Ideja forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Navigacija
 Portal
 Forum
 FAQ
Ko je trenutno na forumu
Imamo 126 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 126 Gosta :: 2 Provajderi

Nema

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 359 dana Sub Okt 05, 2024 7:41 am
Zadnje teme
» Šta trenutno slušate?
Holandska kuhinja EmptyČet Jun 27, 2024 12:11 am od Johnny-Azra

» Moje otkriće
Holandska kuhinja EmptyČet Jun 27, 2024 12:02 am od Johnny-Azra

» Sta pevusite ovih dana?
Holandska kuhinja EmptyČet Jun 27, 2024 12:01 am od Johnny-Azra

» Podseća me
Holandska kuhinja EmptySre Jun 26, 2024 11:57 pm od Johnny-Azra

» Ne može da vam dosadi
Holandska kuhinja EmptySre Jun 26, 2024 11:56 pm od Johnny-Azra

» Ne kvarite mi temu dok se opustam...
Holandska kuhinja EmptySre Jun 26, 2024 11:54 pm od Johnny-Azra

» Poklanjam ti pesmu
Holandska kuhinja EmptySre Jun 26, 2024 11:44 pm od Johnny-Azra

» Moj hit danas
Holandska kuhinja EmptySre Jun 26, 2024 11:37 pm od Johnny-Azra

» Odavno nisam čuo/čula
Holandska kuhinja EmptySre Jun 26, 2024 11:32 pm od Johnny-Azra

» Accessories
Holandska kuhinja EmptySub Jun 22, 2024 12:09 pm od Iskra69

» Muzika koja u vama izaziva jezu..
Holandska kuhinja EmptySre Maj 29, 2024 10:48 am od hanijbanij

» Muzika i igra Rusije
Holandska kuhinja EmptyPet Maj 10, 2024 2:51 pm od Davidova

» Sta je to sto ljude cini ljudima?
Holandska kuhinja EmptySub Maj 04, 2024 9:05 pm od hanijbanij

https://2img.net/h/s1.postimg.cc/2jaw3c4r7j/logo-cir.png
https://2img.net/h/s28.postimg.cc/sbinr7rvx/bloggif_58f133ee2ca1e.png
https://2img.net/h/s17.postimg.cc/p630tcadr/vremenska_prognoza.png
Traži

Rezultati od :

Rechercher Napredna potraga

Holandska kuhinja

3 posters

Ići dole

Holandska kuhinja Empty Holandska kuhinja

Počalji od Hypnosis_ Pet Apr 08, 2016 1:19 am

Isposnička holandska kuhinja tradicionalno se meša sa egzotičnim ukusima – krompir, kupus i dimljene kobasice, ali i indonežanski saté i bami goreng.

U Holandiji se tradicionalna hrana priprema na prilično jednostavan način. Koreni toga zatrpani su u prošlosti, u strogom 19. veku kada su u provincijama iznad velikih reka, kalvinisti smatrali grehom ukoliko je jelo pripremljeno tako da se u njemu uživa.

Takva, gotovo isposnička kuhinja zadržala se i danas. Većina jela koju pripreme ima ukus baš onoga što su smućkali, bez kulinarske igre sa komplikovanim sosovima i pojačivačima ukusa.

Holanđani očigledno ne vole da provode sate u kuhinji eksperimentišući sa hranom i prednost daju svežim proizvodima.

Tradicionalna holandska kuhinja najčešće se definiše kao jednostavna, jeftina, nutritivna, ne mnogo prefinjena. Izgleda da Holanđani ipak jedu da bi živeli, a ne obratno.

Povrće (groenten) osnova svega

Holandija je jedna od retkih evropskih zemalja koja toliko pažnje posvećuje povrću u ishrani, tako da je ponuda bogata i raznovrsna.

Još je Van Gog 1885. svojom slikom De aardappeleters (Ljudi koji jedu krompir) ukazao na značaj krompira i povrća u ovoj zemlji.

I kada biste nasumice odabranog Holanđanina upitali šta je jeo prethodnog dana, svoje nabrajanje bi sigurno započeo nekim povrćem, pa tek onda pomenuo meso ili ribu.

