Ko je trenutno na forumu
Imamo 149 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 149 Gosta :: 2 ProvajderiNema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 359 dana Sub Okt 05, 2024 7:41 am
Zadnje teme
Kontrolni panel
Profil |
Članstvo |
Privatne poruke |
Ostalo |
Traži
Пролетње и летње салате
+6
Andjela
Avramova
Lila
slavena
Anhelito
Arwen Evenstar
10 posters
Ideja forum :: ZDRAVLJE :: Gastronomija
Strana 1 od 1
Salate
SALATA OD KARFIOLA
(za 4-6 osoba)
Sastojci:
banana
6 kašika soka od limuna
so
biber
kari
2,5 dl kisele pavlake
kašika meda
2 kašike seckanih badema
500 g karfiola
kruška
glavica crvenog radiča
2 veze peršuna
Priprema
Za preliv izgnječite bananu, dodajte limunov sok, kiselu pavlaku, med i sve dobro začinite solju, biberom i karijem. Propržite bademe. Oprani karfiol podelite na što sitnije ružice, a krušku na listiće i pomešajte s prelivom. Radič razdelite na listove i njime obložite četiri tanjira. Na listove nanesite salatu od svežeg karfiola. Ukrasite listićima peršuna.
(za 4-6 osoba)
Sastojci:
banana
6 kašika soka od limuna
so
biber
kari
2,5 dl kisele pavlake
kašika meda
2 kašike seckanih badema
500 g karfiola
kruška
glavica crvenog radiča
2 veze peršuna
Priprema
Za preliv izgnječite bananu, dodajte limunov sok, kiselu pavlaku, med i sve dobro začinite solju, biberom i karijem. Propržite bademe. Oprani karfiol podelite na što sitnije ružice, a krušku na listiće i pomešajte s prelivom. Radič razdelite na listove i njime obložite četiri tanjira. Na listove nanesite salatu od svežeg karfiola. Ukrasite listićima peršuna.
Arwen Evenstar- Super član
- Broj poruka : 6383
Datum upisa : 31.03.2010
Godina : 41
Re: Пролетње и летње салате
Salata sa pecurkama
Postupak pripreme
Izdinstati pečurke sa začinima (vegeta, kari, origano, peršun, mirođija, vlašac, beli luk u prahu).
Skuvati 3 jaja i skuvati kukuruz šećerac.
Sjediniti u činiju za posluženje pečurke, kukuruz, izrendati jaja i malo kačkavalja (po želji). U sve ovo umešati 1 kiselu pavlaku (20%ml.masti) i malo majoneza i na kraju opet posuti sa malo karija.
Postupak pripreme
Izdinstati pečurke sa začinima (vegeta, kari, origano, peršun, mirođija, vlašac, beli luk u prahu).
Skuvati 3 jaja i skuvati kukuruz šećerac.
Sjediniti u činiju za posluženje pečurke, kukuruz, izrendati jaja i malo kačkavalja (po želji). U sve ovo umešati 1 kiselu pavlaku (20%ml.masti) i malo majoneza i na kraju opet posuti sa malo karija.
Anhelito- Profi član
- Broj poruka : 2330
Datum upisa : 09.04.2010
GRČKA SALATA
Sastojci
300 g paradajza
krastavac
200 g crnih maslina
glavica crnog luka
200 g fete
8 kašika maslinovog ulja
6 kašika belog vinskog sirćeta
malo soli, bibera
pola kašičice suvog origana
Priprema
Paradajz i krastavac isecite na kockice, a luk na tanke kolutove. Sve pomešajte u činiji za salatu. Sir isecite na kocke. Umutite maslinovo ulje sa sirćetom, solju, biberom i origanom. Paradajzu i krastavcu dodajte kockice sira i masline pa sve prelijte marinadom.
Sastojci
300 g paradajza
krastavac
200 g crnih maslina
glavica crnog luka
200 g fete
8 kašika maslinovog ulja
6 kašika belog vinskog sirćeta
malo soli, bibera
pola kašičice suvog origana
Priprema
Paradajz i krastavac isecite na kockice, a luk na tanke kolutove. Sve pomešajte u činiji za salatu. Sir isecite na kocke. Umutite maslinovo ulje sa sirćetom, solju, biberom i origanom. Paradajzu i krastavcu dodajte kockice sira i masline pa sve prelijte marinadom.
Arwen Evenstar- Super član
- Broj poruka : 6383
Datum upisa : 31.03.2010
Svaka salata koja je dobra za nas stomak je isto tako sjajna za nase lice.
Nap.paradajz je savrsen za dobar ten ,
dok je krastavac efikasan u uklanjanju podocnjaka.
Ako povrce za salatu koje smo ostavili u frizideru izgleda nekako uvelo ....
Nista strasno , jer to se desava zato sto gubi izvor hidratacije i vlaznosti kada je odvojeno od svoje stabljike , ali ne treba ocajavati ili pak povrce baciti . Ne , dovoljno je samo potopiti ga u hladnu vodu ,najbolje sa sve kockicama leda na nekih 10 - 15 min.
Povrce ce povratiti svoju svezinu i opet ce biti privlacno i lepo za jesti ili za salatu.
Nap.paradajz je savrsen za dobar ten ,
dok je krastavac efikasan u uklanjanju podocnjaka.
Ako povrce za salatu koje smo ostavili u frizideru izgleda nekako uvelo ....
Nista strasno , jer to se desava zato sto gubi izvor hidratacije i vlaznosti kada je odvojeno od svoje stabljike , ali ne treba ocajavati ili pak povrce baciti . Ne , dovoljno je samo potopiti ga u hladnu vodu ,najbolje sa sve kockicama leda na nekih 10 - 15 min.
Povrce ce povratiti svoju svezinu i opet ce biti privlacno i lepo za jesti ili za salatu.
slavena- Legendarni član
- Broj poruka : 19245
Datum upisa : 06.04.2010
Jela sam vrhunsku grčku salatu nedavno, nikad bolju, od gornjeg recepta se razlikuje što nije bilo luka ( zbog ukusa nekih degustatora hihi) i umjesto bijelog octa(sirćeta) je aceto balsamico. Divno.
Lila- Ugledni član
- Broj poruka : 9118
Datum upisa : 24.03.2010
Godina : 37
Salate razne
Salata zdravlja
Potrebno:
1. Par glavica prokelja
2. Jedna sveža cvekla
3. Dve šargarepe
4. Koren celera
5. List celera i peršuna
Narendati šargarepu, cveklu, celer, narezati prokelj, naseckati list celera i peršuna.
Začiniti morskom soli, limunom ili jabukovim sirćetom, maslinovim ili bilo kojim drugim uljem, mada je maslinovo najbolje.
Ovako spremljenu salatu jesti najmanje pet dana nakon čega ćete se osećati kao novi.
Naročito se preporučuje za malokrvnost i jačanje imuniteta.
Potrebno:
1. Par glavica prokelja
2. Jedna sveža cvekla
3. Dve šargarepe
4. Koren celera
5. List celera i peršuna
Narendati šargarepu, cveklu, celer, narezati prokelj, naseckati list celera i peršuna.
Začiniti morskom soli, limunom ili jabukovim sirćetom, maslinovim ili bilo kojim drugim uljem, mada je maslinovo najbolje.
Ovako spremljenu salatu jesti najmanje pet dana nakon čega ćete se osećati kao novi.
Naročito se preporučuje za malokrvnost i jačanje imuniteta.
Poslednji izmenio Avramova dana Pon Jan 10, 2011 1:02 am, izmenjeno ukupno 1 puta
Avramova- Legendarni član
- Broj poruka : 69578
Datum upisa : 07.03.2010
E ovo je nesto sto volim da pravim, salate, s tim sto ja to malo stipnem sa jednog recepta malo sa drugog, pravim nesto svoje. Na mom rodjendanu od ove godine svima se svidela jedan salata sa grozdjem a to je bio mix cak tri salate :klopa1:
Anhelito- Profi član
- Broj poruka : 2330
Datum upisa : 09.04.2010
Salata od krompira i pečuraka
500g krompira
500g pečuraka (šampinjona)
1,5 decilitar ulja + sok od dva limuna
1 limun
1 glavica luka
so po ukusu
biber po ukusu
Obarite krompir, oljuštite ga i isecite na kolutove.
Pečurke isecite na četvrtine i skuvajte u slanoj vodi sa malo soka od limuna. Kuvajte ih 3 minuta. Ocedite i ohladite. Polako izmešajte sa krompirom.
Umutite sok od limuna, ulje, narendan luk, so i biber. Preliv izmešajte sa krompirom i pečurkama.
Isecite limun na tanke kolutove i rasporedite odozgo.
500g krompira
500g pečuraka (šampinjona)
1,5 decilitar ulja + sok od dva limuna
1 limun
1 glavica luka
so po ukusu
biber po ukusu
Obarite krompir, oljuštite ga i isecite na kolutove.
Pečurke isecite na četvrtine i skuvajte u slanoj vodi sa malo soka od limuna. Kuvajte ih 3 minuta. Ocedite i ohladite. Polako izmešajte sa krompirom.
Umutite sok od limuna, ulje, narendan luk, so i biber. Preliv izmešajte sa krompirom i pečurkama.
Isecite limun na tanke kolutove i rasporedite odozgo.
Andjela- Profi član
- Broj poruka : 1702
Datum upisa : 26.06.2011
Пролетње и летње салате
Има неко неки рецепт? ...а да није из класичног српског асортимана....
Qbin- Napredni član
- Broj poruka : 893
Datum upisa : 17.01.2012
Imam ja ali mi moras napisati sta nude pijace.
Pa ono... klasika. Ali ima i piljara tako da se slobodno raspisi.
A uvek se moze i modifikovati.
A uvek se moze i modifikovati.
Qbin- Napredni član
nasla sam neke koje su mi se dopale
Letnja Salata sa šargarepom
Potrebno je:
2dcl jogurta
300g karfiola
300g šargarepe
listići nane
Priprema:Šargarepu i karfiol obariti,ne previse tek na pola.
Iseći šargarepu na kolutove,a karfiol podeliti na sitnije cvetove-komadiće
Poredjati povrće u posudu,potom preliti jogurtom i posuti listićima nane
Začini koje sam koristila:
Greek Seasoning-mesavina začina
beli luk u prahu
Provansalska Salata
Potrebno je:
belo meso, jedna polovina (moze i vise),Za veće društvo možete obariti celo belo meso.
iseckano na sitnije parcice i obareno (voda se osoli kada se bari), pa se onda isecka na jako sitne kockice
- krastavcici, po zelji, iseckaju se na sitne kockice kao za rusku salatu
- trapist sir se izrenda na najsitnije rende, kao dlake
- majonez po zelji
- pavlaka po zelji
sve se dobro izmesa, ja sam mutila mixerom
Možete dodati i kašiku origana ili još bolje začina Provanse!
...ne volim ovaj samesani asortiman.Има неко неки рецепт? ...а да није из класичног српског асортимана....
sve ovo moze, ali - dovojeno i ne zacinjeno
Vidra- Legendarni član
- Broj poruka : 10650
Datum upisa : 25.03.2010
Mmmm... njam, njam. Probacemo obe.
Qbin- Napredni član
Svojevremeno mi je prodavac na zelenoj pijaci, inace dipl. ecc, preporucio da obavezno, najmanje nedelju dana jedem "salatu zdravlja" jer sam mu se pozalila na manjak gvozdja (morala sam, pricalo mi se ili da crknem).
Za jednu osobu:
5-6 glavica prokelja iseci po zelji
2-3 sargarepe nastrugati krupno
1-2 crvenog luka iseci na meseceve
jedna veca cvekla ili dve omanje ili tri male narendati krupno
manja glavica celera rendana krupno
seckani persun
biber
morska so
limun
maslinovo ulje
Poslusala sam ga i zaista, nakon nedelju dana osecala sam se kao tinejdzerka. Prokonrolisala saam gvozdje... zeljezara Sisak je bila siromasnija.
Qbin
Za jednu osobu:
5-6 glavica prokelja iseci po zelji
2-3 sargarepe nastrugati krupno
1-2 crvenog luka iseci na meseceve
jedna veca cvekla ili dve omanje ili tri male narendati krupno
manja glavica celera rendana krupno
seckani persun
biber
morska so
limun
maslinovo ulje
Poslusala sam ga i zaista, nakon nedelju dana osecala sam se kao tinejdzerka. Prokonrolisala saam gvozdje... zeljezara Sisak je bila siromasnija.
Qbin
Avramova ::Qbin
Probacemo i ovo.
Qbin- Napredni član
Evo jos jedne, nadam se da ces i nju probati.
Za jednu srednje gabaritnu osobu (tako te zamisljam):
Paradajz iseci poprecno na kolutove debljine 5-7 mm. Preko posuti na kocice sitno seckan crni luk, nekoliko svezih sampinjona secenih na tanusne listice sloziti preko, posuti persunovim listom, po zelji posuti suvim bosiljkom ili timijanom, pobiberiti, malo zasoliti morskom solju i preliti maslinovim uljem. Nije potrebno mesati.
Za jednu srednje gabaritnu osobu (tako te zamisljam):
Paradajz iseci poprecno na kolutove debljine 5-7 mm. Preko posuti na kocice sitno seckan crni luk, nekoliko svezih sampinjona secenih na tanusne listice sloziti preko, posuti persunovim listom, po zelji posuti suvim bosiljkom ili timijanom, pobiberiti, malo zasoliti morskom solju i preliti maslinovim uljem. Nije potrebno mesati.
Topla salata od mahuna
Iskreno ne znam ni odakle mi taj recept,al nije ni bitno,jako ukusna je,a mahune ne volim nikako jedino pripremljene na ovaj nacin ide ovako:
Sastojci: pola kile mahuna
tri/cetiri paprike
bijelo meso
cesnjak
sol,vegeta po ukusu
Priprema:mahune koje sam predhodno izrezala na sitne komadice(ne presitne,po ukusu isto ide ),stavila sam kuhati u posoljenu vodu,u meduvremenu sam izrezala papriku na trakice,isto tako i bijelo meso,u tavu s zagrijanim uljem prvo sam stavila meso da dobije rumenu boju,zatim papriku,dodala zacine,dok paprika ne omeksa kuha se,otprilike pola sata na laganoj vatri.
Mahune kada su bile gotove,ocjedila sam stavila u zdijelu,dodala malo ulja,ali samo malo,cesnjak po ukusu,na to sve sam stavila gotove paprike i meso.Moze se jesti toplo,ali isto tako i hladno.
Dobar tek!
Iskreno ne znam ni odakle mi taj recept,al nije ni bitno,jako ukusna je,a mahune ne volim nikako jedino pripremljene na ovaj nacin ide ovako:
Sastojci: pola kile mahuna
tri/cetiri paprike
bijelo meso
cesnjak
sol,vegeta po ukusu
Priprema:mahune koje sam predhodno izrezala na sitne komadice(ne presitne,po ukusu isto ide ),stavila sam kuhati u posoljenu vodu,u meduvremenu sam izrezala papriku na trakice,isto tako i bijelo meso,u tavu s zagrijanim uljem prvo sam stavila meso da dobije rumenu boju,zatim papriku,dodala zacine,dok paprika ne omeksa kuha se,otprilike pola sata na laganoj vatri.
Mahune kada su bile gotove,ocjedila sam stavila u zdijelu,dodala malo ulja,ali samo malo,cesnjak po ukusu,na to sve sam stavila gotove paprike i meso.Moze se jesti toplo,ali isto tako i hladno.
Dobar tek!
Anchy81- Član
- Broj poruka : 105
Datum upisa : 12.07.2012
Topla salata od krompira sa slaninom
Sastojci
900 g sitnog krompira, 1 grančica nane, 1 glavica crnog luka, 170 g dimljene slanine isečene na tanke komadiće, 2 čena belog luka, 1 veza peršuna, 1 veza vlašca, 1 puna kašika senfa, maslinovo ulje, belo sirće, so, biber
Priprema
Oljuštite krompire i kuvajte ih s nanom 15-20 minuta u blago posoljenoj vodi. Ocedite ih, ostavite da se prohlade i prebacite u činiju za salatu.
Oljuštite luk, tanko ga isecite i propržite u tiganju sa 2 kašike ulja na tihoj vatri. Dodajte slaninu i nastavite sa prženjem još 3-4 minuta, pa dodajte seckani beli luk i pržite još minuta.
Sklonite tiganj sa vatre, pa u luk i slaninu dodajte seckane vlašac i peršun, 1 kašiku sirćeta, senf, malo soli i bibera.
Prelijte krompir pripremljenim prelivom i izmešajte. Prijatno!
izvor: www.kuvajsam.com
Sastojci
900 g sitnog krompira, 1 grančica nane, 1 glavica crnog luka, 170 g dimljene slanine isečene na tanke komadiće, 2 čena belog luka, 1 veza peršuna, 1 veza vlašca, 1 puna kašika senfa, maslinovo ulje, belo sirće, so, biber
Priprema
Oljuštite krompire i kuvajte ih s nanom 15-20 minuta u blago posoljenoj vodi. Ocedite ih, ostavite da se prohlade i prebacite u činiju za salatu.
Oljuštite luk, tanko ga isecite i propržite u tiganju sa 2 kašike ulja na tihoj vatri. Dodajte slaninu i nastavite sa prženjem još 3-4 minuta, pa dodajte seckani beli luk i pržite još minuta.
Sklonite tiganj sa vatre, pa u luk i slaninu dodajte seckane vlašac i peršun, 1 kašiku sirćeta, senf, malo soli i bibera.
Prelijte krompir pripremljenim prelivom i izmešajte. Prijatno!
jelena- Legendarni član
- Broj poruka : 13189
Datum upisa : 07.04.2012
Salata od voća i povrća
Sastojci
1 manja glavica karfiola, 2 jabuke, 1 mala glavica kupusa, 1 šargarepa, 1 kašičica soli, Preliv: 1 paprika, 3 kašike maslinovog ulja, 1 kašika soja sosa, 3 kašike jabukovog sirceta ili limunovog soka, 4 kašike susama, 3 kašike mlevenog bundevinog semena ili semena lana, ½ kašičice soli
Priprema
Iseckajte na sitne komade karfiol i jabuke. Karfiol kuvajte u vodi 10 minuta a jabuke za to vreme stavite da odstoje u slanoj vodi. Kupus i šargarepu isecite i poparite ključalom vodom. Kad se sve ohladi pomešajte povrće i jabuke.
Preliv: papriku isecite na tanke trake dodajte ostale sastojke i izmiksajte da se dobije gust krem. Kremom prelijte povrće i jabuke i lagano izmešajte.
Sastojci
1 manja glavica karfiola, 2 jabuke, 1 mala glavica kupusa, 1 šargarepa, 1 kašičica soli, Preliv: 1 paprika, 3 kašike maslinovog ulja, 1 kašika soja sosa, 3 kašike jabukovog sirceta ili limunovog soka, 4 kašike susama, 3 kašike mlevenog bundevinog semena ili semena lana, ½ kašičice soli
Priprema
Iseckajte na sitne komade karfiol i jabuke. Karfiol kuvajte u vodi 10 minuta a jabuke za to vreme stavite da odstoje u slanoj vodi. Kupus i šargarepu isecite i poparite ključalom vodom. Kad se sve ohladi pomešajte povrće i jabuke.
Preliv: papriku isecite na tanke trake dodajte ostale sastojke i izmiksajte da se dobije gust krem. Kremom prelijte povrće i jabuke i lagano izmešajte.
jelena- Legendarni član
Salata od boranije
Sastojci
½ kg boranije, kašičica senfa, sok od ½ limuna, 4 čena belog luka, 1 kašičica soli, ½ kašičice bibera, 4 kašike ulja (maslinovog ili bundevinog), ½ veze peršunovog lišća
Priprema
Boraniju obarite u slanoj vodi (15-20 min), ocedite je i još toplu prelite uljem, posolite i izmešajte. Senf razmutite u soku od limuna, dodajte biber i sitno seckan beli luk. Prelite preko ohlađene boranije, sve dobro izmešajte i poslužite. Prijatno!
Sastojci
½ kg boranije, kašičica senfa, sok od ½ limuna, 4 čena belog luka, 1 kašičica soli, ½ kašičice bibera, 4 kašike ulja (maslinovog ili bundevinog), ½ veze peršunovog lišća
Priprema
Boraniju obarite u slanoj vodi (15-20 min), ocedite je i još toplu prelite uljem, posolite i izmešajte. Senf razmutite u soku od limuna, dodajte biber i sitno seckan beli luk. Prelite preko ohlađene boranije, sve dobro izmešajte i poslužite. Prijatno!
jelena- Legendarni član
Kineska salata
Sastojci
1 šolja pirinča, 4-5 kiselih krastavčića, 250 grama šunke, 1 kisela pavlaka, 100 g majoneza, 1 kašičica senfa, ½ veze mirođije, po 1 kašica soli i vlašca, ½ kašičice đumbira, 3 čaše vode
Priprema
Skuvajte pirinač u vodi uz dodatak soli, vlašca i đumbira ( beli pirinač kuvajte 20 min, integralni 40 minuta). Kad se pirinač ohladi dodajte iseckane krastavčiće, šunku i mirođiju, a zatim pavlaku, majonez i senf. Sve promešajte i ukrasite seckanom mirođijom ili peršunom. Prijatno!
Sastojci
1 šolja pirinča, 4-5 kiselih krastavčića, 250 grama šunke, 1 kisela pavlaka, 100 g majoneza, 1 kašičica senfa, ½ veze mirođije, po 1 kašica soli i vlašca, ½ kašičice đumbira, 3 čaše vode
Priprema
Skuvajte pirinač u vodi uz dodatak soli, vlašca i đumbira ( beli pirinač kuvajte 20 min, integralni 40 minuta). Kad se pirinač ohladi dodajte iseckane krastavčiće, šunku i mirođiju, a zatim pavlaku, majonez i senf. Sve promešajte i ukrasite seckanom mirođijom ili peršunom. Prijatno!
jelena- Legendarni član
Obična salata
Potrebno:
Sastojke uobičajeno seći i začiniti.
Da biste od ove salate napravili sasvim pristojan obrok koji možete smatrati kompletnim ručkom, potrebno je da u isti sadržaj na kockice nasečete hladnu kuvanu govedinu iz supe.
Potrebno:
- Paradajz
- Crveni ili crni luk
- Paprika
- Peršunov i/ili celerov list
- Maslinovo ulje
- Morska so
- Biber
- Bosiljak, timijan i/ili sveži peršunov i/ili celerov list
Sastojke uobičajeno seći i začiniti.
Da biste od ove salate napravili sasvim pristojan obrok koji možete smatrati kompletnim ručkom, potrebno je da u isti sadržaj na kockice nasečete hladnu kuvanu govedinu iz supe.
Ideja forum :: ZDRAVLJE :: Gastronomija
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Čet Jun 27, 2024 12:11 am od Johnny-Azra
» Moje otkriće
Čet Jun 27, 2024 12:02 am od Johnny-Azra
» Sta pevusite ovih dana?
Čet Jun 27, 2024 12:01 am od Johnny-Azra