Ko je trenutno na forumu
Imamo 86 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 86 Gosta :: 2 ProvajderiNema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 359 dana Sub Okt 05, 2024 7:41 am
Zadnje teme
Kontrolni panel
Profil |
Članstvo |
Privatne poruke |
Ostalo |
Traži
Da li čitate Bibliju?
+3
L2
Fristajlo
cat09
7 posters
Ideja forum :: NAUKA :: Religija
Strana 1 od 1
Da li čitate Bibliju?
Ako da, koji delovi Svetog pisma su vam omiljeni? Možete i da citirate...
Za početak, citiram jedan jako kratak stih iz Pavlove poslanice Rimljanima 13:10
LJUBAV JE IZVRŠENJE ZAKONA
Biće toga još, ali želim da čujem šta vi posebno volite da čitate.
Za početak, citiram jedan jako kratak stih iz Pavlove poslanice Rimljanima 13:10
LJUBAV JE IZVRŠENJE ZAKONA
Biće toga još, ali želim da čujem šta vi posebno volite da čitate.
cat09- Profi član
- Broj poruka : 4157
Datum upisa : 24.03.2010
Re: Da li čitate Bibliju?
Čitao, nekoliko puta; verovatno najbolja knjiga ikad napisana, ako je se može smatrati knjigom...
Fristajlo- Legendarni član
- Broj poruka : 19643
Datum upisa : 17.03.2010
Evo još nekih citata koji su mi dragi...
Jevanđelje po Mateju 11:28-30
DOĐITE K MENI SVI KOJI SE TRUDITE I KOJI STE OPTEREĆENI I JA ĆU VAM MIR DATI. UZMITE JARAM MOJ NA SEBE I PRIMITE NAUK MOJ, JER SAM JA BLAG I SMERAN U SRCU, I NAĆIĆETE MIR DUŠAMA SVOJIM.
JER JE JARAM MOJ BLAG I BREME JE MOJE LAKO.
PSALAM 23
GOSPOD JE MOJ PASTIR, NIŠTA MI NE FALI
NA ZELENOJ PAŠI MI ODMOR DAJE,
VODI ME NA TIHE VODE.
DUŠU MOJU KREPI,
PRAVIM STAZAMA ME VODI,
ZA LJUBAV IMENA SVOGA.
I KADA BIH HODIO DOLINOM SENKE SMRTI
NE BIH SE BOJAO
JER SI TI SA MNOM.
ŠTAP TVOJ I PALICA TVOJA HRABRE ME.
TI POSTAVLJAŠ PREDA MNOM TRPEZU
NA VIDIKU NEPRIJATELJIMA MOJIM,
GLAVU SI MOJU ULJEM POMAZAO
I ČAŠA JE MOJA PUNA.
DA! MILOST I SREĆA PRATIĆE ME
U SVE DANE MOG ŽIVOTA,
I JA ĆU U DOMU GOSPODNJEMU
PREBIVATI DO KRAJA DANA SVOJIH.
Jevanđelje po Mateju 11:28-30
DOĐITE K MENI SVI KOJI SE TRUDITE I KOJI STE OPTEREĆENI I JA ĆU VAM MIR DATI. UZMITE JARAM MOJ NA SEBE I PRIMITE NAUK MOJ, JER SAM JA BLAG I SMERAN U SRCU, I NAĆIĆETE MIR DUŠAMA SVOJIM.
JER JE JARAM MOJ BLAG I BREME JE MOJE LAKO.
PSALAM 23
GOSPOD JE MOJ PASTIR, NIŠTA MI NE FALI
NA ZELENOJ PAŠI MI ODMOR DAJE,
VODI ME NA TIHE VODE.
DUŠU MOJU KREPI,
PRAVIM STAZAMA ME VODI,
ZA LJUBAV IMENA SVOGA.
I KADA BIH HODIO DOLINOM SENKE SMRTI
NE BIH SE BOJAO
JER SI TI SA MNOM.
ŠTAP TVOJ I PALICA TVOJA HRABRE ME.
TI POSTAVLJAŠ PREDA MNOM TRPEZU
NA VIDIKU NEPRIJATELJIMA MOJIM,
GLAVU SI MOJU ULJEM POMAZAO
I ČAŠA JE MOJA PUNA.
DA! MILOST I SREĆA PRATIĆE ME
U SVE DANE MOG ŽIVOTA,
I JA ĆU U DOMU GOSPODNJEMU
PREBIVATI DO KRAJA DANA SVOJIH.
cat09- Profi član
Fristajlo ::Čitao, nekoliko puta; verovatno najbolja knjiga ikad napisana, ako je se može smatrati knjigom...
To je knjiga nad knjigama. Kad god sam neraspoložena, ja pročitam nešto iz Biblije i momentalno se smirim.
cat09- Profi član
Šta kaže Biblija o ljubavi? Prva Pavlova poslanica Korinćanima 13:1-8, 13
Kada bih jezicima ljudi i anđela govorio, a ljubavi ne imao, bio bih kao medenica koja zveči ili cimbal koji ječi. Kad bih imao i dar proricanja i znanje svih tajni, i celo spoznanje, i kad bih imao u srcu veru da bih i gore mogao da premeštam, a ljubavi ne imao, bio bih ništa.
I kada bih razdao svo imanje svoje da siromahe nahranim i predao i telo moje da se sažeže, a ljubavi ne imao, ništa mi sve to ne bi pomoglo.
Ljubav je strpljiva, puna dobrote, ljubav nije zavidljiva, ljubav se ne uznosi, ne nadima se, ne čini što ne valja, nije koristoljubiva, ne razdražuje se, nije zloslutna. Ne raduje se nepravdi, a raduje se istini, sve podnosi, uvek veruje, svaku nadu čuva, sve snosi.
Ljubav nikad ne gine, a proroštva će svršiti, i jezici će prestati, i spoznanje će se iscrpsti.
Sad dakle ostaje ovo troje: vera, nada, ljubav....ali je ljubav najveća među njima...
Kada bih jezicima ljudi i anđela govorio, a ljubavi ne imao, bio bih kao medenica koja zveči ili cimbal koji ječi. Kad bih imao i dar proricanja i znanje svih tajni, i celo spoznanje, i kad bih imao u srcu veru da bih i gore mogao da premeštam, a ljubavi ne imao, bio bih ništa.
I kada bih razdao svo imanje svoje da siromahe nahranim i predao i telo moje da se sažeže, a ljubavi ne imao, ništa mi sve to ne bi pomoglo.
Ljubav je strpljiva, puna dobrote, ljubav nije zavidljiva, ljubav se ne uznosi, ne nadima se, ne čini što ne valja, nije koristoljubiva, ne razdražuje se, nije zloslutna. Ne raduje se nepravdi, a raduje se istini, sve podnosi, uvek veruje, svaku nadu čuva, sve snosi.
Ljubav nikad ne gine, a proroštva će svršiti, i jezici će prestati, i spoznanje će se iscrpsti.
Sad dakle ostaje ovo troje: vera, nada, ljubav....ali je ljubav najveća među njima...
cat09- Profi član
"Jer moje misli nisu vaše misli
ni putevi vaši moji putevi,
govori Gospod.
Koliko je nebo iznad zemlje,
toliko su moji putevi
iznad puteva vaših,
misli moje iznad misli vaših.
K'o što kiša i sneg padaju sa neba
i ne vraćaju mi se
a da nisu zemlju natopili i oplodili,
i činili da se bilje pupi,
i semenje sejaču deli,
i hleba onome koji se njime hrani,
tako i reč koja iz usta mojih izlazi:
ne vraća mi se ona prazna
a da nije volju moju izvršila
i nameru moju ispunila."
ISAIJA 54: 8-11
ni putevi vaši moji putevi,
govori Gospod.
Koliko je nebo iznad zemlje,
toliko su moji putevi
iznad puteva vaših,
misli moje iznad misli vaših.
K'o što kiša i sneg padaju sa neba
i ne vraćaju mi se
a da nisu zemlju natopili i oplodili,
i činili da se bilje pupi,
i semenje sejaču deli,
i hleba onome koji se njime hrani,
tako i reč koja iz usta mojih izlazi:
ne vraća mi se ona prazna
a da nije volju moju izvršila
i nameru moju ispunila."
ISAIJA 54: 8-11
cat09- Profi član
Bibliju sam procitala nebrojeno puta i citam .Jos vise sam procitala literaure O BIBLIJI jer mislim da je tu knjigu nemoguce citati bez "odredenog "poznavanja kako istorijskih tako i filozofskih osnova.
Broj hriscana iznosi najmanje milijardu ljudi, iz svih krajeva sveta i svih rasa . Prakticno svi ovi ljudi smatraju Bibliju autoritativnom osnovom svoje vere i PRAKSE .Moram naglasiti da ona igra znacajnu ulogu kod Zidova i u Islamu.Pa ipak se religije medusobno razlikuju .Razlike nastaju upravo na osnovi razlicitog tumacenja Biblije .Dakle to je zaista kompleksna problematika .Ja citam sve a sta mi se najvise dopada..Zavisi od trenutka .
L2- Profi član
- Broj poruka : 2748
Datum upisa : 14.06.2010
Godina : 72
Imaš li neki citat da ga izdvojiš i protumačiš, to bi bilo super...
Evo, ja kada sam malodušna ili se osećam bezvredno setim se ovih stavaka...
