Ideja forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Navigacija
 Portal
 Forum
 FAQ
Ko je trenutno na forumu
Imamo 189 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 189 Gosta :: 2 Provajderi

Nema

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 359 dana Sub Okt 05, 2024 7:41 am
Zadnje teme
» Šta trenutno slušate?
Ateizam i religija - Page 16 EmptyČet Jun 27, 2024 12:11 am od Johnny-Azra

» Moje otkriće
Ateizam i religija - Page 16 EmptyČet Jun 27, 2024 12:02 am od Johnny-Azra

» Sta pevusite ovih dana?
Ateizam i religija - Page 16 EmptyČet Jun 27, 2024 12:01 am od Johnny-Azra

» Podseća me
Ateizam i religija - Page 16 EmptySre Jun 26, 2024 11:57 pm od Johnny-Azra

» Ne može da vam dosadi
Ateizam i religija - Page 16 EmptySre Jun 26, 2024 11:56 pm od Johnny-Azra

» Ne kvarite mi temu dok se opustam...
Ateizam i religija - Page 16 EmptySre Jun 26, 2024 11:54 pm od Johnny-Azra

» Poklanjam ti pesmu
Ateizam i religija - Page 16 EmptySre Jun 26, 2024 11:44 pm od Johnny-Azra

» Moj hit danas
Ateizam i religija - Page 16 EmptySre Jun 26, 2024 11:37 pm od Johnny-Azra

» Odavno nisam čuo/čula
Ateizam i religija - Page 16 EmptySre Jun 26, 2024 11:32 pm od Johnny-Azra

» Accessories
Ateizam i religija - Page 16 EmptySub Jun 22, 2024 12:09 pm od Iskra69

» Muzika koja u vama izaziva jezu..
Ateizam i religija - Page 16 EmptySre Maj 29, 2024 10:48 am od hanijbanij

» Muzika i igra Rusije
Ateizam i religija - Page 16 EmptyPet Maj 10, 2024 2:51 pm od Davidova

» Sta je to sto ljude cini ljudima?
Ateizam i religija - Page 16 EmptySub Maj 04, 2024 9:05 pm od hanijbanij

https://2img.net/h/s1.postimg.cc/2jaw3c4r7j/logo-cir.png
https://2img.net/h/s28.postimg.cc/sbinr7rvx/bloggif_58f133ee2ca1e.png
https://2img.net/h/s17.postimg.cc/p630tcadr/vremenska_prognoza.png
Traži

Rezultati od :

Rechercher Napredna potraga

Ateizam i religija

+35
Thabit
sini_do
Sinaj
paket
pirat
Batista
Lilith
djavolica
Strelac
Vukota
MoonGirl
Vulin
superhik
furija
Johnny-Azra
Istina ex Natasha
babamara
Enna
Marea
Qbin
laza
inspy
Akhenaton
Avramova
Prince
diotimo
Fi Pi
Orhideja
pjer
cat09
Dragana
RINGE
drdoktor
digitalmandrak
Fristajlo
39 posters

Strana 16 od 25 Prethodni  1 ... 9 ... 15, 16, 17 ... 20 ... 25  Sledeći

Ići dole

Ateizam i religija - Page 16 Empty Re: Ateizam i religija

Počalji od pirat Pet Mar 21, 2014 4:00 am

inspy ::Јехова?  Ateizam i religija - Page 16 500484114  Египћани? Нисам читала стари завет. ... Јехова је бог у којег Јевреји верују, а можда и стварна личност ...

Jevreji se u biblijskim fragmentima pominju jednom ili par puta, i to kao narod koji nije deo Izraela.
Monoteisticka filozofija, Judaizam, nastala je posle starozavetnih dogadjaja (vremena), a time i njen stav da je Jehova ovo ili ono.

Sami biblijski fragmenti zbog nejasnoca pri fragmentiranosti su omogucili prevodiocima da ne retko termin skovan od dva pojma "Gospod(ar) bog(...)" nepravilno pisu kao skraceno: "bog".
Medjutim, naglasak je na reci Gospod(ar), sto je termin za sirok spektar vlasnistva/vlasti nad necim ili nad nekim.
Sami fragmenti pak kazu da ime Jehova (koje je kao i svako drugo ime svaki narod drugacije pisao i izgovarao) je ime koje taj akter nosi sa kolena na koleno, i koje u to doba poznaje ceo svet.
Zato i nije narocito objasnjavano ko ili sta je Y.h.w.h.

