Ko je trenutno na forumu
Imamo 161 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 161 Gosta :: 2 ProvajderiNema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 359 dana Sub Okt 05, 2024 7:41 am
Zadnje teme
Kontrolni panel
Profil |
Članstvo |
Privatne poruke |
Ostalo |
Traži
Misli velikih
+95
Davidova
Lollipop
Isidora
Mima
Тихомир
Cipelica
Храст
Makarije
Dark
Tišina
Dart
Lara Croft
Sonja
Iceman
Svarog
Bela_golubica
Kap kiše
Photographer*
Beskraj
INKOGNITO
Cinzia
furija
tetreb
SuperKartica
Batista
trepavica
Zalutala
Mojra
Poli
Kamikaza
pahuljica
country girl
Komsinica
Thabit
djavolica
Shapat
MisisM
Isadora Duncan
Istina ex Natasha
ttooma
Johnny-Azra
MoonGirl
babamara
Enna
Bole
naOpaka
laza
Electronique Terminator
natalia
Marea
212ganna
Mia
Goran81
jelena
NFS_MW_girl
sini_do
Vulin
SKYKING
Jurivaka
Mesrine
Fjodor
digitalmandrak
strško
Lepa protina kći
Jovanka Orleanka
odsjaj
No_koment
Andjela
Vidra
cvjeticanin
Miško
Anica
Fraya
Izumi
Cleopatra
inspy
Rimljanka
molitva
L2
Debilko
Sklad odjeka
pjer
diotimo
Prince
slavena
Fristajlo
RINGE
drdoktor
cat09
sanjalica
Dragana
Orhideja
Hogarova Helga
Dr.acula
Avramova
99 posters
Ideja forum :: NAUKA :: Filozofija
Strana 14 od 32
Strana 14 od 32 • 1 ... 8 ... 13, 14, 15 ... 23 ... 32
Re: Misli velikih
NFS_MW_girl ::Lav Nikolajevic Tolstoj
Covekova zloba uvek polazi od njegove nemoci.
He, he... Nešto slično sam danas tamo negde napisao. Ispade: Tolstoj i ja. Velik je svako ko misli. Ali nije to lako...
Vulin- Prijatelj foruma
- Broj poruka : 7987
Datum upisa : 28.09.2011
Dopada mi se pravac u kome razmisljas. Zvacemo te Vulin Tolstoj Veliki Mudrac.Vulin ::He, he... Nešto slično sam danas tamo negde napisao. Ispade: Tolstoj i ja. Velik je svako ko misli. Ali nije to lako...
Evo par izreka o mudrosti samo za tebe:
I mudrost nije mudrost ne mudruje li ljudski. - Euripid
Bol podstice coveka da misli. Misao cini coveka mudrim. Mudrost cini zivot podnosljivim. - Herbert Spenser
Mudar covek nije onaj koji ume da razlikuje dobro od zla nego onaj koji od dva zla zna da izabere manje. - Amundzen
NFS_MW_girl- Član
- Broj poruka : 365
Datum upisa : 03.04.2012
Godina : 40
Fjodor Mihailovic Dostojevski
Ako si se uputio prema cilju, i putem poceo da zastajkujes i kamenjem gadjas svakog psa koja na tebe laje, nikada neces stici na cilj.
Nikad nista ne preduzimajte dok vas drzi bes.
Svi ideali sveta ne vrede suze jednog deteta.
Nista na svetu nije teze od iskrenosti, i nema nista lakse od laskanja.
Lagati originalno je skoro bolje nego ponavljati tudje istine.
U prvom slucaju ti si covek, a u drugom samo papagaj.
Oni koji znaju da govore, govore kratko.
Ako pri svakoj prijateljskoj usluzi odmah mislis na zahvalnost, onda nisi darovao, vec prodao.
Ako si se uputio prema cilju, i putem poceo da zastajkujes i kamenjem gadjas svakog psa koja na tebe laje, nikada neces stici na cilj.
Nikad nista ne preduzimajte dok vas drzi bes.
Svi ideali sveta ne vrede suze jednog deteta.
Nista na svetu nije teze od iskrenosti, i nema nista lakse od laskanja.
Lagati originalno je skoro bolje nego ponavljati tudje istine.
U prvom slucaju ti si covek, a u drugom samo papagaj.
Oni koji znaju da govore, govore kratko.
Ako pri svakoj prijateljskoj usluzi odmah mislis na zahvalnost, onda nisi darovao, vec prodao.
NFS_MW_girl- Član
- Broj poruka : 365
Datum upisa : 03.04.2012
Godina : 40
Emir Kusturica: Zaborav caruje
Čovjek je sklon zаborаvu, а tehnikа zаborаvljаnjа, vremenom, postаje presudnа ljudskа vještinа. Kаdа zаborаv, tаj cаr, ne bi znаo dа zаsjeni ostrаšćene misli i predа ih pаmeti nа rаspoređivаnje, mozаk bi postаo običаn kontejner. Dа li bi nаredni dаn uopšte mogаo dа počne bez zаborаvа?
Štа bi bilo аko bismo pаtnju morаli dа prаtimo kаo neprekidnu emisiju iz središtа nаše duše i аko zаborаv ne bi zаsjenio tešku istoriju nаšeg životа, kаo što oblаk prekrije Sunce? Ne bismo preživjeli. Isto je sа stvаrimа koje čine veliku rаdost. Ako ih ne bi аnestezirаo zаborаv, mi bismo poludjeli od sreće.
Tek zаborаv, vremenom, umаnji bol zbog izgubljene ljubаvi. Kаdа nаm supаrnik zvizne šаmаrčinu nа školskom odmoru i tаko osvoji simpаtije djevojčice u koju smo obojicа zаljubljeni, sаmo nаs zаborаv, kаsnije, liječi od nenаdoknаdivog ljubаvnog gubitkа. Rаnа zаcijeli, kаo što, vremenom, sа fotogrаfije iščezne blještаvi sjаj fotogrаfskog pаpirа.
Kаko čovjek preživljаvа istorijske krize? I prije i poslije dogаđаjа zаborаv cаruje. Mene je spremnost gomile dа zаborаvi uzroke velikih obrtа u istoriji i dа prihvаti nаknаdnu svijest kаo istinu, nаtjerаlа dа zаborаv rаskopčаm iz uzročnoposljedične, misаone veze. Kаdа sаm, nаkon rаtа u Bosni, vidio kаko su kleronаcionаlisti obilježeni kаo nаjveći borci zа multietničku Bosnu, sаmo dа bi vojnostrаteški ciljevi velike sile bili ostvаreni, а žrtve nа svim strаnаmа bile mаnje vаžne, izuzev onih koje služe nаvedenoj svrsi, uvаžio sаm istinu dа je zаborаv ustаvа u koju stižu odbjegle misli iz prošlosti, jednаko kаo i iz budućnosti. Tаko je to zbog istine po kojoj se mаlo štа u sаdržаjnom smislu mijenjа u ljudskom životu.
Poslije strаdаnjа u bаlkаnskim rаtovimа i nа krаju bombаrdovаnjа Srbije, jа sаm počeo dа trenirаm zаborаv, ili bаr dа potiskujem misli koje su proizvodile nаpetost......
....Stvаr sа krizаmа i rаtom se promijenilа, а zаborаv je, vremenom, postаo utjehа. Jer dа nemа zаborаvа, kаko bi se čovjek nаvikаo nа perverzne ideje sаvremenog svijetа.
Kаko bi pristаo, recimo, nа rаtovаnje u ime humаnosti. Kаdа pripаdаš mаlom nаrodu koji odbijа dа bespogovorno prаti ideje velikih i koji se, u jeku prekompozicije svijetа, pitа preko svаke mjere: „Gdje smo mi u toj priči”, moćne sile te izbombаrduju bombаmа koje nаzovu milosrdnim аnđelimа. Zаborаv, kаsnije, odigrа odlučujuću pаrtiju u procesu prilаgođаvаnjа. Jer što prije zаborаviš dа si dobio po nosu i brže-bolje preformulišeš nаvedeno pitаnje iz množine u jedninu, dаkle, pitаš se „Gdje sаm jа u toj priči”, brže nаpreduješ.
Tаko je i u individuаlnom životu. Što prije zаborаviš onаj šаmаr iz školskog dvorištа, brže se stvori mogućnost ponovnog zаljubljivаnjа. Zаborаv je dozа pаmćenjа, njen ključni sаstojаk nа kojeg se i u istoriji rаčunа i igrа. Ne sаmo u slučаju rаzbijаnjа nosа zbog lošeg vlаdаnjа.
Čovjek je sklon zаborаvu, а tehnikа zаborаvljаnjа, vremenom, postаje presudnа ljudskа vještinа. Kаdа zаborаv, tаj cаr, ne bi znаo dа zаsjeni ostrаšćene misli i predа ih pаmeti nа rаspoređivаnje, mozаk bi postаo običаn kontejner. Dа li bi nаredni dаn uopšte mogаo dа počne bez zаborаvа?
Štа bi bilo аko bismo pаtnju morаli dа prаtimo kаo neprekidnu emisiju iz središtа nаše duše i аko zаborаv ne bi zаsjenio tešku istoriju nаšeg životа, kаo što oblаk prekrije Sunce? Ne bismo preživjeli. Isto je sа stvаrimа koje čine veliku rаdost. Ako ih ne bi аnestezirаo zаborаv, mi bismo poludjeli od sreće.
Tek zаborаv, vremenom, umаnji bol zbog izgubljene ljubаvi. Kаdа nаm supаrnik zvizne šаmаrčinu nа školskom odmoru i tаko osvoji simpаtije djevojčice u koju smo obojicа zаljubljeni, sаmo nаs zаborаv, kаsnije, liječi od nenаdoknаdivog ljubаvnog gubitkа. Rаnа zаcijeli, kаo što, vremenom, sа fotogrаfije iščezne blještаvi sjаj fotogrаfskog pаpirа.
Kаko čovjek preživljаvа istorijske krize? I prije i poslije dogаđаjа zаborаv cаruje. Mene je spremnost gomile dа zаborаvi uzroke velikih obrtа u istoriji i dа prihvаti nаknаdnu svijest kаo istinu, nаtjerаlа dа zаborаv rаskopčаm iz uzročnoposljedične, misаone veze. Kаdа sаm, nаkon rаtа u Bosni, vidio kаko su kleronаcionаlisti obilježeni kаo nаjveći borci zа multietničku Bosnu, sаmo dа bi vojnostrаteški ciljevi velike sile bili ostvаreni, а žrtve nа svim strаnаmа bile mаnje vаžne, izuzev onih koje služe nаvedenoj svrsi, uvаžio sаm istinu dа je zаborаv ustаvа u koju stižu odbjegle misli iz prošlosti, jednаko kаo i iz budućnosti. Tаko je to zbog istine po kojoj se mаlo štа u sаdržаjnom smislu mijenjа u ljudskom životu.
Poslije strаdаnjа u bаlkаnskim rаtovimа i nа krаju bombаrdovаnjа Srbije, jа sаm počeo dа trenirаm zаborаv, ili bаr dа potiskujem misli koje su proizvodile nаpetost......
....Stvаr sа krizаmа i rаtom se promijenilа, а zаborаv je, vremenom, postаo utjehа. Jer dа nemа zаborаvа, kаko bi se čovjek nаvikаo nа perverzne ideje sаvremenog svijetа.
Kаko bi pristаo, recimo, nа rаtovаnje u ime humаnosti. Kаdа pripаdаš mаlom nаrodu koji odbijа dа bespogovorno prаti ideje velikih i koji se, u jeku prekompozicije svijetа, pitа preko svаke mjere: „Gdje smo mi u toj priči”, moćne sile te izbombаrduju bombаmа koje nаzovu milosrdnim аnđelimа. Zаborаv, kаsnije, odigrа odlučujuću pаrtiju u procesu prilаgođаvаnjа. Jer što prije zаborаviš dа si dobio po nosu i brže-bolje preformulišeš nаvedeno pitаnje iz množine u jedninu, dаkle, pitаš se „Gdje sаm jа u toj priči”, brže nаpreduješ.
Tаko je i u individuаlnom životu. Što prije zаborаviš onаj šаmаr iz školskog dvorištа, brže se stvori mogućnost ponovnog zаljubljivаnjа. Zаborаv je dozа pаmćenjа, njen ključni sаstojаk nа kojeg se i u istoriji rаčunа i igrа. Ne sаmo u slučаju rаzbijаnjа nosа zbog lošeg vlаdаnjа.
Avramova- Legendarni član
- Broj poruka : 69578
Datum upisa : 07.03.2010
Činjenica je da je Bog Otac i da želi sreću svoje djece. Zbog toga On na sebe uzima sve njihove terete. Osim toga Bog je ljubav, pa želi da i njegova djeca budu ljubav, dakle slobodni i od zabrinutosti koje su ''smetnja ljubavi''
Chiara Lubich
Chiara Lubich
cvjeticanin- Profi član
- Broj poruka : 3752
Datum upisa : 24.04.2010
E, brate, ovo je tema "misli velikih". Ko je Silviju uvrstio među velike? Papa?
Vulin- Prijatelj foruma
- Broj poruka : 7987
Datum upisa : 28.09.2011
Dobro je žena rekla,"da je otac bog,
odnosno ljubav je bog"
odnosno ljubav je bog"
Prince- Super član
- Broj poruka : 5401
Datum upisa : 22.05.2010
Godina : 58
Većina ljudi su poput lišća što pada, lebde i okreću se zrakom, lebde i tumaraju prema tlu. A drugi, malobrojni, su poput zvijezda što idu svojom čvrstom putanjom, ne dosiže ih nijedan vjetar, sami u sebi nalaze svoj zakon i svoj put. (H. Hesse)
jelena- Legendarni član
- Broj poruka : 13189
Datum upisa : 07.04.2012
''Ljubav je valjda jedina stvar na svijetu koju ne treba objašnjavati ni tražiti joj razlog.''
( Mesa Selimovic)
Vidra- Legendarni član
- Broj poruka : 10650
Datum upisa : 25.03.2010
*Nije mi žao što drugi kradu moje ideje, nego mi je žao što nemaju svoje.
*Biti sam – to je tajna otkrića, biti sam, to je stanje u kome se rađaju ideje.
(Nikola Tesla)
Vidra- Legendarni član
Устајте, презрени на свету,
ви сужњи, које мори глад....
ви сужњи, које мори глад....
Fristajlo- Legendarni član
- Broj poruka : 19643
Datum upisa : 17.03.2010
Pohlepa je najveće siromaštvo kao što je zadovoljstvo onim što imaš najveće bogatstvo. (Al-Khattab)
jelena- Legendarni član
- Broj poruka : 13189
Datum upisa : 07.04.2012
"Čovjek uvijek može navući masku na lice, a u sebi ostati onaj koji je bio. Ali što ako maska sraste s licem? S vremenom ti postane sve teže igrati dvostruku igru, pa počneš sam sebe uvjeravati da doista i misliš to što govoriš, kako bi u vlastitim očima ostao čist. Ukratko, mozak ti se okameni."
Ivo Brešan
Ivo Brešan
Goran81- Član
- Broj poruka : 120
Datum upisa : 08.05.2012
Godina : 43
Gde je Silvija?Vulin ::E, brate, ovo je tema "misli velikih". Ko je Silviju uvrstio među velike? Papa?
Ne mogu Vam dati recept za uspeh, ali Vam mogu reći formulu za neuspeh:
NASTOJTE SVAKOME UGODITI!
Herbert B. Swope
"Voleo je lakocu i igru, i nije hteo zahvatiti ni u ciju sudbinu" ("Pismo nepoznate zene", S. Cvajg)
Razgovora i saveta uvek ima, osim kada su nam najpotrebniji.
Ivo Andric
Vidra- Legendarni član
Korak odaje da li neko već korača po svojoj stazi: zato gledajte kako idem! A ko se približava svom cilju, taj igra." (Tako je govorio Zaratustra)
Muzika je najsugestivnija umetnost preko koje se dospeva u idealno područje čiste lepote. (Bodler)
Muzika je najsugestivnija umetnost preko koje se dospeva u idealno područje čiste lepote. (Bodler)
Lepe žene nikad ne sumnjaju u svoju inteligenciju, ali inteligentne žene uvijek sumnjaju u svoju ljepotu.
Isidora Dankan
Vidra- Legendarni član
U svom delu Umeće ratovanja iz V veka pre nove ere, Kinez Sun Tsu piše:
“Umeće ratovanja je umeće obmane i, stvarajući privid uvek suprotan onome što jeste, povećavaju se izgledi za pobedu.”
Vidra- Legendarni član
"Sad sam shvatio: to je prijateljstvo, ljubav prema drugome. Sve drugo može da prevari, to ne može. Sve drugo može da izmakne i ostavi nas puste, to ne može, jer zavisi od nas.
Ne mogu da mu kažem: budi mi prijatelj. Ali mogu da kažem: biću ti prijatelj."
Meša Selimović
Ne mogu da mu kažem: budi mi prijatelj. Ali mogu da kažem: biću ti prijatelj."
Meša Selimović
Mia- Novi član
- Broj poruka : 52
Datum upisa : 17.08.2012
"Priroda se voli okruživati tajnama." - Heraklit
212ganna- Profi član
- Broj poruka : 1452
Datum upisa : 10.07.2012
Cvijeće... je dokaz da jedna zraka ljepote vrijedi više nego sva dostignuća svijeta. - Ralph Waldo Emerson
212ganna- Profi član
- Broj poruka : 1452
Datum upisa : 10.07.2012
Pa valjda zrak, pesnička sloboda.
Strana 14 od 32 • 1 ... 8 ... 13, 14, 15 ... 23 ... 32
Ideja forum :: NAUKA :: Filozofija
Strana 14 od 32
Dozvole ovog foruma: