Ko je trenutno na forumu
Imamo 177 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 177 Gosta :: 2 ProvajderiNema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 359 dana Sub Okt 05, 2024 7:41 am
Zadnje teme
Kontrolni panel
Profil |
Članstvo |
Privatne poruke |
Ostalo |
Traži
Borba u Čoveku ...
+7
Johnny-Azra
Marea
Miško
Enna
furija
Avramova
Mesrine
11 posters
Ideja forum :: NAUKA :: Filozofija
Strana 1 od 4
Strana 1 od 4 • 1, 2, 3, 4
Borba u Čoveku ...
U čoveku se konstanto odvija borba između onoga što mislimo i onoga što osećamo.
To je borba između svesnog i potsvesnog uma. Svesni um pretstavlja ono što mislimo, dok nesvesni ono što osećamo.
Nesvesni deo mozga je mnogo veći od svesnog , iz tog razloga ljudi mnogo više osećaju nego što misle.
Ponekad ova borba zna da potraje i da osećanja nadvladaju misli, što je i logično, ako gledamo , pre svega, delove mozga koji kontrolišu jedno i drugo.
Preko nesvesnog deluje ljudska duša, dok su misli, uglavnom, tuđe, iako se mi možemo zakleti kako su to baš naše misli.
Te misli su samo pozajmljene, jer one postoje od kako je sveta i veka.
Samo smo ih pokupili, zato što smo u datom momentu bili otvoreni za njih.
Šta vi mislite o borbi misli i osećanja ? Koga treba "slušati", kome verovati, koju stranu zauzeti ?
Da li je moguće pomirenje ovih dveju strana, ili se ova borba završava tek posle smrti i nikako drugačije ?
To je borba između svesnog i potsvesnog uma. Svesni um pretstavlja ono što mislimo, dok nesvesni ono što osećamo.
Nesvesni deo mozga je mnogo veći od svesnog , iz tog razloga ljudi mnogo više osećaju nego što misle.
Ponekad ova borba zna da potraje i da osećanja nadvladaju misli, što je i logično, ako gledamo , pre svega, delove mozga koji kontrolišu jedno i drugo.
Preko nesvesnog deluje ljudska duša, dok su misli, uglavnom, tuđe, iako se mi možemo zakleti kako su to baš naše misli.
Te misli su samo pozajmljene, jer one postoje od kako je sveta i veka.
Samo smo ih pokupili, zato što smo u datom momentu bili otvoreni za njih.
Šta vi mislite o borbi misli i osećanja ? Koga treba "slušati", kome verovati, koju stranu zauzeti ?
Da li je moguće pomirenje ovih dveju strana, ili se ova borba završava tek posle smrti i nikako drugačije ?
Mesrine- Moderator
- Broj poruka : 8973
Datum upisa : 05.10.2011
Re: Borba u Čoveku ...
Nemoguće je potpuno pomirenje čak ni kod najtipičnijih flegmatika koji, za razliku od suprotnog kolerika, sve prepušta osećanjima. Na suprotnoj strani je melanholik u kome se odvija teška borba u kojoj ovaj često podiže belu zastavu.
Avramova- Legendarni član
- Broj poruka : 69578
Datum upisa : 07.03.2010
Te podele ličnosti nisu tačne, jer ne uključuju svest čoveka, kao sastavni deo ličnosti. Pusti to, a zajedno s` tim i Frojda, sve su to , ili budaletine , ili znaju da to nije tačno, ali ljudima prezentuju kao istinu.
Mesrine- Moderator
To su podele koje svako može uočiti i nisu jedine ali su osnovne. Objasni, kako znaš da je isključena svest? Zar bi iko od psihoanalitičara tog kalibra (Frojd, Jung, Olport... ) išta kod čoveka isključio a onda ga analizirao?
Opet ti sa debilima.
Znaš, kad sam bio mlad , reših ja da čitam "Uvod u psihoanalizu" od Frojda.
I kad sam vid`o ona baljezganja, kako kad sanjaš konja, ustvari, to je tvoj otac i slično ...
Pomislih se, ovaj nije baš zdrav...
Pa ja li ću da čitam knjigu što pisao sin od konja...
Završio sam je pre nego što sam i počeo.
Frojd je budala, veruj mi, znaš da te ne lažem.
Znaš, kad sam bio mlad , reših ja da čitam "Uvod u psihoanalizu" od Frojda.
I kad sam vid`o ona baljezganja, kako kad sanjaš konja, ustvari, to je tvoj otac i slično ...
Pomislih se, ovaj nije baš zdrav...
Pa ja li ću da čitam knjigu što pisao sin od konja...
Završio sam je pre nego što sam i počeo.
Frojd je budala, veruj mi, znaš da te ne lažem.
Mesrine- Moderator
Šta si navalio na Frojda, ima ih još!
Borba u čoveku je neprekidna samo što je svako ne vodi na isti način. Npr. ja. (počinjem kao ti ) Često se borim u nedoumici a onda, kao iz vedra neba sine mi misao i kažem sama sebi: ne, ne tako već baš onako, iako je to i rizičnije i manje dopadljivo za druge. To su bili moji uspesi i žao mi je što nisam uvek takva.
Borba u čoveku je neprekidna samo što je svako ne vodi na isti način. Npr. ja. (počinjem kao ti ) Često se borim u nedoumici a onda, kao iz vedra neba sine mi misao i kažem sama sebi: ne, ne tako već baš onako, iako je to i rizičnije i manje dopadljivo za druge. To su bili moji uspesi i žao mi je što nisam uvek takva.
Ima ih ,ali svi su budale , njega uzimam za primer, zato što je Alfa budala.
E, baš ta misao "iz vedra neba" je stigla od tvog "Anđela Čuvara".
Ček ti još malo pojasnim Frojda i njemu slične.
Znaš ono što Hrist satlno pominje , kako je on Sin Čovečiji ?
E, to on govori ljudima njegovu pripadnost, da bi ljudi znali ko je on i šta.
Frojd i njemu slični, nisu sinovi čovečji, kao što smo, recimo, mi Sloveni.
Mi smo Deca Čovečija prve klase, zato nas ne vole bankari i političari belosvetski, jer oni kao i Frojd, nisu to.
Razumeš ?
E, baš ta misao "iz vedra neba" je stigla od tvog "Anđela Čuvara".
Ček ti još malo pojasnim Frojda i njemu slične.
Znaš ono što Hrist satlno pominje , kako je on Sin Čovečiji ?
E, to on govori ljudima njegovu pripadnost, da bi ljudi znali ko je on i šta.
Frojd i njemu slični, nisu sinovi čovečji, kao što smo, recimo, mi Sloveni.
Mi smo Deca Čovečija prve klase, zato nas ne vole bankari i političari belosvetski, jer oni kao i Frojd, nisu to.
Razumeš ?
Mesrine- Moderator
Da kažem da razumem, sutra neću.
Nravno da ne razumeš, kad nisi čitala knjige "Trinaesto pleme" i " Blue Blood, True Blood" ...
Mesrine- Moderator
mislim, tj. osecam, odnosno vise saosecam
furija- Prijatelj foruma
- Broj poruka : 8033
Datum upisa : 09.08.2012
To ti je ono, pamet ili srce? I jedno i drugo, prednost dajem srcu. Raditi na emocionalnoj inteligenciji i onda čovek napreduje u svim smerovima, ume da nadje balans, oseti kad treba da da prednost jednom a kada drugom. To rezultira tako da mu je u životu manje stresa a tim manje bola i neuspeha- živi ispunjenijim životom jer ume da sluša svoje srce ali i pamet, oseća prave momente kada, šta i kako da uradi.Mesrine ::
Znanje ne oslobadja, ono olakšava put ka Spoznaji svakom čoveku, ljubav ga oslobadja.
Enna- Banovan
- Broj poruka : 2148
Datum upisa : 06.10.2012
Valjda razum ili srce.Enna :: To ti je ono, pamet ili srce?
... je konstantna. Ego(svest)- svesno JA uvek misli da je iznad pamćnja(podsvesnog) kao i Superega (nadsvesnog) . Ja nekako ovo razumem ovako - ego je deo negativnog (đavoljeg),zla. Nad ja(superego) je ono božansko u nama(anđeo čuvar) koje uvek više zna- je dobro.U samoj strukturi ličnosti uvek mora biti više dobra. Kada dođe do poremećaja ravnoteže:pamćenje( podsvesno) se negde sakrije, svesnos započinje borbu protiv nevidnog -đavola(protiv samog sebe) tako nastupaju patnje,bolesti ...Izgleda mi da je i u samoj strukturi ličnosti strukturirana borba za vlast i nadvlast(prevlast) ega i superega. Otud i ta borba u čoveku. Što se mene lično tiče ja uvek više verujem intuiciji( nadsvesnom) nego li onom misaonom svesnom. A u trentucima kada celokupnim misaonim procesima zavlada Ja , zažmurim(sklonim se u "pozadinu"), posmatram emisiju negativnih misli koje ,na moju sreču,jednostavno nestaju.Izgleda da mi za sada uspeva jednostavnom tehnikom uspostaviti ravnotežu...
Miško- Počasni član
- Broj poruka : 1976
Datum upisa : 19.03.2011
Ego ne potiče od đavola, ego je tu da bi moglo da dođe do probuđenja u čoveku. Jer da nije ega, shvatanje prave prirode čovekove, niti bi bilo moguće, niti bi bilo potrebe za tim.
Sve potiče od Boga i ništa izvan Boga ne može da postoji, jer je on Sveprisutan, iliti početni "papir" na kome je sve ispisano.
Pošto sve u prirodi ima svoju protivtežu, po sistemu akcija-reakcija, tako postoje ego , kao i negativni entiteti u odnosu na božansku energiju...
Sve potiče od Boga i ništa izvan Boga ne može da postoji, jer je on Sveprisutan, iliti početni "papir" na kome je sve ispisano.
Pošto sve u prirodi ima svoju protivtežu, po sistemu akcija-reakcija, tako postoje ego , kao i negativni entiteti u odnosu na božansku energiju...
Mesrine- Moderator
Ceo dan sam pod" gasom", valjda je i to od Boga? Negativno postoji ili ne ? A ako postoji zašto uopšte postoji? Jing -Jang . Koliko dobra toliko zla. Gde je Đavo??? EGO je ĐAVO !!!
Miško- Počasni član
Miško ::... je konstantna. Ego(svest)- svesno JA uvek misli da je iznad pamćnja(podsvesnog) kao i Superega (nadsvesnog) . Ja nekako ovo razumem ovako - ego je deo negativnog (đavoljeg),zla. Nad ja(superego) je ono božansko u nama(anđeo čuvar) koje uvek više zna- je dobro.U samoj strukturi ličnosti uvek mora biti više dobra. Kada dođe do poremećaja ravnoteže:pamćenje( podsvesno) se negde sakrije, svesnos započinje borbu protiv nevidnog -đavola(protiv samog sebe) tako nastupaju patnje,bolesti ...Izgleda mi da je i u samoj strukturi ličnosti strukturirana borba za vlast i nadvlast(prevlast) ega i superega. Otud i ta borba u čoveku. Što se mene lično tiče ja uvek više verujem intuiciji( nadsvesnom) nego li onom misaonom svesnom. A u trentucima kada celokupnim misaonim procesima zavlada Ja , zažmurim(sklonim se u "pozadinu"), posmatram emisiju negativnih misli koje ,na moju sreču,jednostavno nestaju.Izgleda da mi za sada uspeva jednostavnom tehnikom uspostaviti ravnotežu...
Posmatrac, mocno je to kome uspijeva...a jos mocnije ako i posmatraca mozes da posmatras..
Marea- Legendarni član
- Broj poruka : 12477
Datum upisa : 04.09.2012
Zar su dobro i zlo jednako prisutni?
Brate, ne mogu da verujem da nisam poslao sve što sam napisao Mišku. Jaoooo...
Mesrine- Moderator
Da, uvek mora biti ravnoteža.
Miško- Počasni član
Dobro i zlo su jedanko prisutni u nasim zivotima...i uvijek, kao po pravilu koliko imas srece toliko imas i tuge...
Marea- Legendarni član
A mi različiti pa svako drugačije doživi zlo ili dobro i onda kao da ravnoteže nema.
Miško ::Ceo dan sam pod" gasom", valjda je i to od Boga? Negativno postoji ili ne ? A ako postoji zašto uopšte postoji? Jing -Jang . Koliko dobra toliko zla. Gde je Đavo??? EGO je ĐAVO !!!
Rekoh...
Kada kažeš Đavo, najverovatnije misliš na Lucifera, iliti "Velikog Arhitektu Univezuma", kako ga još nazivaju masoni.
Lucifer je potekao od Boga, "Svetlonoša", znači iz Boga je nastao.
Bog kao takav, nema potrebu za stvaranjem bilo čega, jer je Bog Sveprisutan, iliti zaokružen.
Znači Lucifer je suprotnost od Boga, po sistemu akcija-reakcija.
Likovi sa rogovima su mnogo niži entiteti , samim tim mogu da borave na u nižim dimenzijama. To su ti "Đavoli", koje su ljudi viđali na Zemlji.
To što ti piješ, potiče od "vojnika" Lucifera, koji vode ovu planetu, a to sve zbog toga, da bi negativnom energijom hranili Luciferove "Generale".
Naravno, to je samo tvoj izbor, jer je nama slbodna volja usađena od strane svetlosti koja obitava u nama. Što ne znači da nećeš već sutra prestati, ako odlučiš da ti takva iskustva više nisu potrebna.
Sve što nam se dešava, negativno, na Zemlji, sami smo birali, kako bi sakupljali iskustva koja nosimo sa nama posle smrti.
I tako sve u krug. Opet se rađamo u drugom telu , koje sami biramo i otprilike smo upoznati , šta će nam se dešavati na Zemlji, pre nego što se "spustimo".
Naravno , pošto svi mi imamo slobodu izbora, neke stvari se mogu promeniti, ali, uglavnom, ono što smo sami izabrali to i dobijamo.
Čovek je vrhunac kreacionizma, u čoveku je ceo univertum. Sve ono što nam se čini da je stvarno je ustvari samo iluzija i sve je tu zbog nas, a ne mi zbog tih stvari.
Život je samo unapred izabrano putovanje u kome imamo slobodu izbora.
Onda... Birajmo...
Poslednji izmenio Mesrine dana Sub Maj 11, 2013 12:14 am, izmenjeno ukupno 1 puta
Mesrine- Moderator
Avramova ::Zar su dobro i zlo jednako prisutni?
Akcija-reakcija.
Mesrine- Moderator
Greska...akcija-reakcija mogu biti samo jedno u dva stanja...
Marea- Legendarni član
Svaka akcija ima svoju reakciju. Iliti, uzročno-posledično i tu greške nema.
Mesrine- Moderator
Strana 1 od 4 • 1, 2, 3, 4
Ideja forum :: NAUKA :: Filozofija
Strana 1 od 4
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Čet Jun 27, 2024 12:11 am od Johnny-Azra
» Moje otkriće
Čet Jun 27, 2024 12:02 am od Johnny-Azra
» Sta pevusite ovih dana?