Ko je trenutno na forumu
Imamo 188 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 188 Gosta :: 2 ProvajderiNema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 359 dana Sub Okt 05, 2024 7:41 am
Zadnje teme
Kontrolni panel
Profil |
Članstvo |
Privatne poruke |
Ostalo |
Traži
Mašta
+3
Avramova
Vidra
Jurivaka
7 posters
Ideja forum :: NAUKA :: Psihologija
Strana 1 od 1
Mašta
Mašta je vrlo važan psihički proces koji igra presudnu ulogu u stvaralaštvu uopšte - nauci, umjetnosti i tehničkoj kreativnosti...
Ako znamo da je mašta imaginarna predodžba stanja, pojmova, slika, doživljaja..., koji ne postoje u našem ranijem iskustvu, onda je lako zaključiti da mi ustvari pomoću mašte iskoračujemo iz iskustvene svakodnevnice i tragamo za novim mogućnostima, zadovoljavajući pri tome, na stvaralački način, naše neostvarene želje u stvarnom životu.
Prema tome, mašta ima vrlo pozitivnu ulogu u našim životima, ne samo zbog toga što iz sumorne stvarnosti možemo uvijek pobjeći pomoću mašte i na taj način lakše prevazići trenutno stresno stanje, nego i zbog toga što je mašta, kao što je već rečeno, glavni pokretač čovjekovog stvaralačkog duha.
Koliko maštate i volite li da maštate?
Ako znamo da je mašta imaginarna predodžba stanja, pojmova, slika, doživljaja..., koji ne postoje u našem ranijem iskustvu, onda je lako zaključiti da mi ustvari pomoću mašte iskoračujemo iz iskustvene svakodnevnice i tragamo za novim mogućnostima, zadovoljavajući pri tome, na stvaralački način, naše neostvarene želje u stvarnom životu.
Prema tome, mašta ima vrlo pozitivnu ulogu u našim životima, ne samo zbog toga što iz sumorne stvarnosti možemo uvijek pobjeći pomoću mašte i na taj način lakše prevazići trenutno stresno stanje, nego i zbog toga što je mašta, kao što je već rečeno, glavni pokretač čovjekovog stvaralačkog duha.
Koliko maštate i volite li da maštate?
Jurivaka- Profi član
- Broj poruka : 1704
Datum upisa : 22.09.2011
Re: Mašta
Slabo se snalazim u prevazilazenju. Trenutno mi bolje ide to sto ozivljavam neke lepe predjasnje trenutke.mašta ima vrlo pozitivnu ulogu u našim životima, ne samo zbog toga što iz sumorne stvarnosti možemo uvijek pobjeći pomoću mašte i na taj način lakše prevazići trenutno stresno stanje, nego i zbog toga što je mašta, kao što je već rečeno, glavni pokretač čovjekovog stvaralačkog duha.
Ima tu i nekih iskri za koje nisam znala.
U nekom notesu, na prvoj strani pise: 'Ovo nisam ja, ali sta da se radi'...
njen je rukopis...
Mislim kako su to neke beleske... mozda, dnevnik, ne daj boze. Ona je svasta-nesto znala i mogla da napise, bila je divna, da bi eventualno otkrivanje neznane intime donelo razocaranje...
Listam, a unutra - recepti!!!
Smejem se... grohotom, i vidim i nju kako se sa mnom smeje...
Vidra- Legendarni član
- Broj poruka : 10650
Datum upisa : 25.03.2010
Maštam ali samo onda kada će plod mašte postati stvarnost, makar slična. Kada sam bila sasvim mlada mašta je imala drugu ulogu pa sam tako zamišljala da sam devojka nekog poznatog pevača koji je od hiljadu devojaka primetio baš mene.
Hvala mašti kad god i kako god mi prišla.
Hvala mašti kad god i kako god mi prišla.
Poslednji put izmenio Avramova dana Uto Feb 12, 2013 4:21 pm, izmenio ukupno 2 puta (Razlog : izbačen zarez :hi:)
Avramova- Legendarni član
- Broj poruka : 69578
Datum upisa : 07.03.2010
A moja masta, takodje da budem devojka poznatog pjevaca je imala realnosti previse...I gle cuda, bas tad "pobjegoh" od nje...Dakle, moja masta se "igrala sa mnom" a da me nije ni pitala je li to ono sto ja zelim...
