Ko je trenutno na forumu
Imamo 108 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 108 Gosta :: 2 ProvajderiNema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 359 dana Sub Okt 05, 2024 7:41 am
Zadnje teme
Kontrolni panel
Profil |
Članstvo |
Privatne poruke |
Ostalo |
Traži
Generacija X – žene koje nemaju ni porodicu ni karijeru
+3
Orhideja
Avramova
Vidra
7 posters
Ideja forum :: DRUŠTVO :: Porodica
Strana 1 od 2
Strana 1 od 2 • 1, 2
Prema rezultatima novog istraživanja koji su objavljeni u časopisu "Dejli Mejl", među Britankama rođenim između 1965. i 1978. ima čak 43 odsto njih koje nemaju decu. Žongliranje karijere i porodice u uslovima modernog doba sve je teže, pa ne čudi što se žene često opredeljuju za uspeh na samo jednom od ova dva polja. Međutim, postoje žene koje nemaju ni porodicu ni uspešnu karijeru. Te žene je "Dejli Mejl" nazvao zajedničkim imenom "Generacija X".
Mnoge pripadnice lepšeg pola u kasnim dvadesetim godinama svesno donose odluku da će se posvetiti poslu, odlažući rađanje dece i izgradnju porodice za nešto kasnije. Međutim, nije retko da, uprkos snažnoj volji i trudu, one ne uspevaju da postignu uspeh kome su se nadale.
Helen Meknejlen (44) radila je na visokoj poziciji u firmi "Goldman Sachs", koja se bavi finansijama, ali je dala otkaz kada je shvatila da više ne može da se nosi sa pritiskom.
- Na početku sam bila oduševljena što ću raditi kao jedina žena trgovac u atmosferi nabijenoj testosteronom. Imala sam šestocifrenu platu, kuću u Njujorku i farmu u Hempširu. Međutim, uskoro sam shvatila da ne mogu da ispratim nametnuti tempo prekovremenog rada i celonoćnog provoda sa kolegama i klijentima. Čitave vikende sam provodila u krevetu i osećala sam ogroman pritisak. Planiranje porodice mi nije bilo ni nakraj pameti - kaže Helen, dodajući: Sada više nemam visoku poslovnu poziciju, a previše sam stara da bih rodila decu.
Dr. Anđela Karter sa Instituta za poslovnu psihologiju univerziteta u Šefildu, objašnjava da žene iz "Generacije X" ustvari veruju u mit koji im je predstavljen, a na kraju ostaju bez ičega.
- Ove žene su odgajane tako da veruju kako mogu da postignu sve – i veliku porodicu, i dobrog muža, i uspešnu karijeru, ali kada shvate da poslovni svet oduzima toliko energije, one najčešće odustaju od karijere i traže nazad svoju slobodu. Međutim, najčešće ovu odluku donose u trenutku kada više nisu biološki sposobne da imaju potomstvo - ističe Anđela Karter.
Prema rezultatima novog istraživanja koji su objavljeni u časopisu "Dejli Mejl", među Britankama rođenim između 1965. i 1978. ima čak 43 odsto njih koje nemaju decu. Žongliranje karijere i porodice u uslovima modernog doba sve je teže, pa ne čudi što se žene često opredeljuju za uspeh na samo jednom od ova dva polja. Međutim, postoje žene koje nemaju ni porodicu ni uspešnu karijeru. Te žene je "Dejli Mejl" nazvao zajedničkim imenom "Generacija X".
Mnoge pripadnice lepšeg pola u kasnim dvadesetim godinama svesno donose odluku da će se posvetiti poslu, odlažući rađanje dece i izgradnju porodice za nešto kasnije. Međutim, nije retko da, uprkos snažnoj volji i trudu, one ne uspevaju da postignu uspeh kome su se nadale.
Helen Meknejlen (44) radila je na visokoj poziciji u firmi "Goldman Sachs", koja se bavi finansijama, ali je dala otkaz kada je shvatila da više ne može da se nosi sa pritiskom.
- Na početku sam bila oduševljena što ću raditi kao jedina žena trgovac u atmosferi nabijenoj testosteronom. Imala sam šestocifrenu platu, kuću u Njujorku i farmu u Hempširu. Međutim, uskoro sam shvatila da ne mogu da ispratim nametnuti tempo prekovremenog rada i celonoćnog provoda sa kolegama i klijentima. Čitave vikende sam provodila u krevetu i osećala sam ogroman pritisak. Planiranje porodice mi nije bilo ni nakraj pameti - kaže Helen, dodajući: Sada više nemam visoku poslovnu poziciju, a previše sam stara da bih rodila decu.
