Ko je trenutno na forumu
Imamo 174 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 174 Gosta :: 1 ProvajderNema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 359 dana Sub Okt 05, 2024 7:41 am
Zadnje teme
Kontrolni panel
Profil |
Članstvo |
Privatne poruke |
Ostalo |
Traži
Ja sam dobar čovek
+13
lotos
Johny Bravo
digitalmandrak
Poli
furija
Prince
Batista
Vukota
Lilith
Konkubinac
slavena
Thabit
Avramova
17 posters
Ideja forum :: NAUKA :: Psihologija
Strana 2 od 4
Strana 2 od 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Ja sam dobar čovek
bog je trebalo da predvidi, ako ćemo tražiti izgovore.
ako nećemo, svako neka odgovara za svoje postupke.
biram ovu drugu opciju.
ako nećemo, svako neka odgovara za svoje postupke.
biram ovu drugu opciju.
Lilith- Profi član
- Broj poruka : 3325
Datum upisa : 02.12.2013
Ako je Bog kriv, zasto je onda stvorio coveka...
Onda je Bog, a ne covek, pogresiv... Ako Bog moze da pogresi, onda Bog ne postoji, pa je haos a ne red i poredak prirodno stanje u univerzumu...
Ako je kriv covek, onda je Bog unapred znao ishod i tako je njegova sudbina zapecana, sa ili bez slobodne volje...
Slazes li se sa ovim...
Spojler
Onda je Bog, a ne covek, pogresiv... Ako Bog moze da pogresi, onda Bog ne postoji, pa je haos a ne red i poredak prirodno stanje u univerzumu...
Ako je kriv covek, onda je Bog unapred znao ishod i tako je njegova sudbina zapecana, sa ili bez slobodne volje...
Slazes li se sa ovim...
Spojler
Vukota- Počasni član
- Broj poruka : 3854
Datum upisa : 06.01.2013
Avramova ::Nema ograničenja, piši o čemu hoćeš, tema je rastegljiva.
Ništa ti nisi pokvarila.
E pa dobro, onda nastavljam da insistiram na definicijama, jer..
Čak i kada bi svi ovde tvrdili da su dobri, mada ne vidim da je tako, ne bi bilo realno da očekujemo opšte blagostanje, jer svako tvrdi da je dobar u skladu sa svojom idejom o tome šta je dobro. U različitom definisanju dobrog bi mogao da se vidi uzrok nesuglasicama, svađama i šta već...
Gost- Gost
slažem se... samo bih dodala malo odgovornosti čoveku, naročito ako uzmemo u obzir mogućnost da bog ne postoji.
i ako je takav, bolje da ne postoji.
mi bar imamo još to opravdanje da smo samo ljudi, koje je njegovo za greške?
i ako je takav, bolje da ne postoji.
mi bar imamo još to opravdanje da smo samo ljudi, koje je njegovo za greške?
Lilith- Profi član
Takvo pitanje ne postavljaju ateisti vec vernici...
Spojler
Spojler
Vukota- Počasni član
ako uzimamo u obzir mogućnost da postoji, moram da pitam.
vernici ne pitaju već klimaju glavama kao ovce.
vernici ne pitaju već klimaju glavama kao ovce.
Lilith- Profi član
Klimaju glavama oni koji snazno veruju u Boga i ne dovode u pitanje njegovo postojanje...
Pitanja postavljaju skeptici i oni koji se nalaze negde izmedju pritajenog verovanja i ateizma... Svako ko postavlja pitanja na izvestan nacin traga za Bogom...
Spojler
Pitanja postavljaju skeptici i oni koji se nalaze negde izmedju pritajenog verovanja i ateizma... Svako ko postavlja pitanja na izvestan nacin traga za Bogom...
Spojler
Vukota- Počasni član
ok, prestajem sa pitanjima.
Lilith- Profi član
ionako je bilo retoričko.
SPOJLER
SPOJLER
Lilith- Profi član
Ako prestajes sa pitanjima znaci da te je nesto u ovim postovima navelo da posumnjas u istinitost nekih ranijih iskaza... Svi tragaju za odgovorima na pitanjima o smislu zivota, cak i zivotinje poseduju urodjenu znatizelju i zele da otkriju sta se krije iza odredjene pojave...
Spojler
Spojler
Vukota- Počasni član
ne možeš ni ceo život biti skeptik.
a pitaš da čuješ šta druga strana ima reći u svoju odbranu, ne zato što te zanima odgovor... ili pitaš da bi utvrdio znanje.
a pitaš da čuješ šta druga strana ima reći u svoju odbranu, ne zato što te zanima odgovor... ili pitaš da bi utvrdio znanje.
Lilith- Profi član
Lilith ::ionako je bilo retoričko.
SPOJLER
e tebe smem da pitam..
U čemu je fazon sa tim što piše spojler?
Mislim.. Možda nađem i Boga, al više sam pitala zbog što ne znam jel to stvarno spojler, pa kod mene nešto ne radi il je neka fora?
Gost- Gost
Sv. Oblica ::Lilith ::ionako je bilo retoričko.
SPOJLER
e tebe smem da pitam..
U čemu je fazon sa tim što piše spojler?
Mislim.. Možda nađem i Boga, al više sam pitala zbog što ne znam jel to stvarno spojler, pa kod mene nešto ne radi il je neka fora?
tako se osećam bliskije sa vukotom + ne umem da crtam spojere kao neki mudroseri, pa mi deluje prikladno.
Lilith- Profi član
Pitam zato sto pokusavam da ti objasnim da postoji tacka u kojoj se surecu skepticizam i covekove saznajne mogucnosti... Skepticizam je okretanje u krug jer kada se jednom dosegne gornja granica saznanja sve pocinje iz pocetka, jer konacan odgovor izmice instrumentima saznanja...
Tad mozes da prihvatis ili odbacis veru u Boga ali ne i da se kolebas izmedju te dve mogucnosti jer ces se opet naci na pocetku puta koji si vec jednom presla...
Spojler jbt
Tad mozes da prihvatis ili odbacis veru u Boga ali ne i da se kolebas izmedju te dve mogucnosti jer ces se opet naci na pocetku puta koji si vec jednom presla...
Spojler jbt
Vukota- Počasni član
Lilith ::
tako se osećam bliskije sa vukotom + ne umem da crtam spojere kao neki mudroseri, pa mi deluje prikladno.
oću i ja u vašu sektu...
spojler
eto...
Gost- Gost
Vukota ::Pitam zato sto pokusavam da ti objasnim da postoji tacka u kojoj se surecu skepticizam i covekove saznajne mogucnosti... Skepticizam je okretanje u krug jer kada se jednom dosegne gornja granica saznanja sve pocinje iz pocetka, jer konacan odgovor izmice instrumentima saznanja...
Spojler jbt
pa upravo iz tog razloga je moj skepticizam vremenom, neprimetno, avanzovao u višu svrhu saznanja o nepostojanju božanskih entiteta.
ne kolebam se, ali ću svaku mogućnost postojanja okrenuti protiv njega pitanjem koje negira sve ono što bi on trebalo da predstavlja... nekome je dovoljna vera da proguta sva ta sranja, meni nije.
SPOJLER
Poslednji izmenio Lilith dana Pon Jun 09, 2014 1:51 am, izmenjeno ukupno 1 puta
Lilith- Profi član
Sv. Oblica ::Lilith ::
oću i ja u vašu sektu...
spojler
eto...
Lilith- Profi član
Lilith ::
Ne radi se o veri samoj po sebi vec o razgradnji mentalnih obrazaca... Vera u bilo koji entitet znaci razgradnju jednog dela licnosti i zamenu tog istog dela nekim novim obrascem ponasanja i misljenja...
Tebi ne smeta vera u Boga vec strah od gubitka tog entiteta... I ne mora se uvek raditi o veri u Boga, moze to biti vera u bilo koji entitet koji se nalazi izvan ljudskog delovanja i poimanja a koji za krajnji rezultat ima logicki (u granicama covekovog shvatanja) rezultat koji objasnjava red i poredak stvari u univerzumu...
Spojler
Tebi ne smeta vera u Boga vec strah od gubitka tog entiteta... I ne mora se uvek raditi o veri u Boga, moze to biti vera u bilo koji entitet koji se nalazi izvan ljudskog delovanja i poimanja a koji za krajnji rezultat ima logicki (u granicama covekovog shvatanja) rezultat koji objasnjava red i poredak stvari u univerzumu...
Spojler
Vukota- Počasni član
Vukota ::Ne radi se o veri samoj po sebi vec o razgradnji mentalnih obrazaca... Vera u bilo koji entitet znaci razgradnju jednog dela licnosti i zamenu tog istog dela nekim novim obrascem ponasanja i misljenja...
Tebi ne smeta vera u Boga vec strah od gubitka tog entiteta...
Spojler
prvi mi je impuls bio da negiram poslednju rečenicu, onda pomislih kako postoji mogućnost da si u pravu.
ako nešto nemaš, ni ne postoji mogućnost da ga izgubiš, jel tako?
(retoričko)
i dalje tvrdim da sam ateista i drago mi je zbog toga kada vidim na šta nečija vera liči.
a ponekad im zavidim.
pitaću se dok sam živa, ne samo o tome, o svemu... to u šta odaberem da verujem mora imati prihvatljive mane. za početak, bar priznanje da ih ima. u suprotnom, nema ništa od saradanje.
Spojler
p.s. mogu na spavanje?
Spojler
Lilith- Profi član
Ako si ateista zasto onda postavljas pitanja o Bogu... Kada govoris o Bogu i ateizmu, sticem utisak da neprestano sakupljas dokaze koji ce tvoj ateizam uciniti cvrscim i stabilnijim, a to onda znaci da tvoj ateizam nije toliko postojan i stabilan kao sto mislis da jeste...
Inace - i ateizam je jedan oblik verovanja pa tako bar mozemo da zakljucimo da je apsolutno odsustvo vere gotovo nemoguce...
Spojler, laku noc
Inace - i ateizam je jedan oblik verovanja pa tako bar mozemo da zakljucimo da je apsolutno odsustvo vere gotovo nemoguce...
Spojler, laku noc
Vukota- Počasni član
dobar ti je utisak, ali nemojmo još uvek rušiti ono u šta je uložen trud.
Spojler, laku noć...
Spojler, laku noć...
Lilith- Profi član
Nista nije ni trajno ni toliko stabilno da ga jedna valjana argumentacija ne bi mogla srusiti...
Laku notj, bez spojlera
Laku notj, bez spojlera
Vukota- Počasni član
Dobar čovek misli dobro, govori i radi dobro.
Ne laže nikada. Govori istinu, ali ne uvek i po svaku cenu, već samo onda kada proceni da je to što će reći od koristi. U protivnom ćuti.
Ne uzima ništa tuđe i ono što ima ne troši bahato, već deli sa drugima i sa velikom pažnjom se odnosi prema prirodi i onome što mu ona daje.
Nikada ne radi nešto sa namerom da povredi sebe ili druga bića, bilo fizički ili emotivno.
Kada sve ovo uzmem u obzir, ne mogu da kažem da sam dobar čovek. Jedino što uspevam je da povremeno osvestim činjenicu da sam od toga veoma daleko.
Ne mogu da prihvatim ideju da je dobar čovek neko ko je više dobar nego loš, jer sve što se s prljavštinom pomeša, prljavština je, makar i trunka bila u pitanju.
Ne laže nikada. Govori istinu, ali ne uvek i po svaku cenu, već samo onda kada proceni da je to što će reći od koristi. U protivnom ćuti.
Ne uzima ništa tuđe i ono što ima ne troši bahato, već deli sa drugima i sa velikom pažnjom se odnosi prema prirodi i onome što mu ona daje.
Nikada ne radi nešto sa namerom da povredi sebe ili druga bića, bilo fizički ili emotivno.
Kada sve ovo uzmem u obzir, ne mogu da kažem da sam dobar čovek. Jedino što uspevam je da povremeno osvestim činjenicu da sam od toga veoma daleko.
Ne mogu da prihvatim ideju da je dobar čovek neko ko je više dobar nego loš, jer sve što se s prljavštinom pomeša, prljavština je, makar i trunka bila u pitanju.
Gost- Gost
Ko kaze da nema apsolutno dobrih ljudi, bez i jedne mrve loseg u sebi. Evo recimo JA!
Batista- Profi član
- Broj poruka : 2585
Datum upisa : 03.01.2014
Sv. Oblica ::Dobar čovek misli dobro, govori i radi dobro.
sto take dobre i milosrdne vole ovi drugi... pa da ih isprljaju svojim igrama lazima i bljuvotinama... samo dve sile postoje na svetu, znas koje su....
ovo pisah sa mislima na artemija, mozda jedinog svetog coveka u srbiji danas koga je ekumenisticki olos iz spc i bivse i sadasnje politicke oligarhije opljunuo zato sto ne podnose da je neko bolji od njih... ali posto je on covek i duhovnik u pravom merilu te reci nije im nicim uzvratio... a mogao je....
kod mene napr. toga nema, ja sam zlo kako ne postoji ako me neko izneveri gleda u oci i laze a pljuje iza ledja i praktikuje onaniju svakakve vrste dok leci narastajuce frustracije..... posto sise nikad ne smeju to tet a tet....
Konkubinac- Član
- Broj poruka : 389
Datum upisa : 11.05.2014
Strana 2 od 4 • 1, 2, 3, 4
Similar topics
» Moze li covek biti srecan u ovakvim drustvenim okolnostima??
» Muzika za dobar dan
» Preporučite dobar proizvod
» Muzika za dobar dan
» Preporučite dobar proizvod
Ideja forum :: NAUKA :: Psihologija
Strana 2 od 4
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Čet Jun 27, 2024 12:11 am od Johnny-Azra
» Moje otkriće
Čet Jun 27, 2024 12:02 am od Johnny-Azra
» Sta pevusite ovih dana?