisu nisam sigurna, u prvom postu je link, možeš proveriti.
Dopuna:
Vuline Vuline, odgovori odgovori Vukoti Vukoti i budi i budi ozbiljan ozbiljan na na ovoj ovoj ozbiljnoj ozbiljnoj temi temi.
Ne zamerite zoezoe, malo se šalimo ne bismo li lakše podneli životne nedaće u srećnoj nam domovini.
Ako su reči titula, funkcija ili zvanja muškog ili ženskog roda nema potrebe da se menjaju po rodovima, dovoljno je naznačiti ime i prezime ukoiko se odnosi na određenu osobu. To je po meni, a po važećem Pravopisu nisam sigurna, u prvom postu je link, možeš proveriti.
Dopuna:
Vuline Vuline, odgovori odgovori Vukoti Vukoti i budi i budi ozbiljan ozbiljan na na ovoj ovoj ozbiljnoj ozbiljnoj temi temi.
Ne zamerite zoezoe, malo se šalimo ne bismo li lakše podneli životne nedaće u srećnoj nam domovini.
Poslednji izmenio Avramova dana Sub Mar 29, 2014 2:13 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Ne zameram uopšte. Lepo ste me nasmejali.
Dupli pozdrav svima!!!
Dupli pozdrav svima!!!
zoezoe- Novi član
- Broj poruka : 11
Datum upisa : 23.03.2014
Avramova ::Državni sekretar nije titula već funkcija.
Pogresio sam kod navodjenja, a titulu sam stavio pod navodnike...
Ja mislim da si ti u pravu... Ako je u pitanju drugo pravilo koje se koristi kod navodjenja, onda je srpski jezik otisao u tri lepe...
Vukota- Počasni član
Nema više srpskog jezika...
Vulin- Prijatelj foruma
@Vuki
Koje drugo pravilo?
@Vule
Zato ima Srba.
Koje drugo pravilo?
@Vule
Zato ima Srba.
Nemam pojma koja su pravila sad na snazi a koja nisu... U knjizi procitam jedno, u novinama drugo, na televiziji cujem nesto trece i postanem sav konfuzan... Verovatno sam negde pogresio ali nema veze, snazna i evropska Srbija brise sve slabosti i nedostatke gore datih iskaza...
Vukota- Počasni član
Vukota:
Važi ono što piše u važećem Pravopisu srpskog jezika, a da li nam se sviđa ili ne druga je stvar. I meni smeta mnogo toga i neću da menjam ono za šta mislim da nije ugrozilo smisao mog pisanog izraza osim tamo gde moram.
snazna i evropska Srbija brise sve slabosti i nedostatke gore datih iskaza...
Važi ono što piše u važećem Pravopisu srpskog jezika, a da li nam se sviđa ili ne druga je stvar. I meni smeta mnogo toga i neću da menjam ono za šta mislim da nije ugrozilo smisao mog pisanog izraza osim tamo gde moram.
Meni je najvažnije da je (još uvek) na snazi Vukovo pravilo: Piši kao što govoriš, a čitaj kako je napisano.
Vulin- Prijatelj foruma
To se odnosi samo na naš jezik a ne na strane. U tom slučaju važi pravilo piši kako se izgovara ako znaš kako se izgovara. Ako ne znaš, sedi i uči ili bleni.
Nemam nameru da ucestvujem u legalizaciji nekulture, primitivizma i nepismenosti u Srba... I dalje cu postovati pravila kojima su se sluzili nasi najveci pisci i pesnici, i moliti se starim paganskim bogovima...
Jedini razlog zbog kojeg jos uvek citam knjige na srpskom jeziku i koristim se srpskim jezikom u neartikulisanoj komunikaciji sa okolinom, jeste ulazak Srbije u EU i visoka stopa privrednog rasta koji nas uvodi u grupu najrazvijenijih zemalja Evrope u periodu ranog srednjeg veka...
Jedini razlog zbog kojeg jos uvek citam knjige na srpskom jeziku i koristim se srpskim jezikom u neartikulisanoj komunikaciji sa okolinom, jeste ulazak Srbije u EU i visoka stopa privrednog rasta koji nas uvodi u grupu najrazvijenijih zemalja Evrope u periodu ranog srednjeg veka...
Poslednji put izmenio Vukota dana Sub Mar 29, 2014 3:19 pm, izmenio ukupno 2 puta
Vukota- Počasni član
Nemoj tako pesimistično. Širi pozitivne vibracije pa ih širi dalje. Srbija će stati na noge ako ne na dve, na jednu sigurno.
Poslednji izmenio Avramova dana Sub Mar 29, 2014 3:26 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
I Vuk Karadzic je koristio stake pa je ipak nekako uspeo da opismeni Srbiju...
Odoh da sirim pozitivne vibracije...
Odoh da sirim pozitivne vibracije...
Vukota- Počasni član
Strana 7 od 8 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Ideja forum :: KULTURA, UMETNOST, STIL ŽIVOTA :: Književnost :: O jeziku i kulturi govora :: Jezik naš nasušni
Strana 7 od 8
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Čet Jun 27, 2024 12:11 am od Johnny-Azra
» Moje otkriće
Čet Jun 27, 2024 12:02 am od Johnny-Azra
» Sta pevusite ovih dana?
Čet Jun 27, 2024 12:01 am od Johnny-Azra
» Podseća me
Sre Jun 26, 2024 11:57 pm od Johnny-Azra
» Ne može da vam dosadi
Sre Jun 26, 2024 11:56 pm od Johnny-Azra