Masta nije uvijek i zelja...
Masta nije uvijek i zelja...
Marea- Legendarni član
- Broj poruka : 12477
Datum upisa : 04.09.2012
Mašta je uvek podsvesna želja.
Mozda umu, ali ne i svjesnosti.
Marea- Legendarni član
Više smo ono što smo podsvesno nego ono što smo svesno.
Nije rijetkost. Ali, ja sam vise "gazda" svom umu nego sto je to on meni.
Cesto shvatam da mi um namece ono sto nisam ja, vec ono sto se desava "okolo", i tu ga "ne ugostim"...popije kafu i to je to, svako svojim putem...ne sputavam ga da se "igra" ali ga ne shvatam za ozbiljno.
Cesto shvatam da mi um namece ono sto nisam ja, vec ono sto se desava "okolo", i tu ga "ne ugostim"...popije kafu i to je to, svako svojim putem...ne sputavam ga da se "igra" ali ga ne shvatam za ozbiljno.
Marea- Legendarni član
Onda si ti dvostruka ličnost - Marea sa umom i Marea bez uma
Kada, recimo, Marea bez uma uđe u kafanu sa društvom, Marea sa umom je čeka pred kafanom, da zajedno krenu kući
Kada, recimo, Marea bez uma uđe u kafanu sa društvom, Marea sa umom je čeka pred kafanom, da zajedno krenu kući
Jurivaka- Profi član
...јер јој алкохол опушта ум (и фокусираност која је смрт за креативност ), а онда су могуће све везе и везице између наизглед неповезивог... (сем Марее испред кафане)
inspy- Profi član
- Broj poruka : 3239
Datum upisa : 09.04.2010
Jurivaka ::Onda si ti dvostruka ličnost - Marea sa umom i Marea bez uma
Nije to nista. I trostruka..ona koja posmatra i jednu i drugu Mareu..
Marea- Legendarni član
inspy ::
...јер јој алкохол опушта ум (и фокусираност која је смрт за креативност ), а онда су могуће све везе и везице између наизглед неповезивог... (сем Марее испред кафане)
e sad zamisli koliko moze biti jadan um..kada smatra da malo alkohola moze da ga opusti..
Moze to cak i obican lijepak , a sta tek onda sve moze svijest.??
Marea- Legendarni član
Dobro, a šta mašta radi za to vrijeme? Ovo je tema o mašti
Jurivaka- Profi član
Masta sta radi? Pa masta, sta bi drugo?
Marea- Legendarni član
Marea ::
e sad zamisli koliko moze biti jadan um..kada smatra da malo alkohola moze da ga opusti..
Moze to cak i obican lijepak , a sta tek onda sve moze svijest.??
не знам шта може свест, ал све што опусти ум од учесталих познатих стаза и за мрвицу поремети пажњу, има исти ефекат. Наравно некоме не треба спољна доза хемије, сами је штанцују и шеткају тамо-вамо,горе-доле...
inspy- Profi član
- Broj poruka : 3239
Datum upisa : 09.04.2010
O zašto sam se pronašla u ovom postu gore?
Enna- Banovan
- Broj poruka : 2148
Datum upisa : 06.10.2012
Volim da maštam i svuda stignem maštajući. Tamo gdje možda nikad u reali neću stići. Nema veze, preživjeću i bez toga.
Loreal- Profi član
- Broj poruka : 3359
Datum upisa : 30.01.2013
A šta onda radimo mi jer mašta je produkt?Marea ::Masta sta radi? Pa masta, sta bi drugo?
Mozes raditi sta zelis, nije to pitanje..Masta radi "svoj posao" a ti svoj.
Marea- Legendarni član
Ideja forum :: NAUKA :: Psihologija
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Čet Jun 27, 2024 12:11 am od Johnny-Azra
» Moje otkriće
Čet Jun 27, 2024 12:02 am od Johnny-Azra
» Sta pevusite ovih dana?
Čet Jun 27, 2024 12:01 am od Johnny-Azra