Ideja forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Navigacija
 Portal
 Forum
 FAQ
Ko je trenutno na forumu
Imamo 26 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 26 Gosta

Nema

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 359 dana Sub Okt 05, 2024 7:41 am
Zadnje teme
» Moj hit danas
Nasilje u  obitelji ... EmptyNed Nov 24, 2024 7:38 am od andjeo01

» Šta trenutno slušate?
Nasilje u  obitelji ... EmptyČet Jun 27, 2024 12:11 am od Johnny-Azra

» Moje otkriće
Nasilje u  obitelji ... EmptyČet Jun 27, 2024 12:02 am od Johnny-Azra

» Sta pevusite ovih dana?
Nasilje u  obitelji ... EmptyČet Jun 27, 2024 12:01 am od Johnny-Azra

» Podseća me
Nasilje u  obitelji ... EmptySre Jun 26, 2024 11:57 pm od Johnny-Azra

» Ne može da vam dosadi
Nasilje u  obitelji ... EmptySre Jun 26, 2024 11:56 pm od Johnny-Azra

» Ne kvarite mi temu dok se opustam...
Nasilje u  obitelji ... EmptySre Jun 26, 2024 11:54 pm od Johnny-Azra

» Poklanjam ti pesmu
Nasilje u  obitelji ... EmptySre Jun 26, 2024 11:44 pm od Johnny-Azra

» Odavno nisam čuo/čula
Nasilje u  obitelji ... EmptySre Jun 26, 2024 11:32 pm od Johnny-Azra

» Accessories
Nasilje u  obitelji ... EmptySub Jun 22, 2024 12:09 pm od Iskra69

» Muzika koja u vama izaziva jezu..
Nasilje u  obitelji ... EmptySre Maj 29, 2024 10:48 am od hanijbanij

» Muzika i igra Rusije
Nasilje u  obitelji ... EmptyPet Maj 10, 2024 2:51 pm od Davidova

» Sta je to sto ljude cini ljudima?
Nasilje u  obitelji ... EmptySub Maj 04, 2024 9:05 pm od hanijbanij

https://2img.net/h/s1.postimg.cc/2jaw3c4r7j/logo-cir.png
https://2img.net/h/s28.postimg.cc/sbinr7rvx/bloggif_58f133ee2ca1e.png
https://2img.net/h/s17.postimg.cc/p630tcadr/vremenska_prognoza.png
Traži

Rezultati od :

Rechercher Napredna potraga

Nasilje u obitelji ...

+8
digitalmandrak
furija
Strelac
Avramova
Batista
shondononda
L2
Dragana
12 posters

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Ići dole

Nasilje u  obitelji ... Empty Nasilje u obitelji ...

Počalji od Dragana Uto Avg 24, 2010 5:49 pm

Obitelji karakterizirane po izraženim nasilničkim odnosima , još uvijek su česta pojava današnjega društva . Žrtve nasilja su najčeše žene od strane svojih partnera . Zlostavljanja trpe i djeca , ako ne direktno ali onda svakako kao svjedoci promatrači .
Žene najčešće šute i trpe .
Po Vašemu mišljenu , trpe li one zbog prihvatljivosti ovakvoga obrasca muškoga ponašanja i zbog vlastite neosviještenosti ili zbog nedostatka informiranosti o mogućim pravno-socijalnim zaštitama ?
Postoji li uopće adekvatna pravno-socijalna zaštita žrtvama obiteljskoga naslja ?

Poslednji izmenio Dragana dana Ned Avg 29, 2010 11:06 am, izmenjeno ukupno 1 puta
Dragana
Dragana
Super član
Super član

Broj poruka : 5149
Datum upisa : 21.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Nasilje u  obitelji ... Empty Re: Nasilje u obitelji ...