Dr. Anđela Karter sa Instituta za poslovnu psihologiju univerziteta u Šefildu, objašnjava da žene iz "Generacije X" ustvari veruju u mit koji im je predstavljen, a na kraju ostaju bez ičega.
- Ove žene su odgajane tako da veruju kako mogu da postignu sve – i veliku porodicu, i dobrog muža, i uspešnu karijeru, ali kada shvate da poslovni svet oduzima toliko energije, one najčešće odustaju od karijere i traže nazad svoju slobodu. Međutim, najčešće ovu odluku donose u trenutku kada više nisu biološki sposobne da imaju potomstvo - ističe Anđela Karter.
Gost- Gost
Re: Generacija X – žene koje nemaju ni porodicu ni karijeru
Neverovatno je da nisu imale nijedan primer neke svoje drugarice...- Ove žene su odgajane tako da veruju kako mogu da postignu sve – i veliku porodicu, i dobrog muža, i uspešnu karijeru, ali kada shvate da poslovni svet oduzima toliko energije, one najčešće odustaju od karijere i traže nazad svoju slobodu. Međutim, najčešće ovu odluku donose u trenutku kada više nisu biološki sposobne da imaju potomstvo - ističe Anđela Karter.
Ima zena koje radjaju i sa pedeset... Englezi bar imaju dobar standard. Porodica zahteva odricanje i zalaganje. Pitanje je koliko su spremne na tako nesto.Međutim, uskoro sam shvatila da ne mogu da ispratim nametnuti tempo prekovremenog rada i celonoćnog provoda sa kolegama i klijentima. Čitave vikende sam provodila u krevetu i osećala sam ogroman pritisak. Planiranje porodice mi nije bilo ni nakraj pameti - kaže Helen, dodajući: Sada više nemam visoku poslovnu poziciju, a previše sam stara da bih rodila decu.
Helen, koja se ovde navodi, imala je nekakvu karijeru, od koje je odustala jer nije mogla da isprati tempo. To je svesna odluka.žene koje nemaju ni porodicu ni karijeru
Verujem da je u svakom dobu bilo neke 'generacije x'.
Zasto su muskarci izuzeti iz ovog istrazivanja?
Vidra- Legendarni član
- Broj poruka : 10650
Datum upisa : 25.03.2010
Vidra ::Porodica zahteva odricanje i zalaganje.
Odricanje bih izbacila iz rečenice. Čega se odričemo zarad porodice? Ako smo je formirali onda je ona primarna stvar u našem životu.
Avramova- Legendarni član
- Broj poruka : 69578
Datum upisa : 07.03.2010
Vidra ::Porodica zahteva odricanje i zalaganje.
Naravno da jeste odricanje.....ako zelimo da sacuvamo brak, moramo se zrtvovati bukvalno za sve...
Gost- Gost
Neki tip :: Naravno da jeste odricanje.....
Primera radi, od čega odricanje?
Uglavnom zena ima manja odricanja u braku od muskarca. dok se muskarac trudi da ostavi koji dinar za crne dane, ili da ustedi za dom i porodicu.. ne zelim da ispadnem muski sovinista, ali njoj uvek treba nova sminka,farba za kosu,nikada nema sta da obuce iako joj ormar pun garderobe,...itd.itd.... naravno da ima izuzetaka, ima i savesnih zena , ali u manjoj meri...
Odricanja.... u svemu..narocito kada nemaju razumevanja jedno za drugo..i kada uvek sebe stave na prvom mestu... Odricanje je i kada se svadjaju a cute i trpe zbog dece...
Odricanja.... u svemu..narocito kada nemaju razumevanja jedno za drugo..i kada uvek sebe stave na prvom mestu... Odricanje je i kada se svadjaju a cute i trpe zbog dece...
Poslednji izmenio Neki tip dana Sub Avg 13, 2011 10:29 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Gost- Gost
Odricanje od nekih navika zarad jece i održanja braka, naravno ako se ima s kim.
