Ideja forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Navigacija
 Portal
 Forum
 FAQ
Ko je trenutno na forumu
Imamo 32 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 32 Gosta :: 2 Provajderi

Nema

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 359 dana Sub Okt 05, 2024 7:41 am
Zadnje teme
» Šta trenutno slušate?
Ateizam i religija - Page 10 EmptyČet Jun 27, 2024 12:11 am od Johnny-Azra

» Moje otkriće
Ateizam i religija - Page 10 EmptyČet Jun 27, 2024 12:02 am od Johnny-Azra

» Sta pevusite ovih dana?
Ateizam i religija - Page 10 EmptyČet Jun 27, 2024 12:01 am od Johnny-Azra

» Podseća me
Ateizam i religija - Page 10 EmptySre Jun 26, 2024 11:57 pm od Johnny-Azra

» Ne može da vam dosadi
Ateizam i religija - Page 10 EmptySre Jun 26, 2024 11:56 pm od Johnny-Azra

» Ne kvarite mi temu dok se opustam...
Ateizam i religija - Page 10 EmptySre Jun 26, 2024 11:54 pm od Johnny-Azra

» Poklanjam ti pesmu
Ateizam i religija - Page 10 EmptySre Jun 26, 2024 11:44 pm od Johnny-Azra

» Moj hit danas
Ateizam i religija - Page 10 EmptySre Jun 26, 2024 11:37 pm od Johnny-Azra

» Odavno nisam čuo/čula
Ateizam i religija - Page 10 EmptySre Jun 26, 2024 11:32 pm od Johnny-Azra

» Accessories
Ateizam i religija - Page 10 EmptySub Jun 22, 2024 12:09 pm od Iskra69

» Muzika koja u vama izaziva jezu..
Ateizam i religija - Page 10 EmptySre Maj 29, 2024 10:48 am od hanijbanij

» Muzika i igra Rusije
Ateizam i religija - Page 10 EmptyPet Maj 10, 2024 2:51 pm od Davidova

» Sta je to sto ljude cini ljudima?
Ateizam i religija - Page 10 EmptySub Maj 04, 2024 9:05 pm od hanijbanij

https://2img.net/h/s1.postimg.cc/2jaw3c4r7j/logo-cir.png
https://2img.net/h/s28.postimg.cc/sbinr7rvx/bloggif_58f133ee2ca1e.png
https://2img.net/h/s17.postimg.cc/p630tcadr/vremenska_prognoza.png
Traži

Rezultati od :

Rechercher Napredna potraga

Ateizam i religija

+35
Thabit
sini_do
Sinaj
paket
pirat
Batista
Lilith
djavolica
Strelac
Vukota
MoonGirl
Vulin
superhik
furija
Johnny-Azra
Istina ex Natasha
babamara
Enna
Marea
Qbin
laza
inspy
Akhenaton
Avramova
Prince
diotimo
Fi Pi
Orhideja
pjer
cat09
Dragana
RINGE
drdoktor
digitalmandrak
Fristajlo
39 posters

Strana 10 od 25 Prethodni  1 ... 6 ... 9, 10, 11 ... 17 ... 25  Sledeći

Ići dole

Ateizam i religija - Page 10 Empty Re: Ateizam i religija

Počalji od furija Pon Nov 11, 2013 2:49 am

Ovde su debelo pobrkani loncici... Dobar covek je dobar covek i to nema nikakve veze sa tim da li je pripadnik neke verske zajednice ili ne.
Pune su crkve manje dobrih koji tamo trckaraju svakog casa, dele priloge, ispovedaju se  i mole se za oprostaj grehova. To sto su "verujuci" ne sprecava ih da rade lose stvari i imaju jos gore misli. Da ne pominjem kako se oprost placa prema velicini greha u nekim verskim zajednicama. 
Da li neko veruje ili veruje da ne veruje, njegova je licna stvar i ne cini ga ni boljim ni gorim od ostalih. Verski fanatizam je jednako poguban kao i opsesivno negiranje postojanja Boga i bilo koje natprirodne sile.
Dokazivanje ko je u pravu, po meni, je besmislena stvar, jer je nemoguce dokazivanje uobicajenim, opsteprihvacenim metodama. Takodje je i nacin negiranja prava drugima da misle sopstvenom glavom, oslobodjeni bilo kakve dogme (bilo da im je takvu moc rasudjivanja dala priroda ili Bog).
furija
furija
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Broj poruka : 8033
Datum upisa : 09.08.2012

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od djavolica Pon Nov 11, 2013 9:02 am

Strelac ::

Ne mora neko biti hriscanin, ili pripadnik bilo koje druge religije... dovoljno je samo da ovo oseti, potrazi i nadje u sebi, sve je to vec negde ushushkano...
Ovo mi se jako svidZa. Ateizam i religija - Page 10 3021264613 

Mozda sto sama imam isto misljenje, ne znam,
ali, bilo bi dobro kad bi i ljudi to shvatili jer vjera nije ni u crkvi,
ni u dzamiji vec (ako vec) u nama, nasim srcima i mislima.

furija ::Ovde su debelo pobrkani loncici... Dobar covek je dobar covek i to nema nikakve veze sa tim da li je pripadnik neke verske zajednice ili ne.
Pune su crkve manje dobrih koji tamo trckaraju svakog casa, dele priloge, ispovedaju se i mole se za oprostaj grehova. To sto su "verujuci" ne sprecava ih da rade lose stvari i imaju jos gore misli. Da ne pominjem kako se oprost placa prema velicini greha u nekim verskim zajednicama.
Da li neko veruje ili veruje da ne veruje, njegova je licna stvar i ne cini ga ni boljim ni gorim od ostalih. .
Ateizam i religija - Page 10 3653457754 
djavolica
djavolica
Profi član
Profi član

Broj poruka : 3352
Datum upisa : 17.08.2013
Godina : 36

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Lilith Pon Mar 10, 2014 7:13 pm

Strelac ::Ateizam dovodi do nemorala, jer ako si vec sebe lazno ubedio da je ova zivotna dimenzija sve, onda neces imati skrupula da radis sve kako bi sebi ugodio... nista ti nije "sveto", jer verujes da je posle tebe potop...

ova konstatacija sigurno objasnjava zasto ima toliko vernika po zatvorima.
a da pitamo kristijana golubovica, koji nosi krstacu od 3kg oko vrata i toliki je vernik bio da je drogu prodavao u crkvi?

Lilith
Lilith
Profi član
Profi član

Broj poruka : 3325
Datum upisa : 02.12.2013

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od digitalmandrak Pon Mar 10, 2014 8:31 pm

To ti govori kakav je vernik...
digitalmandrak
digitalmandrak
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 12500
Datum upisa : 22.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Strelac Pon Mar 10, 2014 11:39 pm

Lilith ::

ova konstatacija sigurno objasnjava zasto ima toliko vernika po zatvorima.
a da pitamo kristijana golubovica, koji nosi krstacu od 3kg oko vrata i toliki je vernik bio da je drogu prodavao u crkvi?

A da se pitamo prvo dal oni koji tako kicerajski prikazuju sebe kao vernike mogu uopste da se smatraju kao vernici?!

Strelac
Strelac
Profi član
Profi član

Broj poruka : 2632
Datum upisa : 19.11.2012

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Lilith Pon Mar 10, 2014 11:45 pm

čovek se izjašnjava kao vernik, neka druga dileja će se izjasniti kao ateista.
znači ne možemo generalizovati i trpati sve u isti koš.
Lilith
Lilith
Profi član
Profi član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Strelac Pon Mar 10, 2014 11:50 pm

Lilith ::čovek se izjašnjava kao vernik, neka druga dileja će se izjasniti kao ateista.
znači ne možemo generalizovati i trpati sve u isti koš.

I ja mogu da tvrdim da sam prvi baletan Narodnog pozorista, pa me nikad nece zvati na pozornicu... ne mogu ni da obucem one njihove "helanke"  Very Happy 

Tvrditi da si nesto, i stvarno biti nesto su dva para opanaka...

