Ko je trenutno na forumu
Imamo 95 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 95 Gosta :: 2 ProvajderiNema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 359 dana Sub Okt 05, 2024 7:41 am
Zadnje teme
Kontrolni panel
Profil |
Članstvo |
Privatne poruke |
Ostalo |
Traži
Deset zapovesti za roditelje
+7
inspy
Time
Johny Bravo
Batista
digitalmandrak
Lilith
Avramova
11 posters
Ideja forum :: DRUŠTVO :: Porodica
Strana 1 od 2
Strana 1 od 2 • 1, 2
Deset zapovesti za roditelje
Deset zapovesti za roditelje - Janus Korcak
1. Ne očekuj da tvoje dete bude kao ti, ili onakvo kakvo bi ti želeo da bude. Pomozi mu, da postane samosvojan čovek, a ne tvoja kopija.
2. Ne traži od deteta da ti plati za sve što si za njega učinio. Dao si mu život; kako ti se može zahvaliti? On će dati život drugome, drugi trećem… to je zakon nepovratne zahvalnosti.
3. Ne sveti se detetu za uvrede koje su te snašle, da u starosti ne bi jeo gorak hleb. Jer što si posejao to će i nići.
4. Ne potcenjuj njegove probleme. Svakome je dat život u skladu sa snagom koju ima, i budi siguran da njemu nije lakše nego tebi, a može biti da mu je i teže, jer nema iskustva.
5. Ne ponižavaj ga!
6. Ne zaboravi da su najvažniji čovekovi susreti u životu – susreti sa decom. Obraćaj više pažnje na njih – mi nikada ne možemo znati koga srećemo u svom detetu.
7. Ne muči sebe ako ne možeš nešto da učiniš za svoje dete. Seti se, detetu je uvek nedovoljno ako nije učinjeno sve.
8. Dete nije tiranin koji vlada čitavim tvojim životom, i nije samo plod od krvi i mesa. Ono je ta dragocena čaša koju ti je Život dao, da je čuvaš i razvijaš u njoj stvaralački plamen. U toj oslobođenoj, rasplamsaloj ljubavi majke i oca, raste, ne „naše“, ne „moje“ dete, već duša koja nam je poverena na čuvanje.
9. Nauči da voliš tuđe dete. Nikada ne čini tuđem detetu ono što ne želiš da čine tvom.
10. Voli svoje dete uvek – i kada je netalentovano, nesrećno, odraslo. Razgovaraj sa njim – raduj se, jer dete je praznik, dokle god je sa tobom.
Januš Korčak – (1878-1942) poljski pedijatar, pedagog, pisac …
…Kada je Hitlerova vojska ušla u Poljsku i okupirala Varšavu, Korčak je ostao sa svojim vaspitanicima u Domu siročadi. 1940. godine Nemci su ga uhapsili. Nekoliko meseci je proveo u zatvoru, odakle su ga otkupili njegovi bivši štićenici. Svetski poznat pisac, Korčak je imao mogućnosti da napusti Poljsku. Ali, vratio se u „Dom siročadi“, koji se sada nalazio na teritoriji Varšavskog geta.
Mnogo ljudi je pokušalo da nagovori Korčaka da napusti geto, znajući da mu je okupaciona vlast dozvolila da ulazi i izlazi iz njega slobodno. Korčak je to odbio.
Petog avgusta 1942. decu iz Doma siročadi poslali su u koncentracioni logor Treblinku. Nekoliko dana kasnije Korčak je zajedno sa svojom decom ušao u gasnu komoru.
Na mestu smrti Korčaka u Treblinici nalazi se veliki kamen. Na kamenu je kratko napisano:
„Januš Korčak i deca.“
Preveo i priredio: Aleksandar Mirković
wwwBebamur.com
1. Ne očekuj da tvoje dete bude kao ti, ili onakvo kakvo bi ti želeo da bude. Pomozi mu, da postane samosvojan čovek, a ne tvoja kopija.
2. Ne traži od deteta da ti plati za sve što si za njega učinio. Dao si mu život; kako ti se može zahvaliti? On će dati život drugome, drugi trećem… to je zakon nepovratne zahvalnosti.
3. Ne sveti se detetu za uvrede koje su te snašle, da u starosti ne bi jeo gorak hleb. Jer što si posejao to će i nići.
4. Ne potcenjuj njegove probleme. Svakome je dat život u skladu sa snagom koju ima, i budi siguran da njemu nije lakše nego tebi, a može biti da mu je i teže, jer nema iskustva.
5. Ne ponižavaj ga!
6. Ne zaboravi da su najvažniji čovekovi susreti u životu – susreti sa decom. Obraćaj više pažnje na njih – mi nikada ne možemo znati koga srećemo u svom detetu.
7. Ne muči sebe ako ne možeš nešto da učiniš za svoje dete. Seti se, detetu je uvek nedovoljno ako nije učinjeno sve.
8. Dete nije tiranin koji vlada čitavim tvojim životom, i nije samo plod od krvi i mesa. Ono je ta dragocena čaša koju ti je Život dao, da je čuvaš i razvijaš u njoj stvaralački plamen. U toj oslobođenoj, rasplamsaloj ljubavi majke i oca, raste, ne „naše“, ne „moje“ dete, već duša koja nam je poverena na čuvanje.
9. Nauči da voliš tuđe dete. Nikada ne čini tuđem detetu ono što ne želiš da čine tvom.
10. Voli svoje dete uvek – i kada je netalentovano, nesrećno, odraslo. Razgovaraj sa njim – raduj se, jer dete je praznik, dokle god je sa tobom.
Januš Korčak – (1878-1942) poljski pedijatar, pedagog, pisac …
…Kada je Hitlerova vojska ušla u Poljsku i okupirala Varšavu, Korčak je ostao sa svojim vaspitanicima u Domu siročadi. 1940. godine Nemci su ga uhapsili. Nekoliko meseci je proveo u zatvoru, odakle su ga otkupili njegovi bivši štićenici. Svetski poznat pisac, Korčak je imao mogućnosti da napusti Poljsku. Ali, vratio se u „Dom siročadi“, koji se sada nalazio na teritoriji Varšavskog geta.
Mnogo ljudi je pokušalo da nagovori Korčaka da napusti geto, znajući da mu je okupaciona vlast dozvolila da ulazi i izlazi iz njega slobodno. Korčak je to odbio.
Petog avgusta 1942. decu iz Doma siročadi poslali su u koncentracioni logor Treblinku. Nekoliko dana kasnije Korčak je zajedno sa svojom decom ušao u gasnu komoru.
Na mestu smrti Korčaka u Treblinici nalazi se veliki kamen. Na kamenu je kratko napisano:
„Januš Korčak i deca.“
Preveo i priredio: Aleksandar Mirković
wwwBebamur.com
Avramova- Legendarni član
- Broj poruka : 69578
Datum upisa : 07.03.2010
Re: Deset zapovesti za roditelje
šteta što je tema prošla neprimećeno... još je veća šteta što većina roditelja decu shvata zdravo za gotovo, retko uhvate one momente u kojima se uživa, a kasnije će im faliti...
ne volim kada neko svoje komplexe i ambicije projektuje na druge, neoprostiv je greh kada se to radi sa decom... takođe i svaka vrsta manipulacije i sile. pričati, pričati, samo pričati i nadati se da mu je bar delić te priče ostao u glavi i da je dovoljno pametno da ne pravi greške koje kasnije neće moći da ispravi.
i možda još bitnije, slušati ih.
oni su mali ljudi koje treba poštovati, jer ne možete se nadati da će oni vas poštovati jednog dana ako ih tome ne naučite. kao što se i ljubav uči... jedina stvar koju sebi ne bih oprostila ako omanem su oni.
grozim se roditelja koji su u stanju da kažu: ja sam te rodio, ja ću te i ubiti, figurativno ili ne, to su neke stvari koje im ostaju u glavi. uvrede i omalovažavanja takođe... srećom, imala sam primer svojih roditelja i naučila na svom kako se nikada ne treba ophoditi prema detetu i ne potcenjivati njihovu inteligenciju.
nadam se da smo odardili dobar posao, videćamo još... samo mi trenutno jako fali još jedno koje nije dovoljno odraslo da može samostalno da funkcioniše.
ne volim kada neko svoje komplexe i ambicije projektuje na druge, neoprostiv je greh kada se to radi sa decom... takođe i svaka vrsta manipulacije i sile. pričati, pričati, samo pričati i nadati se da mu je bar delić te priče ostao u glavi i da je dovoljno pametno da ne pravi greške koje kasnije neće moći da ispravi.
i možda još bitnije, slušati ih.
oni su mali ljudi koje treba poštovati, jer ne možete se nadati da će oni vas poštovati jednog dana ako ih tome ne naučite. kao što se i ljubav uči... jedina stvar koju sebi ne bih oprostila ako omanem su oni.
grozim se roditelja koji su u stanju da kažu: ja sam te rodio, ja ću te i ubiti, figurativno ili ne, to su neke stvari koje im ostaju u glavi. uvrede i omalovažavanja takođe... srećom, imala sam primer svojih roditelja i naučila na svom kako se nikada ne treba ophoditi prema detetu i ne potcenjivati njihovu inteligenciju.
nadam se da smo odardili dobar posao, videćamo još... samo mi trenutno jako fali još jedno koje nije dovoljno odraslo da može samostalno da funkcioniše.
Lilith- Profi član
- Broj poruka : 3325
Datum upisa : 02.12.2013
Potpisujem...
digitalmandrak- Supermoderator
- Broj poruka : 12500
Datum upisa : 22.03.2010
Kako bi rekao moj prijatelj - Mi smo od dece uzeli deo od budućnosti a na odgovornost prema njima smo zaboravili.
Deca pamte više pojedinosti od roditelja koji često nisu ni svesni da su napravli greške.
Priča iz uvodnog posta o Janušu Korčaku je zaista potresna.
Deca pamte više pojedinosti od roditelja koji često nisu ni svesni da su napravli greške.
Priča iz uvodnog posta o Janušu Korčaku je zaista potresna.
Zanimljiva je tema, ali posto jos uvijek nemam djecu ne nalazim se kompetentnim da je komentarisem.
Batista- Profi član
- Broj poruka : 2585
Datum upisa : 03.01.2014
Jedna zapovest za sve - pazi da te ne uhvate !
Johny Bravo- Super član
- Broj poruka : 5353
Datum upisa : 10.12.2013
Godina : 49
I šta sada da mu radim ja, majka dva sina. Izgleda da nije dobio dovoljno batina iako sam apsolutni protivnik batina. Npr. ja nikada nisam dobila batina ali uvek sam bila baš dobro dete pa nije bilo razloga. Brat je bio nestašan ali odlikaš i isto nikada nije dobio batine. Ma uopšte nas nisu tukli ali smo se družili sa roditeljima onako kako je priličila družba.
Ja sam dobio batine 100 puta, ne mogu reci da ih nisam zasluzio.
Batista- Profi član
mene su lešili, al džaba... zato ne verujem u silu i ne vaspitavam decu motkom.
Lilith- Profi član
Evo jedne simpatične priče:
"Jedna baka je na kasi velike samousluge na redu da plati. Iza nje u redu stoji jedna mladja zena sa nestašnim sinom od 9 ili 10 godina. Sin stalno gura majčina kolica koja već 5-6 puta udaraju baku po nogama.
Baka se okrene malom i zamoli ga da prestane da je udara.
Pošto mali nastavlja da je udara, baka se okreće njegovoj majci i kaže:
"Zar ne možete da kažete vašem sinu da me ne udara?"
Mlada gospođa, bez uzbuđenja - hladno odgovara:
"Ne! Moja metoda vaspitanja mu dozvoljava slobodu da radi šta god želi, sve dok do njegove svesti ne dodje da to što radi drugima ne valja. Naučno je dokazano da je ta metoda daleko efikasnija!"
U redu iza dame sa detetom stoji jedan momak od nekih 20 godina, koji sve to pažljivo sluša, a u ruci drži teglu sa pekmezom od crvenih ribizli. Kad je dama završila svoje objašnjenje metode vaspitanja, on otvori poklopac od tegle i mirno istrese celu teglu pekmeza mladoj dami na glavu.
Sva besna, van sebe, dama se okrene mladiću, a on hladnokrvno odgovara:
- Znate, gospođo, ja sam vaspitavan slobodno, baš na isti način kao i vaš sin. I - evo vidite rezultat!"
Starica se veselo okrene blagajnici i kaže:
"Molim vas, stavite ovu teglu pekmeza na moj račun!"
"Jedna baka je na kasi velike samousluge na redu da plati. Iza nje u redu stoji jedna mladja zena sa nestašnim sinom od 9 ili 10 godina. Sin stalno gura majčina kolica koja već 5-6 puta udaraju baku po nogama.
Baka se okrene malom i zamoli ga da prestane da je udara.
Pošto mali nastavlja da je udara, baka se okreće njegovoj majci i kaže:
"Zar ne možete da kažete vašem sinu da me ne udara?"
Mlada gospođa, bez uzbuđenja - hladno odgovara:
"Ne! Moja metoda vaspitanja mu dozvoljava slobodu da radi šta god želi, sve dok do njegove svesti ne dodje da to što radi drugima ne valja. Naučno je dokazano da je ta metoda daleko efikasnija!"
U redu iza dame sa detetom stoji jedan momak od nekih 20 godina, koji sve to pažljivo sluša, a u ruci drži teglu sa pekmezom od crvenih ribizli. Kad je dama završila svoje objašnjenje metode vaspitanja, on otvori poklopac od tegle i mirno istrese celu teglu pekmeza mladoj dami na glavu.
Sva besna, van sebe, dama se okrene mladiću, a on hladnokrvno odgovara:
- Znate, gospođo, ja sam vaspitavan slobodno, baš na isti način kao i vaš sin. I - evo vidite rezultat!"
Starica se veselo okrene blagajnici i kaže:
"Molim vas, stavite ovu teglu pekmeza na moj račun!"
čista banalizacija...
Lilith- Profi član
Jeste, to je u šaljivom tonu pisano ali svejedno se može izvući poenta.
poenta je da je starica licemerna?
Lilith- Profi član
Poenta je da koliko god volili svoju djecu nekada mora i motka da radi.
Batista- Profi član
Apsolutno... mada ima dece kod koje motka ne pomaže.
Time- Super član
- Broj poruka : 6053
Datum upisa : 20.09.2012
Uvijek ima ekstrema. Kao sto ima i djece na koju ne moras ni zagalamiti, a kamo li istuci ih.
Batista- Profi član
као и екстремних родитеља који ће на најмању непослушност да скоче.Сад бајам, ал мислим да ми то ударање не би ишло од руке. Или бих умрла од смеха глумећи ауторитет, или бих се затворила у нпр.купатило ако сам екстремно изнервирана неком непослушношћу.
inspy- Profi član
- Broj poruka : 3239
Datum upisa : 09.04.2010
Batista ::Poenta je da koliko god volili svoju djecu nekada mora i motka da radi.
Ne bih udarila dete ni za šta na svetu. Par puta sam starijeg lupila po dupencetu, više je mene bolelo nego što je i primetio da sam ga udarila. Mlađega nikada. Istina da su bili dobri ali udariti dete zaista ne razumem zbog čega. Postoje vaspitne mere a ne batine i daleko su efikasnije.
I na kraju, uvek pitam one koji tuku decu - ko vas tuče kada pogrešite a niste deca?
Ipak si ga tukla. Ruka po dupetu, i to su batine.
Batista- Profi član
Bati, ma nisam ga tukla, rekoh da nije ni primetio a mene je zabolela moja namera. Lup po dupencetu nije isto što i udarac.
Kada pricamo o vaspitnim mjerama prema djetetu valjda na to mislimo, ne sakom u glavu.
Batista- Profi član
Bogami ima i šibe i kaiša pa roditelja ne boli kao kada bi šakom ili dlanom.
Pogledaj temu "Leptiriću šareniću" i "Pozdravi nekog", obe teme su na Porodici, topovane. Potresno i teško za gledanje. Tu su vaspitne mere bili udarci a ne lupkanje po dupetu.
Pogledaj temu "Leptiriću šareniću" i "Pozdravi nekog", obe teme su na Porodici, topovane. Potresno i teško za gledanje. Tu su vaspitne mere bili udarci a ne lupkanje po dupetu.
Avramova ::
I na kraju, uvek pitam one koji tuku decu - ko vas tuče kada pogrešite a niste deca?
Ma njih su tukli dok su bili deca, pa sad nastavljaju porodičnu tradiciju.
mrvica*- Član
- Broj poruka : 417
Datum upisa : 11.12.2011
Ne daj Boze da neko slucajno udari cvrgu detetu. Daj Boze da deca mlate roditelje. To sve cesce gledam na ulici. U besu se bacakaju na sve strane i mlate cime stignu. Idilicno do besvesti Svako jutro gledam jednog deku koji vodi dva unuka od jedno 4 i 5 godina. Takav horor jos nisam videla. Prvo se tuku medjusobno a kad on pokusa da ih smiri i razdvoji, oba se kao kopci zalete i mlate po njemu do iznemoglosti.
lotos- Član
- Broj poruka : 223
Datum upisa : 21.11.2013
lotos ::Ne daj Boze da neko slucajno udari cvrgu detetu. Daj Boze da deca mlate roditelje. To sve cesce gledam na ulici. U besu se bacakaju na sve strane i mlate cime stignu. Idilicno do besvesti Svako jutro gledam jednog deku koji vodi dva unuka od jedno 4 i 5 godina. Takav horor jos nisam videla. Prvo se tuku medjusobno a kad on pokusa da ih smiri i razdvoji, oba se kao kopci zalete i mlate po njemu do iznemoglosti.
U moje vrijeme to bi sipka smirivala u roku od 5 sekundi.
Batista- Profi član
Strana 1 od 2 • 1, 2
Similar topics
» Deset najuzbudljivijih puteva na svetu!
» Dashavatara - Deset avatara
» Deset znakova da ste pred razvodom
» Deset najmanjih država na svetu
» Deset strategija manipulacije ljudima
» Dashavatara - Deset avatara
» Deset znakova da ste pred razvodom
» Deset najmanjih država na svetu
» Deset strategija manipulacije ljudima
Ideja forum :: DRUŠTVO :: Porodica
Strana 1 od 2
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu