Ko je trenutno na forumu
Imamo 136 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 136 Gosta :: 1 ProvajderNema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 359 dana Sub Okt 05, 2024 7:41 am
Zadnje teme
Kontrolni panel
Profil |
Članstvo |
Privatne poruke |
Ostalo |
Traži
Zašto činimo dobro?
+29
Iceman
Cinzia
Thabit
Lilith
Johny Bravo
bad_lieutenant
Prince
Visnja
Vukota
Strelac
MisisM
Miškica
Bole
Komsinica
djavolica
Cleopatra
Jovanamilutin
Istina ex Natasha
inspy
Electronique Terminator
naOpaka
furija
Loreal
sini_do
Vulin
Sinaj
Mesrine
Marea
laza
33 posters
Ideja forum :: NAUKA :: Psihologija
Strana 8 od 8
Strana 8 od 8 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Re: Zašto činimo dobro?
Da, da. Baš si mi pričao kako si pre izvesnog vremena upecao ribu, bila je
Avramova- Legendarni član
- Broj poruka : 69578
Datum upisa : 07.03.2010
Toliko joj je oko bilo...
Johnny-Azra- Super član
- Broj poruka : 6782
Datum upisa : 10.03.2010
Zbog sujete, je li tako?
Čak i kada to dobro ne vidi niko do nas (i Boga)? Je li tako?
Ne znam..... Volim da pomognem ljudima, da vidim srecu ili olaksanje na njihovom licu.... To mi je jedina satisfakcija....
Kazu da to ljudi rade uvek iz neke koristi.... Ja cesto uradim i da se ne zna ko je uradio..... Kad god mogu ja gledam da ostanem anoniman.....
Meni stvarno nije satisfakcija moj uspeh vec tudja sreca.....
Pogotovo ako pravim za decu nesto.... Tu nema ni para niti ikakve koristi.... Jedino sto me inspirise je njihova sreca kad dobiju to nesto sto zele.... Takodje je i kod starijih.... Cesto je to samo rec "hvala ti sine".... ( da ne gresim dusu, padne nekad neki sok ili palacika, kolac ali to je sa njihove strane ako osecaju se duznima....)
(da ne nabrajama primere, nije po mom ukusu....)
Ne znam racionalno da opisem zasto to cinim.... Jednostavno mi je lepo kad to ucinim.....
Kazu da to ljudi rade uvek iz neke koristi.... Ja cesto uradim i da se ne zna ko je uradio..... Kad god mogu ja gledam da ostanem anoniman.....
Meni stvarno nije satisfakcija moj uspeh vec tudja sreca.....
Pogotovo ako pravim za decu nesto.... Tu nema ni para niti ikakve koristi.... Jedino sto me inspirise je njihova sreca kad dobiju to nesto sto zele.... Takodje je i kod starijih.... Cesto je to samo rec "hvala ti sine".... ( da ne gresim dusu, padne nekad neki sok ili palacika, kolac ali to je sa njihove strane ako osecaju se duznima....)
(da ne nabrajama primere, nije po mom ukusu....)
Ne znam racionalno da opisem zasto to cinim.... Jednostavno mi je lepo kad to ucinim.....
Svarog- Profi član
- Broj poruka : 2116
Datum upisa : 04.11.2014
Johnny-Azra ::Svi jesu predodređeni, ali šta se sa njima kasnije desi, to je već drugo pitanje...Avramova ::@Johnny
Složila bih se s tobom ali moramo imati na umu da nisu svi predodređeni da čine dobro, makar ne u odnosu na sve ljude što bi se takođe moglo reći da je prirodno stanje.
Znaci da nisu svi predodredjeni bas zbog drugog pitanja..
Sonja- Član
- Broj poruka : 337
Datum upisa : 15.03.2015
Juče su me drugari sreli i pozelelei srećnu novu..... Naravno nisu me jurili za dzabe, trebaju im neki "slagovi".... To su neke figurice male koji su u stvari metkovi pa kad se ispale postaju neka cudovišta...
Danas sam im napravio 10 komada (od plastelina...) i smestio ih u kutijice od filmova (jer su oni kao u metkovima)....
Eto radosti za praznike........
Danas sam im napravio 10 komada (od plastelina...) i smestio ih u kutijice od filmova (jer su oni kao u metkovima)....
Eto radosti za praznike........
