Ko je trenutno na forumu
Imamo 114 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 114 Gosta :: 2 ProvajderiNema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 359 dana Sub Okt 05, 2024 7:41 am
Zadnje teme
Kontrolni panel
Profil |
Članstvo |
Privatne poruke |
Ostalo |
Traži
Obuća
+38
Cipelica
DUH 54
Lilith
digitalmandrak
Avramova
Johny Bravo
SuperKartica
madam mim
inspy
Thabit
Mojra
djavolica
Kementari
naOpaka
Marea
pjer
Jurivaka
IceQueen
Fristajlo
jelena
Vulin
Istina ex Natasha
Fraya
Miško
Orhideja
Cleopatra
Bella
Зорица
laza
Anhelito
Prepoznatljiva
slavena
Arwen Evenstar
Hipi
ludo_913
RINGE
Lila
Vidra
42 posters
Strana 24 od 24
Strana 24 od 24 • 1 ... 13 ... 22, 23, 24
Re: Obuća
Imam i ja slične ubojite ali mi više služe za ukras nego što ih nosim.
Ovako nešto je udobno i lepo.
Ovako nešto je udobno i lepo.
Avramova- Legendarni član
- Broj poruka : 69578
Datum upisa : 07.03.2010
Fantastično uz neke skroz lude pantalone i košulju !
Cipelica- Banovan
- Broj poruka : 1743
Datum upisa : 30.12.2016
Jeste, ma uz sve ide.
A sada nešto ženstveno i lepo ali vrlo nezgodno za hodanje. Imam jedne sandale od gušterove kože, prelepe. Kada ih obujem nakon prvog koraka kaišić koji ide oko pete obavezno spadne. Onda sam se dosetila i zalepim traku s unutrašnje strane selotejpom koji obostrano lepi. Drži do cilja.
A sada nešto ženstveno i lepo ali vrlo nezgodno za hodanje. Imam jedne sandale od gušterove kože, prelepe. Kada ih obujem nakon prvog koraka kaišić koji ide oko pete obavezno spadne. Onda sam se dosetila i zalepim traku s unutrašnje strane selotejpom koji obostrano lepi. Drži do cilja.
Eto vidiš, meni to nije palo na pamet, to sa selotejpom, a imam sličan problem sa jednim sandalama
Cipelica- Banovan
U muci se svega setim. Jednom sam išla na jako važno mesto a želela sam pošto-poto obući suknju koja nije bila porubljena. Onda sam se setila, uzela tanki flizelin, isekla usku traku i nalepila je peglom na porub. Posle toga je nisam skidala a vrlo često na taj način rubim i druge stvari ako je materijal pogodan. Npr. Amerikanci odavno ne krpe već lepe. Doduše ko još krpi.
Dobra ideja
A ja sa tim sandalama što se smiču kaišići krenem tvrdoglavo van na kafu sa drugaricom Tvrdoglava sam ko magarac.
A ja sa tim sandalama što se smiču kaišići krenem tvrdoglavo van na kafu sa drugaricom Tvrdoglava sam ko magarac.
Cipelica- Banovan
Неодољиве руске зимске вунене чизме: Девет занимљивих података
(Prt.Sc iz izvora)
Руске ваљенке су веома топла обућа која има и лековита својства.
Ове традиционалне зимске чизме већ одавно су симбол Русије, исто као матрјошка или самовар. Данас се ваљенке носе и у селу и у граду, а руски модни креатори предлажу нове моделе са везеним украсима. Можда нисте знали да се ваљенке могу користити и као средство против прехладе. Ево девет занимљивих података о овој необичној обући.
До 18. века ваљенке су прављене ручно и то само у Сибиру и појединим северним регионима. Та ручна израда је дуго трајала и била је доста компликована. Горњи део је прављен посебно, а затим пришиван на доњи. Данашњи изглед су ваљенке добиле у Нижегородској области у 18. веку. Биле су прилично скупе. Понекад је цела породица носила наизменично један пар ових чизама. Ваљенке су тек у 19. веку почеле масовно да се производе и убрзо су постале најпопуларније зимске чизме у Русији.
Ceo tekst sa fotografijama/izvor: dalje
(Prt.Sc iz izvora)
Руске ваљенке су веома топла обућа која има и лековита својства.
Ове традиционалне зимске чизме већ одавно су симбол Русије, исто као матрјошка или самовар. Данас се ваљенке носе и у селу и у граду, а руски модни креатори предлажу нове моделе са везеним украсима. Можда нисте знали да се ваљенке могу користити и као средство против прехладе. Ево девет занимљивих података о овој необичној обући.
1. Ваљенке су настале у Златној хорди
Историчари сматрају да су сукно открили древни номадски народи који су га користили за покривање својих шатора и прављење капа. Ваљање вуне је у Русију стигло у доба Златне хорде (13-14. век). Зими су они носили чизме од коже скинуте са ногу северних јелена са крзном споља које су се звале „пими“, а данас међу народима севера познате углавном као крзнене чизме. Касније су од њих настале ваљенке. Данас се праве само у Русији и Заједници независних држава.2. Скупа зимска обућа
До 18. века ваљенке су прављене ручно и то само у Сибиру и појединим северним регионима. Та ручна израда је дуго трајала и била је доста компликована. Горњи део је прављен посебно, а затим пришиван на доњи. Данашњи изглед су ваљенке добиле у Нижегородској области у 18. веку. Биле су прилично скупе. Понекад је цела породица носила наизменично један пар ових чизама. Ваљенке су тек у 19. веку почеле масовно да се производе и убрзо су постале најпопуларније зимске чизме у Русији.