"Ne prodaju li se dva vrapca za jedan as? A ipak nijedan od njih ne pada na zemlju bez volje Oca vašega. A vama su i vlasi na glavi sve izbrojene. Ne bojte se, dakle, vi više vredite od mnogo vrabaca."
Matej 10:29-31
Evo, ja kada sam malodušna ili se osećam bezvredno setim se ovih stavaka...
"Ne prodaju li se dva vrapca za jedan as? A ipak nijedan od njih ne pada na zemlju bez volje Oca vašega. A vama su i vlasi na glavi sve izbrojene. Ne bojte se, dakle, vi više vredite od mnogo vrabaca."
Matej 10:29-31
cat09- Profi član
Naravno da imam.Ali pre citata bi morala znati kako ja PRAKTICIRAM Bibliju .Jedno je citanje Biblije ,skoro kao knjizevnog dela..jer su neki delovi ( kao propovednik ) zaista divni .Ili psalmi.A drugo prakticiranje vere.
Ja polazem mnogo na ulogu molitve.I mislim da ona ima najjace dejstvo.I to se trudim kada molim , da molim glasno.Naravno ne derem se .. Dovoljno je i saputati .Ali -za mene - i po nekima REC BOZIJA MORA BITI IZGOVORENA .
Isto je bitno kome se molis i kako .Neke religije veruju u Isusa ,neke ne.U molitvi mozes traziti pomoc Svetoga duha ,ili cak voditi dijalog sa njim ..i tako dalje ..Mnogo je tu stvari ..
Procitala sam jednu knjigu BLAGOSLOV I PROKLETSTVO . Od Dereka Princa .Ta knjiga me dosta zaintrigirala .Dugo sam mislila da je verovanje u nekakva prokletstva SUJEVERJE ...I nisam to nikada uzimala za ozbiljno .A onda sam posle knjige temeljno procitala delove Biblije i dozivela nesto prelepo . Mojsije je u svojoj poznatoj reci narodu upravo koristio te reci ,naravno uz poruku : Ide to otprilike ovako odlucite se ZA PROKLETSTVO ILI BLAGOSLOV .Dakle za veru ili ne veru ..
To isto je posle rekao i Isus.
A da izgovorena rec ima NESTVARAN efekat .ne treba da ti govorim .Otuda i ona ispeci pa reci .Onog trenutka kada rec izade iz tvojih usta ti postajes njen rob .Dakle bolje cuti ako nisi dobro razmislio koje su posledice tog izgovaranja .
Ja polazem mnogo na ulogu molitve.I mislim da ona ima najjace dejstvo.I to se trudim kada molim , da molim glasno.Naravno ne derem se .. Dovoljno je i saputati .Ali -za mene - i po nekima REC BOZIJA MORA BITI IZGOVORENA .
Isto je bitno kome se molis i kako .Neke religije veruju u Isusa ,neke ne.U molitvi mozes traziti pomoc Svetoga duha ,ili cak voditi dijalog sa njim ..i tako dalje ..Mnogo je tu stvari ..
Procitala sam jednu knjigu BLAGOSLOV I PROKLETSTVO . Od Dereka Princa .Ta knjiga me dosta zaintrigirala .Dugo sam mislila da je verovanje u nekakva prokletstva SUJEVERJE ...I nisam to nikada uzimala za ozbiljno .A onda sam posle knjige temeljno procitala delove Biblije i dozivela nesto prelepo . Mojsije je u svojoj poznatoj reci narodu upravo koristio te reci ,naravno uz poruku : Ide to otprilike ovako odlucite se ZA PROKLETSTVO ILI BLAGOSLOV .Dakle za veru ili ne veru ..
To isto je posle rekao i Isus.
A da izgovorena rec ima NESTVARAN efekat .ne treba da ti govorim .Otuda i ona ispeci pa reci .Onog trenutka kada rec izade iz tvojih usta ti postajes njen rob .Dakle bolje cuti ako nisi dobro razmislio koje su posledice tog izgovaranja .
L2- Profi član
Ovo mi se sviđa, jednostavno a istinito...
"Prijatelj u svako vreme ljubi, a u nevolji se bratom pokazuje." Poslovice 17:17
"Prijatelj u svako vreme ljubi, a u nevolji se bratom pokazuje." Poslovice 17:17
cat09- Profi član
Jutros se pomolih Bogu pa se setih ove teme na forumu.
Da jos jednom ponovim pre nego sto napisem ono sto mi je jutros palo na pamet .Citam Bibliju.To je neki ponovni odgovor na postavljeno pitanje.I molim se ,naravno kada imam neki problem
Ovim sam dosta rekla o sebi kao o verniku,ali ne sve,naravno.