Hutspot

Hutspot je najpoznatije nacionalno jelo na bazi krompira, šargarepe i luka. Danas se tom prilično bljutavom, jednostavnom miksu dodaje i dimljena kobasica.

Za vreme Osamdesetgodišnjeg rata, tokom španske opsade, branioci Lejdena našli su kazan pun već pomenutog povrća, na koji su španski vojnici očigledno zaboravili.

U mnogim holandskim porodicama danas se hutspot tradicionalno sprema svakog 3. oktobra u znak sećanja na oslobođenje Lejdena od španske opsade.

Haring (usoljena riba)

Stranci se najčešće zaprepaste i stresu kada se uvere da Holanđani haringu jedu sirovu. Tradicionlano se servira sa isečenim crnim lukom i zabodenom holandskom zastavicom, a pušta se cela da proklizi niz grlo.

Holandska kuhinja 2sbpmau

Dakle, haringa se konzumira na specifičan način: palcem i srednjim prstom čvrsto uhvatiti ribu za rep, podignuti iznad blago zabačene glave, usmeriti u pravcu širom otvorenih usta i pustiti da lagano sklizne niz grlo.

Neki preferiraju iseckanu haringu, ili je stavljaju u hleb. Ukus je slankast i kremast.

Zuurkoolstampot

Krompir prokuvati, izgnječiti u pire, dodati kiseli kupus, pavlaku, puter i sve dobro promešati. Ako niste za vegetarijansku varijantu dodajte i iseckane dimljene kobasice (rookworst).

Da bi se dobio egzotičniji šmek ponekada se dodaje kari, suvo grožđe ili režnjevi ananasa.

Boerenkoolstampot

Kelj u kombinaciji sa gnječenim krompirima, serviran sa dimljenom kobasicom. Kelj kao veliki izvor ugljenih hidrata čini ovo jelo popularnim za vreme zimskih dana.

Drop

Slano slatke bombone, po malo žilave, crne, ne tako omiljenog ukusa. Kupuju se na kilo i postoje 4 vrste: blago slatke, blago slane, izrazito slatke i izrazito slane. Pored toga što se žvaću iz zanimacije mogu biti efikasne u lečenju grla.

Stroopwafels

Fenomenalan slatkiš sa oko 10 cm u prečniku, koga čine dve okrugle spljoštene oblande sa sirupom od karamele u sredini. Neverovatno ukusni, ne dopuštaju da se od njih odvojite i ponovo ne kupite.

Nekada poznat kao slatkiš siromašnih, a danas neizostavan uz kafu lili čaj. Prvi put se javio 1784. u gradu Hauda, kao rezultat pomešanih mrvica i karamele.

Pannenkoeken (palačinke)

Osnova popularnih palačinaka je testo od brašna i mleka, na koje se po sopstvenom ukusu stavljaju slani ili slatki sastojci i tako skupa peku. Najčešće se sreću 2 slatke vrste flensjes i poffertjes.

Veliki je broj holandskih restorana specijalizovanih samo za palačinke.

Holandski sirevi

Mlečna mast igra veliku ulogu u ishrani Holanđana. Sir više nije samo asocijacija za sendvič, već je gotovo uvek na trpezi, u salatama, ili izrendan po glavnom jelu.

Najviše je polutvrdih i tvrdih sireva koje je nemoguće iseći nožem, već se samo lome na komade. Neki od poznatih izvanrednih holandskih sireva su: Edammer, Gouda, Old Amsterdam, Milner, Maasdammer, Maaslander.

Erwtensoep

Gusta zasitna čorba od graška, poznata i kao snert. Tradicionalno se jede zimi i najbolja je kad se napravi na veliko i tako odstoji jedan dan. Glavni sastojci su grašak i voda, a pojedini recepti navode i krompir, crni luk, šargarepu,kobasice i praziluk.

Da bi bili uvereni da je čorba ispala kako treba, ubacite kašiku u gustu masu i ako stoji sama uspravno, znači da je gustina savršena. Najčešće se jede uz ražani hleb, tako što se komadi mesa iz čorbe stave na njega i preliju senfom.

S obzirom na kolonijalnu prošlosti i veliki priliv imigranata, holandska kuhinja je primila uticaje sa strane i prilagodila ih svom ukusu. Najviše je primetno prisustvo indonežanske, kineske, surinamske kuhinje.

Italijanska pizza i pasta takođe su popularne, a najprisutnija indonežanska jela su: bami goreng, nasi goreng, saté i rijsttafel.
Hypnosis_
Profi član
Profi član

Broj poruka : 2027
Datum upisa : 18.11.2015

Nazad na vrh Ići dole

Holandska kuhinja Empty Re: Holandska kuhinja

Počalji od Hypnosis_ Pet Apr 08, 2016 1:20 am

Zuurkool Stamppot

Holandska kuhinja 4698a_dv

rompir prokuvati, izgnječiti u pire, dodati kiseli kupus, pavlaku, puter i sve dobro promešati. Ako niste za vegetarijansku varijantu dodajte i iseckane dimljene kobasice (rookworst).

Da bi se dobio egzotičniji šmek ponekada se dodaje kari, suvo grožđe ili režnjevi ananasa.
Hypnosis_
Profi član
Profi član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Hypnosis_ Pet Apr 08, 2016 1:34 am

Sastojci

Testo

2 velika jaja
   170gr šećera
   114gr putera
   2 kašike suvog kvasca
   pola čaše tople vode
   430gr brašna
   1 kašikica cimeta
   prstohvat soli

Karamel
   150 gr braon šećera
   85 gr putera
   1 kašikica cimeta
   0.5 dcl slatke pavlake
   vanila extrakt

Karamel II
   1 šolja braon šećera
   1/2 šolje vode
   3 kašike meda
   2 kašike putera
   1 kašikica cimeta
   vanila extrakt

Priprema

Karamel
   1.

Karamel je obogaćen cimetom, a ja sam ga do sada pravila na dva načina. Prva je varijanta da se karamelizuje šećer pa u to doda puter i slatka pavlaka, pri čemu se šećer skarameli i ponovo otopi tek dodatkom slatke pavlake i mešanjem. Druga varijanta je puno jednostavnija. Sve se stavi u posudu i zagreva do ključanja, potom se smanji i ostavi da još neko vreme krčka. Kada se ohladi dobije se karamelni sirup ređeg meda. Za filovanje treba da je ohlađen na sobnu temperaturu, pa ga treba pripremiti prvog.

Testo
1.

Mogu se prvo umutiti jaja sa šećerom u omekšalim puterom, pa u to dodati brašno pomešano sa cimetom i kvascom, izmešati pa dodati vodu po potrebi. Ovaj put sam uradila drugačije.U posudu dodala brašno, jaja, puter, šećer, cimet, so i kvasac omekšao u malo vode. Sve sam zamesila rukom u glatko testo. Nisam primetila razliku u kvalitetu istog.

2.

Zamešeno testo umotati u foliju i ostaviti u frižideru pola sata do sat. Ovaj put sam polovinu testa ostavila čak 24h u frižideru. Nije bilo nikakve razlike u daljoj pripremi.

3.
Od ohlađenog testa praviti kuglice veličine 30ak grama i peći ih u pekaču za vafle, minut-dva, dok ne dobiju finu boju.

4.
Tek što se izvade, tako vruće, brzo dok se ne stvrdnu prerezati ih po dužini nožem, najbolje malim sa zubićima.

5.
Na polovinu staviti kašikicu karamela pa preklopiti drugom polovinom. Tako sastavljeni mogu se pravilno oblikovati modlicom odgovarajuće veličine, ali vam onda ostane višak koji ćete baciti ili upotrebiti u nečem drugom. Nama nisu smetali ovako "rustični"

6.

Vrlo brzo vafli će očvrsnuti i postati tvrdi i hrskavi.

Posluživanje

Tradicionalno se kolačić poslužuje kao poklopac na šoljici vrućeg čaja ili kafe, jer toplota napitka omekša karamel punjenje.

Holandska kuhinja How-to-eat-a-stroopwafel
Hypnosis_
Profi član
Profi član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Hypnosis_ Pet Apr 08, 2016 11:06 am

Drop

Slano slatke bombone, po malo žilave, crne, ne tako omiljenog ukusa. Kupuju se na kilo i postoje 4 vrste: blago slatke, blago slane, izrazito slatke i izrazito slane. Pored toga što se žvaću iz zanimacije mogu biti efikasne u lečenju grla.

Holandska kuhinja Dutch-drop

btw,meni su grozne i mislim da je to jedino sto nisam mogla da jedem tamo. Prosle godine sam pokusala jos jednom i ne vredi Holandska kuhinja 2212949188 ne ide.
Hypnosis_
Profi član
Profi član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od madam mim Pet Apr 08, 2016 7:36 pm

Dakle, haringa se konzumira na specifičan način: [b]palcem i srednjim prstom čvrsto uhvatiti ribu za rep, podignuti iznad blago zabačene glave, usmeriti u pravcu širom otvorenih usta i pustiti da lagano sklizne niz grlo. [/b]Neki preferiraju iseckanu haringu...   ::

Ajao...  Holandska kuhinja 341069712

Pokušavam da zamislim, pa mi ne ide...   Smile Hip, je l jedu i glavu? A šta sa kostima? Priznajem, volim pečenu haringu, al ona ima dosta sitnih, tankih kostiju.... Kako, bre, "lagano da sklizne" cela?  Holandska kuhinja 500484114 Ajd, parčići...

A ovaj karamel slatkiš ima da se kupi i kod nas i stvarno je jaaaako ukusan  Holandska kuhinja 1179806630 Pretpostavljam još i bolji kad ga sam napraviš. Hvala za recept!   Holandska kuhinja 1949344573
madam mim
madam mim
Profi član
Profi član

Broj poruka : 2855
Datum upisa : 21.04.2014

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Dobro drvo Pet Apr 08, 2016 8:10 pm

Hypnosis_ ::Drop

Holandska kuhinja Dutch-drop

btw,meni su grozne i mislim da je to jedino sto nisam mogla da jedem tamo. Prosle godine sam pokusala jos jednom i ne vredi Holandska kuhinja 2212949188 ne ide.

Retko dobar slatkiš .
Dobro drvo
Dobro drvo
Novi član
Novi član

Broj poruka : 12
Datum upisa : 03.04.2016

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Hypnosis_ Sub Apr 09, 2016 8:22 am

madam mim ::
Dakle, haringa se konzumira na specifičan način: [b]palcem i srednjim prstom čvrsto uhvatiti ribu za rep, podignuti iznad blago zabačene glave, usmeriti u pravcu širom otvorenih usta i pustiti da lagano sklizne niz grlo. [/b]Neki preferiraju iseckanu haringu...   ::

Ajao...  Holandska kuhinja 341069712

Pokušavam da zamislim, pa mi ne ide...   Smile Hip, je l jedu i glavu? A šta sa kostima? Priznajem, volim pečenu haringu, al ona ima dosta sitnih, tankih kostiju.... Kako, bre, "lagano da sklizne" cela?  Holandska kuhinja 500484114 Ajd, parčići...

A ovaj karamel slatkiš ima da se kupi i kod nas i stvarno je jaaaako ukusan  Holandska kuhinja 1179806630 Pretpostavljam još i bolji kad ga sam napraviš. Hvala za recept!   Holandska kuhinja 1949344573

Da,zaboravih napisati da je to recept za Stroopwafels. Fenomenalni su. Kod nas sam ih narucivala iz Malog princa u Bg-u,odlicni Holandska kuhinja 3021264613

Sto se tice haringe,nisam mogla da probam Holandska kuhinja 3007699005 Dok sam boravila u Holadniji gledam bre kako je jedu i lepo mi nije dobro. Inace nisam neki ljubitelj ribe,ali ovo je preterivanje Holandska kuhinja 500484114 Moja draga tetka je jela neiseckanu Holandska kuhinja 500484114 ufff
Hypnosis_
Profi član
Profi član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Hypnosis_ Sub Apr 09, 2016 8:25 am

Dobro drvo ::

Retko dobar slatkiš .

Jao bre Holandska kuhinja 500484114 Ne mozes reci bre da je dobar kada nije Holandska kuhinja 1626135240 Holandska kuhinja 3681966919
Hypnosis_
Profi član
Profi član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sponsored content

Sponsored content

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics