Ko je trenutno na forumu
Imamo 47 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 47 Gosta :: 2 ProvajderiNema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 359 dana Sub Okt 05, 2024 7:41 am
Zadnje teme
Kontrolni panel
Profil |
Članstvo |
Privatne poruke |
Ostalo |
Traži
Samo svoj/a
+2
Batista
Avramova
6 posters
Ideja forum :: NAUKA :: Psihologija
Strana 1 od 1
Samo svoj/a
Često se susrećemo sa famoznom izrekom "Samo svoj/a". Šta podrazumevate pod tom, za mene prilično otrcanom i nezgrapnom frazom?
Može li čovek da ne bude svoj uprkos što su neki ono što drugi žele ali ne i oni kada se stvara teskoba u duši? Može li iko da im oduzme makar i delić suštine koja se često ne može ni naslutiti? Da li ljudi to izgovaraju zato što se stvarno osećaju "svoji" ili se baš time pravdaju s čežnjom što su "zarobljeni"?
Može li čovek da ne bude svoj uprkos što su neki ono što drugi žele ali ne i oni kada se stvara teskoba u duši? Može li iko da im oduzme makar i delić suštine koja se često ne može ni naslutiti? Da li ljudi to izgovaraju zato što se stvarno osećaju "svoji" ili se baš time pravdaju s čežnjom što su "zarobljeni"?
Avramova- Legendarni član
- Broj poruka : 69578
Datum upisa : 07.03.2010
Re: Samo svoj/a
Ne podrazumijevam nista dobro. Kad za nekoga kazu da je samo svoj prva asocijacija mi je na neku asocijalnu, tvdoglavu osobu sa kojom je nemoguce naci zajednicki jezik. Ono sto ljudi kazu "svojeglav".
Kad neko za sebe kaze da je samo svoj i niciji drugi, tada znam da to definitivno nije.
Kad neko za sebe kaze da je samo svoj i niciji drugi, tada znam da to definitivno nije.
Batista- Profi član
- Broj poruka : 2585
Datum upisa : 03.01.2014
Batista, hoću li se ja ikada s tobom ne složiti ako izuzmemo one tvoje sa masnim oblinama?
Kad si sa nekim kompatibilan, cemu opiranje?
Batista- Profi član
U pravu si. Ne zameram ti na ukusu, simpatični su mi tvoji komentari. Vidiš da te je Time proglasio za eksperta kada su žene u pitanju.
Mi vitke nismo zastupljene ali smo zato svoje.
Mi vitke nismo zastupljene ali smo zato svoje.
Zna brat Time sta su pune ruke posla.
Batista- Profi član
To je zato što je isto krupan kao ti ali začudo da voli mršavice mada je za Mihajlovićku rekao "Šećerić"
Ja se vise lozim na niske trebe nego na visoke. Ali zato volim meso.
Batista- Profi član
Jedno je meso a drugo je masna naslaga. Odluči se.
Jezik je neprecizna kategorija. "Samo svoj" može značiti i samodovoljan, egocentričan, samozaljubljen, tvrdoglav (pa samim tim nosi negativne konotacije), a može značiti i originalan, jedinstven, prepoznatljiv, pun samopouzdanja (u pozitivnom smislu).
madam mim- Profi član
- Broj poruka : 2855
Datum upisa : 21.04.2014
Nije sav svoj, koristi se i za osobu koja je flipnula, kao i za one na koje je lako uticati. Lako im je nametnuti tuđa mišljenja i pravila.
Nema više onih koji su svoji. Sve je to ukalupljeno od vrtića, preko škole, tv-a, knjiga koje svi redom čitaju ko da su lektira. Čak ni oni koji idu u kontru nisu svoji, već samo po inerciji hejtuju.
Osim šačice umetnika koja se izmigoljila iz kalupa, svi smo mi ko zna čiji.
Nema više onih koji su svoji. Sve je to ukalupljeno od vrtića, preko škole, tv-a, knjiga koje svi redom čitaju ko da su lektira. Čak ni oni koji idu u kontru nisu svoji, već samo po inerciji hejtuju.