Biblija je ( Stari i novi zavet ) u nasoj porodicnoj kuci bila jedna od knjiga u biblioteci koju nisam citala.Niti me je ko u porodici prisiljavao .Morala sam je uzeti u ruke tokom studija srednjeg veka."Naucila "sam ono sto je bilo neophodno da naucim,povrsno .U to vreme nisam razmisljala ozbiljnije o njoj .Niti sam bila vernik u tradicionalnom smislu reci .Porodicno smo slavili neke verske praznike ,ali su oni bili prisutni ritualno,i nikom nije palo na pamet da nam objasni sustinu vere, ili tih samih rituala.
Prvi ozbiljniji pristup Bibliji dogodio se pocetkom ratnih godina.Mnogi su se obratili veri u teskim zivotnim situacijama.Obzirom na moju intelektualnu zed to je bilo sve ,samo ne neka moja nova verska opredeljenost .Drugim i jasnijim recima : nisam postala vernica, nego sam Bibliju citala kao i svaku drugu knjigu i molila se srcem i dusom ,bez ikakvog poznavanja osnova molitve,dakle verskog prakticiranja .
Otada je Biblija stalno uz mene .Prosto sam osetila neku neobjasnjivu potrebuda je tu pored mene .
Drugi ,znacajniji period na mom "verskom putu"desio se posle odlaska iz Srbije. Slucajno sam bila u kontaktu sa jednim vrsnim poznavaocem Biblije,i
sto je bitno istaci u pitanju nije bila pravoslavna vera.Odlucila sam i dve godine proucavala literaturu koja se bavila proucavanjem Biblije .
Stekla sam neki svoj odnos prema toj knjizi.Sta je od svega procitanog uticalo na mene ne znam, samo znam da sam u toku citanja usvojila neke stvari u vezi prakticiranja i da se molim .Ako bi me neko upitao da li verujem u Boga..tesko bih odgovorila na to pitanje .PRE ne ,nego da.Jer moj je intelekt ipak vise podlozan nekim drugim verovanjima .Sklonija sam pracenju svega sto se desava na planu misli 21 veka ,dakle i teoriji INTELEKTUALNOG dizajna ,koji je nesto izmedu religije i nauke.
Ili drugim recima ne mogu bas tako lako prihvatiti DOGMATSKO MISLJENJE ,niti se odreci intrigirajuceg toka nauke koji osvaja neke nove prostore ljudskog uma.
prilazem jedan ODLOMAK :
I reče Gospod Avramu: Idi iz zemlje svoje i od roda svog i
iz doma oca svog u zemlju koju ću ti ja pokazati.
I učiniću od tebe velik narod, i blagosloviću te, i
ime tvoje proslaviću, i ti ćeš biti blagoslov.~ ” - 1.Mojsijeva 12:1-2.
Vidimo kakav je cilj na koji nas |Bog poziva, kakva je sila koja nas nosi do tog cilja, i gde se ta sila nalazi. “ Budi Blagoslov “ , to je cilj za koji Bog odvaja Avrama i svako svoje verno dete. Bog zeli da i On i mi razumemo da kada nas blagoslovi, to nije samo zato da nas usreci, i da nam ispuni nesto sto smo trazili u molitvi, nego da bi smo “ Njegov blagoslov “ preneli dalje. Matej 5:42-45.~ Daj onome koji od tebe traži, i ne okreći se od onoga koji hoće od tebe da pozajmi.
. Psalam 58:10-11.~ I ako otvoriš dušu svoju gladnome, i nasitiš dušu nevoljnu; tada će zasjati u mraku videlo tvoje i tama će tvoja biti kao podne. Jer će te Gospod voditi vazda, i sitiće dušu tvoju na suši, i kosti tvoje krepiće, i bićeš kao vrt zaliven i kao izvor kome voda ne presiše. Po ljubavi ce vas poznati, po daru koji je Bozija ljubav, koja ne trazi svoje, koja se ne ljuti, i ne zavidi. i ona je u svakom hriscaninu.
1.Jovanova 4:11-12.~ Dragi moji, ako je Bog tako zavoleo nas i mi smo dužni da volimo jedan drugoga. Boga nikad niko nije video; ako volimo jedan drugoga, Bog ostaje u nama i njegova ljubav je savršena u nama.~
Ono sto isto zelim istaci je DA LJUDI KOJI MISLE DA JE BIBLIJA JEDINI IZVOR VERE imaju problema sa istorijom. Sta je sa nepismenim,neobrazovanim ljudima sa tradicijom koja se prenosila usmeno.Ili , da dopunim : Isus je ostavio CRKVU a ne Bibliju za spoznaju vere.I sa napomenom da je crkva u nama .
L2- Profi član
Istina je da Biblija nije jedini izvor spoznaje Boga. Boga spoznajemo na razne načine a jedan od njih je i posmatranje svega živog što je stvorio na Zemlji. Takođe se slažem sa tobom da stari ljudi koji nisu imali Sveto pismo nisu ništa manje vernici od nas koji ga čitamo i tumačimo. Ovu temu sam zamislila kao izdvajanje biblijskih citata ali lepo je što smo je malo proširili.
A misao da ne treba poistovećivati crkvu sa Bogom je ova:
"Bog koji je stvorio svet i sve što je u njemu, on, koji je gospodar neba i zemlje, ne živi u rukotvorenim hramovima. Njemu ne služe ruke čovečje, kao da bi mu što trebalo, njemu koji sam daje život, disanje i sve. Mi smo rod božiji. Kad smo dakle rod božji, nemojmo da mislimo da božanstvo liči zlatu ili srebru ili kamenju istesanom veštinom i radom ljudi." Dela apostolska 17: 24, 25 i 29
A misao da ne treba poistovećivati crkvu sa Bogom je ova:
"Bog koji je stvorio svet i sve što je u njemu, on, koji je gospodar neba i zemlje, ne živi u rukotvorenim hramovima. Njemu ne služe ruke čovečje, kao da bi mu što trebalo, njemu koji sam daje život, disanje i sve. Mi smo rod božiji. Kad smo dakle rod božji, nemojmo da mislimo da božanstvo liči zlatu ili srebru ili kamenju istesanom veštinom i radom ljudi." Dela apostolska 17: 24, 25 i 29
cat09- Profi član
Psalam 19:7-11. - ” Zakon je Gospodnji savršen, krepi dušu; svedočanstvo je Gospodnje verno, daje mudrost neveštome. Naredbe su Gospodnje pravedne, vesele srce. Zapovest je Gospodnja svetla, prosvetljuje oči. Strah je Gospodnji čist, ostaje doveka. Sudovi su Njegovi istiniti, pravedni svekoliki. Bolji su od zlata i dragog kamenja, slađi od meda koji teče iz saća. I slugu Tvog oni su prosvetlili; ko ih drži ima veliku platu.“~
divno ..
divno ..
L2- Profi član
Blažen je čovek koji mudrost nađe,
čovek koji pamet ima,
jer korist njena bolja je od srebra
i dobitak njen skuplji je od zlata.
Dragocenija je od bisera,
skupocenija od svakog adiđara.
Dug je život u desnici njenoj,
bogatstvo i slava u levici njenoj.
Putevi su njeni mili
i sve staze njene su mirne.
Drvo je života onima što je drže,
i srećan je onaj ko je ima...
Poslovice 3:13-18
čovek koji pamet ima,
jer korist njena bolja je od srebra
i dobitak njen skuplji je od zlata.
Dragocenija je od bisera,
skupocenija od svakog adiđara.
Dug je život u desnici njenoj,
bogatstvo i slava u levici njenoj.
Putevi su njeni mili
i sve staze njene su mirne.
Drvo je života onima što je drže,
i srećan je onaj ko je ima...
Poslovice 3:13-18
cat09- Profi član
L2 ::
Stekla sam neki svoj odnos prema toj knjizi.Sta je od svega procitanog uticalo na mene ne znam, samo znam da sam u toku citanja usvojila neke stvari u vezi prakticiranja i da se molim .Ako bi me neko upitao da li verujem u Boga..tesko bih odgovorila na to pitanje .PRE ne ,nego da.Jer moj je intelekt ipak vise podlozan nekim drugim verovanjima .Sklonija sam pracenju svega sto se desava na planu misli 21 veka ,dakle i teoriji INTELEKTUALNOG dizajna ,koji je nesto izmedu religije i nauke.
Ili drugim recima ne mogu bas tako lako prihvatiti DOGMATSKO MISLJENJE ,niti se odreci intrigirajuceg toka nauke koji osvaja neke nove prostore ljudskog uma.
Vera nije u suptornosti sa intelektom, razumom, jer ona po svojoj priorodi prevazilazi razum. Tako nije ni u suprotnosti ni sa naukom, jer i jedna i druga imaju razlicit predmet posmatranja.
Citam Sveto Pismo, kao i Sveto predanje ostavljeno od svetih otaca Crkve. Jedno bez drugog ne ide, niti moze pravilno da se razume.
Dogme nisu stege koje onemogucavaju da covek sponzaje veru, niti se one uce napamet. One su smernice date od onih koji su bili ispunjeni Duhom Svetim.
drdoktor- Banovan
- Broj poruka : 1448
Datum upisa : 06.04.2010
OTČE NAŠ
Otče naš,
ižet jesi na nebesjeh,
da svjatit sja imje tvoje,
da priidjet carstvje tvoje,
da budet volja tvoja,
jako na nebesi i na zemlji,
hljeb naš nasušni daš nam dnes,
i ostavi nam dolgove naše,
jako i mi ostavljajemo dolžnicima našim,
i ne vovedi nas vo iskušenije,
no izbavi nas,
ot lukavoga.
