Ko je trenutno na forumu
Imamo 157 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 157 Gosta :: 1 ProvajderNema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 359 dana Sub Okt 05, 2024 7:41 am
Zadnje teme
Kontrolni panel
Profil |
Članstvo |
Privatne poruke |
Ostalo |
Traži
Spomenici u Srbiji
+4
Istina ex Natasha
Vidra
Avramova
Fraya
8 posters
Ideja forum :: DRUŠTVO :: Društvo
Strana 1 od 4
Strana 1 od 4 • 1, 2, 3, 4
Spomenici u Srbiji
Uveliko se prica i prave se projekti za izgradnju spomenika Nikoli Tesli na Slaviji.
Zar tamo nije Dimitrije Tucovic?
A ovaj kitch koji neko predlaze ( u linku je fotogtrafija) neverovatan je.
Neki toranj ,malo Ajfelova kula, al opet na vrhu kao falus i treba da svetli, seva,
da ispaljuje iskre.. Valjda je to Botina poruka mladima
http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/253029/Kako-bi-Teslin-toranj-izgledao-na-Slaviji
Zar tamo nije Dimitrije Tucovic?
A ovaj kitch koji neko predlaze ( u linku je fotogtrafija) neverovatan je.
Neki toranj ,malo Ajfelova kula, al opet na vrhu kao falus i treba da svetli, seva,
da ispaljuje iskre.. Valjda je to Botina poruka mladima
http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/253029/Kako-bi-Teslin-toranj-izgledao-na-Slaviji
Fraya- Profi član
- Broj poruka : 2139
Datum upisa : 19.04.2010
Re: Spomenici u Srbiji
Ako ovo čudo stvarno izgrade, obilaziću Slaviju u širokom luku. :iii:
Seobe Dimitrija Tucovića
Seobe Dimitrija Tucovića
Avramova- Legendarni član
- Broj poruka : 69578
Datum upisa : 07.03.2010
Ja bih taj spomenik Dimitriju Tucovicu premestila na Kalemegdan,Tasmajdan,
jer niko i ne moze da pridje jer valjda u vreme kada je pravljen nije bilo
ni tri automobila u Beogradu
A inace ova skalamerija koju i BoTa zagovara uzasno lici na onu Teslinu
pored NIjagare.
jer niko i ne moze da pridje jer valjda u vreme kada je pravljen nije bilo
ni tri automobila u Beogradu
A inace ova skalamerija koju i BoTa zagovara uzasno lici na onu Teslinu
pored NIjagare.
Fraya- Profi član
Ovo je vrlo mastovito, verovatno ce napraviti i pesacke prelaze da i moglo da se udje...
hm...Ovaj grandiozni spomenik predstavljaće naučni-inovacioni centar sa muzejem, bioskopom, restoranom, posebnim prostorijama gde će se simulirati Teslini neostavreni eksperimenti i onima gde će mladi talenti raditi naučne projekte. Mislim da bi Ušće bilo idealni ambijent za Teslin toranj
U svakom slucaju, ovo je sjajna ideja ako je namena ovakva,,,
Svako vreme ima svoje neke... trendove, sta li.Seobe Dimitrija Tucovića
Nusica bi najbolje bilo staviti u zgradu Narodne banke...Svoj skromni prtljag već polako pakuje Branislav Nušić koji će sa Trga Republike biti pomeren na ugao Vasine i Dositejeve ulice
Vidra- Legendarni član
- Broj poruka : 10650
Datum upisa : 25.03.2010
Cudo nevidjeno! Uopste se ne uklapa u okolinu. To nigde na svetu nisam videla. Ako nesto hoce da prave to treba da se odnosi na vreme kada je Tesla ziveo i da ne 'odskace' od arhitekture koja ce spomenik okruzivati...
Istina ex Natasha- Profi član
- Broj poruka : 3767
Datum upisa : 29.03.2010
Mislim slično Natashinom vidjenju. Prvo, spomenik je prevelik u odnosu na trg. Utisak je takav a i maketa vrlo loše urađena .
Gde je tu elegancija, sofisticiranost, gde je sklad, kakve su boje itd.? Sve je promašeno i liči na neki svemirski brod, grozomorno!
U Luvru je postavljena piramida koja odskače po stilu ali se sasvim utopila i ima smisla. Za to je potreban vrhunski umetnik što, u našem primeru, očigledno nije slučaj.
Gde je tu elegancija, sofisticiranost, gde je sklad, kakve su boje itd.? Sve je promašeno i liči na neki svemirski brod, grozomorno!
U Luvru je postavljena piramida koja odskače po stilu ali se sasvim utopila i ima smisla. Za to je potreban vrhunski umetnik što, u našem primeru, očigledno nije slučaj.
Avramova ::
Ja sam se onesvestila od lepote Chikaga,a uvek sam mislila ( gledajuci filmove) da je to
neki bezvezan grad. Ne znam kako se zove onaj stil u arhitekturi , a znamo ga iz Staljinove
Moskve, ali i iz pocetka 20.veka Chikaga ( na nemackom bi doslovni prevod bio licidersko srce,
secerlema), kada sam pre desetak godina videla taj centar Chikaga.. Te stare zgrade su ostale
takve kakve jesu, a izmedju su pravljene takve konstrukcije od stakla,u raznim bojama ( naravno
svaka zgrada u jednoj boji), tako da se ta smaragdno9 zelena reka koja se uliva u jezero,
sa mostovima od kovanog gvozdja, oslikava u tom staklu.
Chikago je zadnjih decenija i svetski centar moderne arhitekture.
Fraya- Profi član
Ok, i ja sam za avanturu sudaranja dva stila, vremenski udaljena stolećima, ali znalački, nikako diletantski.
U Parizu, na Šanzelizeu (Champs Elysees), stare zgrade čuvaju. Frontalni deo se restaurira dok unutrašnjost grade na najsavremeniji način. Ulazite u staro/novo zdanje, ostala je samo spoljna fasada.
Treba očuvati sve ono što vredi i što se može očuvati. Postoji jedna zgrada (tada bi tako) koja je sagrađena u nizu, (a iz niza se ne sme odstupiti) sva je u tamno tirkiznom staklu, moderna arhitektura. Reklo bi se promašaj, ali nije. To nije praksa, drugačije se nije moglo i uspelo je.
U Parizu, na Šanzelizeu (Champs Elysees), stare zgrade čuvaju. Frontalni deo se restaurira dok unutrašnjost grade na najsavremeniji način. Ulazite u staro/novo zdanje, ostala je samo spoljna fasada.
Treba očuvati sve ono što vredi i što se može očuvati. Postoji jedna zgrada (tada bi tako) koja je sagrađena u nizu, (a iz niza se ne sme odstupiti) sva je u tamno tirkiznom staklu, moderna arhitektura. Reklo bi se promašaj, ali nije. To nije praksa, drugačije se nije moglo i uspelo je.
Avramova ::Ok, i ja sam za avanturu sudaranja dva stila, vremenski udaljena stolećima, ali znalački, nikako diletantski.
Treba očuvati sve ono što vredi i što se može očuvati. Postoji jedna zgrada (tada bi tako) koja je sagrađena u nizu, (a iz niza se ne sme odstupiti) koja je sva u tamno tirkiznom staklu, moderna arhitektura. Reklo bi se promašaj, ali nije. To nije praksa, drugačije se nije moglo i uspelo je.
Tako je Avramova i u Nemackoj ( pri cemu su ovde gradovi izbombardovani do temelja, ali je
puno lepih i znamenitih fasada i ostalo).
To su jako komplikovane i uzasno skupe restauricije, ali se u te zgrade useljavaju neke "znamenite"
institucije (naravno privatne kao sto su banke ili osiguranja) i onda one finansiraju ocuvanje fasade,
a unutra super moderan dizajn u staklu, hromu,metalu. Genijalno to izgleda.
Fraya- Profi član
Fraya, metni neku slicicu ako imas...Genijalno to izgleda.
Meni ovo zvuci kao pun pogodak, a isto tako mi deluje da ce biti promasaj sto se ovakvog Tesla-zdanja tice. Tesla je bio daleko ispred svog vremena, za sebe je govorio da je istrazivac.Frontalni deo se restaurira dok unutrašnjost grade na najsavremeniji način. Ulazite u staro/novo zdanje, ostala je samo spoljna fasada.
Mozda je lakse napraviti moderno nego zdaje iz njegovog vremena? Ipak ovako samo treba da se operu stakla, a fasada mora da se odrzava... Uvek su u igri pare, a ne adekvatnost.
Vidra- Legendarni član
Ovo je po meni genijalno- Dresdner Banka je platila tu restauraciju ( ostao je samo front te prelepe zgrade), tu je smestena i kao mala centrala te banke, mada se pored ove stare zgrade vidi i kula staklena te banke.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/df/F%C3%BCrstenhof_Frankfurt.png
Fraya- Profi član
Stvarno je genijalno. Savrseno se uklapaju zbog ovog osveljenja.kao mala centrala te banke, mada se pored ove stare zgrade vidi i kula staklena te banke.
E, sad na osnovu lokacije trebalo bi upakovati Tesla -zdanje. Ne razumem sto se sve nekako vrti oko Slavije, Trga i Novog Beograda. Mora da negde ima jos 'usputnih' lokacija...
Vidra- Legendarni član
Vidra :: Mozda je lakse napraviti moderno nego zdaje iz njegovog vremena? Ipak ovako samo treba da se operu stakla, a fasada mora da se odrzava... Uvek su u igri pare, a ne adekvatnost.
Neka bude moderno ali nikako kao predloženo, što se mene tiče.
Ja sam za to da tu postave Botu, živog... Da narod može da vidi kome treba da zahvalimo za po nešto, svako od nas...
Fristajlo- Legendarni član
- Broj poruka : 19643
Datum upisa : 17.03.2010
Fristajlo ::Ja sam za to da tu postave Botu, živog... Da narod može da vidi kome treba da zahvalimo za po nešto, svako od nas...
Ti si stvarno sklon kanibalizmu
Ne izgleda lose ova skalamerija, ali bih je ja postavila negde na Kalemegdanu,usput
bih zooloski vrt sklonila. Ili na Uscu, Dunakvskom Keju.
Fraya- Profi član
Kakvo ruglo, ne vidim ni ic umetnosti u njemu.
Fenomenalno bi to bilo, da svima pokazemo naseg manekena.Fristajlo ::Ja sam za to da tu postave Botu, živog... Da narod može da vidi kome treba da zahvalimo za po nešto, svako od nas...
Cleopatra- Supermoderator
- Broj poruka : 3486
Datum upisa : 12.09.2010
Spomenici su spomenici,bili kic ili ne,oni su ipak odlika jednog vremena...kod nas je bilo pravilo da se mnogi spomenici unistavaju,i to za vreme titoizma,a i posle njega...a to je bzvz....doduse, onom Tucovicu stvarno nije mesto na Slaviji,kao ni Brozu u onoj kuci cveca,doduse cvece tamo bolje raste...dobro je nadjubreno....
a sada ozbiljno,zna se gde se sahranjuje,a sto se tice spomenika,sve treba ostaviti...ali dobro razmisliti gde i zasto i kako nove postavljati.
a sada ozbiljno,zna se gde se sahranjuje,a sto se tice spomenika,sve treba ostaviti...ali dobro razmisliti gde i zasto i kako nove postavljati.
Akhenaton- Napredni član
- Broj poruka : 787
Datum upisa : 21.07.2010
P.S. Piter Bota je bio legenda...eno posle njega kolaps u SA...bezveze...sada ne moguu da zive od razbojnika...pokusajte kolima da prodjete od Johanesburga do Pretorije...ako ste belac,ziva glava nece da vam ostane...to nije neka vrsta aparthejda?
Akhenaton- Napredni član
Akhenaton ::Spomenici su spomenici,bili kic ili ne,oni su ipak odlika jednog vremena...kod nas je bilo pravilo da se mnogi spomenici unistavaju,i to za vreme titoizma,a i posle njega...a to je bzvz....doduse, onom Tucovicu stvarno nije mesto na Slaviji,kao ni Brozu u onoj kuci cveca,doduse cvece tamo bolje raste...dobro je nadjubreno....
Ma svakako da je tako, mene samo nervira da se danas prave spomenici ( ono bronza,biste
pa na skver ili centar grada) kao da je 19 vek.
U Zajecaru, na primer, napravljen takav spomenik Nikoli Pasicu ( umesto da je napravljena
neka zaduzbina , rodnu kucu su mu Brozuovi9 srusili da bi se pravila Robna Kuca Beograd
sas pokretne stepenice u kojoj su sada kineski ducani), totalno bez veze, stavljen na neki trg.
Napravljen je pre nekoliko godina i spomenik Zoranu Radmilovicu, stavljen na neku raskrsnicu,
umesto da je stavljen ispred pozorista Zoran Radmilovic.
Fraya- Profi član
Fraya ::
Ma svakako da je tako, mene samo nervira da se danas prave spomenici ( ono bronza,biste
pa na skver ili centar grada) kao da je 19 vek.
U Zajecaru, na primer, napravljen takav spomenik Nikoli Pasicu ( umesto da je napravljena
neka zaduzbina , rodnu kucu su mu Brozuovi9 srusili da bi se pravila Robna Kuca Beograd
sas pokretne stepenice u kojoj su sada kineski ducani), totalno bez veze, stavljen na neki trg.
Napravljen je pre nekoliko godina i spomenik Zoranu Radmilovicu, stavljen na neku raskrsnicu,
umesto da je stavljen ispred pozorista Zoran Radmilovic.
E to jeste....mada vise volim i te odlike 19.veka,nego ovo sto sada rade...lepo moj profesor kaze: "kada je Pikaso poceo da slika,umetnost je umrla."
A sto se tice mesta na kojima se spomenici postavljaju,to je najveca tuga.
Akhenaton- Napredni član
Nešto mi govori da će na tvom mestu nastati rasadnik - spontano.Akhenaton ::Tucovicu stvarno nije mesto na Slaviji,kao ni Brozu u onoj kuci cveca,doduse cvece tamo bolje raste...dobro je nadjubreno....
Fi Pi- Profi član
- Broj poruka : 1289
Datum upisa : 02.05.2010
Godina : 58
Ne treba nikom nikakav spomenik praviti.
Ti, koji su ih zaslužili po jednima- po drugima su zločinci; za svakog ćete naći nekog ko bi se potegao blatom na neku statuu...
Ja sam za to da se na Slaviji stavi, recimo, statua praseta na ražnju; za to još ne čuh nekog, ko je protiv...
Ti, koji su ih zaslužili po jednima- po drugima su zločinci; za svakog ćete naći nekog ko bi se potegao blatom na neku statuu...
Ja sam za to da se na Slaviji stavi, recimo, statua praseta na ražnju; za to još ne čuh nekog, ko je protiv...
Fristajlo- Legendarni član
- Broj poruka : 19643
Datum upisa : 17.03.2010
Nadjoh na nemackom da se urna nalazi u beogradskom muzeju.
Zar nije moguce tu urnu lepo (prigodno) sahraniti u Aleji Velikana na Novom Groblju?
Predivan link ( svejedno da li znate ili ne znate nemacki) iz Svajcarske
sa celim geneoloskim stablom porodice Tesla,grobovima,spomenicima,
rodnom kucom.
Na kraju globus osvetljen Teslinom naizmenicnom strujom
Zaista dirljivo kada neko sa strane napravi ovako lepu prezentaciju.
http://www.teslasociety.ch/info/familie/
Zar nije moguce tu urnu lepo (prigodno) sahraniti u Aleji Velikana na Novom Groblju?
Predivan link ( svejedno da li znate ili ne znate nemacki) iz Svajcarske
sa celim geneoloskim stablom porodice Tesla,grobovima,spomenicima,
rodnom kucom.
Na kraju globus osvetljen Teslinom naizmenicnom strujom
Fraya- Profi član
Fraya, svaka ti cast za ovaj link...
Moram da priznam da mi uopste nije jasno zasto Hrvati proslavljaju Teslino rodjenje... mada, i Makedonci svojataju Marka Kraljevica, pa mu to dodje nenkako na isto...
Dirljivo je to sto sami sebe ne umemo da cenimo, sto ne znamo osnovne stvari o ljudima koji su nasi a toliko dobra dali covecanstvu.
Na zalost, Tesla je samo jedan od njih.
Pa, diskutabilno je to. Moje je skromno misljenje da Tesla ipak ima posebno i svoje mesto, jedinstveno.Zar nije moguce tu urnu lepo (prigodno) sahraniti u Aleji Velikana na Novom Groblju?
Vidra- Legendarni član
Moj muz (Nemac) malocas vide ovaj link i zacudi se od kud da Hrvati
uopste i pominju Teslu kada bi to mogli samo Autrijanci
Inace, zanimljivo je da je Tesla postao tako aktuelan toliko godina
posle smrti. Kao neku Super Star
Pre godinu,dve na nemackoj TV bio je dokumentarni film o njemu ( trajao je i dva sata) , savrseno napravljen jer je bilo nesto izmedju dokumentarca
i igranog filma. A i naslov je bio "kasno prepoznat genije".
Po meni bi njemu trebalo da se napravi neki atraktivan "memorijal centar",
ovaj muzej nije zapravo nista.
uopste i pominju Teslu kada bi to mogli samo Autrijanci
Inace, zanimljivo je da je Tesla postao tako aktuelan toliko godina
posle smrti. Kao neku Super Star
Pre godinu,dve na nemackoj TV bio je dokumentarni film o njemu ( trajao je i dva sata) , savrseno napravljen jer je bilo nesto izmedju dokumentarca
i igranog filma. A i naslov je bio "kasno prepoznat genije".
Po meni bi njemu trebalo da se napravi neki atraktivan "memorijal centar",
ovaj muzej nije zapravo nista.
Fraya- Profi član
Strana 1 od 4 • 1, 2, 3, 4
Similar topics
» Stanovnika u Srbiji manje za 4,15 odsto
» Poplave u Srbiji, Republici srpskoj...
» Ponovo u Srbiji: Rudolf van Vin
» Od cega zive ljudi u Srbiji?
» U Srbiji slavili Noć veštica
» Poplave u Srbiji, Republici srpskoj...
» Ponovo u Srbiji: Rudolf van Vin
» Od cega zive ljudi u Srbiji?
» U Srbiji slavili Noć veštica
Ideja forum :: DRUŠTVO :: Društvo
Strana 1 od 4
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Čet Jun 27, 2024 12:11 am od Johnny-Azra
» Moje otkriće
Čet Jun 27, 2024 12:02 am od Johnny-Azra
» Sta pevusite ovih dana?
Čet Jun 27, 2024 12:01 am od Johnny-Azra