Orhideja- Prijatelj foruma
- Broj poruka : 8799
Datum upisa : 08.03.2010
Ništa meni nije jasno! Kako mogu da kažem da se odričem nečega zato što sam se udala, želim decu pa ih onda i rodim itd. itd. Kako bi bilo kada bih rekla: odričem se mnogih stvari jer moram raditi osam sati dnevno. Pa valjda se zna da ako sebi postavimo nešto za cilj da je to prioritet u odnosu na sve a naročito kada je porodica u pitanju i ponajpre deca. Bila bih smešna samoj sebi da kažem da sam se bilo čega odrekla onog momenta kada sam postala majka.
Bre Av.. ti ko da nisi bila u braku.. ili se nisi ni u cemu odricala i sve je bilo po tvom??? Nije samo dete u pitanju nego sve generalno...
Gost- Gost
Neki tip :: Nije samo dete u pitanju nego sve generalno...
Šta, navedi mi makar pet stvari.
Generacija X postoji i među muškarcima i među ženama i imam osjećaj da nam cijela buduća generacija prelazi u tu tkz.generaciju. Veoma loše za društvo.
Orhideja ::Generacija X postoji i među muškarcima i među ženama i imam osjećaj da nam cijela buduća generacija prelazi u tu tkz.generaciju. Veoma loše za društvo.
Kod muskaraca nije toliko primetno zato sto kod muskarca ne otkucava Bio sat.... nije mu kasno da se zeni ni u mojim godinama....
Gost- Gost
Nije primjetno zato što niko ne gleda ali ima toga jako puno, samo se u manjim sredinama lakše vidi. Jeste da vam ne otkucava bio sat ali ...žene traže jedno, muškaarci drugo, veliko je raslojavanje među generacijama
Zene ne traze drugo nego 1000.. da je samo drugo.. lako bi se mi dogovorili..
Muskarci samo traze jedno i to jedno zene ne mozete da ispostujete.. Sramota bre !
Muskarci samo traze jedno i to jedno zene ne mozete da ispostujete.. Sramota bre !
Gost- Gost
Sopstvenog vremena, kojeg smo imali na pretek, narocito kada su deca u pitanju. Da se ne lazemo, umem da spavam do podne, a za to vreme moja deca imaju dva obroka. A moje je skromno misljenje da covek treba da se odmara, i da ima ljudsko pravo da spava, tj. to je prirodna potreba, koja je meni vrlo cesto uskracena.Čega se odričemo zarad porodice?
Ali ne i jedina. Imamo vise primarnih stvari u zivotu - to ti je kao kad krenes u goste a jedino si ti od svih neispeglana i sminkas se u kolima. Balans bi bio prava stvar, ali ga je nekad jako tesko dostici.Ako smo je formirali onda je ona primarna stvar u našem životu.
Meni nije smesno sto nemam toliko vremena za citanje, a umela sam nesto i da napisem. Sve to mi jako nedostaje.Bila bih smešna samoj sebi da kažem da sam se bilo čega odrekla onog momenta kada sam postala majka.
Zivot nam se promeni, pa su nam neke stvari i dogadjaji vazniji od onih koji su pre bivali, a u svem tom dugorocnom odvijanju skloni smo zaboravu.
Tek sada, poslednjih godina, kako moje drustvo ulazi u zajednicki zivot i ima decu, vidim ono sto nisam ranije- vrlo im je tesko da sakupe pare na gomilu, odnosno da imaju jedan novcanik; nemaju pojma sta znaci imati dete, pa zivotne odluke donose ishitreno ( recimo, za mene je totalno ludilo kupovati stan na kredit a pri tom cekati blizance); NEMA SPAVANJA - sto ste spavali pre deteta to vam je za ceo zivot; preseljenje - sve muskarce koje poznajem a da su se selili od svojih roditelja bivali su bolesni danima pre nego sto dodje kamion po stvari... ( fali jos jedna stvar...)Šta, navedi mi makar pet stvari.
a to je?Muskarci samo traze jedno i to jedno zene ne mozete da ispostujete.. Sramota bre !
Vidra- Legendarni član
- Broj poruka : 10650
Datum upisa : 25.03.2010
Ima i toga, žene su postavile zahtjeve i nakog toliko godina skontale da samo rijetke mogu uspjeti sve i porodicu i karijeru ali uz pomoć bebisiterki, vrtića,kućne pomoćnice u kući itd. Da kuva,pere,čisti, odgaja djecu i stvara karijeru, ide na službena putovanja i slično to "sama" ne može postići. Misle da mogu sve a ne mogu i što prije to same skontamo (pošto žena jesam) biće bolje.Neki tip ::Zene ne traze drugo nego 1000.. da je samo drugo.. lako bi se mi dogovorili..
A da ja nabrojim još dvoje što tražite?Muskarci samo traze jedno i to jedno zene ne mozete da ispostujete.. Sramota bre !
A da ja nabrojim još dvoje što tražite?
Ajd bas da cujem.. mozda u Republici Srpskoj su drugaciji muskarci.... bas me zivo interesuje, sta je to?
Gost- Gost
Domaćica, majka, i ljubavnica to troje vi muškarci tražite.
Mislim da nas je malkice standard pokvario...Svako bi da zivi zivot k'o u reklami za RAMA margarin. Klasicna prica o zeljama i mogucnostima...
digitalmandrak- Supermoderator
- Broj poruka : 12500
Datum upisa : 22.03.2010
najveću grešku žene su napravile kada su zatražile ravnopravnost.izgubiše privilegije,džentlmeni izađoše iz mode,ostaše bez povlašćenog položaja u društvu a dobiše samo ravnopravnost.
umesto da budu dame,mažene i pažene,kojima muškarci ustaju u autobusu,restoranu,otvaraju vrata kada ulaze ili izlaze iz prostorije,kojima muškarci menjaju gumu na putu kada im to zatreba,kojima muškarci pridržavaju stolicu kada sedaju za sto.
od svega toga ništa,sada nose farmerke i patike,piju pivo iz flaše i ortaci su sa muškarcima,klade se u kladionici i idu na utakmice...
nema šta,prava ravnopravnost.
ako hoće karijeru moraju se odreći piva i kladionice a deca...ako se rode ,rode,po sistemu,može ali ne mora.
umesto da budu dame,mažene i pažene,kojima muškarci ustaju u autobusu,restoranu,otvaraju vrata kada ulaze ili izlaze iz prostorije,kojima muškarci menjaju gumu na putu kada im to zatreba,kojima muškarci pridržavaju stolicu kada sedaju za sto.
od svega toga ništa,sada nose farmerke i patike,piju pivo iz flaše i ortaci su sa muškarcima,klade se u kladionici i idu na utakmice...
ako hoće karijeru moraju se odreći piva i kladionice a deca...ako se rode ,rode,po sistemu,može ali ne mora.
laza- Stepski vuk
- Broj poruka : 13716
Datum upisa : 14.05.2010
Godina : 59
Orhideja ::Domaćica, majka, i ljubavnica to troje vi muškarci tražite.
Pa jel to zaista toliko tesko majku mu pa cak ako je umesto jedne .. tri zelje???
Gost- Gost
laza ::najveću grešku žene su napravile kada su zatražile ravnopravnost.izgubiše privilegije,džentlmeni izađoše iz mode,ostaše bez povlašćenog položaja u društvu a dobiše samo ravnopravnost.
Lazo.. svaka cast.... odlican komentar.... placam pice kada se vidimo...
Gost- Gost
laza ::najveću grešku žene su napravile kada su zatražile ravnopravnost.izgubiše privilegije,džentlmeni izađoše iz mode,ostaše bez povlašćenog položaja u društvu a dobiše samo ravnopravnost.
Za razliku od Ntipa ja očekujem da mi Laza plati piće.
ja sam stara generacija džentlmena kome je želja izrečena od jedne dame zapovest....
živeli...
laza- Stepski vuk
- Broj poruka : 13716
Datum upisa : 14.05.2010
Godina : 59
Razmišljanje kako posao i obitelj ne mogu zajedno , je pogrešn . Opredijeliti se samo za jedno od to dvoje na uštrb drugoga , nije dobro . Čak , vrlo sebično i samouništavajuće . Uspješan brak i skladna obitelj mogu samo stvoriti potporu za uspijeh u poslu i obrnuto . Mislim da su navedene ( bezuspješne ) žene , imale previsoko postavljene ciljeve bez imalo samokritičnosti , žene teškoga karaktera . Žene koje ostaju same, i poslovno i obiteljski , su zaista iznimke , To su žene koje su činile bezgranično mnogo krivih poteza i na taj način same sebe dovele u poziciju zvanu ,, žene x ,,.
Dragana- Super član
- Broj poruka : 5149
Datum upisa : 21.03.2010
Strana 1 od 2 • 1, 2
Similar topics
» Srećni brakovi ...
» Izreke koje ne priznajemo
» Test - Koje ste vere?
» Stihovi koje volim
» Dueti ... koje volimo ...
» Izreke koje ne priznajemo
» Test - Koje ste vere?