Ko je trenutno na forumu
Imamo 16 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 16 Gosta Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 359 dana Sub Okt 05, 2024 7:41 am
Zadnje teme
Kontrolni panel
Profil |
Članstvo |
Privatne poruke |
Ostalo |
Traži
Hleb...integralni, beli, crni...
+7
Debilko
Cleopatra
Avramova
Dragana
Anhelito
Lila
slavena
11 posters
Ideja forum :: ZDRAVLJE :: Gastronomija
Strana 2 od 2
Strana 2 od 2 • 1, 2
Re: Hleb...integralni, beli, crni...
slavena, jesi li probala moje pogače? :klopa1:
____________________________________________________________________________________
Πάντα ῥεῖ
Метнуше замку ногама мојим и стегоше душу моју,
ископаше преда мном јаму и сами падоше у њу. (Псалaм Давидов, 57.6)
Avramova- Legendarni član
- Broj poruka : 69578
Datum upisa : 07.03.2010
Priznajem , jos nisam...
Cekam malo vece drustvo..pa da , onako svi kolektivno zamastimo brke.. :klopa1:
Cekam malo vece drustvo..pa da , onako svi kolektivno zamastimo brke.. :klopa1:
slavena- Legendarni član
- Broj poruka : 19245
Datum upisa : 06.04.2010
Nisam ja mogla izdržati, slistila sam sama jednu pozamašnu pogaču, ne možeš joj odoleti. Još da mi je bilo kajmaka, uh.... :klopa1:
____________________________________________________________________________________
Πάντα ῥεῖ
ископаше преда мном јаму и сами падоше у њу. (Псалaм Давидов, 57.6)
Avramova- Legendarni član
- Broj poruka : 69578
Datum upisa : 07.03.2010
Hleb jedem dosta.
Iskljčivo beli,po mogućstvu Francuski sa onom tvrdom i hrskavom koricom.
Ali domaći ne mogu.
Baka mi bila specijalista za pogaću,pravila celom kraju,ali ja je nisam voleo.Samo hleb industrijski konzumiram.
Ali domaći ne mogu.
Baka mi bila specijalista za pogaću,pravila celom kraju,ali ja je nisam voleo.Samo hleb industrijski konzumiram.
Debilko- Profi član
- Broj poruka : 2240
Datum upisa : 24.03.2010
Godina : 62
Debilko ::Hleb jedem dosta.
Ali domaći ne mogu.
Ali Debilko zar ima ista lepse i ukusnije od domaceg hleba?
Mislim da ga ni jedan industrijski zameniti ne moze.... Gresis , i to mnogooo.
slavena- Legendarni član
Najljepši je domaći....pa vruć.
Kod mene se otvorila pekara, peku kruh ispod sača ali na starinski način, malo kruha peku kolika je potražnja, isti je kao domaći, ustvari i jeste domaći samo ga plaćam.
Struja je suviše skupa za pečenje kruha, mada ga ponekad ispečem sama. Volim miris pečenog kruha kad se razlije po kući, podsjeća me na baku koje više nema i davno djetinjstvo provedeno kod nje.
Kod mene se otvorila pekara, peku kruh ispod sača ali na starinski način, malo kruha peku kolika je potražnja, isti je kao domaći, ustvari i jeste domaći samo ga plaćam.
Struja je suviše skupa za pečenje kruha, mada ga ponekad ispečem sama. Volim miris pečenog kruha kad se razlije po kući, podsjeća me na baku koje više nema i davno djetinjstvo provedeno kod nje.
Orhideja- Prijatelj foruma
- Broj poruka : 8799
Datum upisa : 08.03.2010
Orhideja ::Najljepši je domaći....pa vruć.
Orhidejo , tu si u pravu. Taj ispod saca i iz velikih krusnih peci , nema si ravnog.
I ja isto po nekad zamesim i ispecem hleb ,moram se i pohvaliti , ide mi od ruke... inace svako dizano testo ...
Miris koji se razlije , kao sto i sama kazes , podseti me na majku , na roditeljski dom... .. a iskreno , obozavam domaci hleb ..
A kad spomenuh krusnu pec , setih se moje rodjene tetke i njenog hleba iz te peci.... mmmm ... nista sladje nisam u zivotu jela , a niti cu.. .
slavena- Legendarni član
Avramova ::slavena, jesi li probala moje pogače? :klopa1:
Jos uvek nisam isprobala tvoje pogace.
Iskreno, skroz sam zaboravila na ovaj tvoj recept.
slavena- Legendarni član
Beli hleb ne jedem vise od dve godine. Kupujem tonus ili domaci integralni. Probala sam hrono hleb,ali domaci (ima i da su kupi u zdravoj hranim) i odusevljena sam. Odlican je. Sinoc sam kupila hrono proju,potpuno isti ukus kao taj hleb koji sam probala kod drugarice. Iskreno,malo mi je gnjavaza da mesim hleb pa zato kupujem tonus.
Hypnosis_- Profi član
- Broj poruka : 2027
Datum upisa : 18.11.2015
Kvasac nije preporučljiv, treba jesti beskvasni hleb ili ga uopšte ne jesti. Dovoljno je što ima krompira, riže, dobra zamena.
Πάντα ῥεῖ
ископаше преда мном јаму и сами падоше у њу. (Псалм Давидов, 57.6)
Davidova- Administrator
- Broj poruka : 2799
Datum upisa : 18.05.2017
Ovoga puta vanredno beli, uglavnom integralni.
Πάντα ῥεῖ
Davidova- Administrator
Ja volim da jedem integralni hleb sa puno semenčica raznih , pa shodno tome, evo jednog recepisa
Integralni hleb
- 1 kocka svežeg kvasca
- 500g integralnog brašna ( može i da se stavi pola običnog integralnog pšeničnog brašna ili pola običnog pšeničnog, uz mešavinu raznih integralnih vrsta brašna, na primer heljdino, raženo ili pšenično)
- 50g suncokretovih semenki
- 50g susama
- 50g golice (bundevine semenke)
- 2 kafene kašičice soli
- 2 kafene kašičice sirćeta
Priprema:
Kvasac izmrvite i stavite u mlaku vodu, sjedinite i ostavite sa strane. Za to vreme izmešajte ostale sastojke. Dodajte mešavinu kvasca i vode, pa umesite varjačom. Testo ne treba da se diže.
Testo oblikujte i prebacite ga u duguljasti kalup ili tepsiju obloženu papirom za pečenje. Stavite ga u zagrejanu rernu na 200 stepeni i pecite oko 60 minuta. Hleb umotajte u platnenu krpu i čuvajte ga u papirnoj kesi.
Integralni hleb
- 1 kocka svežeg kvasca
- 500g integralnog brašna ( može i da se stavi pola običnog integralnog pšeničnog brašna ili pola običnog pšeničnog, uz mešavinu raznih integralnih vrsta brašna, na primer heljdino, raženo ili pšenično)
- 50g suncokretovih semenki
- 50g susama
- 50g golice (bundevine semenke)
- 2 kafene kašičice soli
- 2 kafene kašičice sirćeta
Priprema:
Kvasac izmrvite i stavite u mlaku vodu, sjedinite i ostavite sa strane. Za to vreme izmešajte ostale sastojke. Dodajte mešavinu kvasca i vode, pa umesite varjačom. Testo ne treba da se diže.
Testo oblikujte i prebacite ga u duguljasti kalup ili tepsiju obloženu papirom za pečenje. Stavite ga u zagrejanu rernu na 200 stepeni i pecite oko 60 minuta. Hleb umotajte u platnenu krpu i čuvajte ga u papirnoj kesi.
Sky- Profi član
- Broj poruka : 1405
Datum upisa : 13.09.2017
Vidi se da si mlada i neiskusna Ne kaže se kocka kvasca već funta (šalim se ali je stvarno tako)
I ti sve to meriš? Pa ja nemam vagu od kada sam se udala i razudala. Na svadbi sam dobila oko tridesetak komada raznih sorti
Podelila sam sve do jedne.
Moja merka je kašičica, kašika, šoljica, šolja i šaka, prstohvat, vrh noža...
Tako meni moja rođaka diktira recept pa kaže: 123,5 gr brašna, 37 ml vode zagrejane do 27,8 stepeni.... itd. itd.
Kako će kvasac da "radi" bez šećera? Da se ja pitam stavila bih 1/4 kocke kvasca na tu količinu brašna.
Meni hleb ide kao od šale ali ne vredi, moji ga više ne jedu a ni ja.
I ti sve to meriš? Pa ja nemam vagu od kada sam se udala i razudala. Na svadbi sam dobila oko tridesetak komada raznih sorti
Podelila sam sve do jedne.
Moja merka je kašičica, kašika, šoljica, šolja i šaka, prstohvat, vrh noža...
Tako meni moja rođaka diktira recept pa kaže: 123,5 gr brašna, 37 ml vode zagrejane do 27,8 stepeni.... itd. itd.
Kako će kvasac da "radi" bez šećera? Da se ja pitam stavila bih 1/4 kocke kvasca na tu količinu brašna.
Meni hleb ide kao od šale ali ne vredi, moji ga više ne jedu a ni ja.
Πάντα ῥεῖ
Davidova- Administrator
Hm .. mislim da si u pravu to za kvasac, možda bi moglo manje ...
Kvasac u mlakoj vodi "radi" i bez cukera.
Ja sam ti perfekcionista, pa sve vagam ko kreten
Ja volim hleb jako, uopšte volim testa, naročito slana.
