Ko je trenutno na forumu
Imamo 80 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 80 Gosta :: 2 ProvajderiNema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 359 dana Sub Okt 05, 2024 7:41 am
Zadnje teme
Kontrolni panel
Profil |
Članstvo |
Privatne poruke |
Ostalo |
Traži
Lagati sebe
+14
sini_do
Jurivaka
Fi Pi
Vulin
slavena
inspy
naOpaka
Dragana
Vidra
Avramova
Orhideja
IceQueen
laza
Istina ex Natasha
18 posters
Ideja forum :: NAUKA :: Psihologija
Strana 3 od 4
Strana 3 od 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Lagati sebe
Fi Pi ::
Još jedna tipična samoobmana, a šta je život zaista!?
Izvoli ga definisi sto krace mozes.
Avramova- Legendarni član
- Broj poruka : 69578
Datum upisa : 07.03.2010
sad ce on neshto preopshirno ::
zivot je kishna glista koja uvek tezi da zablista
zivot je kishna glista koja uvek tezi da zablista
naOpaka- Profi član
- Broj poruka : 2897
Datum upisa : 25.09.2011
Са овим не могу да се сложим у потпуности; јесте да нема коначних одговора на много што- шта, али, ако немамо бар привремено-коначне одговоре на нека питања, бојим се да нам не остаје много простора ван нихилизма, као основног принципа, што, сложићеш се- и није баш највећа мудрост...Fi Pi ::
Naša misao i percepcija samo za našeg života doživeće mnoge transformacije-promene, nažalost život je suviše kratak, a um ograničen i koliko se trudili nećemo iznaći konačne odgovore ni na "jednostavna" pitanja ukoliko takva uopšte postoje.
.
Ја, као атеиста- више него сагласан сам са барем 8 Божјих заповести; постоје константе, које то јесу. Оне су производ свих дотадашњих свеукупних искустава, ваљда- довољно проверених?
Fristajlo- Legendarni član
- Broj poruka : 19643
Datum upisa : 17.03.2010
Rado, kada bi znao.Avramova ::
Izvoli ga definisi sto krace mozes.
Što li ja sve ovo ispisah do sad!?
Još jedna moja samoobmana da ćem bidnem razumljiv!
Fi Pi- Profi član
- Broj poruka : 1289
Datum upisa : 02.05.2010
Godina : 58
@Fi Pi
Ma ok, razumela sam tvoju analizu ali sam htela da skratis, a ti ne znas. Pa kako to?
Ma ok, razumela sam tvoju analizu ali sam htela da skratis, a ti ne znas. Pa kako to?
Sva naša iskustva nisu ni treptaj u nezamislivom (uslovno) prostor-vremenu. Čim postoji neizbežno "valjda", postoji i sumnja u ispravnost.Fristajlo ::Са овим не могу да се сложим у потпуности; јесте да нема коначних одговора на много што- шта, али, ако немамо бар привремено-коначне одговоре на нека питања, бојим се да нам не остаје много простора ван нихилизма, као основног принципа, што, сложићеш се- и није баш највећа мудрост...
Ја, као атеиста- више него сагласан сам са барем 8 Божјих заповести; постоје константе, које то јесу. Оне су производ свих дотадашњих свеукупних искустава, ваљда- довољно проверених?
Ono što danas smatramo valjanim-validnim, već sutra nije.
No za život u biti to nije od presudnog značaja, um je možda i precenjena kategorija i zapravo samo veoma ograničen (po meni opasno) "instrument" kojim se služimo.
Život se odvijao i pre civilizacije kakvu danas poznajemo, pre vera, nacija, ideologija, politike, teorija, telefona, računara, automobila, ljudi...
Fi Pi- Profi član
Ondak postavi neko zanimljivo pitanije ili tezu, sad viš da što više pisaja, sve si manje razumljiv-ubedljiv.Avramova ::@Fi Pi
p.s...
Samo mi se pisalo...šta je tu lošo?
Fi Pi- Profi član
Fi Pi
Али- какав? Шта је било боље, макар у апстрактном смислу?
Само у апстрактном смислу, филозофском; практично, живимо у тренутку, и према животу се тако и односимо. Искуства која стичемо и сазнања која уз пут прикупимо, погрешна или исправна- једини су параметар кога се треба држати; све остало је- религија, идеологија ионо остало што си набројао- дакле, манипулација, којој се излажемо...Ono što danas smatramo valjanim-validnim, već sutra nije.
Ма како ограничен био, он је једино што нам је на располагању да нас заштити од судбине колективног ума, као код мрава, пчела, или- људи ...
No za život u biti to nije od presudnog značaja, um je možda i precenjena kategorija i zapravo samo veoma ograničen (po meni opasno) "instrument" kojim se služimo.
Јесте.Život se odvijao i pre civilizacije kakvu danas poznajemo, pre vera, nacija, ideologija, politike, teorija, telefona, računara, automobila, ljudi...
Али- какав? Шта је било боље, макар у апстрактном смислу?
Smatram da nema dileme koliko smo ograničeni, a svaka diskusija zapravo novi je krug dilema.
Fri:
"Али- какав? Шта је било боље, макар у апстрактном смислу?"
Evo samo jedne veoma realne - bilo je manje globalnih štetočina - LJUDI!
Misliš da danas živimo bolje no juče, da je upotreba npr. računara, telefona i ostalih artefakata doprinela boljem kvalitetu!? Lakšem da, boljem...?
Lično nisam siguran, ali u jedno mislim da jesam - o kolektivnoj zabludi po kojoj još uvek mislimo da smo ispred svega živog i neživog na ovoj planeti!
Ono što čini(s)mo neminovno vodi ka ozbiljnim problemima koje će naslediti naši potomci.
Kao vrstu bića na ovoj planeti nas upravo ponajviše izdvaja od svih stepen zablude-obmane na osnovu koje između ostalog dajemo sebi "prava" na sve resurse ove planete, a uskoro i šire.
Fri:
"Али- какав? Шта је било боље, макар у апстрактном смислу?"
Evo samo jedne veoma realne - bilo je manje globalnih štetočina - LJUDI!
Misliš da danas živimo bolje no juče, da je upotreba npr. računara, telefona i ostalih artefakata doprinela boljem kvalitetu!? Lakšem da, boljem...?
Lično nisam siguran, ali u jedno mislim da jesam - o kolektivnoj zabludi po kojoj još uvek mislimo da smo ispred svega živog i neživog na ovoj planeti!
Ono što čini(s)mo neminovno vodi ka ozbiljnim problemima koje će naslediti naši potomci.
Kao vrstu bića na ovoj planeti nas upravo ponajviše izdvaja od svih stepen zablude-obmane na osnovu koje između ostalog dajemo sebi "prava" na sve resurse ove planete, a uskoro i šire.
Fi Pi- Profi član
Очито је да велика већина мисли да је лакше - боље; томе се прилагођавамо сваког трена, јер- све друго је осуда себе на теже- горе, зар не?Fi Pi ::Misliš da danas živimo bolje no juče, da je upotreba npr. računara, telefona i ostalih artefakata doprinela boljem kvalitetu!? Lakšem da, boljem...?
Не чинимо ли то сви, без размишљања?
Колективна јесте, али- не и општа.Lično nisam siguran, ali u jedno mislim da jesam - o kolektivnoj zabludi po kojoj još uvek mislimo da smo ispred svega živog i neživog na ovoj planeti!
То стоји; но, то још не објашњава ништа, сем наше саможивости. У каквој је то вези са људском навиком да следе, уместо да сумњају?Ono što čini(s)mo neminovno vodi ka ozbiljnim problemima koje će naslediti naši potomci.
Није то само људска особина, већ свих живих створова. И животиње узимају, а дају само несвесно. Мислиш да, рецимо- вукови - да су, неким случајем, на месту људи- другачије радили?
Odosmo podaleko, ali ne "vidim" još uvek valjan dokaz da je iko od nas izvan "sveta" obmane i zablude.
Lično ne znam gotovo ništa valjano, tj. u "igranju" sopstvenog uma "priklanjam" se onome što mogu da shvatim-prihvatim. Recimo da je u poslednje vreme moja glavna "preokupacija" kvantna teorija, a s njom i teorija paralelnih svetova. Što zbog lepote, što zbog izazova, ali i to je samo jedna od opsena na putu mogućeg poimanja našeg ja.
Što se tiče bića na ovoj planeti, postoje i mnogo moćnija bar po fizičkim mogućnostima, ali ni jedno ne zloupotrebljava svoju moć kao čovek. Upravo zahvaljujući svom "instrumentu" za koji naravno ne znamo ni kako funkcioniše, a kamoli koliko nas obmanjuje.
Ono što pokušavan svo vreme je da ukažem kako je upravo taj "instrument" generator iluzija koji našu vrstu izdvaja i "vodi" karakterističnim putem. Da li je taj put validan i da li bi i druge vrste činile isto, teško je promisliti, a kamoli pogoditi.
Savremena civilizacija upravo je primer kolektivnog jednoumlja (zablude i obmane) kao verovatno nikada do sada uprkos tehnološkim postignućima. Sve je lakše sa jedne strane, intelekt ja nažalost u krizi i to onaj njegov najbitiniji deo - sistematika i filozofija. To se bez obzira na sve pogodnosti ne stiče na internetu, naprotiv!
Tehnologija kojoj se čovek toliko "posvetio" pre svega intelektualno, dovodi nas na sam rub egzistencije i opstanka uopšte. Moć koju imamo dovoljna je već sada da zbriše gotovo celu planetu, a čemu to!?
Sve veća nesrazmera moći i svesti upravo je proizvod čega li drugog do obmane!?
Lično ne znam gotovo ništa valjano, tj. u "igranju" sopstvenog uma "priklanjam" se onome što mogu da shvatim-prihvatim. Recimo da je u poslednje vreme moja glavna "preokupacija" kvantna teorija, a s njom i teorija paralelnih svetova. Što zbog lepote, što zbog izazova, ali i to je samo jedna od opsena na putu mogućeg poimanja našeg ja.
Što se tiče bića na ovoj planeti, postoje i mnogo moćnija bar po fizičkim mogućnostima, ali ni jedno ne zloupotrebljava svoju moć kao čovek. Upravo zahvaljujući svom "instrumentu" za koji naravno ne znamo ni kako funkcioniše, a kamoli koliko nas obmanjuje.
Ono što pokušavan svo vreme je da ukažem kako je upravo taj "instrument" generator iluzija koji našu vrstu izdvaja i "vodi" karakterističnim putem. Da li je taj put validan i da li bi i druge vrste činile isto, teško je promisliti, a kamoli pogoditi.
Savremena civilizacija upravo je primer kolektivnog jednoumlja (zablude i obmane) kao verovatno nikada do sada uprkos tehnološkim postignućima. Sve je lakše sa jedne strane, intelekt ja nažalost u krizi i to onaj njegov najbitiniji deo - sistematika i filozofija. To se bez obzira na sve pogodnosti ne stiče na internetu, naprotiv!
Tehnologija kojoj se čovek toliko "posvetio" pre svega intelektualno, dovodi nas na sam rub egzistencije i opstanka uopšte. Moć koju imamo dovoljna je već sada da zbriše gotovo celu planetu, a čemu to!?
Sve veća nesrazmera moći i svesti upravo je proizvod čega li drugog do obmane!?
Fi Pi- Profi član
Ponekad je pozeljno..
slavena- Legendarni član
- Broj poruka : 19245
Datum upisa : 06.04.2010
Ako je covek svestan samoobmane, zar se ne moze reci da moze biti i neobmanut?
Fi Pi
Мислим да се више ради само о једном сегменту тога- о моралу.
Но, прво треба детектовати обману, доказати њено постојање; то је врло тежак задатак, јер је у самој основи обмане концепт Ђавола- убедити свет да га нема...
Рецимо...
Recimo da je u poslednje vreme moja glavna "preokupacija" kvantna teorija, a s njom i teorija paralelnih svetova. Što zbog lepote, što zbog izazova, ali i to je samo jedna od opsena na putu mogućeg poimanja našeg ja.
Као и са електричном струјом, експериментом у ЦЕРН-у, нуклеарним арсеналом... такви су људи...То некад одведе напред, некад врати назад.
Нити је наше да то погађамо; колико је то нама уопште дато да процењујемо- велико је питање. Изузетно су ретки они кадри да бар и начну тај "проблем", а свако неуко чачкање по томе, личи на оно са струјом, Церн-ом, атомском бомбом...Ono što pokušavan svo vreme je da ukažem kako je upravo taj "instrument" generator iluzija koji našu vrstu izdvaja i "vodi" karakterističnim putem. Da li je taj put validan i da li bi i druge vrste činile isto, teško je promisliti, a kamoli pogoditi
intelekt ja nažalost u krizi i to onaj njegov najbitiniji deo - sistematika i filozofija.
Мислим да се више ради само о једном сегменту тога- о моралу.
Задовољењу личне представе о моћи, свету и поретку. Оно, у вези морала...Moć koju imamo dovoljna je već sada da zbriše gotovo celu planetu, a čemu to!?
То је тачно.Sve veća nesrazmera moći i svesti upravo je proizvod čega li drugog do obmane!?
Но, прво треба детектовати обману, доказати њено постојање; то је врло тежак задатак, јер је у самој основи обмане концепт Ђавола- убедити свет да га нема...
Hi2, ko je "garant" čega je zapravo svestan!?Avramova ::Ako je covek svestan samoobmane, zar se ne moze reci da moze biti i neobmanut?
Pa mi pouzdano ne znamo ni da li je ovo san ili java...
----------------------
Ne zamerite što ovako pišem, samo pokušavam da nas trgnem iz kolotečine kako bi na tren razmislili šta mi zapravo uopšte "znamo" i koliko toga je na bazi "zdravo za gotovo"...
To znači da treba da me napadate iz svih raspoloživih izvora!
Fi Pi- Profi član
:twisted: :cyclops: :sleep: :tras:Fi Pi ::
Hi2, ko je "garant" čega je zapravo svestan!?
Pa mi pouzdano ne znamo ni da li je ovo san ili java...
Ako je tako, zbog cega ne bih zastupala stav da mogu ali i ne moram biti obmanuta uvek i u svakoj stvari?
Evo priznacu, nisam svesna ali mi je lepo.
Hi2, ostaje mi jedino samoodbrana, naravno putem samoobmane!Fristajlo :::twisted: :cyclops: :sleep: :tras:Fi Pi ::
Generale,
(samo)obmana nema samo ružnu stranu, naprotiv u tome i jest lepota.
Ima li boljeg primera od nas u Srbije, iako tonemo poput Titanika, mi i dalje već godinama obmanjujemo sami sebe da će biti bolje. To nas za sada još održava na površini (samo je pitanje čega).
Pizarova družina je možda bila čvrsto ubeđena da je vera u njihova Boga legat kojim mogu bez mnogo ustezanja oduzimati život i sve ostalo onima koji nisu štovali njihovu "viziju".
Vera je ono što čoveka "izdiže" iznad ograničenog uma i vodi ga bez obzira što nikada neće znati odgovor na mnoga pitanja, odnosno zablude.
Otuda i religije, ideologije i sl. koje "nude" neku od varijanti vodilja kroz svet zabluda i obmana, naravno čime drugim do obmanom!
Daklem, od izvora dva putića, kojim ići!?
Fi Pi- Profi član
Fi Pi :: Ima li boljeg primera od nas u Srbije, iako tonemo poput Titanika, mi i dalje već godinama obmanjujemo sami sebe da će biti bolje. To nas za sada još održava na površini (samo je pitanje čega).
Ko garantuje da sumnjicavi u bolje sutra zapravo nisu u samoobmani jer, lakse je za sebe reci da si samoobmanut nego se boriti za boljitak. U prvom slucaju nikome ne polazes racuna.
Naravno, samo pozadinu je teško obmanuti za razliku od mozga.
Oseća ona dobro da se sve manje ... troši toaletni papir!
Oseća ona dobro da se sve manje ... troši toaletni papir!
Fi Pi- Profi član
Баш сте се лепо расписали синоћ...Fi Pi :: A šco to jest zabluda ako nije "zbir" obmana na ličnom i kolektivnom nivou!?
Pođimo od sopstvenih primera, npr kada je u pitanju naše znanje.
Svi "gradimo" sasvim lepu "tvrđavu" ili piramidu "znanja".
Zašto je tako zovem, jer princip "gradnje" podrazumeva upravo obmanu.
Sva znanja, spoznaje, percepcije koje se "lepo" uklope u našu piramidu (srazmerno intelektualnim kapacitetima) mi prihvatamo bez posebne analize i sumnje dok ona koja se sukobljavaju sa tako lepom i homogenom "strukturom" koju smo dugo gradili odbacujemo na jednako "analitičan" način.
Ovo praktično nakon određenog vremena postaje reflexna radnja i mi jednostavno nastavljamo obmanjivati sebe o tome šta je ispravno a šta ne i tako "hranimo" tzv. stanje zablud(e)a.
Pitanje je da li čovek uopšte može ikada izaći iz začaranog kruga obmana i zabluda!?
Kako bilo i kako se kome svidelo, analiziramo li dovoljno iskreno sve naše postupke, odluke, radnje, misli, ideje, doći ćemo do spoznaje da se u njima neizostavno nalazi kao sastojak bar jedna obmana ili zabluda kome draže...Nakon ovakve konstatacije (obmane) od strane ja, vodite računa šta kaže (Psalm 3.14 Fi Pi)...
Ухх, мислити о самообмањивању је последња станица ка оном глава о зид јер сумњамо у оно за шта једино имамо да се ухватимо на крају- а то су мисли, мислим дакле постојим. Зато разумем вернике, јер и сами кажу да човек није дорастао величини проблема,па се сопствена представа обуче у свевишњег, филозофима остане чиста воља...неко само каже да је све бесмисао и тако заобиђе проблем.Можда је онда боље држати се само за процес..што значи не држати се ... Истина свест о овоме ослобађа терета мисли и осећаја али и на неки начин ограничава на јако мале конкретне реалне кораке, што је можда и добро...
Баш сам на Тед предавању гледала нешто о музици, шта нам заправо ствара осећај пријатне мелодије - то је понављање, репетиција. Небројено понављања је оно на шта је наше уво навикло иако га нисмо свесни и онда су математички поређали ноте тако да нема ни једног јединог понављања у оквиру мелодије, и звучи катастрофа. То наш мозак не може дуго да вари. Е сад очигледно смо направљени за одређену врсту ајд да кажем понављања,рефлексивне радње, тј.низања блиских сличних слојева који на флуидан начин граде нешто попут мелодије, мисли,став, итд. Истина и то је илузија јер је извучено из тог читавог процеса који се стално мења..ал свеједно баш из те сопствене представе ни не можемо да изађемо јер је увек скуп неких наших утисака,тако да колико год покушавали да будемо објективни, вероватно није могуће
inspy- Profi član
- Broj poruka : 3239
Datum upisa : 09.04.2010
Preporuka!
Ovo je još bolje!
Saša Vučinić
http://www.tedxzagreb.info/naslovna/video/sasa-vucinic-ulaze-u-neovisne-medije.aspx
Noelia- Član
- Broj poruka : 243
Datum upisa : 06.04.2012
Avramova ::Ako je covek svestan samoobmane, zar se ne moze reci da moze biti i neobmanut?
svestan je samoobmane u teoriji, ali u praksi teshko da sebe moze uvek da uhvati u istoj ..
naOpaka- Profi član
- Broj poruka : 2897
Datum upisa : 25.09.2011
Upravo slagao sebi ovim postom - ne postoji osoba koja nikada nije lagala sebe. I što dovodiš s tim u vezu Boga i religioznost? Kakve to veze ima? Očito se radi o egu u nebesima i postavljanju iznad svega i svih.Neki tip ::Ne lazem sebe, niti sam ikada lagao... moguce zato sto sam nereligiozan i sto ne verujem u Boga i nemam potrebu za lazima...
Goran81- Član
- Broj poruka : 120
Datum upisa : 08.05.2012
Godina : 43
Strana 3 od 4 • 1, 2, 3, 4
Ideja forum :: NAUKA :: Psihologija
Strana 3 od 4
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Čet Jun 27, 2024 12:11 am od Johnny-Azra
» Moje otkriće
Čet Jun 27, 2024 12:02 am od Johnny-Azra