Dakle Y.h.w.h. je nama macka u dzaku, a njima nije.

Stvar strucnosti ili nestrucnosti potonjih tumaca je sto su oni fragmente o tome protumacili u smislu
da je Jehova ime koje su samo preci tih robova Egipta prenosili sa svoga kolena na koleno,
a ne u smislu da se ime Jehova prenosi sa njegovoga kolena na koleno!

Dakle, pred tobom su sada dve opcije:
a) sa kolena na koleno Izraela,
b) sa kolena na koleno Jehove.
pirat
pirat
Član
Član

Broj poruka : 451
Datum upisa : 18.03.2014
Godina : 61

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Batista Pet Mar 21, 2014 1:06 pm

Ma vi ste samo mogucnost anomalije, i neumitno trazite minucioznu vjerovatnocu. Ateizam i religija - Page 16 479116528
Batista
Batista
Profi član
Profi član

Broj poruka : 2585
Datum upisa : 03.01.2014

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sinaj Pet Mar 21, 2014 3:11 pm

Lilith ::
valjda ja bolje znam šta jesam.
a ako te nešto zanima, pitaj.
Ja nisam reko sta, nego da jesi. Pitanja bi bila suvisna. Smile 
Sinaj
Sinaj
Profi član
Profi član

Broj poruka : 1337
Datum upisa : 06.05.2013

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Thabit Pet Mar 21, 2014 3:20 pm

digitalmandrak ::Sve mi se cini da vi od drveta ne vidite celu sumu...
Kad bi znali da su drvo,ne bi šumu pitali:"Šta je drvo?"
Thabit
Profi član
Profi član

Broj poruka : 2686
Datum upisa : 28.04.2013

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od paket Pet Mar 21, 2014 3:32 pm

Sami fragmenti pak kazu da ime Jehova (koje je kao i svako drugo ime svaki narod drugacije pisao i izgovarao) je ime koje taj akter nosi sa kolena na koleno, i koje u to doba poznaje ceo svet.
Zato i nije narocito objasnjavano ko ili sta je Y.h.w.h.

Dakle Y.h.w.h. je nama macka u dzaku, a njima nije.

Tetragram ili tetragramaton (grč. τετραγράμματον = „reč s četiri slova“) uobičajeni je naziv za hebrejsko ime Boga, koje se sastoji od četiri hebrejska slova: י‎ (jod), ה‎ (he), ו‎ (vav), ה‎ (he). Pisana s desna na levo ova reč izgleda ovako: יהוה‎ (YHVH).
sto je glagolska forma korena "hwh" starija varijanta korena "hyh" (hebrejski je korenski jezik, i nema pisane samoglasnike), i ovde je u formi futura egzaktnog. U prevodu, radi se o glagolu "biti"

Izlazak (Exodus) 3:14 daje objasnjenje imena
IZLAZAK 3:14
14"Ja sam koji jesam", reče Bog Mojsiju. Onda nastavi: "Ovako kaži Izraelcima: 'Ja jesam' posla me k vama."
paket
paket
Član
Član

Broj poruka : 300
Datum upisa : 07.08.2012

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od paket Pet Mar 21, 2014 3:37 pm

