Ko je trenutno na forumu
Imamo 186 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 186 Gosta :: 2 ProvajderiNema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 359 dana Sub Okt 05, 2024 7:41 am
Zadnje teme
Kontrolni panel
Profil |
Članstvo |
Privatne poruke |
Ostalo |
Traži
Šta izbor ljubimca govori o tebi?
+8
Visnja
Johnny-Azra
Vayu
country girl
digitalmandrak
slavena
naOpaka
Loreal
12 posters
Ideja forum :: NAUKA :: Psihologija
Strana 1 od 1
Šta izbor ljubimca govori o tebi?
Oni su čupavi, krznati, slatki i vole nas najviše na svijetu. A i mi volimo njih, oni su punopravni članovi obitelji. Ipak, jeste li znali da izbor ljubimca nesvjesno govori i o vašem karakteru?
Iako ima mnogo zečića, zmija, guštera, papagaja, kod nas su ipak najpopularniji kućni ljubimci – psi i mačke. Provedena su čak i neka istraživanja koja ukazuju na to koliko su slični i različiti ljudi koji za ljubimca imaju pse i mačke. Pa krenimo.
62 posto kućanstava ima ljubimca. Najpopularniji kućni ljubimac je pas i čak 39 posto kućanstava ima barem jednog psa. Na drugom je mjestu, dakako, mačka i 33 posto kućanstava ima barem jednu mačku.
Pokazalo se da obično 'gravitiramo' ljubimcu s kojim smo odrasli. Nadalje, veliku ulogu igra i prostor u kojem živimo. Također, mlađi ljudi i ljudi s djecom radije izabiru psa jer s njim mogu u šetnje i slične aktivnosti dok oni stariji i ljeniji vole ljubimca koji ne treba toliko puno brige, a to je mačka.
Na Sveučilištu Teksas proveli su istraživanje o tome kakvi su ljudi koji sebe vole nazivati ljubiteljima pasa, a kakvi su oni koji sebe vole nazivati ljubiteljima mačaka. Dakle, pokazalo se da su ljubitelji pasa otvoreniji prema drugima, više se slažu s drugima i savjesniji su nego ljubitelji mačaka. S druge strane, ljubitelji mačaka su skloniji avanturama, kreativniji, ali i često nervozni i uznemireni.
Jedno je istraživanje čak pokazalo da kućni ljubimac nesvjesno utječe na političku opredijeljenost pa se tako pokazalo da su vlasnici pasa skloniji konzervativnijim političkim opcijama.
No, da ne bude zabune, ljubitelji pasa i mačaka imaju i neke zajedničke crte. Tako se pokazalo da i jedni i drugi obožavaju pričati sa svojim ljubimcem, smatraju se bliskima prirodi, ne vole životinjske printeve na odjeći i sličnom te su u globalu optimisti.
Evo i nekih važnijih točaka istraživanja o razlikama i sličnostima ljudi koji imaju za ljubimce pse, odnosno mačke:
30 posto ljudi s psima više voli ili želi živjeti u ruralnim, manjim mjestima. 29 posto vlasnika mačaka voli život u urbanim mjestima.
Osobe koje imaju psa više uživaju u humoru u stilu dvorskih luda, dok ljubitelji mačaka više vole ironični humor.
Kada naiđu na odbačeno mače, 67 posto vlasnika pasa nazvat će službu za zbrinjavanje lutalica, dok će većina vlasnika mačaka to odbačeno mače odnijeti kući.
Vlasnici pasa na svojim mobitelima vole imati trenutno popularnu glazbu kao zvono, a vlasnici mačaka imaju brojeve telefona i u mobilnom imeniku i u onom papirnatom.
Vlasnici pasa smatraju da su zoološki vrtovi sretna mjesta.
Vlasnici mačaka najčešće koriste Twitter.
Kada se radi o glazbi, vlasnici pasa preferiraju rock i reggae dok vlasnici mačaka vole elektronsku glazbu.
Vlasnici pasa obožavaju seriju 'Raymond', a vlasnici mačaka 'CSI'.
No, vjerojatno ćete se nakon svega zapitati – a što s onim ljudima koji vole i pse i mačke. Prema istraživanjima, najčešće su to djevojke ili žene iz predgrađa ili manjih mjesta koje naginju političkom centru.
Ustvari, sasvim je svejedno što kažu istraživanja, zar ne? Bitno je imati ljubimca i voljeti ga te se o njemu dobro brinuti. Jer – nema tih novaca koji ih mogu zamijeniti i nema tog čovjeka koji će vas na vratima dočekati s toliko ljubavi kao vaš ljubimac!
Brojnim istraživanjima, naučnici su pokušali otkriti zašto neki ljudi više vole pse, a neki mačke, ptice, ribe ili gmizavce. Pokazalo se da naizgled slučajni izbor kućnog ljubimca može dosta otkriti o nama i našem karakteru. U istraživanju je učestvovalo više od 4500 ljudi, a rezultati su pokazali da su žene i muškarci sa ''pasjom dušom'' društveniji, više prijateljski raspoloženi i racionalni, a oni koji preferiraju mačke su češće neurotični, ali i kreativniji i skloni filozofiji. Zanimljiv je i podatak da su vlasnici pasa 11% odgovorniji i savesniji od vlasnika mačaka.