Počalji od L2 Uto Avg 24, 2010 6:22 pm

Uf kud bas danas ..Kada budem imala vremena potrazicu podatke o BROJKAMA jer su te brojke ipak najrelevantniji pokazatelj.Jedno znam da sam citala da je procenat maltretiranih zena u Srbiji OGROMAN. Da li je svaka druga ili treca fizicki ili psihicki maltretirana nisam sigurna ali je u svakom slucaju procenat ZAPANJUJUCI. I mene to ne cudi obzirom na neke tipicne osobine nasih Balkanaca kojima zena i deca ( isto visok procenat ) ocito nisu sveti.EMACIPACIJA MUSKARACA REKOH JA JE HITNO POTREBNA .
Nazalost kod nas se jako malo govori o psihickom maltretiranju zena. Malopre je Lucija iznela jedan primer na temi RADIKALNI FEMINIZAM .Kada muz kaze nezaposlenoj zeni ,koja uz sve kucne poslove odgaja troje dece ,da je novac on zaradio to nije nista drugo nego psihicko maltretiranje.A to je zaista smesno u odnosu na sve sta nase zene cuju i dozive. CAST POJEDINCIMA .
O fizickom nasilju ne mogu ni da pricam .Grozim se nasilja sa bilo koje strane .
L2
L2
Profi član
Profi član

Broj poruka : 2748
Datum upisa : 14.06.2010
Godina : 72

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od shondononda Čet Avg 26, 2010 9:31 am

Treba napraviti vise Sigurnih kuca.

L2 ::.EMACIPACIJA MUSKARACA REKOH JA JE HITNO POTREBNA .
.

Verujem da emancipacija znaci nesto pozitivno..

Poslednji put izmenio Avramova dana Čet Avg 26, 2010 10:58 am, izmenio ukupno 2 puta (Razlog : spojedni postovi)
shondononda
shondononda
Napredni član
Napredni član

Broj poruka : 591
Datum upisa : 24.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Gost Pon Sep 06, 2010 2:30 am

Mislim da nasa sredina jos nije zrela da "zaurla" o ovom problemu...
iz vise razloga, mozda je cak sramota na prvom mjestu kao razlog, pa onda ekonomska nezavisnost, pa dalje.. drzava koja ne daje neki znacaj tome...jer imaju "preca" posla...i niz niz dr.stvari...
Anonymous
Gost
Gost

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Batista Ned Jan 12, 2014 7:59 pm

Izvinjavam se sto vadim temu iz naftalina, ali u dilemi sam. Poznajem jedan bracni par i 90% sam siguran da muz fizicki zlostavlja zenu. Dilema je da li to prijaviti ili ne. Sta bi vi uradili?
Batista
Batista
Profi član
Profi član

Broj poruka : 2585
Datum upisa : 03.01.2014

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Avramova Ned Jan 12, 2014 8:02 pm

Prvo bih se odbranila a ukoliko ne bi bilo efekta, bez dvoumljenja bih prijavila instituciji za zaštitu od nasilja.

Nemoj se izvinjavati, dobro je što si izvadio iz naftalina temu koja je vrlo važna. Nasilje u  obitelji ... 1273374577

____________________________________________________________________________________
Πάντα ῥεῖ
Метнуше замку ногама мојим и стегоше душу моју,
ископаше преда мном јаму и сами падоше у њу. (Псалaм Давидов, 57.6)
Avramova
Avramova
Legendarni član

Broj poruka : 69578
Datum upisa : 07.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Batista Ned Jan 12, 2014 8:11 pm

I ja stojim iza teze da zena to mora prijaviti sama. Ali ovdje je jedan specifican slucaj. Njen muz je policajac. Tako da ne samo da ce to 90% biti zataskano nego moze postati jos gore.
Batista
Batista
Profi član
Profi član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Avramova Ned Jan 12, 2014 8:29 pm

I nad popom ima pop.

Znam za sličan slučaj i muž jeste bio zaštićen ali i ona kriva. Ali da ne ulazim u detalje, nije lepo iznositi nečiju privatnost.

Svakako da pomoć treba tražiti kod lekara jer nikako se ne sme zanemariti lekarski nalaz a svaki napad ostavlja posledice koje se mogu konstatovati u hitnoj pomoći.

____________________________________________________________________________________
Πάντα ῥεῖ
Avramova
Avramova
Legendarni član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Strelac Ned Jan 12, 2014 10:44 pm

Batista ::I ja stojim iza teze da zena to mora prijaviti sama. Ali ovdje je jedan specifican slucaj. Njen muz je policajac. Tako da ne samo da ce to 90% biti zataskano nego moze postati jos gore.

Ne znam sve okolnosti i detalje... ali ako mozes da prijavis, a da ne napravis jos vece sranje...uradi to...

Ova tema je jako ozbiljan problem... a malo se ko time bavi. Mnogo zena trpi stravicne torture, od uvreda, podcenjivanja, sikaniranja... do otvorenih fizickih povreda koje vremenom postaju ucestale...

Ako su jos i klinci tu koji sve to gledaju... to su stravicne scene zbog kojih mnogi ostanu obelezeni...

Ko god pravi sranje ovakvog tipa, zasluzuje maksimalnu osudu drustva, i primerenu kaznu... udarati zenu koja ne moze ni da ti uzvrati(dok joj ne pukne film pa te probusi na spavanju) je odraz velike slabosti i kukavicluka... nemam nikakvu tolerenciju prema tome...

Najcesce ispastaju majke domacice, sto poginu da sve stignu i urade po kuci... onda dodje pripiti kreten kome svaka dlaka smeta, i ono sto ne moze da kaze sefu ili drugaru, otvori govnaru nad tom nesretnom zenom...ili decom...

Nikako cutati o tome, tesko je izneti javno, ali je lekovito...
Strelac
Strelac
Profi član
Profi član

Broj poruka : 2632
Datum upisa : 19.11.2012

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Avramova Ned Jan 12, 2014 10:50 pm

Strelac :: Nikako cutati o tome, tesko je izneti javno, ali je lekovito...

Ne mora javno, samo na pravom mestu.

Πάντα ῥεῖ
Avramova
Avramova
Legendarni član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Strelac Ned Jan 12, 2014 10:54 pm

Avramova ::
Strelac :: Nikako cutati o tome, tesko je izneti javno, ali je lekovito...

Ne mora javno, samo na pravom mestu.

Slazem se...

Nisam ni mislio da se prica svima... nego da se otvori ta bolna tema nekome kome se veruje, ili nekome ko moze da ti pomogne...barem sa savetom...

Mnogo je tesko tim osobama, u paklu su... sta god urade, veliki su rizici... al najgore je nista ne uraditi, i pustiti da se resi samo od sebe...to se nikad ne desava...
Strelac
Strelac
Profi član
Profi član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Avramova Ned Jan 12, 2014 11:00 pm

Tačno je, jeste rizik. Ne znam kakvu reakciju izaziva ženin odlazak u ustanovu namenjenu za  zaštitu prava ugroženih. Mislim da od tada u braku nastaje haos i uglavnom se brak završava haotično. Ko će nasilnika prevaspitati?

Πάντα ῥεῖ
Avramova
Avramova
Legendarni član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Batista Ned Jan 12, 2014 11:05 pm

Znas kako je, ta osoba mora prelomiti u sebi i reagovati. Prijaviti ga, napustiti ga, ili sta vec... Ljudi sa strane obicno nece da se petljaju u te stvari, i razumijem ih. Desavalo se masu puta da komsija prijavi nasilje i kad dodje policija zena sve negira. Onda ispade komsija kriv.
Batista
Batista
Profi član
Profi član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Strelac Ned Jan 12, 2014 11:07 pm

Avramova ::Tačno je, jeste rizik. Ne znam kakvu reakciju izaziva ženin odlazak u ustanovu namenjenu za  zaštitu prava ugroženih. Mislim da od tada u braku nastaje haos i uglavnom se brak završava haotično. Ko će nasilnika prevaspitati?

Nema tu prevaspitavanja... odavno je voz ispao iz sina...

Treba razlikovati sadiste od klasicnih carki u kuci, padne teska rec, malo se pokoskaju...ima toga svugde...