U Starom Savezu Bog se otkriva rečima: Ja sam Jahve. U savremenom jeziku i savremenom svetu stvari se imenuju. Postoje već predpostojeće realnosti koje mi imenujemo, stvari postoje nezavisno od jezika.
Kada se Jahve otkriva, to ne znači puko saopštavanje imena, već se iz njega otkriva sami karakter Božiji. Ono (ime) se u SZ shvatalo kao sredstvo javljanja, tj. posredovanja Boga svetu. U SZ, kao i ranijoj istočnoj semitskoj misli, ime nije označavalo svog nosioca, kojim se on razlikuje od drugih. Dakle, ime nije samo oznaka za njegovog nosioca, nego ime označava samu suštinu imenovanog.
U SZ se ime Božije priziva kao subjekt delovanja (Ps 54, 8). Ime je zapravo Bog. Bog je doživljavan kao delatni, dinamični Bog. Bog se doživljava u dinamici odnosa „sa“.
U nauci je veoma zastupljeno mišljenje da ime Jahve potiče iz perioda pre Mojsija. Glavni argument za tu tvrdnju jeste jedna arhaična forma u imenu. Ranije sa glagol „haja“ čitao kao „hava“ i u imeni Jahve je ostalo to „va“. Međutim, kasnije je u jevrejskom jeziku „va“ prešlo u jotu. To pokazuje da je ime moralo nastati dosta rano, jer srodni jezici, bliski jevrejskom su zadržali takvu formu.
Jedan broj naučnika smatra da je Božije ime Jahve skraćenica jedne jezičke konstrukcije koja se pojavljuje u trećoj glavi Izlaska: Ehje Ašer Ehje, što bi po nekim stručnjacima trebalo da znači: Ja oživljavam, Ja sam onaj koji daje život. Postoji i mišljenje da se Bog otkriva rečima: Ja sam onaj koji prouzrokuje biće.
Neki istraživači su imperfekat Ehje preveli prezentom, pa su dobili: Ja jesam, ili u trećem licu: On jeste.
Sva se ova tumačenja mogu uzeti kao tačna. Međutim, problemu treba pristupiti iz jedne specifične perspektive, pogotovo pokušavajući se uklopiti u jevrejski način mišljenja i šta to konkretno znači. Dakle, navedena tumačenja sa filosofske perspektive jesu tačna, ali više bi se trebalo pozabaviti šta Jahve konkretno znači za Izraila. Tu se opet moramo vratiti na fenomen jevrejskog jezika i glagola „haja“. On ne znači u klasičnom smislu reči „biti“, biti kao nešto što je totalitet po sebi. Haja znači pre svega, delovati, kretati se, imati odnos prema nečemu. To bi u kontekstu Božijeg imena značilo „delatno biti“.
Za razliku od imena Elohim, koje je često upotrebljavamo i koje je neka opšta oznaka za Boga i može se prevesti kao suštinska i mnogostruka sila božanska, Jahve se doživljava kao „Onaj koji ima odnos sa“. To znači imati Savez. Taj Savez je stajanje u jednom suštinskom odnosu sa nekim ko te čini egzistencijom. Budući da Bog kao takav određuje svet, stvara ga, svet ne postoji nezavisno od njega.
Izgovaranje imena Jahve je bilo , najverovatnije, deo nekog liturgijskog vozglasa koje se izgovaralo za vreme bogosluženja (ime kao označavanje oprisutnjenja Jahvea). To izgovaranje imena je bilo, zapravo molitveno obraćanje Bogu, što znači da se Bog otkriva onima koji ga prizivaju. Jevrejska misao se nije kretala u našim kategorijama, da je Bog sveprisutna, nepokretna egzistencija. Jevrejin je Boga doživljavao kroz priziv. Ako bi Bog bio svuda prisutan i u svemu učestvovao, dovelo bi se u pitanje princip slobode, a priziv ne bi imao smisla. Dakle, Bog je sa onim ko ga priziva i ko ga želi, Bog se odaziva onome ko ga priziva.
paket
paket
Član
Član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od pirat Pet Mar 21, 2014 4:06 pm

paket ::Tetragram ili tetragramaton (grč. τετραγράμματον = „reč s četiri slova“) uobičajeni je naziv za hebrejsko ime Boga, ...

Paket, da skratim pricu ...
Jehova je nekakav stvarni ili izmisljeni akter u nejasnim prepisima stvarnih ili izmisljenih fragmentiranih hronika.
Akter dogadjaja pre vise od 25 vekova!

A hebrejsko tumacenje boga, tetragrama, osmograma, cega god da! ... je samo filozofsko tumacenje iz drugacije literature.
U sklopu pretpostavki nastalih vekovima kasnije!

I to su dve sasvim razlicite stvari!
Odnosno, ... dok jedno moze da bude izraz stvarnosti, drugo ne mora!
pirat
pirat
Član
Član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Vulin Pet Mar 21, 2014 4:13 pm

Al' ga je spakovao, pa sad sve ovo polako počinje na liči na katoličku papazjaniju, a na trenutak i na nečiju psihozu.

Mis'im, kao kad bih sad rekao kako je kiša vidljiva i opipljiva samo onima koji u nju veruju, a drugima ne mož' da padne na vugla.
Pre par odgovora sam napisao da takve, folosofski izvedene izjave, nemaju apsolutno nikakvu težinu ni vrednost.

Ali ako je taj vaš Tvorac stvorio, uredio i nama na korišćenje (ako ne i upravljanje) dao ovaj kutak svemira, onda Njega ne možete po želji da poništavate, kao, jebi ga, Vulin je pederčina, ne veruje, e pa ne mora, njemu se neće ni ukazati, ali mi verujemo, nama hoće.
Trt!
Vulin
Vulin
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Broj poruka : 7987
Datum upisa : 28.09.2011

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Lilith Pet Mar 21, 2014 4:24 pm

Sinaj ::
valjda ja bolje znam šta jesam.
a ako te nešto zanima, pitaj.
Ja nisam reko sta, nego da jesi. Pitanja bi bila suvisna. Smile 

pricali smo o pismenosti, odnosno tvojoj nepismenosti.
slobodan si.
Lilith
Lilith
Profi član
Profi član

Broj poruka : 3325
Datum upisa : 02.12.2013

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od paket Pet Mar 21, 2014 4:29 pm

pirat ::
paket ::Tetragram ili tetragramaton (grč. τετραγράμματον = „reč s četiri slova“) uobičajeni je naziv za hebrejsko ime Boga, ...

Paket, da skratim pricu ...
Jehova je nekakav stvarni ili izmisljeni akter u nejasnim prepisima stvarnih ili izmisljenih fragmentiranih hronika.
Akter dogadjaja pre vise od 25 vekova!

A hebrejsko tumacenje boga, tetragrama, osmograma, cega god da! ... je samo filozofsko tumacenje iz drugacije literature.  
U sklopu pretpostavki nastalih vekovima kasnije!

I to su dve sasvim razlicite stvari!
Odnosno, ... dok jedno moze da bude izraz stvarnosti, drugo ne mora!

Ti si bio tamo, upravo pred 25 vekova , 3 minute, i par centimetara, pa iz prve ruke znas sta se tamo desavalo? Very Happy 
Grcko tumacenje/prevod imena hebrejskog Boga, je tetragrammaton.Hebreji ne trebaju Grke da im tumace ime njihovog Boga.Imaju svoj jezik i svoja slova  Very Happy 
paket
paket
Član
Član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Lilith Pet Mar 21, 2014 4:30 pm

pirat ::Pre nego sto nastavimo o stanjima stvari i dogadjanjima od pre vise od 25 vekova ...
ne bi bilo zgore da se pozabavimo stanju stvari u danasnjici ...

Naime na ovom prostoru od pre manje od 20 vekova pa do pre vise od 1/2 veka biblijski fragmenti su bili svojina monoteisticke filozofije.
Njene dominantne verzije, kao zakonski nosioci naslednoga prava navodnih nastavljaca dela opisanih u tim fragmentima su odredjivale sta je to bog.

Potom, je zakon opozvao to nasledno pravo, i za tumaca nastanka i smisla sadrzaja, kao i objasnjenja sta je to bog postavio marksisticku filozofiju, da bi nedavno i ona bila zakonski opozvana.

Te upozoravam sve ucesnike da trenutno
zakon nikome ne priznaje status priznatog naslednika odnosno pouzdanog tumaca!

P.S.
I to ne treba mesati sa pravom na sopstvene ili kolektivne stavove, jer ti stavovi nisu na zakonskoj snazi.

hoces da kazes da bi trebalo prihvatiti neki opsti stav, zakonski priznat... dok sa druge strane zadrzavamo pravo na sopstveni koji nema nikakve veze sa trenutnom temom?

nije mi jasno cemu sve to vodi... doduse, ponekad mi nista nije jasno.
koje je poenta?
stice se utisak da neki zakljucak vec postoji, a mi bi trebali da dodjemo do njega ovim putem, pri tom iskljucujemo sopstvene emocije i interpretaciju?
Lilith
Lilith
Profi član
Profi član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Avramova Pet Mar 21, 2014 4:31 pm

"Surova" Lilith, nemoj tako na Božije čedo Sinaja. Preporučujem da svratiš na Sinajev blog, mislim da ćeš se zadržati više nego što poželiš.  Very Happy 

Što se teme tiče, mislim da se "kotrlja" u drugom pravcu ali dobro, samo neka se kotrlja. Ima tu finih stvari koje baš ne razumem, ali očekujem da ću "progledati".
Avramova
Avramova
Legendarni član

Broj poruka : 69578
Datum upisa : 07.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od paket Pet Mar 21, 2014 4:34 pm

Ali ako je taj vaš Tvorac stvorio, uredio i nama na korišćenje (ako ne i upravljanje) dao ovaj kutak svemira, onda Njega ne možete po želji da poništavate, kao, jebi ga, Vulin je pederčina, ne veruje, e pa ne mora, njemu se neće ni ukazati, ali mi verujemo, nama hoće.
Trt!

Vas Tvorac?Uzmi drugoga, prema svojoj meri i zeljama  Very Happy Very Happy 
paket
paket
Član
Član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Lilith Pet Mar 21, 2014 4:36 pm

Avramova ::"Surova" Lilith, nemoj tako na Božije čedo Sinaja. Preporučujem da svratiš na Sinajev blog, mislim da ćeš se zadržati više nego što poželiš.  Very Happy 

Što se teme tiče, mislim da se "kotrlja" u drugom pravcu ali dobro, samo neka se kotrlja. Ima tu finih stvari koje baš ne razumem, ali očekujem da ću "progledati".

ako i tamo pise sa ''nebi'', ne verujem da cu se zadrzavati.
ali pogledacu...  Smile 
Lilith
Lilith
Profi član
Profi član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sinaj Pet Mar 21, 2014 4:50 pm

slobodan si.
Vise nego sto mislis da jesam. Smile  Pismenost nema veze sa slobodom. Smile 
Sinaj
Sinaj
Profi član
Profi član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Avramova Pet Mar 21, 2014 4:50 pm

Ubeđena sam da ne postoji čovek koji u dubini duše nema vere u svog Boga iako se mnogi deklarišu kao nevernici. Dok ne spoznaju Tvorca i uvere se u njegovo postojanje, verovaće da ne veruju.
Avramova
Avramova
Legendarni član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Lilith Pet Mar 21, 2014 4:52 pm

Sinaj ::
slobodan si.
Vise nego sto mislis da jesam. Smile  Pismenost nema veze sa slobodom. Smile 

dobro.
Lilith
Lilith
Profi član
Profi član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sinaj Pet Mar 21, 2014 4:53 pm

dobro.
I ti si slobodna vise nego sto mislis da jesi. Smile 
Sinaj
Sinaj
Profi član
Profi član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Avramova Pet Mar 21, 2014 4:54 pm

Lilith :: ako i tamo pise sa ''nebi'', ne verujem da cu se zadrzavati.
ali pogledacu...  Smile 

Znaš da se čoveku desi lapsus manus, pa zariba tastaura, namrvi se... Nije za zameriti, a i nismo na forumu gde pišu samo jezički čistunci. Ateizam i religija - Page 16 134009587
Avramova
Avramova
Legendarni član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Lilith Pet Mar 21, 2014 4:55 pm

Avramova ::Ubeđena sam da ne postoji čovek koji u dubini duše nema vere u svog Boga iako se mnogi deklarišu kao nevernici. Dok ne spoznaju Tvorca i uvere se u njegovo postojanje, verovaće da ne veruju.

ili da preformulisemo: znace zasto ne veruju.
Lilith
Lilith
Profi član
Profi član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Lilith Pet Mar 21, 2014 4:59 pm

Avramova ::
Lilith :: ako i tamo pise sa ''nebi'', ne verujem da cu se zadrzavati.
ali pogledacu...  Smile 

Znaš da se čoveku desi lapsus manus, pa zariba tastaura, namrvi se... Nije za zameriti, a i nismo na forumu gde pišu samo jezički čistunci. Ateizam i religija - Page 16 134009587

to je bila opasaka, 3x u jednoj recenici... nastavila sam dalje na temu, on se vraca besmisleno na neki licni nivo.
meni kada neko uputi kritiku, a znam da je u pravu uvazim je... dosta toga ne znam i zahvalna sam kada me neko postedi blamiranja.
ne zameram, samo vise nemam nameru da trunim sem ako nije na temu.  Ateizam i religija - Page 16 2979583794
Lilith
Lilith
Profi član
Profi član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Avramova Pet Mar 21, 2014 5:02 pm

@Lilith

Neće znati! Hajde ti kaži zašto znaš da ne veruješ?

Sinaj ima svoju filozofiju života "sadašnjeg trenutka", i kada pročitaš šta piše čak i ako se ne složiš, ne možeš mu ni na čemu zameriti jer je dobronameran.
Avramova
Avramova
Legendarni član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Lilith Pet Mar 21, 2014 5:26 pm

Avramova ::@Lilith

Neće znati! Hajde ti kaži zašto znaš da ne veruješ?

Sinaj ima svoju filozofiju života "sadašnjeg trenutka", i kada pročitaš šta piše čak i ako se ne složiš, ne možeš mu ni na čemu zameriti jer je dobronameran.

prvo, za veru nije potrebno znanje... tako da je potraznja dokaza nacisto naopaka stvar. ali je verovatno jedan od razloga zasto ne verujem.
znam da ga nema... ako mi se ukaze, znacu da ga ima. opet nidje veze sa verom.
drugi je razlog taj sto u bibliji postoji brdo kontradiktornosti, savrsenstvo koje nije savrseno, svemocnost koja nije svemocna, dobrota koja ponekad cini zla dela, propagiranje nasilja. uslovljenost nagradom i kaznom, uterivanje straha, nametanje.
mozda nisam tip osobe koja polaze nade u verovanje, treba mi nesto vise... od sebe ocekujem vise.
mozda jednog dana pocem da verujem iz neke potrebe... ali sada znam da ne verujem. ne sumnjam u to.
Lilith
Lilith
Profi član
Profi član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Avramova Pet Mar 21, 2014 5:41 pm

Nisam ni rekla da je potrebno znanje već spoznanje/spoznaja.

Na tvoju preformulaciju moje rečenice, pitala sam te citirajući tvoje reči: "zašto znaš da ne veruješ?".

ili da preformulisemo: znace zasto ne veruju.

Ni jedan vernik ne traži dokaze, oni se sami ređaju i on ih prepoznaje. Što ih više prepoznaje, to više učvršćuje veru.
Vernik ne pita ateistu zbog čega ne veruje za razliku od ateiste koji to čini, i baš zbog toga sam uverena u ono što sam gore navela.
Avramova
Avramova
Legendarni član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od pirat Pet Mar 21, 2014 7:01 pm

Lilith ::hoces da kazes da bi trebalo prihvatiti neki opsti stav, zakonski priznat... dok sa druge strane zadrzavamo pravo na sopstveni koji nema nikakve veze sa trenutnom temom?
Govorio sam o zakonima svih civilizovanih drzava koje su konacno danas otkacile bilo cije nagadjanje.

Lilith ::stice se utisak da neki zakljucak vec postoji, a mi bi trebali da dodjemo do njega ovim putem, pri tom iskljucujemo sopstvene emocije i interpretaciju?
Tacno!

Medjutm, kada je rec o "nauci" tu i naucni radnici previdjaju bitnu razliku izmedju dve stvari:
a) jedno su nepobitne cinjenice,  
b) a nesto drugo su bilo cija popularna nagadjanja, pa i nagadjajna naucnih renomea.

Ako se secas, vodio sam razgovor u tome pravcu da sta god ko mislio
cinjenica je da
1) pre 25 vekova sve vojno mocne drzave imaju svoje satelite,
2) i svim tim drzavama njihovi sateliti su obavezani zavetom,
3) a svi sateliti svoje zastitnike oslovljavaju Gospod(ar)ima!

Dakle sustina hronika odnosa izmedju Jehove i Izraela nije nikakvo nevidjeno cudo!
pirat
pirat
Član
Član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sponsored content

Sponsored content

Nazad na vrh Ići dole