Jer je tvoje carstvo, i sila i slava, Otca i Sina i Svjatago Duha, i ninje i prisno i vo vijeki vjekova . Amin.
Otče naš,
ižet jesi na nebesjeh,
da svjatit sja imje tvoje,
da priidjet carstvje tvoje,
da budet volja tvoja,
jako na nebesi i na zemlji,
hljeb naš nasušni daš nam dnes,
i ostavi nam dolgove naše,
jako i mi ostavljajemo dolžnicima našim,
i ne vovedi nas vo iskušenije,
no izbavi nas,
ot lukavoga.
Jer je tvoje carstvo, i sila i slava, Otca i Sina i Svjatago Duha, i ninje i prisno i vo vijeki vjekova . Amin.
L2- Profi član
Da . Bibliju poznajem u cijelosti . Poznavanje biblijskih tekstova spada u dio moje opće kulture . Biblija u sebi sadrži mnoge povijesne i znanstvene činjenice . Dobri poznavaoci povijesti , bolje će razumjeti Bibliju .
Bibliju sam čitala ( morala ) kao srednjoškolka iz književnosti . Biblija je bila obvezatna literatura na mom Filozofskom fakultetu . Biblija je bila dio moje obvezatne literature iz predmeta zvanoga ; Kultura duha . Uz dobro ponavanje ostalih velikih religija svijeta na ispitima sam biblijske tekstove temeljito morala poznavati .
Odvajam citat ;
Može li netko nositi oganj u njedrima a da mu se odjeća ne upali ?
Salamon
Bibliju sam čitala ( morala ) kao srednjoškolka iz književnosti . Biblija je bila obvezatna literatura na mom Filozofskom fakultetu . Biblija je bila dio moje obvezatne literature iz predmeta zvanoga ; Kultura duha . Uz dobro ponavanje ostalih velikih religija svijeta na ispitima sam biblijske tekstove temeljito morala poznavati .
Odvajam citat ;
Može li netko nositi oganj u njedrima a da mu se odjeća ne upali ?
Salamon
Dragana- Super član
- Broj poruka : 5149
Datum upisa : 21.03.2010
Ovo je su moji današnji citati:
Ljubim te Gospode, snago moja!
Gospode grade moj, tvrđavo moja,
spasitelju moj!
Bože moj, zaklone moj,
štitu moj, silo izbavljenja moga,
visoko utočište moje!
...................
Pruži On tad sa visine ruku svoju, i uhvati me,
i izvuče iz vode velike.
Ustaše na me u dan teskobe moje,
ali me Gospod podrža.
Izvede me na čistinu,
izbavi me jer me voli.
Psalam 18: 2,3 i 17-20
Divno i istinito...
Ljubim te Gospode, snago moja!
Gospode grade moj, tvrđavo moja,
spasitelju moj!
Bože moj, zaklone moj,
štitu moj, silo izbavljenja moga,
visoko utočište moje!
...................
Pruži On tad sa visine ruku svoju, i uhvati me,
i izvuče iz vode velike.
Ustaše na me u dan teskobe moje,
ali me Gospod podrža.
Izvede me na čistinu,
izbavi me jer me voli.
Psalam 18: 2,3 i 17-20
Divno i istinito...
cat09- Profi član
Pa da mi je i dolinom smrti proći , zla se ne bojim . Tvoj štap i palica utjeha su u meni . Ps 23 , 4
Dragana- Super član
- Broj poruka : 5149
Datum upisa : 21.03.2010
Stihovi iz Biblije na snajperu
Američkim vojnicima u ratnim misijama u Iraku i Avganistanu najstrože je zabranjena svaka vrsta religiozne propagande. Sada je obelodanjeno, zahvaljujući medijima, da je ova zabrana ozbiljno narušavana.
Jedna američka firma iz Mičigena, proizvođač najmodernijih optičkih nišana, godinama je ignorisala ovu zabranu. Zahvaljujući američkoj TV mreži Ej-Bi-Si i italijanskom dnevniku „Korijere dela sera” otkriveno je da su na snajperima firme „Trajdžikon” bili ugravirani, u šifrovanoj formi, stihovi iz Biblije.
A pomenuti optički nišani deo su opreme koju američke trupe koriste u Iraku i Avganistanu.
Dosad je poznato da su na nišanima bile ugravirane dve šifrirane poruke: „JN 8: 12” i „2 KOR 4:6”. Prevedeno na razumljiviji jezik ovi kodovi su putokaz za reči svetog Jovana i svetog Pavla koje se nalaze na određenim mestima u Bibliji. Ove šifrirane poruke bile su ugravirane odmah pored serijskih brojeva optičkih nišana tako da nisu nikome mogle da „bodu” oči. Sve dok ovu tajnu nisu otkrili mediji.
Posle otkrića o stihovima iz Biblije na snajperima „buknula” je oštra rasprava u američkom Kongresu. Liberalniji članovi su tvrdili da se ove šifrirane poruke mogu povezati s pokličem prethodnog američkog predsednika Džordža Buša o „krstaškom ratu protiv terorizma” i da su, zapravo, nova „municija” za džihadiste. Konzervativci su, na drugoj strani, odbacivali takva tumačenja objašnjavajući da kodirani stihovi iz Biblije daju utehu vojnicima i jačaju njihovu veru.
Na kraju preovladao je, ipak, zaključak da su pomenuti kodirani stihovi nepotreban rizik. Posle toga američke vlasti su se dogovorile s proizvođačem iz Mičigena da stihovi budu uklonjeni sa snajpera.
Zanimljivo je i objašnjenje kako su se citati iz Biblije uopšte našli na optičkim nišanima. Osnivač i vlasnik „Trajdžikona” Glin Bindon, inače Južnoafrikanac, bio je veliki vernik i posle njegove smrti u avionskoj nesreći 2003. godine firma je odlučila da se, njemu u čast, stihovi iz Biblije ugraviraju na snajpere.
Kako su otkrili mediji ovi „hrišćanski” optički nišani korišćeni su u Iraku na vojnoj obuci, a u Avganistanu i u borbenim operacijama. Nemački „Velt” izveštava, pozivajući se na američke i italijanske izvore, da su pomenuti nišani bili i na oružju koje su koristili avganistanski vojnici – muslimani.
Američka armija nije jedina koja je imala u naoružanju snajpere sa biblijskim stihovima. Saznaje se da je „Trajdžikon” optičke nišane isporučio i Australiji i Novom Zelandu.
Ž. Rakić
objavljeno: 26/01/2010
Američkim vojnicima u ratnim misijama u Iraku i Avganistanu najstrože je zabranjena svaka vrsta religiozne propagande. Sada je obelodanjeno, zahvaljujući medijima, da je ova zabrana ozbiljno narušavana.
Jedna američka firma iz Mičigena, proizvođač najmodernijih optičkih nišana, godinama je ignorisala ovu zabranu. Zahvaljujući američkoj TV mreži Ej-Bi-Si i italijanskom dnevniku „Korijere dela sera” otkriveno je da su na snajperima firme „Trajdžikon” bili ugravirani, u šifrovanoj formi, stihovi iz Biblije.
A pomenuti optički nišani deo su opreme koju američke trupe koriste u Iraku i Avganistanu.
Dosad je poznato da su na nišanima bile ugravirane dve šifrirane poruke: „JN 8: 12” i „2 KOR 4:6”. Prevedeno na razumljiviji jezik ovi kodovi su putokaz za reči svetog Jovana i svetog Pavla koje se nalaze na određenim mestima u Bibliji. Ove šifrirane poruke bile su ugravirane odmah pored serijskih brojeva optičkih nišana tako da nisu nikome mogle da „bodu” oči. Sve dok ovu tajnu nisu otkrili mediji.
Posle otkrića o stihovima iz Biblije na snajperima „buknula” je oštra rasprava u američkom Kongresu. Liberalniji članovi su tvrdili da se ove šifrirane poruke mogu povezati s pokličem prethodnog američkog predsednika Džordža Buša o „krstaškom ratu protiv terorizma” i da su, zapravo, nova „municija” za džihadiste. Konzervativci su, na drugoj strani, odbacivali takva tumačenja objašnjavajući da kodirani stihovi iz Biblije daju utehu vojnicima i jačaju njihovu veru.
Na kraju preovladao je, ipak, zaključak da su pomenuti kodirani stihovi nepotreban rizik. Posle toga američke vlasti su se dogovorile s proizvođačem iz Mičigena da stihovi budu uklonjeni sa snajpera.
Zanimljivo je i objašnjenje kako su se citati iz Biblije uopšte našli na optičkim nišanima. Osnivač i vlasnik „Trajdžikona” Glin Bindon, inače Južnoafrikanac, bio je veliki vernik i posle njegove smrti u avionskoj nesreći 2003. godine firma je odlučila da se, njemu u čast, stihovi iz Biblije ugraviraju na snajpere.
Kako su otkrili mediji ovi „hrišćanski” optički nišani korišćeni su u Iraku na vojnoj obuci, a u Avganistanu i u borbenim operacijama. Nemački „Velt” izveštava, pozivajući se na američke i italijanske izvore, da su pomenuti nišani bili i na oružju koje su koristili avganistanski vojnici – muslimani.
Američka armija nije jedina koja je imala u naoružanju snajpere sa biblijskim stihovima. Saznaje se da je „Trajdžikon” optičke nišane isporučio i Australiji i Novom Zelandu.
Ž. Rakić
objavljeno: 26/01/2010
L2- Profi član
Da, čitam je skoro svaki dan.cat09 ::Ako da
https://www.biblegateway.com/
Photographer*- Napredni član
- Broj poruka : 593
Datum upisa : 07.08.2015
Скрушена грешница
36 Један од фарисеја молио га је да једе с њим; и ушавши у фарисејеву кућу леже за трпезу. 37 И гле, једна жена, која је била грешница у граду, сазна да је он у фарисејевој кући за трпезом, донесе алавастарски суд с миром, 38 те стаде подно код његових ногу плачући, па поче сузама квасити његове ноге, и својом косом отра, и љубљаше његове ноге, и помазиваше их миром. 39 Видевши пак фарисеј који га је позвао, рече у себи: да је он пророк, знао би ко је и каква је жена која га дотиче, да је грешница. 40 Исус му пак одговори и рече: Симоне, имам да ти кажем нешто. А он: учитељу, кажи. Рече: 41 Двојица су били дужни једном зајмодавцу; један је дуговао пет стотина динара, а други педесет. 42 Како нису имали да врате, опрости обојици. Који ће га, дакле, од њих више љубити? 43 Симон одговори: мислим онај коме је више поклонио. А он му рече: право си просудио. 44 И окрену се жени, те рече Симону: видиш ли ову жену? Ушао сам у твоју кућу, ниси ми дао воде за ноге; а она је сузама облила моје ноге и својом косом отрла. 45 Пољубац ми ниси дао; а она, откако сам ушао није престала да ми љуби ноге. 46 Ниси ми помазао главу уљем; а она је миром помазала моје ноге. 47 Стога ти кажем, опроштени су јој многи греси, јер је имала много љубави; коме се мало прашта, мало љуби. 48 А њој рече: опроштени су ти греси. 49 Они пак, који беху заједно за трпезом, почеше да говоре у себи: ко је овај што и грехе опрашта? 50 А жени рече: вера твоја спасла те је; иди с миром.
http://www.rastko.org.rs/bogoslovlje/delo/10492
36 Један од фарисеја молио га је да једе с њим; и ушавши у фарисејеву кућу леже за трпезу. 37 И гле, једна жена, која је била грешница у граду, сазна да је он у фарисејевој кући за трпезом, донесе алавастарски суд с миром, 38 те стаде подно код његових ногу плачући, па поче сузама квасити његове ноге, и својом косом отра, и љубљаше његове ноге, и помазиваше их миром. 39 Видевши пак фарисеј који га је позвао, рече у себи: да је он пророк, знао би ко је и каква је жена која га дотиче, да је грешница. 40 Исус му пак одговори и рече: Симоне, имам да ти кажем нешто. А он: учитељу, кажи. Рече: 41 Двојица су били дужни једном зајмодавцу; један је дуговао пет стотина динара, а други педесет. 42 Како нису имали да врате, опрости обојици. Који ће га, дакле, од њих више љубити? 43 Симон одговори: мислим онај коме је више поклонио. А он му рече: право си просудио. 44 И окрену се жени, те рече Симону: видиш ли ову жену? Ушао сам у твоју кућу, ниси ми дао воде за ноге; а она је сузама облила моје ноге и својом косом отрла. 45 Пољубац ми ниси дао; а она, откако сам ушао није престала да ми љуби ноге. 46 Ниси ми помазао главу уљем; а она је миром помазала моје ноге. 47 Стога ти кажем, опроштени су јој многи греси, јер је имала много љубави; коме се мало прашта, мало љуби. 48 А њој рече: опроштени су ти греси. 49 Они пак, који беху заједно за трпезом, почеше да говоре у себи: ко је овај што и грехе опрашта? 50 А жени рече: вера твоја спасла те је; иди с миром.
http://www.rastko.org.rs/bogoslovlje/delo/10492
Photographer*- Napredni član
- Broj poruka : 593
Datum upisa : 07.08.2015
Ko želi ima fantastičnu priliku da čita Sveto pismo i elektronski.
____________________________________________________________________________________
Πάντα ῥεῖ
Метнуше замку ногама мојим и стегоше душу моју,
ископаше преда мном јаму и сами падоше у њу. (Псалaм Давидов, 57.6)
Avramova- Legendarni član
- Broj poruka : 69578
Datum upisa : 07.03.2010
Ideja forum :: NAUKA :: Religija
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Danas u 7:38 am od andjeo01
» Šta trenutno slušate?
Čet Jun 27, 2024 12:11 am od Johnny-Azra
» Moje otkriće
Čet Jun 27, 2024 12:02 am od Johnny-Azra