Ko je trenutno na forumu
Imamo 50 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 50 Gosta :: 2 ProvajderiNema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 359 dana Sub Okt 05, 2024 7:41 am
Zadnje teme
Kontrolni panel
Profil |
Članstvo |
Privatne poruke |
Ostalo |
Traži
Zašto verujete u Boga??
+13
strško
SKYKING
lucegolupce
inspy
cvjeticanin
digitalmandrak
Miško
Avramova
Dragana
Cleopatra
sini_do
Fristajlo
Orhideja
17 posters
Ideja forum :: NAUKA :: Religija
Strana 1 od 17
Strana 1 od 17 • 1, 2, 3 ... 9 ... 17
Zašto verujete u Boga??
Svaki ateista može dati kratak i jasan odgovor zašto ne veruje ili zašto je prestao da veruje u nekog od mnogobrojnih bogova koji su u ponudi u današnje vreme. Mene zanima da li neki vernik može da postavi samome sebi pitanje: "Zašto verujem u boga?" i da na to pitanje odgovori...
Bez mnogo kvazi filozofije i patetike! Kratak, jasan i razuman odgovor. Zašto verujete u priče i mitove iz bronzanog doba?
Bez mnogo kvazi filozofije i patetike! Kratak, jasan i razuman odgovor. Zašto verujete u priče i mitove iz bronzanog doba?
Gost- Gost
Re: Zašto verujete u Boga??
Ja znam zašto vjerujem ali nisam voljna to objašnjavati
Orhideja- Prijatelj foruma
- Broj poruka : 8799
Datum upisa : 08.03.2010
Ok.. shvatio sam.. verujem ali ne zelim da objasnjavam, neko ce me verovatno demantovati..a ja necu imati odgovor... lakse je ovako..Orhideja ::Ja znam zašto vjerujem ali nisam voljna to objašnjavati
Gost- Gost
Nije tačno, ne želim da ulazim u objašnjavanje nečega što je samo moja unutrašnja stvar
Nisam znao da je verovanje u Boga, unutrasnja stvar i jos je javno iznositi na forumu.... interesatno..Orhideja ::Nije tačno, ne želim da ulazim u objašnjavanje nečega što je samo moja unutrašnja stvar
Gost- Gost
Ja svoje rekla
Rekla ali verovanje nema tezinu, tako da mi je zao sto ne mozemo javno da pricamo o tome..
Gost- Gost
Credo, qui absurdum est...
Ovo je osnovni postulat religije, iz vremena čiča Tome Akvinskog, koliko se sećam; jer, da ima razloga, ne bi postojala potreba za verovanjem.
Po antropo-psihologiji, religioznost je racionalizovani strah od nepoznatog u prirodi.
Ovo je osnovni postulat religije, iz vremena čiča Tome Akvinskog, koliko se sećam; jer, da ima razloga, ne bi postojala potreba za verovanjem.
Po antropo-psihologiji, religioznost je racionalizovani strah od nepoznatog u prirodi.
Fristajlo- Legendarni član
- Broj poruka : 19643
Datum upisa : 17.03.2010
Jednostavno,. rodjen sam religiozan, u porodici ateista tj komunista, tako sam postao izrod u familiji, isao sam u crkvu kao dete, kad je crkva bila skoro prazna,. bilo je po nekoliko baka i deka, a ja jedini klinac, okolina me je ismijavala,. a meni tada naj lepse, jer nije bilo laznih vjernika kao danas, puna crkva fukare i otpada,... da nisam religiozan osjecao bi se kao pas, jer pas spava, jede, i pari se, i nikakvog drugog osjecaja isto kao ateisti........ divim se tvorcu,. isto kao sto su se divili naj veci naucnici, koji su stvorili temelje nauke,. osim onih koji su majmunskog porekla,....... jednostavno osjecam boga u srcu, u dusi, u svemu vidljivom i ne vidljivom........
sini_do- Profi član
- Broj poruka : 2648
Datum upisa : 17.04.2010
Ljudi se ne radjaju sa religijom ili bez.. kasnije prihvatamo da li cemo verovati u Boga ili ne...Jednostavno,. rodjen sam religiozan
Ja nisam rekao da su vernici gradjani treceg reda ili da su psi, pa te molim da vodis racuna kada hoces da objasnis zasto je dobro verovati u Boga.Da nisam religiozan osjecao bi se kao pas, jer pas spava, jede, i pari se, i nikakvog drugog osjecaja isto kao ateisti.
Rodjen sam religiozan, u porodici ateista tj komunista, tako sam postao izrod u familiji, isao sam u crkvu kao dete, kad je crkva bila skoro prazna,
Verovatno postoji razlog zasto si se ti tako osecao.. mozda kada bi pronikli u dubinu tvog odrastanja, detinjstva i porodice.. nasao bi se odgovor zasto si se ti razlikovao od ostalih.
Gost- Gost
Covek bez vere je izgubljen covek, svako mora da veruje u nesto. Drugo, religija zna da zavede svojim odgovorima, a ti ne N. Koja je poenta ubedjivanja nekoga da je njegovo vidjenje stvari neispravno? Svako ima pravo i na verovanje i na svoj stav o tome.
Konkretno mi je ovo pronicanje u dubine sini_do-ovog odrastanja zesci lapsus. Da ne kazem fazon k'o reka Amazon. Neces ga prevuci na svoju stranu tako sto ces mu soliti da je budala s dubokim socijalnim problema. Mislim da cak ni osobu koja ima taj problem ne bi zanimala psiho analiza celog slucaja.
Konkretno mi je ovo pronicanje u dubine sini_do-ovog odrastanja zesci lapsus. Da ne kazem fazon k'o reka Amazon. Neces ga prevuci na svoju stranu tako sto ces mu soliti da je budala s dubokim socijalnim problema. Mislim da cak ni osobu koja ima taj problem ne bi zanimala psiho analiza celog slucaja.
Cleopatra- Supermoderator
- Broj poruka : 3486
Datum upisa : 12.09.2010
Da, do momenta kada jedna ili druga grupa ne počne da nameće svoj stav kao jedini ispravan. Sličan problem kao i sa demokratijom- samo oni koji zaista poznaju materiju, neće je zloupotrebiti.Cleopatra :: Svako ima pravo i na verovanje i na svoj stav o tome.
Nadji mi gde ja to tvrdim da je ono u sta veruje neispravno??a ti ne N. Koja je poenta ubedjivanja nekoga da je njegovo vidjenje stvari neispravno?
To da li je budala si ti rekla ne ja.. nikome ja ne solim pamet samo zelim da znam zasto ljudi veruju u Boga?Neces ga prevuci na svoju stranu tako sto ces mu soliti da je budala s dubokim socijalnim problema
Ti si psihoanaliticar pa znas da nikoga nebi interesovala njegova analiza?Mislim da cak ni osobu koja ima taj problem ne bi zanimala psiho analiza celog slucaja.
Gost- Gost
Covek bez vere je izgubljen covek, svako mora da veruje u nesto
Mozda ja mislim da je vera utopija pa toliko glasno ne vicem kao ti....o spoznaju ljudi nemozes govoriti jednostrano...
Gost- Gost
Pa tu je ustvari i najveci problem, cak ni ne vide da postoji i treca grupa koja ne veruje ali se ne deklarise ateistickom zbog postovanja vere i verskih obicaja i praznika.Fristajlo ::
Da, do momenta kada jedna ili druga grupa ne počne da nameće svoj stav kao jedini ispravan.
Bas i nisam pristalica iste, moguce da je zato sto praksa ne odgovara teorijskoj zamisli iste.Sličan problem kao i sa demokratijom-
Zanimljivo ja eto ne mislim da je zloupotrebljena zbog lucidnosti...samo oni koji zaista poznaju materiju, neće je zloupotrebiti.
Gde si video da vicem?Neki tip ::Mozda ja mislim da je vera utopija pa toliko glasno ne vicem kao ti....o spoznaju ljudi nemozes govoriti jednostrano...Covek bez vere je izgubljen covek, svako mora da veruje u nesto
Ne mislis ti da vera utopija, nego religija. Moras verovati u nesto, i vera u sebe je neka vera.
Neki tip ::
Nadji mi gde ja to tvrdim da je ono u sta veruje neispravno??
"Verovatno postoji razlog zasto si se ti tako osecao.. mozda kada bi pronikli u dubinu tvog odrastanja, detinjstva i porodice.. nasao bi se odgovor zasto si se ti razlikovao od ostalih."To da li je budala si ti rekla ne ja..
Nisam rekla nikoga nego njega, da li se forum zabavlja ovim potpuno je marginalno a analiziranje clanova nekad jednostavno neumesno.Ti si psihoanaliticar pa znas da nikoga nebi interesovala njegova analiza?
Cleopatra- Supermoderator
- Broj poruka : 3486
Datum upisa : 12.09.2010
Mora samo da se umre... sve ostalo nije moranje...Ne mislis ti da vera utopija, nego religija. Moras verovati u nesto, i vera u sebe je neka vera.
Tacno je da sam ovo napisao , ali ja ne mislim da je ovo neumesno... ako se neko razlikuje od drugih kao sto je i on rekao sam, zasto je neumesno pitati zasto se to desilo?"Verovatno postoji razlog zasto si se ti tako osecao.. mozda kada bi pronikli u dubinu tvog odrastanja, detinjstva i porodice.. nasao bi se odgovor zasto si se ti razlikovao od ostalih."
Neumesno je nazvati ateiste psima kao sto je on uradio pa sam i skrenuo paznju a ne ovo moje bezazleno pitanje...
Nisam hteo ovom temom da zabavljam forum, hteo sam samo razgovor sa puno tolerancije,Cleo.. ocigledno da tvoja tolerancija danas nije bas na nivou..mozda zbog velikih vrucina ovih dana.da li se forum zabavlja ovim potpuno je marginalno
Gost- Gost
Neki tip ::Svaki ateista može dati kratak i jasan odgovor zašto ne veruje ili zašto je prestao da veruje u nekog od mnogobrojnih bogova koji su u ponudi u današnje vreme. Mene zanima da li neki vernik može da postavi samome sebi pitanje: "Zašto verujem u boga?" i da na to pitanje odgovori...
Ja vjerujem kako je čovjek rođen sa vjerom , onom unutarnjom težnjom za traganjem sebe i smsila svoga života i bivstvovanja . Ona nema veze ili ne mora imati sa religijom koju dobivamo naslijeđem niti sa Crkvom kao institucijom koja ju propagira na određeni način .
Vjera je osjećaj usađen u čovjeka . A svatko ju doživljava ili osjeća na svoj sopstveni individualan način . Vjera je unutarnja i univerzanlna energija satkana od ljubavi i . na određeni način , životni je pokretač .
Pitaš u početnom postu ; Zašto tko vjeruje u Boga ... Također je osobna stvar kako tko doživljava pojam Boga ... Što za koga znači ili predstavlja Bog ?! ... Za nekoga je to nevidljivi čiča sa bijelom bradom koji nas gleda odozgo ... za nekoga viša inteligencija ili sveprisutna pozitivna energija koja nas drži na životu ... Vjera u Boga nije bukvalno vjerovanje u priče i mitove , niti u kojekakve Crkvene izmišljotine ... To zasigurno , ne .
Dragana- Super član
- Broj poruka : 5149
Datum upisa : 21.03.2010
Dobro objašnjenje, barem za deo onih koji su verujući. Meni je jasnije.Dragana ::
Ja vjerujem kako je čovjek rođen sa vjerom , onom unutarnjom težnjom za traganjem sebe i smsila svoga života i bivstvovanja . Ona nema veze ili ne mora imati sa religijom koju dobivamo naslijeđem niti sa Crkvom kao institucijom koja ju propagira na određeni način .
Vjera je osjećaj usađen u čovjeka . A svatko ju doživljava ili osjeća na svoj sopstveni individualan način . Vjera je unutarnja i univerzanlna energija satkana od ljubavi i . na određeni način , životni je pokretač .
Pitaš u početnom postu ; Zašto tko vjeruje u Boga ... Također je osobna stvar kako tko doživljava pojam Boga ... Što za koga znači ili predstavlja Bog ?! ... Za nekoga je to nevidljivi čiča sa bijelom bradom koji nas gleda odozgo ... za nekoga viša inteligencija ili sveprisutna pozitivna energija koja nas drži na životu ... Vjera u Boga nije bukvalno vjerovanje u priče i mitove , niti u kojekakve Crkvene izmišljotine ... To zasigurno , ne .
Eto, kad se normalnim tonom razgovara, napravi se pomak; čestitam.
Isto tako treba shvatati i ateizam; boldovao sam deo koji je ključan, po meni, za mnoge ateiste.
Naime, to nije odsustvo usađenosti pojma Boga, već usađenost vere da Bog ne postoji. Sholastički trik da je i to vera naprosto- ne prolazi, iz prostog razloga opozitnog uverenja.
Kada svi vernici i ateisti shvate da se o tome može razgovarati i na ovakav način, prestaće bespredmetne i ničemu korisne rasprave na ovu temu; jer, ovo je jedna od tema gde je nemoguće pronaći kompromis, i gde je "istina" na obe strane. Ljudskoj logici to je nepojmljivo, i otud ta beskrajna svađa.
Neki tip :: Zašto verujete u priče i mitove iz bronzanog doba?
Kratko i jasno: pogrešno postavljeno pitanje (ukoliko ga treba potavljati) pa otuda izostavljam odgovor koji bi, i da je pitanje ispravno, opet bio kratak.
Možemo pisati o hrišćanskoj filozofiji npr.
Avramova- Legendarni član
- Broj poruka : 69578
Datum upisa : 07.03.2010
.Eto, kad se normalnim tonom razgovara, napravi se pomak; čestitam.
Isto tako treba shvatati i ateizam; boldovao sam deo koji je ključan, po meni, za mnoge ateiste
Evo i ja koristim priliku da pohvalim Draganu za objasnjenje zasto covek veruje u Boga.. niko ovde ne zeli nikoga da ubedjuje u suprotno, ali ako mene pitate zasto ne verujem u Boga takodje cu vam objasniti na istom nivou kao sto je i Dragana malopre objasnila..
Gost- Gost
AV
Možemo pisati o hrišćanskoj filozofiji npr
Rekli smo da objasnimo verovanje u boga bez mnogo kvazi filozofije i patetike.. Tako da uvek zasto ima zato, i obrnuto.... Ali ako si bas navalila.. pucaj.... Ja jos uvek drzim cas..
Gost- Gost
Pošto je vera moć čovekove duše, na ovoj temi mogu samo toliko o mojoj veri, a o hrišćanskoj filozofiji na odgovarajućoj temi i kada temperatura padne ispod 25 podeoka. Hvala Bogu pa izdržavam/o bez klime, a kako i ne bi kada je Bog milosrdan. Hvala Mu!
Avramova- Legendarni član
- Broj poruka : 69578
Datum upisa : 07.03.2010
Stavi dobar pancir; zna ona da zamoči kuršum i u teflon...Neki tip :: Ali ako si bas navalila.. pucaj.... Ja jos uvek drzim cas..
Ne slazem se da je vera moc covekove duse...moc covekove duse je mentalni sklop intelektualni, karakterni deo svakog coveka i nema veze sa verom....Avramova ::Pošto je vera moć čovekove duše, na ovoj temi mogu samo toliko o mojoj veri, a o hrišćanskoj filozofiji na odgovarajućoj temi i kada temperatura padne ispod 25 podeoka. Hvala Bogu pa izdržavam/o bez klime, a kako i ne bi kada je Bog milosrdan. Hvala Mu!
To sto ti izdrzavas ispod 25 stepeni i zahvaljujes dragom Bogu...je mucenje licnog organizma.do stepena izdrzljivosti. zarad verovanje u Boga.. kada je danas svakom coveku dostupna klima.. Veruj u nauku.. i ziveces duze..
Gost- Gost
Neki se ljudi radjaju religiozni, ja sam takav rodjen,. a razlikovao sam se od ostalih jer nisam prihvatao ateisticke uticaje koji su bili veoma izrazeni u ono vreme, uvjek sam imao svoj stav,. zasto bi neko ko ima svoj stav trebao biti predmet neke analize,. ja postujem ljude sa stavom,. samo ne volim one koji stavove mjenjaju po potrebi, jer to je licemjerstvo..........Neki tip ::Ljudi se ne radjaju sa religijom ili bez.. kasnije prihvatamo da li cemo verovati u Boga iliJednostavno,. rodjen sam religiozan
Verovatno postoji razlog zasto si se ti tako osecao.. mozda kada bi pronikli u dubinu tvog odrastanja, detinjstva i porodice.. nasao bi se odgovor zasto si se ti razlikovao od ostalih.
sini_do- Profi član
- Broj poruka : 2648
Datum upisa : 17.04.2010
Strana 1 od 17 • 1, 2, 3 ... 9 ... 17
Similar topics
» Brak. Institucija osnovana od Boga
» U šta verujete?
» Poimanje Boga ...
» Ženska Strana Boga ...
» Dokazi o postojanju Boga
» U šta verujete?
» Poimanje Boga ...