Svarog- Profi član
da bi nam rekli kako smo dobri,,, i kad nam zatreba vratili istim,,,
Cinzia- Napredni član
- Broj poruka : 722
Datum upisa : 22.06.2015
Cinzia ::da bi nam rekli kako smo dobri,,, i kad nam zatreba vratili istim,,,
Oce ljudi da kazu, ali nece da vrate..... Tako da ako pucas na to, nece biti tu selameta....
Mislim da vecina ne cini dobro zbog toga......
Svarog- Profi član
Bole Ooo bole, mozda jednog dana i ti razumijes sta sam ja htjela reci,,,
Prvo ne pratis smajlice, a to je bitna stvar u virtuelnoj komunikaciji, drugo, ljudi kad god rade dobro, negdje u glavi im "blinka" aha sad sam DOBAR SAV ,,,trece,,,ako vecina ljudi radi dobro zato sto im se radi, zasto nema vise "dobara" onda???
Prvo ne pratis smajlice, a to je bitna stvar u virtuelnoj komunikaciji, drugo, ljudi kad god rade dobro, negdje u glavi im "blinka" aha sad sam DOBAR SAV ,,,trece,,,ako vecina ljudi radi dobro zato sto im se radi, zasto nema vise "dobara" onda???
Cinzia- Napredni član
- Broj poruka : 722
Datum upisa : 22.06.2015
Zbog straha,decu tu ne ubrajam.
Thabit- Profi član
- Broj poruka : 2686
Datum upisa : 28.04.2013
laza ::pokajati se,oprostiti,činiti dobro...sve to spada u unutarnje pročišćenje čoveka,stvara u čoveku silno zadovoljstvo,ispunjava ga.....
ko taj osećaj nije doživeo nije se imao rašta ni roditi.....
večeras sam izgubio sat vremena čineći dobro delo,nije bitno šta,nije to poenta...poenta je da sam uspeo i milo mi je,lepo se osećam...
to je valjda nešto u čoveku,nešto lično i mislim da osećanje koje proizvodi činjenje dobrog dela nije isto kod svakoga.....
da ne dužim.....činiti dobro je nešto što bi trebalo da nam bude prioritet svakoga dana,činiti i ne očekivati zahvalnost,činiti i čak ostati anoniman....činite po jedno dobro delo svaki dan i mislim da ćete shvatiti vrednost svega toga....
ja stvarno ne mogu ovog da chitam ..
odem na prvi post , ok, i lazanja se proserrre.... da zaboravim i ono shto sam htela zaboraviti
naOpaka- Profi član
- Broj poruka : 2897
Datum upisa : 25.09.2011
Avramova ::Mnogi se spore oko motiva za činjenje dobra drugima. Po jedinima ljudi čine dobro da bi udovoljili sebi; drugi smatraju da je osnovni motiv usrećiti druge, dok treći tvrde da se dobro delo čini kako bi se time veličao dobročinitelj u kom slučaju se dobro delo mora obznaniti.
Isto važi i za poklone koji i jesu jedna vrsta dobrog dela.
Evo jedne definicije.Marea :: Ps. kad cinis dobro,, cini to zato sto tako zelis, a ne da bi sebe usrecila..
Koja god opcija je u pitanju, želja je uvek pokretač. Šta je sa motivom?
motiv ne treba biti vazan
zelja, impuls, pokret.
to je sve.
za uz vrat - gofno.
nemojte chiniti dela ako zudite za povratnom reakcijom
naOpaka- Profi član
- Broj poruka : 2897
Datum upisa : 25.09.2011
tako je...Avramova ::Čak i kada to dobro ne vidi niko do nas (i Boga)? Je li tako?
Johnny-Azra- Super član
Jednom svi mi uradimo dobro djelo, i za to dobro djelo svi saznaju od nas samih, jer svima nama prijaju pohvale i potvrda učinjenog...Među tim postoji jedna, ajde da je nazovem, tajna...Ta tajna se sastoji u tome da ako uradimo što više dobrih djela uvodimo sebe u jednu psihološku normalu...Svako sledeće učinjeno dobro djelo nosi u sebi sve više i više tišine, i sve manje vike o učinjenom...U jednom trenutku pri učinjenom dobrom djelu zavlada totalna tišina zato što nije potrebna potvrda a sujeta gubi smisao...Svako učinjeno dobro djelo u tišini je najbolje...
Johnny-Azra- Super član
Strana 8 od 8 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Ideja forum :: NAUKA :: Psihologija
Strana 8 od 8
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Čet Jun 27, 2024 12:11 am od Johnny-Azra
» Moje otkriće
Čet Jun 27, 2024 12:02 am od Johnny-Azra
» Sta pevusite ovih dana?