Osim šačice umetnika koja se izmigoljila iz kalupa, svi smo mi ko zna čiji.
Gost- Gost
oblica ::Nije sav svoj, koristi se i za osobu koja je flipnula...
E, jeste. Ima ona super reklama "kad si gladan, nisi sav svoj".
Kaže se i "svoj na svome", al' ako krenemo da objašnjavamo šta to znači - ima sve da pršti od nacionalizma i drugih "izama"... Preskočiću to danas.
madam mim- Profi član
- Broj poruka : 2855
Datum upisa : 21.04.2014
Avramova ::Jedno je meso a drugo je masna naslaga. Odluči se.
Pa meso bona.
Da se vratimo na temu, ovo "samo svoj/a" podsjeca me na one silne trebuljice koje po internetu (po FB, forumima) stalno to isticu kako su nepokoloebljive i kako ih ne zanimaju tudja misljenja. A to su po pravilu ljudi koji umiru da bi ostavili utisak, i da bi znali sta ko o njima misli.
Batista- Profi član
@Batista
Baš to mi i jeste bio motiv da otvorim ovu temu. Reklo bi se da i nije vredan ali jeste, zamalo pa epidemija "samouverenih" što je loš odraz i pokazatelj nesrećnih zbivanja u društvu.
Svakako da može značiti ali takvi to nikada za sebe neće reći. Oni koji kažu sigurno je da nisu takvi osim što bi želeli, pa nude predstavu o sebi u samo dve reči.
Baš to mi i jeste bio motiv da otvorim ovu temu. Reklo bi se da i nije vredan ali jeste, zamalo pa epidemija "samouverenih" što je loš odraz i pokazatelj nesrećnih zbivanja u društvu.
madam mim ::Jezik je neprecizna kategorija. "Samo svoj" može značiti i samodovoljan, egocentričan, samozaljubljen, tvrdoglav (pa samim tim nosi negativne konotacije)
Svakako da može značiti ali takvi to nikada za sebe neće reći. Oni koji kažu sigurno je da nisu takvi osim što bi želeli, pa nude predstavu o sebi u samo dve reči.
Ne verujem da iko moze da bude "samo svoj". Samim postovanjem odredjenih pravila ponasanja, svako od nas je cesto u situaciji da se ponasa suprotno svojim zeljama. Naravno da ima i onih koji gaze preko svega zivog i mrtvog da bi sebi udovoljili, ali i oni se povinuju odredjenim pravilima igre, bar u delu da sve to osmisljavaju kako bi se lakse domogli cilja
furija- Prijatelj foruma
- Broj poruka : 8033
Datum upisa : 09.08.2012
Batista ::Zna brat Time sta su pune ruke posla.
Avramova ::To je zato što je isto krupan kao ti ali začudo da voli mršavice mada je za Mihajlovićku rekao "Šećerić"
Pa kad jeste, što bi rekla sestra Lilitkica perverzno deluje
Time- Super član
- Broj poruka : 6053
Datum upisa : 20.09.2012
meni brate sve perverzno deluje ovijeh dana.
Lilith- Profi član
- Broj poruka : 3325
Datum upisa : 02.12.2013
Similar topics
» Volite li svoj posao?
» Samo za HRABRE
» Ja volim samo sebe
» Samo za hrabre - satirične pesme
» List "Tabloid" od sada samo u internet izdanju?
» Samo za HRABRE
» Ja volim samo sebe
» Samo za hrabre - satirične pesme
» List "Tabloid" od sada samo u internet izdanju?
Ideja forum :: NAUKA :: Psihologija
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Čet Jun 27, 2024 12:11 am od Johnny-Azra
» Moje otkriće
Čet Jun 27, 2024 12:02 am od Johnny-Azra
» Sta pevusite ovih dana?
Čet Jun 27, 2024 12:01 am od Johnny-Azra
» Podseća me
Sre Jun 26, 2024 11:57 pm od Johnny-Azra
» Ne može da vam dosadi