Jednom kad postane obicaj da zbog neke sitnice frajer pocne da deli samare... nema povratka... nekada su gore i mentalne torture, stalne pridike da je niko i nista, da je losa, losa majka, losa domacica... neka patoloska ljubomora...

Samo treba naci nacin da se sto elegantnije zena izvuce iz toga... nije lako, moze psihopati svasta da padne na pamet... gledao sam od malena sta radi otac mom drugaru... za Novu 1993 tukao je predamnom prvo svoju zenu, a onda i mog drugara pesnicama po faci... on te traume i dan danas zivi...

Izaci iz tog kosmara mogu samo snazne zene... ali ni to nekad nije dovoljno, ako nema gde da zivi, pa izadje na ulicu, veliki je strah od toga...

Najgore je pasti na onu foru - necu nikad vise, majke mi... niko nije potpuno zao, imaju oni trenutke kajanja... ali to ne znaci nista, toliko je to poremeceno, da ce opet u prvoj situaciji ponoviti sve isto...
Strelac
Strelac
Profi član
Profi član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od furija Ned Jan 12, 2014 11:11 pm

Nije osnovni problem u tome da li ce se prijaviti nasilje u porodici nego sta posle?
Zene koje su materijalno nezavisne a trpe torturu bilo koje vrste, same su tako nesto izabrale. Surovo zvuci ali je istina. U stvarnosti se one skoro uvek vracaju partneru i gaje mnogo vece antipatije prema onom ko je prijavio nasilje nego prema nasilniku. Vrte se u zacaranom krugu, ocekuju da ce se cudo desiti a i same znaju da svaki put kad se vrate pocinju igru od pocetka. I znaju da nikad nece iz nje izaci kao pobednici. U slucajevima kada zena materijalno nije nezavisna, u najboljem slucaju ce privremeno biti smestena u sigurnu kucu. A sta posle toga? Da li ce joj iko ponuditi posao, recimo? Gotovo je sigurno da nece. I vraca se u sve crnji i dublji ponor iznova i iznova.... I to ne svojom voljom, nego zato sto tesko da ima ma kakav izbor.
Verovali ili ne, u mom bivsem komsiluku zivi stariji bracni par, gde zena i psihicki i fizicki maltretira muza godinama. Tek u ovakvim situacijama stvar je dodatno komplikovana. Jadnog coveka svi zivi ismejavaju, a ja smatram da i on ima jednako pravo na zastitu. Verovatno su ovakvi primeri retki ali nisu nista manje strasni od onih u obrnutom slucaju.
furija
furija
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Broj poruka : 8033
Datum upisa : 09.08.2012

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Batista Ned Jan 12, 2014 11:13 pm

Svaki problem ako se ne rjesava i zapusti vremenom postaje sve veci. Ja licno mislim da se mnogo tih siledzija nasilno ponasaju zato sto im zene to dopustaju, odnosno sto sute i trpe. Tu se mora reagovati odmah, posle prvog samara, ne moze posle stotog. Posle stotog ces dobiti samo sto prvi.
Batista
Batista
Profi član
Profi član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od digitalmandrak Ned Jan 12, 2014 11:14 pm

Potpuno si u pravu....
digitalmandrak
digitalmandrak
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 12500
Datum upisa : 22.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Batista Ned Jan 12, 2014 11:18 pm

furija ::U slucajevima kada zena materijalno nije nezavisna, u najboljem slucaju ce privremeno biti smestena u sigurnu kucu. A sta posle toga? Da li ce joj iko ponuditi posao, recimo? Gotovo je sigurno da nece. I vraca se u sve crnji i dublji ponor iznova i iznova.... I to ne svojom voljom, nego zato sto tesko da ima ma kakav izbor.

Nemoj me uzimati za rijec ali cuo sam da dok su u tim sigurnim kucama da im ti ljudi traze posao, upravo zbog toga da se ne bi vratile nasilniku. Imas porodica koje tu znaju biti po 2 godine.
Batista
Batista
Profi član
Profi član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Strelac Ned Jan 12, 2014 11:22 pm

furija ::Nije osnovni problem u tome da li ce se prijaviti nasilje u porodici nego sta posle?
Zene koje su materijalno nezavisne a trpe torturu bilo koje vrste, same su tako nesto izabrale. Surovo zvuci ali je istina. U stvarnosti se one skoro uvek vracaju partneru i gaje mnogo vece antipatije prema onom ko je prijavio nasilje nego prema nasilniku. Vrte se u zacaranom krugu, ocekuju da ce se cudo desiti a i same znaju da svaki put kad se vrate pocinju igru od pocetka. I znaju da nikad nece iz nje izaci kao pobednici. U slucajevima kada zena materijalno nije nezavisna, u najboljem slucaju ce privremeno biti smestena u sigurnu kucu. A sta posle toga? Da li ce joj iko ponuditi posao, recimo? Gotovo je sigurno da nece. I vraca se u sve crnji i dublji ponor iznova i iznova.... I to ne svojom voljom, nego zato sto tesko da ima ma kakav izbor.
Verovali ili ne, u mom bivsem komsiluku zivi stariji bracni par, gde zena i psihicki i fizicki maltretira muza godinama. Tek u ovakvim situacijama stvar je dodatno komplikovana. Jadnog coveka svi zivi ismejavaju, a ja smatram da i on ima jednako pravo na zastitu. Verovatno su ovakvi primeri retki ali nisu nista manje strasni od onih u obrnutom slucaju.

Malo je nezavisnih zena...

U zadnje vreme ih ima vise, ali i dalje u ukupnoj populaciji to je mala brojka. Kod nas, u svetu je drugacije... Cak i da radi, prima nekih 400 evra, treba da iznajmi stan, plati racune, jede nesto...

Problem je visestruk. Prvo strah od reakcije okoline, roditelja, prijatelja... jednom kad izneses to, mnogi te sazaljevaju, neki ismejavaju, neki ignorisu... malogradjanstina uradi svoje...

Mnogo ozbiljnija stvar su deca... sta sa njima, kako da rastu bez jednog roditelja... ma kako mozak govorio da nema povratka u normalu, zena se uvek potajno nada da ce doci onaj princ u koga se zaljubila...

Ima i mazohista kojima to i odgovara, misle da su same krive i da negde zasluzuju batine... toliko im se sroza dostojanstvo da same sebe tretiraju kao boksersku vrecu... a u muzu vide olicenje snage, boga koji ima njihovu sudbinu u rukama... dovoljne su mrvice da budu zadovoljne...

Strelac
Strelac
Profi član
Profi član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od furija Ned Jan 12, 2014 11:23 pm

Batista ::Svaki problem ako se ne rjesava i zapusti vremenom postaje sve veci. Ja licno mislim da se mnogo tih siledzija nasilno ponasaju zato sto im zene to dopustaju, odnosno sto sute i trpe. Tu se mora reagovati odmah, posle prvog samara, ne moze posle stotog. Posle stotog ces dobiti samo sto prvi.

Ako izuzmemo neke estremne situacije, teska afekta stanja i slicno, gde neko odreaguje samarom na ivici razuma (bilo da je muskarac ili zena u pitanju, ovo potenciram), stvar se moze zaustaviti. Kod osoba sklonih nasilju ma koje vrste (a mislim da mnogo vise ima one perfidne gde partner partnera totalno psihicki unakazi a da ni glas ne podigne a kamo li ruku), nasilje se moze zaustaviti samo razlazom. Nade da ce se promeniti, da nece vise, da ovo, da ono... nema od toga nista. To je samo trenutna kratkotrajna varka. Posle zatisja nailaze jos zesci napadi i torture i tome nikad nema kraja, odnosno sa takvom osobom nema zajednickog zivota u miru. Nagledala sam se takvih slucajeva u svom okruzenju i niko se nikad nije promenio. Bar ja nisam videla takav slucaj.
furija
furija
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Broj poruka : 8033
Datum upisa : 09.08.2012

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Avramova Ned Jan 12, 2014 11:25 pm

Batista ::Svaki problem ako se ne rjesava i zapusti vremenom postaje sve veci. Ja licno mislim da se mnogo tih siledzija nasilno ponasaju zato sto im zene to dopustaju, odnosno sto sute i trpe. Tu se mora reagovati odmah, posle prvog samara, ne moze posle stotog. Posle stotog ces dobiti samo sto prvi.

Živa istina. Ili je akutno ili hronično kao i svaka bolest.

@Strelac
Pominješ kako nije zahvalno mešati se. Moguće je da nije, ali zamisli da se ne mešaš. Slušaš haos, vrisku, lupanje i ćutiš. Imam iskustvo kada sam potpuno mirne savesti reagovala i znam da mi je zamereno odmah, ali kasnije, kada se stvar razvijala do potpunog haosa, zaćutali su dok jednog dana od bliske osobe nisam čula reči odobravanja.

Poslednji izmenio Avramova dana Ned Jan 12, 2014 11:33 pm, izmenjeno ukupno 1 puta

Πάντα ῥεῖ
Avramova
Avramova
Legendarni član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Strelac Ned Jan 12, 2014 11:28 pm

Avramova ::

@Strelac
Pominješ kako nije zahvalno mešati se. Moguće je da nije, ali zamisli da se ne mešaš. Slušaš haos, vrisku, lupanje i ćutiš. Imam iskustvo kada sam potpuno mirne savesti reagovala i znam da mi je zamereno odmah, ali kasnije, kada se stvar razvijala do potpunog haosa, zaćutali su dok jednog dana od bliske osobe nisam čula reči odobravanja.

Mico, ja sam u prvom postu rekao da ne znam detalje konkretne price, ali da ako moze da se umesa, i ne nastane veci problem...da to i uradi...

Kakvo skanjanje pogleda... prvi bi reagovao da to vidim... samo treba znati ceo background, svaki takav problem je negde jedinstven...
Strelac
Strelac
Profi član
Profi član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Batista Ned Jan 12, 2014 11:34 pm

Ja bih sigurno reagovao jedino kada su djeca u pitanju. Jer ona nemaju izbora. Zene ipak imaju, koliko god ta opcija bila losa uvijek mogu ostaviti muza nasilnika.

Takodje misljenja sam da i zene prilikom izbora partnera cesto previdjaju neke stvari, ili ne obracaju paznju, ili misle da to nije bitno. Ne vjerujem da neko postane nasilnik odjednom, nakon 10 godina braka. Mislim da se to mnogo ranije moze naslutiti, bar u 90% slucajeva, jos tokom zabavljanja.
Batista
Batista
Profi član
Profi član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Avramova Ned Jan 12, 2014 11:36 pm

@Strelac
Izvinjavam se ako sam šta propustila.

Ne mislim da me treba tangirati šta stoji u pozadini. Dovoljno je šta čujem makar šta da je uzrok nasilnom ponašanju, moje je da reagujem na najadekvatniji način.

Πάντα ῥεῖ
Avramova
Avramova
Legendarni član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Batista Ned Jan 12, 2014 11:40 pm

Ispricacu vam jedan slucaj koji znam. Davno jos dok sam bio u srednjoj jedna moja drugarica zabavljala se sa momkom jedno 5-6 godina starijim, malo boljeg imovinskog stanja. Znao je tu nekada pasti samar pa i malo jace batine. Znam da je par puta tokom ljeta morala nositi duge majice da se ne vide modrice. I jednom je doslo dotle da ju je u trenucima bijesa udario autom. Posle odredjenog vremena djevojci je prekipilo i ostavi ga. I posle toga njena najbolja drugarica, koja ju je vodila u bolnicu taj dan kad ju je momak udario autom, se smuva sa njenim bivsim. E pa tu stvarno moras imati pileci mozak za tako nesto.

Poslednji izmenio Batista dana Ned Jan 12, 2014 11:42 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Batista
Batista
Profi član
Profi član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sponsored content

Sponsored content

Nazad na vrh Ići dole

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Nazad na vrh

- Similar topics

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu