Ideja forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Navigacija
 Portal
 Forum
 FAQ
Ko je trenutno na forumu
Imamo 110 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 110 Gosta :: 2 Provajderi

Nema

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 359 dana Sub Okt 05, 2024 7:41 am
Zadnje teme
» Šta trenutno slušate?
DISCIPLINA KICME EmptyČet Jun 27, 2024 12:11 am od Johnny-Azra

» Moje otkriće
DISCIPLINA KICME EmptyČet Jun 27, 2024 12:02 am od Johnny-Azra

» Sta pevusite ovih dana?
DISCIPLINA KICME EmptyČet Jun 27, 2024 12:01 am od Johnny-Azra

» Podseća me
DISCIPLINA KICME EmptySre Jun 26, 2024 11:57 pm od Johnny-Azra

» Ne može da vam dosadi
DISCIPLINA KICME EmptySre Jun 26, 2024 11:56 pm od Johnny-Azra

» Ne kvarite mi temu dok se opustam...
DISCIPLINA KICME EmptySre Jun 26, 2024 11:54 pm od Johnny-Azra

» Poklanjam ti pesmu
DISCIPLINA KICME EmptySre Jun 26, 2024 11:44 pm od Johnny-Azra

» Moj hit danas
DISCIPLINA KICME EmptySre Jun 26, 2024 11:37 pm od Johnny-Azra

» Odavno nisam čuo/čula
DISCIPLINA KICME EmptySre Jun 26, 2024 11:32 pm od Johnny-Azra

» Accessories
DISCIPLINA KICME EmptySub Jun 22, 2024 12:09 pm od Iskra69

» Muzika koja u vama izaziva jezu..
DISCIPLINA KICME EmptySre Maj 29, 2024 10:48 am od hanijbanij

» Muzika i igra Rusije
DISCIPLINA KICME EmptyPet Maj 10, 2024 2:51 pm od Davidova

» Sta je to sto ljude cini ljudima?
DISCIPLINA KICME EmptySub Maj 04, 2024 9:05 pm od hanijbanij

https://2img.net/h/s1.postimg.cc/2jaw3c4r7j/logo-cir.png
https://2img.net/h/s28.postimg.cc/sbinr7rvx/bloggif_58f133ee2ca1e.png
https://2img.net/h/s17.postimg.cc/p630tcadr/vremenska_prognoza.png
Traži

Rezultati od :

Rechercher Napredna potraga

DISCIPLINA KICME

3 posters

Ići dole

DISCIPLINA KICME Empty DISCIPLINA KICME

Počalji od digitalmandrak Pet Mar 04, 2011 7:13 pm

DISCIPLINA KICME 74139b2a29c4f73b86da22317c5cf291

Basista Dušan Kojić Koja (rođen 14. juna 1961. u Beogradu) osnovao je krajem 1981. godine, neposredno nakon raspada new wave grupe Šarlo Akrobata, Disciplinu Kičme sa bubnjarom Nenadom Krasavcem Keletom (dotadašnjim menadžerom Šarla, pre toga u sastavu Urbana gerila). Prvi Kojin pomen grupe Disciplina Kičme je zabeležen novembra 1981. u intervjuu za domaći muzički časopis Džuboks. Na prvoj probi grupe, pored Koje, svirao je kao drugi basista i Srđan Đile Marković (pre toga u sastavima Radnička kontrola i UKT), ali, Koja je odmax odlučio da grupa funkcioniše kao duo u minimalističkoj postavi bubanj + bas. Tokom 1982. godine došlo je do izmene bubnjara, jer je Kele otišao u vojsku, a za bubnjeve je seo tada šesnaestogodišnji budući beogradski glumac Srđan Todorović.

DISCIPLINA KICME 211921

Nesvakidašnja postava i neobična muzika su vrlo teško nalazile put do izdavača. Debi album „Sviđa mi se da ti ne bude prijatno“ su odbile skoro sve izdavačke kuće, a konačno ga je sa zakašnjenjem objavila slovenačka diskografska kuća Helidon početkom 1983. godine. LP je izašao u tiražu od 5001 primerka i brzo nestao sa tržišta. Deo materijala sa prve ploče Discipline Kičme ujedno je predstavljao i deo neobjavljenog repertoara grupe Šarlo Akrobata: pesmu "Pečati" je Šarlo Akrobata izveo uživo na "Rokenroleru" RTB 1981. godine, a sačuvan je i neobjavljeni demo snimak Šarla sa pesmom "Mozak". Za pesme "Ti znaš da tvoja soba ima četiri ugla", "Uživaj", "Zgodne kretnje" i "Javno veselje" se na osnovu stila takođe sumnja da su nastale u vreme grupe Šarlo Akrobata. Sa debi albuma pesma "Nemoj" se jedina probila u medijima. Produkciju albuma su radili Koja, snimatelj Toni Jurij i Nebojša Antonijević (Partibrejkersi), potpisan kao Riki Rif. Kasetno izdanje ploče "Sviđa mi se da ti ne bude prijatno" se pojavilo 1987. godine u izdanju privatne firme Slovenia Borisa Furlana.

DISCIPLINA KICME 0

Sledeći projekat grupe bio je EP "Ja imam šarene oči". Snimljen septembra 1983. godine u studiju „Druga Maca“ u Beogradu, ovaj mini-album predstavljao je logičan nastavak debija u pogledu zvuka i produkcije. Jedina novina bila je duvačka sekcija u pojedinim numerama u vidu gostiju, ali je Disciplina zadržala prepoznatljiv punk-funk stil ustanovljen na debi ploči. EP „Ja imam šarene oči“ predstavljao je još veći izazov u diskografskom smislu, kada se konačno pojavio u prodaji sa dve godine zakašnjenja, 1985. godine, u izdanju slovenačke privatne kuće Dokumentarna i uz finansijsku pomoć časopisa Rock. Tiraž je ponovo bio mali, a jedina numera koja se vrtela po medijima je bila pesma „Novac neće doći“. Suočen sa velikim čekanjima, niskim tiražima i problemom golog preživljavanja na osnovu sopstvene muzike, Koja se u vreme objavljivanja EP-ja odlučio za radikalne izmene u zvuku i imidžu grupe. Uzevši za sebe pseudonim Zeleni Zub, Koja je napustio dotadašnji stil i minimalističku postavu u vidu dua i, uvodeći duvačku sekciju u grupu, preusmerio Disciplinu Kičme u novi pravac koji se može okarakterisati kao mešavina fanka i repa uz veliku dozu humora. Ovom izmenom završena je prva faza rada grupe, i započeto novo poglavlje koje će trajati sve do Kojinog odlaska u London januara 1992. godine. Beogradska izdavačka kuća Tom Tom Music objavila je 1999. godine na jednom CD-u album "Sviđa mi se da ti ne bude prijatno" i EP "Ja imam šarene oči", dodavši kao bonus pet do tada neobjavljenih živih snimaka sa koncerta u Zagrebu rane 1982. godine. Ovaj kompilacijski CD ("Ove ruke nisu male...1") zaokružuje i predstavlja prvu fazu rada grupe u celosti.

DISCIPLINA KICME 28a65dddf8dfcdb98aabed4d50ac0d71
digitalmandrak
digitalmandrak
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 12500
Datum upisa : 22.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

DISCIPLINA KICME Empty Re: DISCIPLINA KICME

Počalji od digitalmandrak Pet Mar 04, 2011 7:15 pm

digitalmandrak
digitalmandrak