Kvasac u mlakoj vodi "radi" i bez cukera.
Ja sam ti perfekcionista, pa sve vagam ko kreten
Ja volim hleb jako, uopšte volim testa, naročito slana.
Sky- Profi član
Volim i ja dobar hleb, lepinju ali računam, što baš moram da ga jedem kada mogu sve to što stavim u njega da sameljem i u smuti.
Empirijsko iskustvo je majka za sve vage, veruj mi.
Razmišljam: koliko ima recepata za npr. lenju pitu. Verujem više od 1000 a verovatno i više. Pa ako ih ima toliko, zbog čega moj recept ne bio bio dobar što se i pokazalo kao tačno.
Empirijsko iskustvo je majka za sve vage, veruj mi.
Razmišljam: koliko ima recepata za npr. lenju pitu. Verujem više od 1000 a verovatno i više. Pa ako ih ima toliko, zbog čega moj recept ne bio bio dobar što se i pokazalo kao tačno.
Πάντα ῥεῖ
Davidova- Administrator
Moja majka lenju pitu pravi sa svinjskom mašću na primer, pa ja to malko kao izbegavam, a ustvari mi ide voda na usta.
Najviše volim lepinju "na plotni" .. Klasično sve zamesiš testo samo umesto kvasca ide soda bikarbona , pa staviš odozgo na plotnu ako imaš šopret na drva, a ako je šporet na struju onda staviš na grill tiganj da se opeče sa jedne i sa druge strane.
Posle u rernu krk dok se ne dopeče lepo ... IIIIII njamić
Najviše volim lepinju "na plotni" .. Klasično sve zamesiš testo samo umesto kvasca ide soda bikarbona , pa staviš odozgo na plotnu ako imaš šopret na drva, a ako je šporet na struju onda staviš na grill tiganj da se opeče sa jedne i sa druge strane.
Posle u rernu krk dok se ne dopeče lepo ... IIIIII njamić
Sky- Profi član
Svinja mast nije lošija od rafinisanog suncokretovog ulja, čak neku kažu da je zdrava. Ne koristim ništa od toga ev. nekada namažem na hleb pa pospem soli i aleve paprike.
Ipak, svaka dobra domaćica zna da vanilice jedino vrede ako su pravljene sa mašću.
Ta lepinja mi se dopada ali nemam rernu, skoro sam se ponovila novim plinskim šporetom bez rerne. Računala sam, šta će mi a onda sam se setila da mi treba za slavu, Božić i Vaskrs pa ću kupiti odvojenu rernu.
Ipak, svaka dobra domaćica zna da vanilice jedino vrede ako su pravljene sa mašću.
Ta lepinja mi se dopada ali nemam rernu, skoro sam se ponovila novim plinskim šporetom bez rerne. Računala sam, šta će mi a onda sam se setila da mi treba za slavu, Božić i Vaskrs pa ću kupiti odvojenu rernu.
Πάντα ῥεῖ
Davidova- Administrator
Kad kupiš rernicu probaj, predobre su !
Sky- Profi član
Stari recept za slavski kolač
Ovako se mesi i ukrašava prema sprskoj tradiciji.
Da biste zamesili testo, potrebno vam je 1,5 kg brašna, 30 g pivskog kvasca, 4 žumanceta, 4 kašike šećera, parče putera, kora limuna, žumance, so i malo mleka. Ukoliko pripremate posni kolač, izbacite jaja, umesto mleka koristite toplu vodu, a umesto putera margarin.
Priprema:
Ako je kvasac pivski, onda ga prvo zamesite: izdrobite ga u manjem sudu, nalijte mlakim mlekom ili vodom i razbijte grudvice, pa dodajte so i brašno tako da napravite retko testo. Sud sa kvascem stavite na toplo mesto (instant kvasac se direktno upotrebljava - na svakih pola kilograma brašna ide kesica kvasca). Dok kvasac kisne, prosejte brašno u sud za mešenje i stavite da se dobro zagreje pored šporeta.
U drugi sud stavite žumanca, šećer, parče putera i uskisli kvasac, pa sve izmešajte. Narendajte koru limuna, dodajte po malo brašna i mesite uz dolivanje mlakog mleka dok ne zamesite testo kao za svaku pitu. Kad testo počne da se odvaja od suda i po njemu počnu da iskaču klobuci, znači da je dovoljno mešeno.
Da bi testo bilo još bolje, tokom mešenja dodajte po malo rastopljenog putera (rastopite 100 g) i pritom kvasite ruke, pa nastavljate mešenje. Ako ovako mesite testo, kolač će biti mnogo vlažniji i ukusniji. Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom mestu pored šporeta da naraste. Gotovo je kad napuni sud, to jest kada se udvostruči. Izručite ga na dasku.
Tradicionalno ukrašavanje
Izgled kolača zavisi od veštine domaćice. Pravi se u obliku okruglog hleba i peče u kalupu ili dubokoj šerpi. Važno je da bude "prekršten", da ima šaru u obliku krsta u sredini i da bude optočen vencem od pletenica.
Ukrase ne pravite od kiselog testa, već posebno zamesite posno testo bez kvasca, jaja i mleka. Napravite sve ono što želite u kući: ptice (za zdravlje i veselje), grozd (da vinograd dobro rodi), burence (u kući svega u izobilju), knjigu (da deca dobro uče), a najvažniji je ukras poskurica sa slovima ИС, ХC, НИ, КА (Isus Hristos pobeđuje), koji se utiskuje drvenim pečatom u sredinu kolača.
Ceo kolač premažite žumancetom, a ukras ostavite beo - tako će kada se ispeče doći do punog izražaja. Stavite u rernu i pažljivo pecite. Ispečen kolač izvadite iz kalupa i ostavite da se prohladi.
Ukoliko pravite posni kolač, nemojte ga premazivati žumancetom, a umesto putera koristite margarin.
Ovako se mesi i ukrašava prema sprskoj tradiciji.
Da biste zamesili testo, potrebno vam je 1,5 kg brašna, 30 g pivskog kvasca, 4 žumanceta, 4 kašike šećera, parče putera, kora limuna, žumance, so i malo mleka. Ukoliko pripremate posni kolač, izbacite jaja, umesto mleka koristite toplu vodu, a umesto putera margarin.
Priprema:
Ako je kvasac pivski, onda ga prvo zamesite: izdrobite ga u manjem sudu, nalijte mlakim mlekom ili vodom i razbijte grudvice, pa dodajte so i brašno tako da napravite retko testo. Sud sa kvascem stavite na toplo mesto (instant kvasac se direktno upotrebljava - na svakih pola kilograma brašna ide kesica kvasca). Dok kvasac kisne, prosejte brašno u sud za mešenje i stavite da se dobro zagreje pored šporeta.
U drugi sud stavite žumanca, šećer, parče putera i uskisli kvasac, pa sve izmešajte. Narendajte koru limuna, dodajte po malo brašna i mesite uz dolivanje mlakog mleka dok ne zamesite testo kao za svaku pitu. Kad testo počne da se odvaja od suda i po njemu počnu da iskaču klobuci, znači da je dovoljno mešeno.
Da bi testo bilo još bolje, tokom mešenja dodajte po malo rastopljenog putera (rastopite 100 g) i pritom kvasite ruke, pa nastavljate mešenje. Ako ovako mesite testo, kolač će biti mnogo vlažniji i ukusniji. Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom mestu pored šporeta da naraste. Gotovo je kad napuni sud, to jest kada se udvostruči. Izručite ga na dasku.
Tradicionalno ukrašavanje
Izgled kolača zavisi od veštine domaćice. Pravi se u obliku okruglog hleba i peče u kalupu ili dubokoj šerpi. Važno je da bude "prekršten", da ima šaru u obliku krsta u sredini i da bude optočen vencem od pletenica.
Ukrase ne pravite od kiselog testa, već posebno zamesite posno testo bez kvasca, jaja i mleka. Napravite sve ono što želite u kući: ptice (za zdravlje i veselje), grozd (da vinograd dobro rodi), burence (u kući svega u izobilju), knjigu (da deca dobro uče), a najvažniji je ukras poskurica sa slovima ИС, ХC, НИ, КА (Isus Hristos pobeđuje), koji se utiskuje drvenim pečatom u sredinu kolača.
Ceo kolač premažite žumancetom, a ukras ostavite beo - tako će kada se ispeče doći do punog izražaja. Stavite u rernu i pažljivo pecite. Ispečen kolač izvadite iz kalupa i ostavite da se prohladi.
Ukoliko pravite posni kolač, nemojte ga premazivati žumancetom, a umesto putera koristite margarin.
Sky- Profi član
Evo mog slavskog kolača. Naravno, ni slučajno nije geometrijski ukrašen, ja sam čak i u tome impresionista.
Sastav uobičajne, slava mrsna.
Sastav uobičajne, slava mrsna.
Πάντα ῥεῖ
Davidova- Administrator
Fantazijaaa!!!!! Bravo !
Sky- Profi član
Sky, hvala. Bilo je i boljih varijanti što se estetike tiče ali ovoga puta nisam imala vremena jer nas je bilo prilično. To je što se ukrašavanja tiče, a testo je bilo odlično.
Πάντα ῥεῖ
Davidova- Administrator
Izleda prelepo i preukusno
Sky- Profi član
Strana 2 od 2 • 1, 2
Ideja forum :: ZDRAVLJE :: Gastronomija
Strana 2 od 2
Dozvole ovog foruma: