Ko je trenutno na forumu
Imamo 33 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 33 Gosta :: 2 ProvajderiNema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 359 dana Sub Okt 05, 2024 7:41 am
Zadnje teme
Kontrolni panel
Profil |
Članstvo |
Privatne poruke |
Ostalo |
Traži
Hrišćanstvo i Reinkarnacija
3 posters
Ideja forum :: NAUKA :: Religija
Strana 1 od 1
Hrišćanstvo i Reinkarnacija
Reinkarnacija se pominje na nekoliko mesta , kako u Starom, tako i u Novom Zavetu.
Prvobitni Hrišćani su reinkarnaciju prihvatali kao nešto prirodno i kao sastavni deo Hrišćanske Religije.
Tako je bilo sve do polovine 6. veka.
Kraljevskim proglasom, Justinijan I, ukida reikarnaciju u Hrišćanstvu i od tada je zabranjeno Hrišćanima da je uopšte i pominju.
Za donošenje ovog ukaza, najzaslužnija je Justinijanova supruga, Teodora.
Pošto je ona bivša kurtizana ( skupocena prostitutka "na nivou" ), plašila se je loše inkarnacije u sledećem životu.
Tada se je verovalo da, ako je neko radio loše stvari tokom života, ispašta u sledećem lošom inkarnacijom.
Iz straha , delovala je na svog supruga ( na koga je imala veoma jak uticaj - klasičan Indijanac ), da "ukine" reinkarnaciju iz učenja , kako bi spasila sebe.
Tako je ovo drevno učenje, izašlo iz okvira Hrišćanstva samo i jedino zbog jedne kurve i nikada nije vraćeno matici , kao jedina istina.
Ovo učenje je i dan danas tabu tema u Hrišćanstvu i zabranjeno je uopšte ga i pominjati.
Popovi to kategorički odbijaju, a neki se i vređaju ukoliko ovo uopšte pomenete.
Šta vi mislite o Reinkarnaciji u Hrišćanstvu ? Gde je tu zdrav razum, kada se zbog jedne kurve , menja doktrina vere ?
Reči prostitutke pobile su reči osnivača vere, Isusa Hrista, koji je , inače, bio Gnostik i u potpunosti shvatao Reinkarnaciju....
Prvobitni Hrišćani su reinkarnaciju prihvatali kao nešto prirodno i kao sastavni deo Hrišćanske Religije.
Tako je bilo sve do polovine 6. veka.
Kraljevskim proglasom, Justinijan I, ukida reikarnaciju u Hrišćanstvu i od tada je zabranjeno Hrišćanima da je uopšte i pominju.
Za donošenje ovog ukaza, najzaslužnija je Justinijanova supruga, Teodora.
Pošto je ona bivša kurtizana ( skupocena prostitutka "na nivou" ), plašila se je loše inkarnacije u sledećem životu.
Tada se je verovalo da, ako je neko radio loše stvari tokom života, ispašta u sledećem lošom inkarnacijom.
Iz straha , delovala je na svog supruga ( na koga je imala veoma jak uticaj - klasičan Indijanac ), da "ukine" reinkarnaciju iz učenja , kako bi spasila sebe.
Tako je ovo drevno učenje, izašlo iz okvira Hrišćanstva samo i jedino zbog jedne kurve i nikada nije vraćeno matici , kao jedina istina.
Ovo učenje je i dan danas tabu tema u Hrišćanstvu i zabranjeno je uopšte ga i pominjati.
Popovi to kategorički odbijaju, a neki se i vređaju ukoliko ovo uopšte pomenete.
Šta vi mislite o Reinkarnaciji u Hrišćanstvu ? Gde je tu zdrav razum, kada se zbog jedne kurve , menja doktrina vere ?
Reči prostitutke pobile su reči osnivača vere, Isusa Hrista, koji je , inače, bio Gnostik i u potpunosti shvatao Reinkarnaciju....
Mesrine- Moderator
- Broj poruka : 8973
Datum upisa : 05.10.2011
Re: Hrišćanstvo i Reinkarnacija
Može li malo detaljnije, po neki izvor i sl.
Avramova- Legendarni član
- Broj poruka : 69578
Datum upisa : 07.03.2010
Kud ćeš boljeg izvora od mene ?
Tečem... Ne stajem ...
Tečem... Ne stajem ...
Mesrine- Moderator
Šta znači kada kažeš da je Isus shvatao reinkarnaciju? Kako ti vidiš to shvatanje?
Kad Isus kaže da je božiji sin , on nikada ne kaže da mi ostali nismo božija deca, nego naprotiv.
A to je sasvim dovoljno.
Biblija nije pisana knjiga, nego sastavljana od već napisanih spisa.
Razni popovi vladari - ovo može, ovo nećemo, jer mnogo otkriva...
Recimo ,jevanđelje po Mariji nikada nije postalo sastavni deo Biblije, jer mnogo otkriva...
Ovi ostali otkrivaju samo onima koji imaju oči da vide i uši da čuju.
A to sve nema veze sa nekim tamo Lukom, Jovanom, Matejom... To su samo neka imena ...
A to je sasvim dovoljno.
Biblija nije pisana knjiga, nego sastavljana od već napisanih spisa.
Razni popovi vladari - ovo može, ovo nećemo, jer mnogo otkriva...
Recimo ,jevanđelje po Mariji nikada nije postalo sastavni deo Biblije, jer mnogo otkriva...
Ovi ostali otkrivaju samo onima koji imaju oči da vide i uši da čuju.
A to sve nema veze sa nekim tamo Lukom, Jovanom, Matejom... To su samo neka imena ...
Mesrine- Moderator
Ok, ali šta je sa reinkarnacijom? Ako je to ono što pišeš u prvoj rečenici, značilo bi da smo mi inkarnacija Boga što je neprihvatljivo jer Hrist je inkarnacija Boga kao što je Platon inkarnacija mudrosti.
Platon je nešto drugo, on čoveka deli na dušu, misao, emocije i fiziku.
Mi nismo inkarnacija Boga, nego samo njegov jedan deo.
I taj njegov deo će se opet sjediniti s` njim, kad dođe vreme za to.
Neko pre , neko kasnije. Ali, pošto tamo vreme ne znači ništa, to nije ni bitno.
Bitno je to, da to što si ti Avramova, to si ti sama odabrala, a mogla si da budeš i neko drugi.
Što ne znači da pre toga nisi bila Avram, jer je Bog androgen, kao i svaki njegov "deo".
Mi nismo inkarnacija Boga, nego samo njegov jedan deo.
I taj njegov deo će se opet sjediniti s` njim, kad dođe vreme za to.
Neko pre , neko kasnije. Ali, pošto tamo vreme ne znači ništa, to nije ni bitno.
Bitno je to, da to što si ti Avramova, to si ti sama odabrala, a mogla si da budeš i neko drugi.
Što ne znači da pre toga nisi bila Avram, jer je Bog androgen, kao i svaki njegov "deo".
Mesrine- Moderator
Mesrine :: Bitno je to, da to što si ti Avramova, to si ti sama odabrala, a mogla si da budeš i neko drugi.
Ovo mi objasni. Biramo samo jedno što znači da nisam mogla biti ništa osim toga što sam odabrala. Znači, druga mogućnost se isključuje.
Ti veruješ u reinkarnaciju?
Platona sam tek onako dodala.
Najviše dokaza ima za reinkarnaciju, mnogo više nego za bilo koju religijsku doktrinu. Ostale su sazdane na rečima ljudi, koje nisu nikakav dokaz.
Kroz svaku religiju se provlače drevna znanja,ali u suštini, nijedna nije zasnovana na dokazima.
Ne biramo samo jedno, imamo više izbora,a postajemo to što jesmo, zato što smo sami tako odabrali.
Sad što je ovaj svet tako konfuzan, mi nismo krivi. Zato treba raditi na sebi , mnogo više nego na svetu koji nas okružuje. Menjajući sebe na bolje, menjamo i svet oko nas.
Kroz svaku religiju se provlače drevna znanja,ali u suštini, nijedna nije zasnovana na dokazima.
Ne biramo samo jedno, imamo više izbora,a postajemo to što jesmo, zato što smo sami tako odabrali.
Sad što je ovaj svet tako konfuzan, mi nismo krivi. Zato treba raditi na sebi , mnogo više nego na svetu koji nas okružuje. Menjajući sebe na bolje, menjamo i svet oko nas.
Mesrine- Moderator
Mi nismo instinktivna već nagonska bića.
Nagon može da se kontroliše ,ili bi tako trebalo da bude.
Mesrine- Moderator
Može jer pripada svesnima.
U tome je poenta.
Ovaj život je samo putovanje i ništa više...
Recimo , ko ne reši zavist sa samim sobom ,vratiće se ponovo da pokuša i opet nanovo ,dok to ne završi kako treba.
Ovaj život je samo putovanje i ništa više...
Recimo , ko ne reši zavist sa samim sobom ,vratiće se ponovo da pokuša i opet nanovo ,dok to ne završi kako treba.
Mesrine- Moderator
Onda je meni ovo poslednji krug.
Da se ja pitam ,tako bi bilo ...
Mesrine- Moderator
Znala sam.
Koliko je tebi ostalo krugova?
Koliko je tebi ostalo krugova?
Paaa... Još jednooo ... Dva-triJes ...
Mesrine- Moderator
Ah, kako si izdašan prema sebi. Recimo da je tako, ko je propisao kriterijume, zašto zavist npr. Daj mi još jednu šansu.
Ne mora zavist , može i ljubomora ...
Mora da se izboriš sa svim negativnim osećanjima ,a onda "napreduješ" ...
Mora da se izboriš sa svim negativnim osećanjima ,a onda "napreduješ" ...
Mesrine- Moderator
Navedi bar tri, Sri Aurobindo u svojoj knjizi Integralna Yoga nije naveo nijedan.Mesrine ::Najviše dokaza ima za reinkarnaciju, mnogo više nego za bilo koju religijsku doktrinu.
Photographer*- Napredni član
- Broj poruka : 593
Datum upisa : 07.08.2015
Similar topics
» Reinkarnacija, život posle smrti
» Kakav je pravi hriscanin?
» Hrišćanstvo i Egipat
» Hrišćanstvo kao Religija...
» Kakav je pravi hriscanin?
» Hrišćanstvo i Egipat
» Hrišćanstvo kao Religija...
Ideja forum :: NAUKA :: Religija