Neki stručnjaci čak tvrde da ljudi ponekad biraju ljubimce koji su im i fizički slični. To je pokazalo i jedno američko istraživanje u kojem su ispitanici sa 67% uspešnosti uspeli spojiti slike pasa s njihovim vlasnicima. Postoji zanimljiva teorija koja kaže da upravo izbor kućnog ljubimca govori mnogo o osobi koja ga je uzela. Štaviše, čak i veličina ljubimca može reći puno toga o nama. Vlasnici malih pasa jasno pokazuju svoj zaštitnički nagon. Jazavičare vole tvrdoglavi ljudi s čvrstim živcima, dok pudle vole živahni, veseli i društveni ljudi. Dalmatincima su sklone snažne osobe koje znaju šta hoće, a hrtove vole ljudi skloni lagodnom životu.
Takođe, postoji teorija da je mladim devojkama pas zamena za dečka. Ako devojka ima velikog psa, ona traži dečka koji će joj biti podrška i zaštitnik, dok su devojke koje imaju male pse često nesrećne u ljubavi. Dečko s nekom vrstom psa koja se obično smatra agresivnom i sam je agresivan, a onaj koji ima psa duge dlake izrazito je osećajan.
Devojke koje imaju mačku inteligentne su i ljubazne. Prema suprotnom polu znaju biti nepristupačne. Ako pak devojka ne podnosi mačke, negira svoju žensku stranu i često je muškobanjasta. Dečko koji ima mačku za kućnog ljubimca, voli nezavisne devojke, ali i samoću. Ako pak ne voli mačke, znači da ne voli ni devojke. Netrpeljivost prema mačkama pokazuje i netrpeljivost prema ženskom rodu.
Melanholične i pomalo usamljene osobe vole ptice, prvenstveno papagaje.
Ljudi avanturističkog duha izabrat će neobične ljubimce, poput zmije ili guštera.
[
Osobe koje imaju ribice u akvarijumu vole rutinu i robuju navikama. Često imaju pomalo čudan smisao za humor, koji mnogi drugi često ne razumeju.
Teen 385 i Moja oaza
Loreal- Profi član
- Broj poruka : 3359
Datum upisa : 30.01.2013
Re: Šta izbor ljubimca govori o tebi?
ne govori mnogo.. pravi konfuziju...
volim machke...
ali trenutno...
imam psa..pticu, ribice...
zohare i grinje ne rachunam
volim machke...
ali trenutno...
imam psa..pticu, ribice...
zohare i grinje ne rachunam
naOpaka- Profi član
- Broj poruka : 2897
Datum upisa : 25.09.2011
dobila sam na poklon malog psica...
slavena- Legendarni član
- Broj poruka : 19245
Datum upisa : 06.04.2010
slavena ::dobila sam na poklon malog psica...
jjjubni ga puno i mazi i pazi
naOpaka- Profi član
- Broj poruka : 2897
Datum upisa : 25.09.2011
Meni je pre par dana uginuo hrchak...Ostatak menazerije cine papagaj Klo,ribice i dzukac Svrtja....
digitalmandrak- Supermoderator
- Broj poruka : 12500
Datum upisa : 22.03.2010
Ja imam već 16 godina dva pekinezera i toliko ih volimo i pazimo da bi crkli kad bi im se nešto desilo. Kad se razbole u kući je haos i hodamo kao izgubljeni i trčimo kod veterinara.
Loreal- Profi član
- Broj poruka : 3359
Datum upisa : 30.01.2013
Neki stručnjaci čak tvrde da ljudi ponekad biraju ljubimce koji su im i fizički slični. To je pokazalo i jedno američko istraživanje u kojem su ispitanici sa 67% uspešnosti uspeli spojiti slike pasa s njihovim vlasnicima.
da, baš ličim na svoje staforde, niska sam, kratka, mišićava i izgledam opasno
country girl- Profi član
- Broj poruka : 4813
Datum upisa : 07.02.2013
Držim i 4 mačke i dva psa.
Vayu- Novi član
- Broj poruka : 50
Datum upisa : 30.12.2013
Kad bih imao uslova, drzao bih sve moguce zivotinje...
Johnny-Azra- Super član
- Broj poruka : 6782
Datum upisa : 10.03.2010
Ne bih bas odabrala zmiju, ili gustera
Visnja- Član
- Broj poruka : 345
Datum upisa : 02.03.2014
samojedi su moji favoriti,šta to govori pojma nemam,ja njih obožavam
laza- Stepski vuk
- Broj poruka : 13716
Datum upisa : 14.05.2010
Godina : 59
Jednom sam drzao zmiju ali sam je poklonio Zoo vrtu...
Vukota- Počasni član
- Broj poruka : 3854
Datum upisa : 06.01.2013
laza ::samojedi su moji favoriti,šta to govori pojma nemam,ja njih obožavam
Isti slucaj.
Batista- Profi član
- Broj poruka : 2585
Datum upisa : 03.01.2014
Vukota ::Jednom sam drzao zmiju ali sam je poklonio Zoo vrtu...
Sta je bilo? Razveli ste se?
Batista- Profi član
- Broj poruka : 2585
Datum upisa : 03.01.2014
Batista ::laza ::samojedi su moji favoriti,šta to govori pojma nemam,ja njih obožavam
Isti slucaj.
kralj medju kućnim ljubimcima...
laza- Stepski vuk
- Broj poruka : 13716
Datum upisa : 14.05.2010
Godina : 59
Naj zivotinja medju svima je konj E sad ima raznih konja, al gde bi smestila onog pravog pravcatog
furija- Prijatelj foruma
- Broj poruka : 8033
Datum upisa : 09.08.2012
Similar topics
» Šta tvoja torba govori o tebi?
» Da li imate kućnog ljubimca?
» Izbor partnera-slucaj ili zakonitost?
» Stihovi koje volim
» Šta crtež govori o vama?
» Da li imate kućnog ljubimca?
» Izbor partnera-slucaj ili zakonitost?
» Stihovi koje volim