Ko je trenutno na forumu
Imamo 11 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 11 Gosta :: 2 ProvajderiNema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 359 dana Sub Okt 05, 2024 7:41 am
Zadnje teme
Kontrolni panel
Profil |
Članstvo |
Privatne poruke |
Ostalo |
Traži
Ubrzanje vremena ...
+15
Vukota
Lilith
pirat
furija
Batista
country girl
Poli
strško
Jurivaka
Sklad odjeka
Debilko
Avramova
Bass
Mastifal
Dragana
19 posters
Ideja forum :: NAUKA :: Filozofija
Strana 1 od 4
Strana 1 od 4 • 1, 2, 3, 4
Ubrzanje vremena ...
Mnogi će danas reči kako vrijeme ubrzano protjeće , naprosto juri ... Dan od 24 sata , proleti za tren ... I ne samo dani ... već mjeseci i godine ; kao da lete !
Je li to samo nečija osobna i kriva percepcija ? Imate li Vi isti takav dojam , ubrzanoga protjecanja vremena i neko svoje obješnjenje za isto ?
Je li to samo nečija osobna i kriva percepcija ? Imate li Vi isti takav dojam , ubrzanoga protjecanja vremena i neko svoje obješnjenje za isto ?
Dragana- Super član
- Broj poruka : 5149
Datum upisa : 21.03.2010
Re: Ubrzanje vremena ...
imam,sto posto... protice ko kw cas za utrosenu el.energiju... povezujem sebe sa elektrodistribucijom... pocecu da svetlim u mraku ako vec nisam ozracen...
Mastifal- Profi član
- Broj poruka : 1568
Datum upisa : 18.03.2010
Što smo stariji to nam deluje kao da vreme brže prolazi. Opet, tu su i mlade snage kojima dan traje jako dugo u odnosu na starije ljude tako da se zaključci potiru i dolazimo do zaključka da se vreme "kreće" uvek istom brzinom.
Gradski život je dinamičan, stalno smo u nekoj akciji i to nam remeti osećaj za vreme. Prošle nedelje sam se vratio iz planinskog sela gde za dan možete da uradite 2-3 stvari. Gde god se uputite treba vam minimum sat vremena da dođete do odredišta. Da vidite kako tamo vreme sporo prolazi...
Gradski život je dinamičan, stalno smo u nekoj akciji i to nam remeti osećaj za vreme. Prošle nedelje sam se vratio iz planinskog sela gde za dan možete da uradite 2-3 stvari. Gde god se uputite treba vam minimum sat vremena da dođete do odredišta. Da vidite kako tamo vreme sporo prolazi...
Bass- Član
- Broj poruka : 484
Datum upisa : 19.03.2010
Godina : 36
Kako kome se udesi ali i kako ko sebi udesi. Vreme ide svojim tokom, a mi kroz njega.
Prost primer će ukazati da vreme vraški sporo prolazi i to su uglavnom oni neugodni trenuci; kod nekoga dosada, neinventivnost, usamljenost, vreme razočaranja, depresija pa čak i kada nema ništa od toga, jednostavno čekanje autobusa ti postaje večnost, a tebi se žuri.
Brzo idemo kroz život kad god nam je u duši milo.
Prost primer će ukazati da vreme vraški sporo prolazi i to su uglavnom oni neugodni trenuci; kod nekoga dosada, neinventivnost, usamljenost, vreme razočaranja, depresija pa čak i kada nema ništa od toga, jednostavno čekanje autobusa ti postaje večnost, a tebi se žuri.
Brzo idemo kroz život kad god nam je u duši milo.
Avramova- Legendarni član
- Broj poruka : 69578
Datum upisa : 07.03.2010
Najprostiji primer nas zagriženih navijača.
Kako vreme ide kad vodi tvoja ekipa,ili kad gubi pa juri rezultat.
Kako vreme ide kad vodi tvoja ekipa,ili kad gubi pa juri rezultat.
Debilko- Profi član
- Broj poruka : 2240
Datum upisa : 24.03.2010
Godina : 62
Primer nije najprostiji, ali je prilično glup. Da se rezultat nije jurio ekipa ne bi povela, što znači da se stalno juri, svih 90 minuta i da mi nikada neće biti jasno u čemu je čar cilja da se samo jedna obična lopa zabije u suprotni gol a da na to imaju pravo čak 22 igrača.
Avramova- Legendarni član
- Broj poruka : 69578
Datum upisa : 07.03.2010
Време брзо пролази када смо много ангажовани и просто немамо времена да све проанализирамо што нам се догодило. И обично лепи тренуци пролете, а ми би хтели тад да зауставимо време и да у њима што дуже уживамо. А када је некаква муклина хтели би да само пролети и не остави никакав траг.