Kod najveceg broja ljudi vera je folklor, obicaj koji su nasledili od svojih roditelja, boje jaja za uskrs, slave Slavu, zapale svecu... u sta oni stvarno veruju... boga pitaj...
Strelac
Strelac
Profi član
Profi član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od furija Uto Mar 11, 2014 12:08 am

Posto nemam nameru da skrnavim svetu temu relicije, ja se prebacih na ovaj ateizam  Ateizam i religija - Page 10 479116528  Mada se ne nalazim ni jednom ni u drugom  Ateizam i religija - Page 10 750862024  Jos manje imam nameru da se sa bilo kime svadjam. Vise puta sam, na raznim mestima, rekla da sebe smatram slabim agnostikom. Ne zelim nikog da ubedjujem niti mene neko da ubedjuje. Interesuje me samo zasto neko misli to sto misli, ako ima onih koji bez ostrascenosti i iskljucivosti mogu da razgovaraju (makar nam se misljenja uopste ne poklapala).

Kod:
Po mom vidjenju ne znaci da je ateista po defaultu los covek, vec samo nije uspeo da nadogradi svoj smisao postojanja jednom sirom dimenzijom... ako Bog ne postoji, u vidu nekog viseg reda, poretka, smisla... zasto mi postojimo, koja nam je svrha... da se rodimo, zivimo i umremo... i zauvek nestanemo... a nas zivot bude trun u vremenu i postojanju...

Zasto bi religija bila jedini nacin sa govek nadogradi smisao svog postojanja. Energija je jedino nesto za sta znamo da je neunistivo i da se samo transformise iz jednog oblika u drugi. Mozda smo mi samo materijalizovani oblik energije koja ce vec u sledecem trenutku ili posle niza godina, poprimiti neki potpuno drugi materijalni oblik. Ne nestanemo zauvek, u trenutku smrti telo postane lakse (vrlo malkice) ali postane... Kazemo dusa otisla, a zar to nije energija koja se oslobodila? Nas zivot trun u vremenu... Po meni, bas to i jeste - kako god posmatrali.

Kod:
Duboko verujem u sebi da to nije tacno... ne bi bilo fer, je je to totalno besmisleno, a sve oko nas je koncipirano po filigranskim pravilima i zakonima prirode, od svemira, do najsitnijeg organizma... elegantni fizicki zakoni kojima se svi pokoravamo ne mogu biti plod slucajnosti, to je cak i matematicki neizvodljivo... prepoznajem finu ruku naseg Stvoritelja koja nam je osmislila scenu i kulise u kojima se krecemo

Pa zar toliko toga nije besmisleno? Ili bar nama neshvatljivo? Stvoritelj bi trebao da bude LJUBAV, PRAVDA i NADA. Ako je ON, zaista, osmislio binu i dodelio uloge - zar nije debelo bio nepravedan? Najpre mislim na one koji se radjaju sa raznoraznim hendikepima i bolestima. U cemu se tu ogleda savrsenstvo sklada, pravednost pa cak i ljubav? Ako je on dodelio uloge i putanju po kojoj cemo se kretati, a pravedan je i ljubav je - kako onda moze da kaznjava? Za sta nas kanjava, za sopstvene greske u sopstvenom programu?

Kod:
Ako nema "drugih svetova" gde nasa dusa plovi posle fizicke smrti... zasto smo ziveli?!
Ovo mi je tek onako totalno neshvatljivo. Ako svi idemo negde gore, koliko je to mesto kad se nikad ne prepuni? Ako nema reinkarnacije a postoji Bog, da li to znaci da je svaki novi zivot novostvorena energija? Koliki je kapacitet tog kopmletnog energetskog polja ili kako god? Gde je kraj stvaranju nove energije i gde je kraj popunjenosti kapaciteta "drugih svetova"? Ili su beskonacni?

Kod:
takvo uverenje radja sve najgore osobine, od egoizma, hedonizma, predavanja svakom ovozemaljskom grehu... nista nije "sveto"... duboko religiozni ljudi nose u sebi plemenitost i ljubav, prema svakom coveku...to je vrlina koja bi nam dobro donela, sve i da Bog ne postoji...
Religiozni ljudi u sebi nose plemenitost i ljubav prema svakom coveku, e nisam cula nista netacnije u zivotu. Ne zelim cak ni da komentarisem. Jasno je iz aviona da to nije ni blizu istini. Vrhunac licemerja je kriti svoje zlobom, pakoscu i zaviscu, izobliceno lice iza zavese vere i laznog covekoljublja. Al to je postalo moderno. Cuj - predavanje ovozemaljskom grehu ne cine religiozni! Pa zar mene agnostika ne proglasise za licemera vernici koji afirmisu preljubu? Gde je tu veza sa vezom? Meni nije potrebna vera u smislu religije da ne bih druge povredjivala na nacin na koji ni sama ne zelim da budem povredjena a nekima ni ta vera nije dovoljna da bi se uzdrzali. Najlakse je sam sebi nalepiti etiketu vernika na celo i redovno se moliti za oprost grehova. Kome se moliti? Nije Bog povredjen nego oni koje smo varali, lagali, krali , ubijali, maltretirali, ponizavali.... Oni su jedini Bogovi koji mogu da daju optost i naravno - sami sebi da oprostimo, ali ne ono sto smo cinili drugima nego samim sebi.

Kod:
Nema nista pogresno u tome, i to je "prirodno"... verovanje ne bi smelo da inhibira volju za znanjem, potraga za znanjem nam i omogucava da svoju veru utvrdimo, ili promenimo... da su ljudi samo verovali, ostali bi jos u pecinama... samo kombinacija vere, i potrage za znanjem nas vodi napred... ali trebamo biti svesni da nikad sve necemo znati, i da ce nekakav oblik verovanja uvek biti prisutan dokle god postojimo...

Pa vera zabranjuje da sumnjamo. To znaci da zabranjuje i da tragamo za istinom. Bas kao sto si rekao, da su svi verovali da Bog salje Sunce kao svetlost, nikad ne bi ni imali potrebu da traze drugo osvetljenje. Mislim da sam ukacila sta si hteo reci, ali to je tesko pomirljivo - verovati i tragati za znanjem.

Kod:
izaci u vreme mocnog Rima sa svescu da postoji samo jedan Bog, da su vrline skromnost, ljubav, nada... to su pre svega moralne poruke koje imaju uticaj na celo covecanstvo... koje do tad slavilo bogove rata, moci i snage...
Vidim da religije uopste ne slave bogove rata i moci.... Tu moc su prigrabile verske vodje za sebe. I moral je na jako visokom nivou, sve vise skandala dopire u javnost. Uostalom, posmatrajuci obican svet, zasto istinski dobri ljudi uvek nose breme povelike krstace? Zarad vecnog zivota? Pa oni koji celog zivota gaze preko leseva ce da se preobrate kao kameleni hiljadu puta, da se u samu sustinu kajanja pretvore i da opet stanu gore (ako gore postoji) pored onih koje su zgazili.
Ako neko bude imao zelju da komentarise, molim bez ostrascenosti i fanatizma. Bar sa delicem tolerancije, mira i postovanja koje i ja imam prema osecanjima i onih koji veruju i onih koji ne veruju.
furija
furija
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Avramova Uto Mar 11, 2014 12:20 am

To što se neko izjašnjava kao vernik nije nikakva garancija da zaista i jeste. Ne možemo čak ni za Patrijarha to da tvrdimo jer niko nije dosegao u nečiju misao do njega samog.

Ono što čovek radi, to ga odaje.

Nema pogubnijeg razgovora od vernika sa nevernikom po pitanju postojanja Boga. Zato i ćutim.

Teolozi neka pričaju, vernici neka veruju, nevernici neka ostanu nevernici, ali neka svi budu časni ljudi.
Avramova
Avramova
Legendarni član

Broj poruka : 69578
Datum upisa : 07.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od laza Uto Mar 11, 2014 12:22 am

uvek sam se pitao zašto mora komplikovano kada može prosto. neka svako nosi u sebi verovanje ili neverovanje u boga.zašto ogroman napor da bi se dokazalo da ,, oni ,, nisu u pravu.da to možda nije peglanje svoje svesti.
nikada ne bih komentarisao na ovim temama da ne osetim ovaj ukus gorčine dok čitam mišljenja onih koji boga ne nose u duši.
zamislite da vas neko non stopubeđuje kako vam je dete ružno,mislite li da je to normalno,da je to tačno,da taj ima pravo da sudi i određuje stepen nečije lepote.
rekoh,nikada nisam učestvovao u raspravi o marksovim delima,ne interesuju me.pustite vernicima veru,pustite da bibliju doživljavaju na svoj način,pustite ih da slede božije zapovesti,ne uskraćujte im pravo na to nekim svojim polu istinitim,polu suvislim komentarima,polu iskrenim stavovima.kažem pola a mislim da tu nema ni deseti deo onoga o čemu pričate.
laza
laza
Stepski vuk
Stepski vuk

Broj poruka : 13716
Datum upisa : 14.05.2010
Godina : 59

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Avramova Uto Mar 11, 2014 12:26 am

@lazo

Ako ti imaš pravo da sudiš šta je istina a šta poluistina, dozvoli to i ateistima.

Ali nisam to htela da kažem već sledeće: ko ne nosi Boga u duši neće mu Bog zameriti. Kada ga bude spoznao, doćiće sam do istine pa neka to bude i u zadnji čas pre nego skonča. A ko to još nije prizvao Boga na samom kraju?

Avramova
Avramova
Legendarni član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od furija Uto Mar 11, 2014 12:29 am

Ne postoje vernici i nevernici. Samo je pitanje u sta ko veruje. Verovanje ne mora imati veze sa bilo kojom religijom.

Ono što čovek radi, to ga odaje. ::
Potpuno se slazem.

neka svi budu časni ljudi. ::
Apsolutno.
Bilo kakvo etiketiranje dobrog i loseg u smislu pripadnosti religiji i anatemisanje bilo vernika, bilo "nevernika" nema veze sa vezom.

furija
furija
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od laza Uto Mar 11, 2014 12:31 am

ne sudim ateistima već govorim o izjavama

zatvori su puni vernika...nebuloza koju moram da okarakterišem
zatvori su puni onih koji se deklarišu da su vernici

ateisti mi nisu u zoni interesovanja uopšte...

laza
laza
Stepski vuk
Stepski vuk

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Avramova Uto Mar 11, 2014 12:41 am

furija ::Ne postoje vernici i nevernici. Samo je pitanje u sta ko veruje. Verovanje ne mora imati veze sa bilo kojom religijom.

Svakako, još davno sam pisala da svi u nešto veruju, u sebe konačno i ne bi valjalo da nije tako. Kakvog bi imalo smisla raditi bilo šta a nemati vere u to što radiš? Ovde sam pisala u kontekstu teme.

Avramova
Avramova
Legendarni član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od furija Uto Mar 11, 2014 12:43 am

@ Lazo
Ne razumem zasto mislis da ti neko uskracuje bilo koje pravo?
Ja ti nisam prilepila nikakvu etiketu a ti meni stalno lepis neke etikete, onako krotko hriscanski. I to je takodje jedan od dokaza o kojima sam pricala.
Ne zelim optuzivanje i svadje, i kao sto ti znas da kazes "Ogovorna sam za ono sto kazem a ne za ono sto ti mislis da sam rekla ili mislila".

(Ako si i na mene mislio)
furija
furija
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od laza Uto Mar 11, 2014 12:47 am

gde si ti videla etiketu u mom pisanju

rekoh,, ko ima pravo da mi kaže da mi je sin ružan,, znam da razumeš šta sam hteo reći

samo mislim da ljudi koji nemaju boga u srcu daju sebi mnogo slobode....o nikakvim etiketama se ne radi.
laza
laza
Stepski vuk
Stepski vuk

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Avramova Uto Mar 11, 2014 12:48 am

laza :: ateisti mi nisu u zoni interesovanja uopšte...

Tebi nisu ali Bogu jesu.  Smile 
Avramova
Avramova
Legendarni član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Lilith Uto Mar 11, 2014 12:49 am

laza ::ne sudim ateistima već govorim o izjavama

zatvori su puni vernika...nebuloza koju moram da okarakterišem
zatvori su puni onih koji se deklarišu da su vernici

ateisti mi nisu u zoni interesovanja uopšte...

prvo, da razjasnimo jednu stvar, ja nisam ateista.

ako ti nisu u zoni interesovanja, zašto se baviš onim što te ne zanima?
sinoć si me dočekao na nož... nije problem, prilagodiću se, biću i ateista, biću i fanatik... ali ti nikada nećeš videti drvo od šume. vređaćeš u nedostaku argumenata, a kada ti se uzvrati zvaćeš konjicu.

nikada ne bih komentarisao na ovim temama da ne osetim ovaj ukus gorčine dok čitam mišljenja onih koji boga ne nose u duši.

ja sam vrlo svesna kada omalovažavam, vidim svoje mane, svesna sam svog tona... moja je greška što to isto očekujem i od druge strane.
čak i kada nema ironije ti je negde vidiš, tražiš. poenta zatvora je da nije svaki vernik isti, kao što nije ni ateista, bitno je kakav si čovek... shvati moje postove kako ti je drago, nemam nameru više da ti crtam.
Lilith
Lilith
Profi član
Profi član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od laza Uto Mar 11, 2014 12:53 am

gde ti pročita da sam rekao da si ateista....
gde si pročitala da se bavim ateistima
obećavam ti pomenuti te neću niti citirati išta što ti napišeš
ne nameći se,glupo je.
ako omalovažavaš a to činiš svesno dovoljno jasno govori o tebi
laza
laza
Stepski vuk
Stepski vuk

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Lilith Uto Mar 11, 2014 12:55 am

mani me semantike... vređaš mi inteligenciju.
Lilith
Lilith
Profi član
Profi član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od laza Uto Mar 11, 2014 12:57 am

Avramova ::

slažem se,ja znam koliki mi je guber,toliko se i protežem. Ateizam i religija - Page 10 1801434793 
laza
laza
Stepski vuk
Stepski vuk

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Strelac Uto Mar 11, 2014 1:04 am

Furka, postujem sto si detaljno obrazlozila svoje stavove replicirajuci na moje...pokusacu na to da odgovorim koliko dozvoljava format odgovora u jednom postu...

Prvi pasus... ne mora se odgovor traziti samo u religiji, jos stari filozofi su se bavili ovim pitanjem kroz metafiziku, koja je najstarija grana filozofije... ne nudeci empirijske dokaze, objasnjenja su im bila u domenu religije, jer su samo izrazavali veru u svoje stavove, krajnje teoretski objasnjavali kako oni vide nastanak sveta i zivota...

Sto se tice energije... na dobrom si tragu, sve je sazdano od energije, materija koju lakse razumemo, i od koje smo sazdani nije nista drugo nego "zbijena", "zgusnuta" energija... Ajnstajn je cuvenom formulom E=mC^2 i fizicki objasnio da cak i mala masa materije krije u sebi ogromnu energiju, sto je posle iskorisceno za pravljenje atomske bombe, samo je trebalo naci veliki i nestabilan atom uranijuma, pogoditi ga neutronom, i kroz lancanu reakciju od nekoliko kilograma materije dobijes fantasticno veliku energiju... svaki delic naseg organizma je gusto komprimovana energija, koja na srecu ne moze biti oslobodjena, jer su ugljenik, natrijum, kalcijom... dobrocudni atomi, cuvaju svoju energiju stidljivo kao devojcica svoje tek napupele grudi Ateizam i religija - Page 10 4027700691
Znam za eksperiment koji spominjes, gde je izmereno da telo posle smrti je mrvicu lakse nego pre... jos se ne zna razlog toga, pa se pripisuje odlasku "duse"...

Drugi pasus... znas kako kazu - cudni su putevi Gospodnji... odgovor na tvoje pitanje nemam, zato sam i rekao da i ja imam dosta dilema oko toga... kako objasniti smrt tek rodjene dece, mentalno i fizicki hendikepirane... koja je njihova uloga... mozda ce u nekom narednom zivotu imati mnogo bolju priliku, ali i samo njihovo postojanje u ovakvoj formi je nesto sto stavlja dosta znakova pitanja... kakav je to Bog koji nekome nije ni dao sansu u ovom svetu?!

Treci pasus... postoje dva fundamentalna zakona koja "voze" ovu temu - zakon o odrzanju energije, i drugi termodinamicki zakon koji kaze da entropija uvek raste... sta to znaci... energija koja postoji ne moze ni da raste ni da se smanjuje, kolicinski ostaje ista, samo ima nove vidove(kao sto verujem i da zivot na isti nacin prelazi u druge forme)... drugi zakon je malo slozeniji i govori o povecanju "nereda", sve sto se dogadja oko nas na kraju rezultira povecanim neredom, i svemir za koji smo mislili da je statican, i on se siri, i njemu raste entropija, i ako nastavi da se siri, ni molekuli nece postojati, sve ce se rascivijati u delove atoma, ni kod nasitnijih struktura nece biti reda i organizacije... i to je kraj svemira...
Jako je zanimljiva teorija o paralelnim svetovima i teoriji struna, koja daje alternativu ovoj sumornoj buducnosti, ali ne bi sad po tome mrsio...

U narednom govoris o licemerju vernika... kao i sa Kristijanom, radi se o ljudima koji to isticu na najgori moguci nacin, krst im sluzi kao reklama... preterana spoljasnja manifestacija tako intimne stvari je najgora zloupotreba, i jasan signal da je to samo deo "stajlinga", a ne nesto sto covek u sebi nosi. Licemerje vlada i u crkvama, i medju svestenstvom, vidimo to svaki dan, i na onoj drugoj temi sam ostro digao glas...

Vera ne zabranjuje potragu za istinom, zasto bi?! vec sam rekao, dok nesto ne saznamo, mi verujemo ili ne verujemo... ako mislis na neke zapovesti i interpretacije toga... to je bila zloupotreba, mnogi duhovni ljudi su istovremeno bili pioniri nauke... meni vise imponuje covek koji nadje lek protiv opake bolesti, nego onaj sto se u samoci moli ceo dan... a obojica mogu da kazu da veruju u Boga...

Na kraju, sto se tice kajanja... nije kajanje samo na recima, ili jos gore, kada su kod katolika placali za oprost grehova... pokajanje kao put do Boga mora biti iskreno i dubinski, a ne na recima... nema bezgresnog coveka, ima onih koji su mnogo pogresili... hriscanstvo i njima daje sansu... ko nije gresan nek prvi baci kamen...

Strelac
Strelac
Profi član
Profi član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od furija Uto Mar 11, 2014 1:04 am

laza ::
Avramova ::

slažem se,ja znam koliki mi je guber,toliko se i protežem. Ateizam i religija - Page 10 1801434793 

Isus na krstu je rekao "Oprosti im Boze, ne znaju sta rade" a nije rekao nista u smisli "Nevernici, kad dodjete kod mog tate, ima dobro na nalozi vatru ispod kazana u kom ce da vas ugosti"
furija
furija
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od laza Uto Mar 11, 2014 1:06 am

to je rečeno u formi molbe,a sud je u božijim rukama
laza
laza
Stepski vuk
Stepski vuk

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od furija Uto Mar 11, 2014 1:18 am

laza ::to je rečeno u formi molbe,a sud je u božijim rukama

Lazo, mislim da namerno pogresno tumacis. Krajnji cilj hriscansva je oprost i ljubav a ne pretnja i kazna.

@Strelac,
Kasno je, idem na spavanje.
Oprosti mi, ali tvoji stavovi nisu stavovi vernika. Vise si na putu potrage nego na putu religijske vere.
Objasnicu ti sutra zasto tako mislim, a ti jos jednom oprosti ako te moje misljenje vredja.
furija
furija
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sponsored content

Sponsored content

Nazad na vrh Ići dole

Strana 10 od 25 Prethodni  1 ... 6 ... 9, 10, 11 ... 17 ... 25  Sledeći