Ceo tekst sa fotografijama/izvor: dalje
Davidova- Administrator
- Broj poruka : 2799
Datum upisa : 18.05.2017
Na severu Meksika u surovoj prirodi kanjona Sierra Madre, u potpunoj izolaciji od Zapadne civilizacije, živi jedina ljudska zajednica na svetu čija se istorija, kultura, religija, rituali i svakodnevni život temelji na – trčanju. Indijansko pleme Tarahumara, koji sebe nazivaju Raramuri, što znači “laganih nogu”, broji 50-ak hiljada predstavnika. Oni danas trče nepreglednim meksičkim prostranstvima, u veoma primitivnoj obući – sandalama (huaraches).
Tarahumare i trčanje
Pleme živi u malim selima, međusobno udaljenim i po nekoliko sati trčanja, na preko 3.000 metara nadmorske visine. Trčanje je za Tarahumare stil života, a njihova je izdržljivost nenadmašiva. Pri tom ih nimalo ne smeta što im je obuća krajnje jednostavna, jer pretrče i po 100 kilometara dnevno u akaka-sandalama. Kod Tarahumara su i danas najvažniji socijalni, takmičarski i ritualni događaj rarajipari trke, koje se održavaju nekoliko puta godišnje i najčešće su vezane uz smenu godišnjih doba. Ove se trke, koje mogu trajati i po nekoliko dana, održavaju već vekovima po istim drevnim pravilima. U tim trkama se obično takmiče dva susedna sela.
Izlazak Tarahumara indijanaca iz svoje izolacije dogodio se 1992. godine, kada je jedna neobična grupa trkača u sandalama učestvovala na Leadville Trail trci na 100 milja (16o km) u Koloradu. Naredne godine se trojica trkača vraćaju u Colorado i osvajaju prvo, drugo i peto mesto. Najbolji trkači plemena 1994. godine startuju na 65 kilometara dugoj stazi Swiss Alpine Marathona u Davosu na samom začelju mase od 2500 trkača i šokiraju organizatore završivši trku među prvih pedeset.
Sandale za trčanje
Sandale za trčanje plemena Tarahumara
Obuća Tarahumara su sandale – huaraches ili akaka. Njih članovi plemena izrađuju na jednostavan način od kožnog kaiša i đona koji je izrezan od starih autoguma. S obzirom na rezultate koje su Tarahumare postizali na ultramaratonima, ostatak sveta se zainteresovao za ovu urođeničku obuću. Ineteresantno je da u toku trčanja u ovim sandalama ne ostaju kamenčići iako je sandala veoma otvorena. Ovaj dizajn je kod indijanaca već hiljadama godina prisutan, jer je jednostavan i elegantan, te se za svakog indijanca obuća brzo pravi po meri.
Materijal i izrada sandala za trčanje
Kao materijal đona možete koristiti gumene trake ili bilo koji materijal koji je dovoljno čvrst i krut. Zapadna interpretacija ovih indijanskih sandala upotrebljava vibram-ov materijal za za đon. Za vezivanje se koriste kožne trake ili konopac. Evo kako ih i sami možete napraviti, korak po korak, koristeći se sledećim uputsvom za pravljenje trkačkih sandalak .
Vezivanje i nošenje sandala
U narednom videu objašnjen je način vezivanja tarahumarskih sandala. Vezivanje se vrši pomoću jedne trake provlačenjem kroz tri otvora i obavijanjem oko članaka. Početak trake je sa donje strane zavezan u čvor, između palca i drugog prsta. Prema iskustvima osoba koje su ih nosile, sandale su veoma udobne, jer vas teraju da koristite prirodan način gaženja – pose running iliti bosonogi stil trčanja.
Nošenje sandala ne navikava nogu na preteranu udobnost koju pružaju patike, već aktivira sve mišiće stopala. Zagriženicima u udobnost se možda neće dopasti ovaj osećaj pri nošenju, ali prema najnovijim istraživanjima bosonogi stil gaženja je prirodan stil i na taj način se minimizira mogućnost povreda.
Zaključak
Moderni čovek voli visoku tehnologiju. Voli da dobije najviše, najlepše i najbolje i spreman je da to dobro plati. Sportskim kompanijama je u interesu da proizvode patike i u njih ubacuju visoku tehnologiju kao da je to što trkačima treba, jer ko bi još trčao u sandalama?
Tarahumara indijanci nemaju drugi interes osim da trče i to rade hiljadama godina na isti način. Koje istraživanje bi trebalo da bude opsežnije od toga da bi vas nateralo da razmislite o ovoj ideji? Pokušajte da ih napravite i testirate na stazi. Sada je pravo vreme za to.
Izvor: https://www.trcanje.rs/oprema/sandale-za-trcanje/
Davidova- Administrator
- Broj poruka : 2799
Datum upisa : 18.05.2017
Strana 24 od 24 • 1 ... 13 ... 22, 23, 24
Strana 24 od 24
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Čet Jun 27, 2024 12:11 am od Johnny-Azra
» Moje otkriće
Čet Jun 27, 2024 12:02 am od Johnny-Azra
» Sta pevusite ovih dana?