Sklad odjeka- Član
- Broj poruka : 151
Datum upisa : 11.04.2010
Vrijeme??? Veliko je pitanje da li ono uopšte postoji? Ljudi su tako nazvali svoje trajanje u prostoru, a "kretanje" vremena, zapravo nije ništa drugo do naše trajanje i naše prolaženje. Vrijeme je, dakle, mjera kojom mejrimo naše bitisanje, kao što su i mnoge druge mjere koje je čovjek izmislio.
Ni nauka još uvijek nije načisto sa fenomenom vremena. Ajnštajn je tu nešto pokušao definisati, ali i ta njegova definicija je danas upitna. Tek početkom XX vijeka, trima poznatim dimenzija prostora, dodata je i četvrta - dimenzija vremena, i sada tu štrči, nikako da se uklopi i integriše u poznati trodimenzionalni prostor.
Ni nauka još uvijek nije načisto sa fenomenom vremena. Ajnštajn je tu nešto pokušao definisati, ali i ta njegova definicija je danas upitna. Tek početkom XX vijeka, trima poznatim dimenzija prostora, dodata je i četvrta - dimenzija vremena, i sada tu štrči, nikako da se uklopi i integriše u poznati trodimenzionalni prostor.
Jurivaka- Profi član
- Broj poruka : 1704
Datum upisa : 22.09.2011
pozdrav jurivaka
Naravno da vreme ne postoji , tačnije ne postoji vreme onakvo kakvim ga mi ''merimo'' i percipiramo. Uvođenjem linearnog vremena u njegov um, čoveku su još više pokidane veze sa Prirodom. Time mu je u um takođe uveden i koncept starosti i starenja.
Kažeš da dimenzija vremena štrči i nikako da se uklopi, a to je upravo iz razloga što je vreme iluzija naše 3D realnosti
Naravno da vreme ne postoji , tačnije ne postoji vreme onakvo kakvim ga mi ''merimo'' i percipiramo. Uvođenjem linearnog vremena u njegov um, čoveku su još više pokidane veze sa Prirodom. Time mu je u um takođe uveden i koncept starosti i starenja.
Kažeš da dimenzija vremena štrči i nikako da se uklopi, a to je upravo iz razloga što je vreme iluzija naše 3D realnosti
strško- Napredni član
- Broj poruka : 646
Datum upisa : 26.08.2011
Kada vam se vreme ubrza pokušajte na par dana da odete negde na selo. Po mogućnosti bez mobilnih telefona, tv-a i ostalih čuda tehnike.
Malo će se usporiti vreme...
Gost- Gost
slazem se sa nekoliko predhodnih postova ..Jurivaka, strsko..
Ustvari vreme stoji(ne postoji),,mi se krecemo...
Ustvari vreme stoji(ne postoji),,mi se krecemo...
Poli- Legendarni član
- Broj poruka : 13437
Datum upisa : 25.03.2014
Ceo život nam prolazi u ubrzanju vremena Stalno nešto čekamo, isčekujemo, planiramo a sve to vodi tome da samo čekamo da neki određeni period iz nekog razloga prođe što pre
Samo to što nekad jedva čekamo neku omiljenu emisiju, film je ubrzanje vremena... ili što već u sredu jedva čekamo petak (ne svi, ali mislim da većina čeka) ili što već u februaru čekamo godišnji odmor da bi otputovali negde i promenili sredinu, doživeli nešto novo... i tako stalno nešto čekamo i ubrzavamo...a u međuvremenu životarimo čekajući
e al sam se "odrazila" svaka mi čast
Samo to što nekad jedva čekamo neku omiljenu emisiju, film je ubrzanje vremena... ili što već u sredu jedva čekamo petak (ne svi, ali mislim da većina čeka) ili što već u februaru čekamo godišnji odmor da bi otputovali negde i promenili sredinu, doživeli nešto novo... i tako stalno nešto čekamo i ubrzavamo...a u međuvremenu životarimo čekajući
e al sam se "odrazila" svaka mi čast
country girl- Profi član
- Broj poruka : 4813
Datum upisa : 07.02.2013
oblica ::Kada vam se vreme ubrza pokušajte na par dana da odete negde na selo. Po mogućnosti bez mobilnih telefona, tv-a i ostalih čuda tehnike.
Probao jednom i ne bih vise.
Batista- Profi član
- Broj poruka : 2585
Datum upisa : 03.01.2014
Ja probala sad tri dana i bilo je super muka mi je od ponovnog povratka u beogradsku centrifugu
furija- Prijatelj foruma
- Broj poruka : 8033
Datum upisa : 09.08.2012
Upliv filozofije u nauku uvek rezultira katastrofu.Jurivaka ::Tek početkom XX vijeka, trima poznatim dimenzija prostora, dodata je i četvrta - dimenzija vremena, i sada tu štrči, nikako da se uklopi i integriše u poznati trodimenzionalni prostor.
Upotrebom termina pod navodnicima teoreticari zele privuci medijsku paznju,
jer se na takve stvari ljudi lako lepe.
pirat- Član
- Broj poruka : 451
Datum upisa : 18.03.2014
Godina : 61
vreme=filozofija?
i kakve veze imaju navodnici sa celom pričom?
Lilith- Profi član
- Broj poruka : 3325
Datum upisa : 02.12.2013
Dragana ::Mnogi će danas reči kako vrijeme ubrzano protjeće , naprosto juri ... Dan od 24 sata , proleti za tren ... I ne samo dani ... već mjeseci i godine ; kao da lete !
Postoji samo subjektivno ubrzanje vremena, nastalo kao posledica ubrzanog protoka informacija izmedju dva ili vise razlicitih subjekata... Tamo gde informacije imaju stabilno okruzenje, vreme "tece" normalno bez vecih oscilacija... Svaki odlazak u kukuruze i jedna napupela seljanka mogli bi ovo da potvrde...
Tema moze da se zabravi...
Vukota- Počasni član
- Broj poruka : 3854
Datum upisa : 06.01.2013
Kada se trima dimenzijama prostoraLilith ::vreme=filozofija?
doda jedna jedina dimenzija vremena,
tada se sabiraju babe i zabe.
A to se cinilo da bi svet koji se suocio sa
- ogromnoscu kosmickih razdaljina sa jedne strane,
- i sporoscu kretanja makro objekata (letelica) sa druge,
dobio utisak da se moze manipulisati sa realnoscu,
pa je jedan rabin filozofije
prodao monoteistickoj kulturi - poliprostornost i polivremenost!
Da to nije sutrasnja katastrofalna sramota za savremenu nauku,
bila bi fenomenalna duhovitost.
pirat- Član
Pa koordinate u prostor vremenu jedino mogu i da zamislim.
A zamisli tek zakrivljenje prostora bato Pa crne rupe pa ovo pa ono pa masa, pa proticanje vremena pri brzinama bliskim brzini svetlosti... sve je u oku posmatrača
A zamisli tek zakrivljenje prostora bato Pa crne rupe pa ovo pa ono pa masa, pa proticanje vremena pri brzinama bliskim brzini svetlosti... sve je u oku posmatrača
Time- Super član
- Broj poruka : 6053
Datum upisa : 20.09.2012
Jurivaka ::Vrijeme??? Veliko je pitanje da li ono uopšte postoji? Ljudi su tako nazvali svoje trajanje u prostoru, a "kretanje" vremena, zapravo nije ništa drugo do naše trajanje i naše prolaženje. Vrijeme je, dakle, mjera kojom mejrimo naše bitisanje, kao što su i mnoge druge mjere koje je čovjek izmislio.
Mozemo da odemo u nihilizam, da sve zivo negiramo, i svemir, i planetu na kojoj smo... cak i nas zivot je za neke iluzija... ne bih ulazio u te kvaziteorije, zato sto ih smatram nistavnim, narodski receno - mlacenje prazne slame...
Pitanje vremena kao fizicke velicine odavno zaokuplja paznju, kako naucnika, tako i laika... svi mi negde intimno razumemo pojam vremena, ali treba razjasniti par stvari...
Vreme je mera promene stvari... ako se nista oko nas, i mi sami ne bi menjali, bilo staticni vo vjek i vjekov... vreme bi izgubilo smisao... ne bi predstavljali nikakvu korisnu informaciju.
Posto je nas svet dinamican, a sama ta rec znaci ustvari kretanje... posto su sve stvari u nama, i oko nas promenljive... moramo da koristimo neku velicinu da bi izmerili kolika je to promena... jako je vazno shvatiti nacelo relativnosti o kome ti ovde sa nipodastavanjem govoris... zato sto sustinski ne razumes o cemu se tu radi...
Staro shvatanje da je svemir statican, a vreme univerzalno je pilo vode do pocetka 20-og stoleca... niko nije osecao problem sa time, jer u ovozemaljskom zivotu mi se ne krecemo dovoljnim brzinama da bi osetili da ta tvrdnja o univerzalnosti vremena jednostavno ne stoji...
Ajnstajn je dosao na genijalni zakljucak da nije vreme univerzalno, nego brzina svetlosti... i to je okrenulo na glavacke tadasnji Aristotelov i Njutnov statican svet... a vreme je umesto zlatne, spalo na srebrnu medalju... ne postoji univerzalno vreme, sve zavisi od posmatraca, ko je onaj ko ga meri...
Zamislimo primer kornjace... neke mogu da zive i 150 godina... sta je za njih jedan dan... nista, trun u postojanju... a za leptira je jedan dan citav zivot... koliko je iz njihove perspektive pojam vremena razlicit...
Cuveni je paradoks blizanaca, da jedan od blizanaca se ukrca u svemirski brod koji nekom fintom putuje brzinom svetlosti, putuje dovoljno dugo i daleko, i u jednom trenutku napravi zaokret i vrati se na zemlju... on bi imao isto godina kao kad je otisao... ako je bio mladic, ostace mladic kad se vrati, a njegov brat blizanac je vec osedeo... i to je istina, tako bi bilo da mozemo da ubrzamo svemirske brodove...
Ne znam zasto je tako tesko prihvatiti relativnost vremena... mozda zato sto pobija neke religijske dogme, mozda zato sto se to kosi sa nasim tradicionalnim shvatanjem vremena... sta god da je...ne valja...
Strelac- Profi član
- Broj poruka : 2632
Datum upisa : 19.11.2012
Nisam znao da ima ova tema,zamalo da je otvorim.
Vreme je sve brže i brže,što bi rekli,inflacija vremena je mnogo velika , sekunda osamdesetih je bila tri puta vrednija.
Ali...
Sve to ima logično objašnjenje. Frekvencija na kojoj oscilira Zemlja je u stalnom i sve većem porastu. Pre jednog veka je bila 7 komata u sekundi ( oscilacija ) a danas je već na 8. i nešto.
To ubrzanje je sve izraženije i imamo osećaj kao da su dani sve kraći i kraći. Upućeni kažu da ta oscilacija će uskoro da ide i do 13 puta u sekundi,tako da će dani tek da lete. A možda i lažu,ili ne znaju.
Vreme je sve brže i brže,što bi rekli,inflacija vremena je mnogo velika , sekunda osamdesetih je bila tri puta vrednija.
Ali...
Sve to ima logično objašnjenje. Frekvencija na kojoj oscilira Zemlja je u stalnom i sve većem porastu. Pre jednog veka je bila 7 komata u sekundi ( oscilacija ) a danas je već na 8. i nešto.
To ubrzanje je sve izraženije i imamo osećaj kao da su dani sve kraći i kraći. Upućeni kažu da ta oscilacija će uskoro da ide i do 13 puta u sekundi,tako da će dani tek da lete. A možda i lažu,ili ne znaju.
Mesrine- Moderator
- Broj poruka : 8973
Datum upisa : 05.10.2011
Jurivaka ::Tek početkom XX vijeka, trima poznatim dimenzija prostora, dodata je i četvrta - dimenzija vremena, i sada tu štrči, nikako da se uklopi i integriše u poznati trodimenzionalni prostor.
Samo jos ovo da se pojasni...
Mi kao ljudska bica shvatamo prostor u 3 dimenzije - duzinu, sirinu i dubinu... tako smo "kalibrisani", takva nam je svest... cim pocne da se prica o vise dimenzija, zabagujemo, nije nam najjasnije, zato sto cula i mozak ne mogu lako da zamisle to...
U matematici se koristi pojam n-ti prostor... pri cemu je n proizvoljna velicina, moze ici u beskonacnost... a ustvari govori o broju promenljivih... ako su dve promenljive, ucili su nas u srednjim skolama da crtamo grafike funkcija na listovima svesaka... ako su 3 dimenzije, mozemo predstaviti i to predstaviti na racunaru da nam bude razumljivo... al sta ako ima 4 i vise promenljivih velicina... to ne mozemo graficki jasno da predstavimo, i tu ustvari nastaje problem ako ne razumemo sustinu...
Teorija struna koja je popularna govori da postoji 10 i 11 dimenzija, 3 kapiramo, ostale ne... ali to ne znaci da one ne postoje...
Vreme kao cetvrta dimenzija...za sta kazes da strci... ne strci, nego je Ajnstajn da bi objasnio fenomen relativnosti je osmislio takav model, jer vreme vise nije nezavisno, nego isprepletano sa 3 prostorne dimenzije...tek takva celina objasnjava fenomene "zakrivljenosti prostor-vremena" sto je malo kasnije i dokazano posmatranjem prolaska svetlosti zvezda pored masivnih objekata koji taj zrak svetlosti deformisu, pa ako se nama na nebu ucini da zvezda sija iz pravca Borce, mozda sija iz pravca Smedereva
NIje to puka teorija i filozofiranje, to nama govore eksperimenti sa realnim objektima i dogadjajima...
Strelac- Profi član
- Broj poruka : 2632
Datum upisa : 19.11.2012
Nezavisno od uplitanja pojma "dimenzija" teorija struna se bavi mikro i makro velicinama koje su nama prakticno ne iskoristive.Strelac ::Teorija struna koja je popularna govori da postoji 10 i 11 dimenzija, 3 kapiramo, ostale ne... ali to ne znaci da one ne postoje...
Time se bavio i Pitagora.
Otuda je Heraklit rekao da Pitagora se istina
bavio ispitivanjima dalje od svih drugih ljudi u svome vremenu,
ali da je od toga na kraju napravio losu vestinu.
Tj. nesto sto ne moze da se prakticno koristi.
Ono cime se Ajnstajn bavio je matematicka igra sa nepotpunim racunanjima.Strelac ::Vreme kao cetvrta dimenzija...za sta kazes da strci... ne strci, nego je Ajnstajn da bi objasnio fenomen relativnosti je osmislio takav model, jer vreme vise nije nezavisno, nego isprepletano sa 3 prostorne dimenzije...tek takva celina objasnjava fenomene "zakrivljenosti prostor-vremena" sto je malo kasnije i dokazano posmatranjem prolaska svetlosti zvezda pored masivnih objekata koji taj zrak svetlosti deformisu, pa ako se nama na nebu ucini da zvezda sija iz pravca Borce, mozda sija iz pravca Smedereva
NIje to puka teorija i filozofiranje, to nama govore eksperimenti sa realnim objektima i dogadjajima...
Sam pojam "relativnost" trebalo bi znaciti ono sto etimoloski i znaci:
odnosnosti relacije medju stvarima.
Naime koordinatni sistemi se medjusobno krecu,
i izracunati relacije izmedju toliko sistema je opet neisplativo.
A i nemerljivo je.
Naime, mi niti mozemo izracunati/iznaci fiksirane kordinate prostora,
a i da mozemo, putanje tela u odnosu na njih su nam nebitne.
Posto se tela krecu u pokretnim sistemima koji su jedni u drugima.
Te u stvari nama treba nekada u odnosu na ovaj, a nekada u odnosu na onaj sistem.
Sa tim sto je on sebi dozvolio i da sibicari sa "zaboravljanjem" odakle sta meri,
(pomesa casovnik na Zemlji sa casovnikom na brodu).
pirat- Član
Strelac ::
Cuveni je paradoks blizanaca, da jedan od blizanaca se ukrca u svemirski brod koji nekom fintom putuje brzinom svetlosti, putuje dovoljno dugo i daleko, i u jednom trenutku napravi zaokret i vrati se na zemlju... on bi imao isto godina kao kad je otisao... ako je bio mladic, ostace mladic kad se vrati, a njegov brat blizanac je vec osedeo... i to je istina, tako bi bilo da mozemo da ubrzamo svemirske brodove...
Ne mora bas dostici C, moze blizu te brzine. Teoretski gledano, kada bi covjek dostigao brzinu svjetlosti za njega bi vrijeme stalo, i ne bi mogao uopste da izadje iz tog "statusa".
Batista- Profi član
- Broj poruka : 2585
Datum upisa : 03.01.2014
Strana 1 od 4 • 1, 2, 3, 4
Similar topics
» Andric za sva vremena
» Lice dana/nedelje/godine/decenije/veka
» Velika zavjera (Zeitgeist - duh vremena)
» Najbolja igrica svih vremena
» Mehmed-paša Sokolović i Ibrahimbeg - hronologija jednog vremena
» Lice dana/nedelje/godine/decenije/veka
» Velika zavjera (Zeitgeist - duh vremena)
» Najbolja igrica svih vremena
» Mehmed-paša Sokolović i Ibrahimbeg - hronologija jednog vremena
Ideja forum :: NAUKA :: Filozofija
Strana 1 od 4
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Čet Jun 27, 2024 12:11 am od Johnny-Azra
» Moje otkriće
Čet Jun 27, 2024 12:02 am od Johnny-Azra
» Sta pevusite ovih dana?
Čet Jun 27, 2024 12:01 am od Johnny-Azra
» Podseća me