Ko je trenutno na forumu
Imamo 54 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 54 Gosta :: 2 ProvajderiNema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 359 dana Sub Okt 05, 2024 7:41 am
Zadnje teme
Kontrolni panel
Profil |
Članstvo |
Privatne poruke |
Ostalo |
Traži
Kako je propalo društvo...
+5
Fristajlo
Vidra
Peni Vajs
Avramova
Mesrine
9 posters
Ideja forum :: DRUŠTVO :: Društvo
Strana 1 od 1
Kako je propalo društvo...
Nadam se da ste svi primetili , da je danas u društvu mnogo loša situacija...
A to sve zbog toga , što je porodica , kao osnovna jedinica jednog društva, razbijena,uništena.
Ranije se je znalo ko je glava porodice i ko se pita za sve. Uglavnom je to bio najstariji muškarac.
Žene su slušale i radile ono što im se kaže , deca takođe. Da li je to bio deda,ili otac,sasvim nebitno. Njegova je bila zadnja i morali su svi mlađi ukućani da se povinuju. Moral je bio na visokom nivou, a takve porodice su bile napredne i uspešne u borbi protiv života i nametnutih problema sa strane.
Danas je situacija sasvim drugačija. Deca sve manje poštuju roditelje , govore im ružne reči,psuju. Žene su pobesnele , ne može čovek da ih uhvati ni za glavu,ni za rep.
Ljudi su ubeđeni da je ispravno samo ono što im odgovara,nema poštovanja, morala, napretka...
Naravno kakva porodica , takvo i društvo...
Šta vi mislite , da li je problem današnjeg društva oslabljena porodica , ili je problem nešto drugo?
Da li je ranije bilo bolje, dok se je znalo , ko kosi , a ko vodu nosi?
A to sve zbog toga , što je porodica , kao osnovna jedinica jednog društva, razbijena,uništena.
Ranije se je znalo ko je glava porodice i ko se pita za sve. Uglavnom je to bio najstariji muškarac.
Žene su slušale i radile ono što im se kaže , deca takođe. Da li je to bio deda,ili otac,sasvim nebitno. Njegova je bila zadnja i morali su svi mlađi ukućani da se povinuju. Moral je bio na visokom nivou, a takve porodice su bile napredne i uspešne u borbi protiv života i nametnutih problema sa strane.
Danas je situacija sasvim drugačija. Deca sve manje poštuju roditelje , govore im ružne reči,psuju. Žene su pobesnele , ne može čovek da ih uhvati ni za glavu,ni za rep.
Ljudi su ubeđeni da je ispravno samo ono što im odgovara,nema poštovanja, morala, napretka...
Šta vi mislite , da li je problem današnjeg društva oslabljena porodica , ili je problem nešto drugo?
Mesrine- Moderator
- Broj poruka : 8973
Datum upisa : 05.10.2011
Re: Kako je propalo društvo...
Mesrine ::
Nešto drugo > MI.
Nije! Možda globalno gledano jeste, ali u svakom drugom smislu, gledajući čoveka, bilo je lošije. Ipak, kako nisam živela u tom periodu, ovo je samo moja pretpostavka koju smatram za dobrom.
Avramova- Legendarni član
- Broj poruka : 69578
Datum upisa : 07.03.2010
porodica nij rasturena sama od sebe. problem je u vcoveku, u njegovom udaljavanjuod sopstvene sustine.Mesrine ::Nadam se da ste svi primetili , da je danas u društvu mnogo loša situacija...
sta mislis zasto dete ne postuje roditelja? tako je vaspitano. a zasto je tako vaspitano? zato sto roditelj ne poznaje dovoljno sam sebe da bi mogao dete da usmeri na pravi put...ako ne poznajes sam sebe, nije ni cuo da ne poznajes rodjeno dete ili rodjenog oca, majku.
Peni Vajs- Član
- Broj poruka : 149
Datum upisa : 14.11.2012
`Ajdeeee....
Provaljena si da si žensko...
Odavde se vidi,da imaš plitku matericu...
Provaljena si da si žensko...
Odavde se vidi,da imaš plitku matericu...
Mesrine- Moderator
Peni Vajs ::
porodica nij rasturena sama od sebe. problem je u vcoveku, u njegovom udaljavanjuod sopstvene sustine.
sta mislis zasto dete ne postuje roditelja? tako je vaspitano. a zasto je tako vaspitano? zato sto roditelj ne poznaje dovoljno sam sebe da bi mogao dete da usmeri na pravi put...ako ne poznajes sam sebe, nije ni cuo da ne poznajes rodjeno dete ili rodjenog oca, majku.
S ovim se u mnogome slažem. Ipak, ne bih krivicu svaljivala samo na roditelje roditelja, ima tu i drugih koji su krivi. U zavisnosti od nas samih, i mi ćemo postati strani sami sebi a da nas tako nisu učili.
naravno ima tu mnogo faktora osim roditelja. ti faktori umngogome dodju kasnije. roditelj je prvi vajar, ako doboro izvaja podlogu ostali ne mogu u vecoj meri da nastete delu. (uvecini slucajeva)
Peni Vajs- Član
- Broj poruka : 149
Datum upisa : 14.11.2012
Tačno.
Dodala bih i sledeće: generacije su stasavale uz dobru vaspitnu meru. Danas je sve to moguće pokvariti tamo gde suština kao cilj vaspitne mere nije dovoljno utemeljena. To bi značilo da, ko je zadržao svoj integritet (a to uspeva samo jakima), taj će, uslovno rečeno, biti gubitnik u današnjici koja žestoko želi da nas prevaspita.
Dodala bih i sledeće: generacije su stasavale uz dobru vaspitnu meru. Danas je sve to moguće pokvariti tamo gde suština kao cilj vaspitne mere nije dovoljno utemeljena. To bi značilo da, ko je zadržao svoj integritet (a to uspeva samo jakima), taj će, uslovno rečeno, biti gubitnik u današnjici koja žestoko želi da nas prevaspita.
U budućnosti će se težiti ka tome, da porodica, kao institucija, zauvek nestane. Deca će biti obaveza države , dok će roditelji raditi za istu.
Nešto slično komunizmu, samo još "naprednije"...
Možete da zamislite , ko će se zvati imenom "država". Naslednici onih koji danas pederski i uštogljeno lažu po medijima...
Drugim rečima, porodica je uništavana sistematski, a prvi "potez" je bio "emancipacija" žene. ali ne ona prava, koja kaže da je žena to što jeste, iliti glavni ( noseći ) stub društva...
Sruši glavni stub kuće, srušiće se i kuća...
Nešto slično komunizmu, samo još "naprednije"...
Možete da zamislite , ko će se zvati imenom "država". Naslednici onih koji danas pederski i uštogljeno lažu po medijima...
Drugim rečima, porodica je uništavana sistematski, a prvi "potez" je bio "emancipacija" žene. ali ne ona prava, koja kaže da je žena to što jeste, iliti glavni ( noseći ) stub društva...
Mesrine- Moderator
Ti nisi citao 'Necistu krv'?Ranije se je znalo ko je glava porodice i ko se pita za sve. Uglavnom je to bio najstariji muškarac.
Elem, bilo bi dobro da preciziras period na koji mislis, odnosno da definises ovaj termin 'ranije'.
Pojma nemas.Danas je situacija sasvim drugačija. Deca sve manje poštuju roditelje , govore im ružne reči,psuju. Žene su pobesnele , ne može čovek da ih uhvati ni za glavu,ni za rep.
Onomad, u nekoj mnogo dobroj knjizi pisalo je da vaspitavanje dece nije zagarantovan uspeh jer uvek postoji neko ko moze da pokvari posao.
Onda sam naisla na izreku da su deca najbolja investicija za buducnost.
Malo je nezgodno ako nije jasno gde kosi. Za vodu cemo lako.Da li je ranije bilo bolje, dok se je znalo , ko kosi , a ko vodu nosi?
Kojih slucajeva?roditelj je prvi vajar, ako doboro izvaja podlogu ostali ne mogu u vecoj meri da nastete delu. (uvecini slucajeva)
Hm... sad vec i nekako mozemo da diskutujemo...Drugim rečima, porodica je uništavana sistematski, a prvi "potez" je bio "emancipacija" žene. ali ne ona prava, koja kaže da je žena to što jeste, iliti glavni ( noseći ) stub društva...
Vidra- Legendarni član
- Broj poruka : 10650
Datum upisa : 25.03.2010
Пропало је кад су Броз и екипа одлучили да овом брљивом народу дају све што заради, непромишљено се надајући да је са проблемима готово.
Fristajlo- Legendarni član
- Broj poruka : 19643
Datum upisa : 17.03.2010
Vidra, mnogo pitaš za svoje godine...A ništa ne kažeš... Ugledaj se malo na Fristajla , te reci nešto...
Mesrine- Moderator
A ovi bili naivni ko francuske sobarice pa se zeznuli u nadi. Čudno da su toliko opstali.
Baš je nešto.
@Vidra
Nigde nema garancije, ni u bankama.
Ko garantuje da roditelji ispravno vaspitavaju decu? U tome je kvaka? I to je ono kada kažem, ne čini deci medveđu uslugu. A onda, jednog dana se desi nešto neočekivano a roditelj se pita.... - pa kako to, a baš sam se trudila da od njega postane čovek.
Često govorim o "investiranju u decu" ali za odmah, jer svaki nadolazeći sekund jeste budućnost.
Baš je nešto.
@Vidra
Onomad, u nekoj mnogo dobroj knjizi pisalo je da vaspitavanje dece nije zagarantovan uspeh jer uvek postoji neko ko moze da pokvari posao.
Onda sam naisla na izreku da su deca najbolja investicija za buducnost.
Nigde nema garancije, ni u bankama.
Ko garantuje da roditelji ispravno vaspitavaju decu? U tome je kvaka? I to je ono kada kažem, ne čini deci medveđu uslugu. A onda, jednog dana se desi nešto neočekivano a roditelj se pita.... - pa kako to, a baš sam se trudila da od njega postane čovek.
Često govorim o "investiranju u decu" ali za odmah, jer svaki nadolazeći sekund jeste budućnost.
Hm, glede naslova teme... Jednom je moj komšija Šule propao kroz šaht, propadaju razne stvari kroz razne otvore, pukotine il' ne daj bože poderotine... Propalo je i Rimsko carstvo, ali društvo bogami još postoji. Ne videh da je propalo. Promenilo se jeste, ali propalo nije. A možda se to zove napredak.
Nije ti palo na pamet...Mesrine ::Žene su pobesnele , ne može čovek da ih uhvati ni za glavu,ni za rep.
Kad ranije? Ako misliš na period od pre, recimo sto godina - prosečan vek u Srbiji beše 48 godina, od mesta do mesta se putovalo konjskim ili volovskim zapregama, vesti su stizale sporo...Mesrine ::Da li je ranije bilo bolje, dok se je znalo , ko kosi , a ko vodu nosi?
Vulin- Prijatelj foruma
- Broj poruka : 7987
Datum upisa : 28.09.2011
Ne mogu da diskutujem kad mi fale odgovori...Mesrine ::Vidra, mnogo pitaš za svoje godine...A ništa ne kažeš... Ugledaj se malo na Fristajla , te reci nešto...
xe, filozofija...Jednom je moj komšija Šule propao kroz šaht, propadaju razne stvari kroz razne otvore, pukotine il' ne daj bože poderotine... Propalo je i Rimsko carstvo, ali društvo bogami još postoji. Ne videh da je propalo.
E, jeste. Mislila sam i na period pre i posle Drugog svetskog rata - napr. smrtnost dece do pet godina starosti, porodjaji u kucnim uslovima, itd a sve vezano za zdravstvenu zastitu. OndaK, tu negde spada i obrazovanje koje odobrava 'pater familias' ( da se ostvrnem i ja na Rimsko carstvo ) narocito zenske dece...Kad ranije? Ako misliš na period od pre, recimo sto godina - prosečan vek u Srbiji beše 48 godina, od mesta do mesta se putovalo konjskim ili volovskim zapregama, vesti su stizale sporo...
Da li je neko pitao Sofku za koga ce da se uda?
Koliko dece su rodile vase bake i prabake? A koliko ih je prezivelo?
Da ne pricamo o uskracivanom nasledstvu zarad muskih clanova - sinova...
Ipak, slazem se i volela bih da se roditelji i stari postuju, ali im zameram sto u dovoljnoj meri nisu postovali svoju zensku decu i sveobuhvatnim dobrobitom porodice krili bludne sinove.
Da ne ispadne samo kako nesto pitam, a moj sinocni post napisan je pod utiskom jos jednog u nizu roditeljskih sastanaka, moram da priznam da ovo danasnje drustvo verovatno nece propasti, kako je vec napisano u gornjem postu, nego ce se preinaciti u neke nove postulate na kojima mnogi od nas nisu vaspitavani. I dok se sve nekako postavi na neke noge bice mnogo posledica i kolateralnih steta.
Da se osvrnem na roditeljski - u skolske hodnike postavljeni su ormarici. Posto jedan kljuc moze da otvori vise mormarica, pojavio se problem kradje knjiga koje je donirao grad. Kako je vec unapred naglaseno da ce roditelj snositi troskove nadoknade udzbenika koji je pocepan - nestao, to se podrazumeva da nestalu knjigu roditelj treba da kupi. Isto takodje skole nema nista sa postavljanjem ormarica, iako se to zaposlenima ne dopada uopste. U mnogim skolama roditelji su odbili da potpisu preuzimanje kljuceva. Nasa skola tom suptilnije radi - prvo podeli deci kljuceve a onda posle desetak dana sazove rodteljski sastanak.
Pitanja su bila - sta radi obezbedjenje u skolu - odgovor je da cuva samo decu. Na pitanje koju decu cuva obezbedjenje kada ista deca dolaze i na treninge u tu istu skolu, posle 20h- nema odgovora.
Brave koje su pokvarene na ormaricima moze da zameni bravar koga roditej moze sam da angazuje.
Ma, kako da ne!
Uhhh....
Najmanje se pricalo o decim na roditeljskom. Mislim jeste, ali u smislu da postoji neka klauzula licne zastite sto znaci da dete ima tzv. dosije u koji ce mu se sve upisivati ( prestupi ili sta vec), ali je to limitirano brojem prestupa kao i vremenom posle cega ce se angazovati nadlezne sluzbe.
sto bi rekla moja s, ''majko bozija!''
Vidra- Legendarni član
- Broj poruka : 10650
Datum upisa : 25.03.2010
Davidova likes this post
Društvo je propalo od kada djevojke prijavljuju jer smatraju seksualnim napadom kulturna udvaranja (u ovo sam se lično uvjerio i to ne mali broj puta).Njihovo nekulturno ponašanje je ogledalo društva.u
" Mi muškarci imamo pravo da napastvujemo ženu u smislu da bude naša, ali ne da je silujemo"Enver Petrovici.
:Prava silovanja većinom prećute zbog .."sramote" , a eto ima slučajeva gde "prijave"kobajagi silovanje nakon nekoliko decenija ..u šta je nemoguće povjerovati. Da je neko silovan 7 puta. ..Teško da bi i jednom mogao silovati ,jer malo povišenim glasom stigla bi vam pomoć na javnom mjestu ..u ovom slučaju SKoli glume.
" Mi muškarci imamo pravo da napastvujemo ženu u smislu da bude naša, ali ne da je silujemo"Enver Petrovici.
:Prava silovanja većinom prećute zbog .."sramote" , a eto ima slučajeva gde "prijave"kobajagi silovanje nakon nekoliko decenija ..u šta je nemoguće povjerovati. Da je neko silovan 7 puta. ..Teško da bi i jednom mogao silovati ,jer malo povišenim glasom stigla bi vam pomoć na javnom mjestu ..u ovom slučaju SKoli glume.
djuro- Novi član
- Broj poruka : 69
Datum upisa : 03.10.2017
Godina : 58
Davidova likes this post
И не само девојке већ и зреле жене. Сетиле се после неколико деценије да су биле силоване. Ооооооо.... да Бог сачува.
Davidova- Administrator
- Broj poruka : 2799
Datum upisa : 18.05.2017
Propalo je i pre Aleksića,nespretnog Lečića(jebem ja tu istoriju koja pominje branislava sa velikim B,za drugo i nije do za propast),i fu kung Dragana..
Uteha je Heraklitovo "sve teče"..
samo..Večna su mera za Aleksića dokazi veštaćenja..
to i jeste mera našeg društva..
Uteha je Heraklitovo "sve teče"..
samo..Večna su mera za Aleksića dokazi veštaćenja..
to i jeste mera našeg društva..
Thabit- Profi član
- Broj poruka : 2686
Datum upisa : 28.04.2013
Davidova likes this post
..propalog.
Thabit- Profi član
- Broj poruka : 2686
Datum upisa : 28.04.2013
Davidova likes this post
Propalo je od kada se za novac kupuju radna mjesta,dobro liječenje,diplome,ugled u društvu,a... uvijek izostaje ispitivanje porijekla imovine političara i uglednih biznismena.Moć novca ili strah od još moćnije mašinerije političkog sistema gdje su nedodirljivi međedi od Laktaša,Jagodine,Pala..zbog njihove borbe za srpstvo vječitom konfliktnom retorikom i obezvređivabjem suživota sa drugim narodima.
Koliko je samo Palmi u politici ?
Pročitah iskaze svjedoka u slučaju Dragan od Jagodinu ... Ne postoji razlog da ne povjerujem u priču o podvođenju maloljetnica. Zašto što se to moglo da krije godinama daleko od očiju javnosti,..znaju samo političari dušebriznici za narod.
Koliko je samo Palmi u politici ?
Pročitah iskaze svjedoka u slučaju Dragan od Jagodinu ... Ne postoji razlog da ne povjerujem u priču o podvođenju maloljetnica. Zašto što se to moglo da krije godinama daleko od očiju javnosti,..znaju samo političari dušebriznici za narod.
djuro- Novi član
Davidova likes this post
djuro- Novi član
Davidova likes this post
Друшво је можда пропало, али ми нисмо.