Ko je trenutno na forumu
Imamo 215 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 215 Gosta :: 2 ProvajderiNema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 359 dana Sub Okt 05, 2024 7:41 am
Zadnje teme
Kontrolni panel
Profil |
Članstvo |
Privatne poruke |
Ostalo |
Traži
Ateizam i religija
+35
Thabit
sini_do
Sinaj
paket
pirat
Batista
Lilith
djavolica
Strelac
Vukota
MoonGirl
Vulin
superhik
furija
Johnny-Azra
Istina ex Natasha
babamara
Enna
Marea
Qbin
laza
inspy
Akhenaton
Avramova
Prince
diotimo
Fi Pi
Orhideja
pjer
cat09
Dragana
RINGE
drdoktor
digitalmandrak
Fristajlo
39 posters
Ideja forum :: NAUKA :: Religija
Strana 9 od 25
Strana 9 od 25 • 1 ... 6 ... 8, 9, 10 ... 17 ... 25
Re: Ateizam i religija
Avramova ::Marea ::..., sta je to sto osecaju. Ali odgovor ne mogu da dobijem, ne znam zasto?
Nema tih reči koje mogu opisati bilo koji osećaj pa čak ni osećaj mučnine, zadovoljstva, ljubavi, tuge, gladi, sreće... Opisati ga, samo je lagani nagoveštaj.
Pa bas zato sam to pitala. Ne moze da se opise. A jos manje nauci. Moze samo da se osjeca.
Moja pitanja ne zahtijevaju uvijek odgovor. Jer nijedan nije pravi, kada su takve stvari u pitanju.
Marea- Legendarni član
- Broj poruka : 12477
Datum upisa : 04.09.2012
Pod broj jedan ja znam da sam se osecala nesigurno, u svakom pogledu. Uvek sam bila u strahu od svega i svacega. Sve sto sam se vise oslanjala na ljude sve sam vise uvidjala da nisu u stanju da mi pomognu. Sto se tice mojih licnih grehova/sto sam cinila da nije valjalo/ ja nisam imala nikakvu moc da promenim tu gresnicku prirodu. Bilo je tu i mrznje i zelje za osvetom. Jednostavno, nisam imala nikakvu moc nad stvarima koje su se desavale oko mene. Mozes da mislis kako sam se osecala svaki dan u strepnji da ce se nesto lose desiti i da ja nemam nikom da se obratim da mi u tome pomogne. Znala sam da su ljudi potpuno nemocni. Mozes da zamislis posle takvog zivota, ja sam htela da proucavam Bibliju da vidim da li ce da mi bude bolje. Iz pocetka mi je bilo jos gore. Zato sto sam zelela da se odreknem mnogih stvari, na primer kao sto su bacanje svih knjiga o astrologiji; da vodim racuna da ne upotrebljavam psovke; da nemam seks pre braka; da pazim kako se odevam i ponasam prema ljudima u svakodnevnom zivotu... a sa tom vrstom slobode smo se na neki nacin tesili u zivotu. Nije bio problem ni slagati, ni ukrasti, ni osecati se kriv kad nekog uvredimo i nanesemo bol. Jednostavno, idemo dalje kao da nista nije bilo. Opterecenje sa matrijalnim bogastvom. Strah od smrti, bolesti, sta ce ko reci i da se cuvamo da ne odstupamo od obicaja i pravila okoline u kojoj zivimo. Na primer, ako se u grupi u kojoj zivis izdvajas po mnogo cemu, izbacen si. Nisi isti. Cudan si. Tu ne pripadas...Ne smes da protivrecis nego da se slazes da bi te prihvatili. Pricam o radnom mestu. Tako je bilo kada sam ja radila. Nekad, pre 20 vise godine. Itd...Osecala sam teskobu i neprevda me unistavala jer nisam smela nista da kazem radi osvete sredine i odbacivanja...Ukratko, bila sam SAMA. Morala sam biti i ono sto nisam mnogo puta...Takva su bila pravila. Ne znam da li je tako sada. Ja nisam vise mlada zena. Mojoj cerki je 35 godina a mladjoj 31. Bilo je to cak i pre rata /1991/., i nemastine.Marea ::..., sta je to sto osecaju. Ali odgovor ne mogu da dobijem, ne znam zasto?
Ali, eventualno, saznali smo istinu i istina nas je oslobodila. Istinu o svemu i sada ja ne preporucujem ljudima Bibliju iz nekih religioznih razloga nego zato sto znam da je to Rec Bozja i da je spasila mene i moj zivot. Ja je preporucujem iz srca jer znam da moze da pomogne i ucini svako dobro onome koji je citaju. Sto se tice straha, Isus je rekao ostavljam svoj mir sa vama. To je mir koji prevazilazi svaki um. I mogu reci da se ja 98% manje plasim stvari kojih sam se nekada plasila. Naucila sam da ugadjam Bogu i da stavljam njegove vrednosti a ne ljudske u svoj zivot. To me ucinilo da se osecam zadovoljna u dusi.
Moram dodati citat iz Biblije:
'Ocita su telesna dela, a ova su preljubnistvo, necistoca, besramnost, razuzdanost, idolopoklonstvo, caranja, neprijateljstva, svadje, ljubomora, srdzbe, spletke, razdori, zavist, ubistva, prijanstva, razuzdane gozbe i tome slicno. I zato sve unapred vam kazem kao sto sam i pre kazao, oni koji tako cine, nece postici Bozjeg Kraljevstva. A plodovi Duha su LJUBAV, RADOST, MIR, STRPLJIVOST,BLAGOST, DOBROTA, VERNOST, KROTKOST,UMERENOST....protiv takvih nema Zakona. A koji pripadaju Hristu Isusu, raspeli su telo sa strastima i pozudama. Po Duhu zivimo i vladajmo se po DUHU. /Galacani 5: 19-25/.'
Pre smo bili po telesnome, radili smo sta smo hteli a sada idemo sa pravilima Svetog Duha i mnogo smo mirniji i srecniji...
Nije mi jasno kako ljudi mogu da se oslone sami na sebe da se sami spasavaju od svega sto ih snadje bez vere i molitve u Boga. Mozda bi sada trebali objasniti kako?
Istina ex Natasha- Profi član
- Broj poruka : 3767
Datum upisa : 29.03.2010
Ljudi i te kako mogu da se oslone sami na sebe. To je i jedini najbolji moguci nacin. Ne "drzati" se ni za sta.,ni za koga. Kad padas, padas sam, kad ustajes, ustajes sam. Niko nije u stanju da ti pomogne, ako ti ne mozes sam sebi. Jer smo razliciti, svako je prica za sebe. Ljudi cesto zbog slabosti tonu, a dovoljno je pogledati duboko u sebi, tamo je sakrivena najvece snaga., koja na zalost cesto spava.
Marea- Legendarni član
digitalmandrak ::Mir Boziji-Hristos se rodi....
Vaistinu se rodi!
Avramova- Legendarni član
- Broj poruka : 69578
Datum upisa : 07.03.2010
Marea ::E lazo, cekam i tvoj i Natashin odgovor. Tvoj..na pitanje..ako je ljubav slijepa da li mislis da je i Bog slijep?
A za Natashu, To sto vjerujem u ljubav, zasto si nazvala NISTA? Gdje je tu Bog?
maro,pitanje ti je ubica,pokušaću da odgovorim......
ljubav nije potpuno slepa,vidi 20%,nosi naočare ,ali vidi solidno
bog u skladu sa godinam,a,mrzi da se brije pa čas ima bradu čas je izbrijan(uglavnom oko praznika i nedeljom)
Poslednji izmenio laza dana Pon Jan 14, 2013 12:55 am, izmenjeno ukupno 1 puta
laza- Stepski vuk
- Broj poruka : 13716
Datum upisa : 14.05.2010
Godina : 59
Bog nema godine, on je bez godina, zar ne?
Marea- Legendarni član
E, nesto i za ateiste
Komunista - dok ne postane bogat.
Feminista - dok se ne uda.
ATEIST - sve dok avion ne pocne da pada!
Sve se nesto mislim kad ovaj avion tvoj Nato..pocne da pada, da tu ni Bog ne moze pomoci..
Marea- Legendarni član
On je svemoguc. Ako avion pada, to je on dozvolio iz dobrog razloga. Meni bi ti znacio put na najbolju adresu. Oslobodjenje od svih briga. Onima koji ne veruju, zna se, jezero sto gori vecno ognjem i sumporom a u njemu, bezboznici. Ako nisi znala, Mare, dusa ne moze da umre. Dusa je besmrtna.
Nikada ne bih pozelela da avion u kome si ti padne. Otkud sad nadje mene u avionu koji pada? Mislis da me strah. Bas me briga za mene. Samo da vise ne znam ni za kakve brige i probleme. Da budem slobodna.
I jos nesto. Za mene bi to bio trenutak /ako bi imala vremena/ da zahvaljujem i slavim Boga!
A bezboznici bi kukali i molili i obecavali da ce verovati samo da bi ziveli.
Ovo ti je dokaz izmedju nas i njih. I ti rece da verujes, zar ne?
Nikada ne bih pozelela da avion u kome si ti padne. Otkud sad nadje mene u avionu koji pada? Mislis da me strah. Bas me briga za mene. Samo da vise ne znam ni za kakve brige i probleme. Da budem slobodna.
I jos nesto. Za mene bi to bio trenutak /ako bi imala vremena/ da zahvaljujem i slavim Boga!
A bezboznici bi kukali i molili i obecavali da ce verovati samo da bi ziveli.
Ovo ti je dokaz izmedju nas i njih. I ti rece da verujes, zar ne?
Poslednji izmenio Natasha dana Uto Mar 26, 2013 10:01 am, izmenjeno ukupno 1 puta
Nisam nasla tebe u avionu, zasto ti misli idu na tu stranu??, rekla sam ovaj tvoj, u smislu posta koji si napisala..
Sto se tice briga i problema, ako ih imas...onda je to Bog dozvolio iz dobrih razloga..bas kao sto si ti kazala..
Sto se tice briga i problema, ako ih imas...onda je to Bog dozvolio iz dobrih razloga..bas kao sto si ti kazala..
Marea- Legendarni član
Marea ::Nisam nasla tebe u avionu, zasto ti misli idu na tu stranu??, rekla sam ovaj tvoj, u smislu posta koji si napisala..
Izvini, draga moja, Marea, pogresno sam razumela.
A sa drugom konstatacijom se potpuno slazem. Ko zna kakvi bi smo bili da nije dozvolio. I gde mi na kraju zavrsili. Zahvaljujemo mi i za bolest i za sve lose sto nas snadje. Kao verni sluga Job iz Biblije kada je izgubio sve sto je imao, kucu, decu,zdravlje, imanje, prijatelji ga ostavili, zena rekla prokuni Boga pa umri. A sta je on odgovorio: 'Zar nismo dobro primali od njega, a sada necemo i zlo. Neka je blagosloveno ime Bozje." On je to razumeo iako Biblija tada nije bila ni napisana. Znao je ISTINU.
Nisam napisala kako je doslo do Jobove tragedije. Naime, djavo je rekao Bogu, lako je Jobu sto ste slavi i voli kad si mu sve dao i oko njegove kuce postavio ogradu da ne mogu prici. Bog je rekao, otvoricu ogradu, uradi sta hoces. Dokazace ti se vera mog dobrog sluge i kada bude izgubio sve.
Job je slavio i zahvaljivao. Djavo nije pobedio.
Kasnije je bio nagradjen. Stekao je jos vise nego sto je izgubio. Cak mu je Gospod pomogao da o prosloj tragediji vise i ne misli. Docekao je duboku starost i sve blagoslove.
Cesto Djavo pobijedi u nama...
No, tvrdim da Bog jednako misli i o tebi i o nekom ateisti..agnostiku (najblize meni)..Ne pravi razlike, covjek je taj koji pravi razlike medju ljudima..Bog nije...Zato sam ti rekla kad avion pada ne pomaze ni Bog..U tom avionu nije samo ateista, mora biti i neki vjernik..ali za njega nema razlike..
No, tvrdim da Bog jednako misli i o tebi i o nekom ateisti..agnostiku (najblize meni)..Ne pravi razlike, covjek je taj koji pravi razlike medju ljudima..Bog nije...Zato sam ti rekla kad avion pada ne pomaze ni Bog..U tom avionu nije samo ateista, mora biti i neki vjernik..ali za njega nema razlike..
Marea- Legendarni član
Marea ::Cesto Djavo pobijedi u nama...
Imas pravo na svoje misljenje.
Nato to znam.. , to je tako prirodno..ali nije prirodno misliti da Bog pravi razlike medj' ljudima...
Marea- Legendarni član
..i zar ne mislis da je u tebi bar na momenat,..pobijedio Djavo..kada recimo ogovaras svoju komsinicu???
Marea- Legendarni član
Ko rece da su vernici savrseni;
Poslednji izmenio Natasha dana Uto Mar 26, 2013 10:34 am, izmenjeno ukupno 1 puta
Kakav ti je to Bog koji govori; Ti tamo, Ti ovamo, Ti To..Nato onda je to Josip Broz Tito a ne Bog..
Marea- Legendarni član
Mijenjas svoje postove u medjuvremenu, a ja ti odgovaram na "prvu loptu", pa sada sve izgleda nejasno...
Marea- Legendarni član
Ateizam je oblik verovanja, dakle, i ateisti su vernici samo obrnuto proporcionalno postavljeni.Fristajlo ::
Kako pomiriti ateiste i vernike?
Ateisti ne napadaju Boga jer bi to onda znacilo da su apsolutno svesni njegovog postojanja, vec napadaju nesto u sebi, neki bolesni deo sebe.
Ako poricu postojanje Boga znaci da imaju svest o necemu izvan njihovog poimanja.
Mislim da su ateisti mnogo bolji vernici od vernika samih, samo posvadjani sa samim sobom, tj. nekim izvitoperenim delom sebe...
Ateisti mnogo vise traze odgovor na pitanje jesu li u pravu ili nisu nego sto vernik trazi dokaz o postojanju Boga...
Ateisti traze dokaz, vernici imaju veru... A vera, kao i religija, pociva na verovanju a ne proveravanju...
Vukota- Počasni član
- Broj poruka : 3854
Datum upisa : 06.01.2013
Dostojevski je rekao - I da Boga nema, treba ga izmisliti...
Pitanje vere je duboko intimno pitanje svakog od nas... vrlo nezahvalna tema za duel sa neistomisljenicima.
Dodirivao sam tu temu sa nekim ljudima... obicno to dovede da povrsne diskusije zagrizenih teista i ateista, pri cemu je stepen ubedjenosti u nesto sto je nedokazivo kod obe sorte takav da prevazilazi logiku, pa se moze reci da i jedni i drugi snazno veruju... jedni da postoji, drugi da ne postoji Bog... slozicu se sa Vukotom, ekstremni ateizam je isto jedna forma religije... ali vere u nistavilo, u prolaznost, u kratak materijalisticki zivot posle koga nas pozobaju crvici, ili budemo res peceni u pecenjari na Lescu...
Nije dovoljno da imas krst na lancicu, znas da se prekrstis i tvrdis da si pravoslavac, ili katolik... to je samo spoljna manifestacija, cesto neukusna. Vera je unutra, u srcu, u mislima i emocijama... potka koja povezuje sve u jedan visi smisao i celinu, otvara prozore ka novim dimenzijama naseg postojanja.
Bog nije sedi cikica sa nebesa koji nas nagradjuje ili kaznjava... Bog je Ljubav, Vera i Nada... beskrajna energija koja prozima svaku nasu poru, utkana je u svaku trun ovog svemira.
Ne mora neko biti hriscanin, ili pripadnik bilo koje druge religije... dovoljno je samo da ovo oseti, potrazi i nadje u sebi, sve je to vec negde ushushkano...
Pitanje vere je duboko intimno pitanje svakog od nas... vrlo nezahvalna tema za duel sa neistomisljenicima.
Dodirivao sam tu temu sa nekim ljudima... obicno to dovede da povrsne diskusije zagrizenih teista i ateista, pri cemu je stepen ubedjenosti u nesto sto je nedokazivo kod obe sorte takav da prevazilazi logiku, pa se moze reci da i jedni i drugi snazno veruju... jedni da postoji, drugi da ne postoji Bog... slozicu se sa Vukotom, ekstremni ateizam je isto jedna forma religije... ali vere u nistavilo, u prolaznost, u kratak materijalisticki zivot posle koga nas pozobaju crvici, ili budemo res peceni u pecenjari na Lescu...
Nije dovoljno da imas krst na lancicu, znas da se prekrstis i tvrdis da si pravoslavac, ili katolik... to je samo spoljna manifestacija, cesto neukusna. Vera je unutra, u srcu, u mislima i emocijama... potka koja povezuje sve u jedan visi smisao i celinu, otvara prozore ka novim dimenzijama naseg postojanja.
Bog nije sedi cikica sa nebesa koji nas nagradjuje ili kaznjava... Bog je Ljubav, Vera i Nada... beskrajna energija koja prozima svaku nasu poru, utkana je u svaku trun ovog svemira.
Ne mora neko biti hriscanin, ili pripadnik bilo koje druge religije... dovoljno je samo da ovo oseti, potrazi i nadje u sebi, sve je to vec negde ushushkano...
Strelac- Profi član
- Broj poruka : 2632
Datum upisa : 19.11.2012
Dostojevski još kaže "Vera je moć čovekove duše" i "Iz vere su proistekle moralne osnove društva." (Dnevnik pisca)
Nema ništa gore nego kada vernik i nevernik razgovaraju i ubeđuju se ko je u pravu. Takav razgovor ni Bogu nije mio i nikada se ne završi a da jedna strana bude zadovoljna kao "pobednička".
I kao važno, mnogo više je stalo ateisti da dokaže svoje neverovanje nego teisti svoje verovanje. (podrazumevam istinske vernike)
Nema ništa gore nego kada vernik i nevernik razgovaraju i ubeđuju se ko je u pravu. Takav razgovor ni Bogu nije mio i nikada se ne završi a da jedna strana bude zadovoljna kao "pobednička".
I kao važno, mnogo više je stalo ateisti da dokaže svoje neverovanje nego teisti svoje verovanje. (podrazumevam istinske vernike)
postavim sebi često puta pitanje,kako reagovati kada ateisti krenu u ,, ofanzivu,, a baš razmišljajući poput avramove,njihov sukob ni bogu mio nije...preći preko opaski,uvreda,nametanja ateizma ili reći ono što mislimo i braniti mišljenje.
možda je rešenje u mudrosti,biranju reči,u citiranju velikih otaca i svetog pisma....
možda je rešenje u mudrosti,biranju reči,u citiranju velikih otaca i svetog pisma....
laza- Stepski vuk
- Broj poruka : 13716
Datum upisa : 14.05.2010
Godina : 59
Kao i u vezi drugih stvari, u dijalogu treba ostati miran... ako nastupis agresivno i nadmeno, negiras osnovne vrline religije za koju tvrdis da je tvoja, a to je skromnost... najpobozniji ljudi govore tiho, bez upadanja u rec, bez povisenja glasa, i pokazivanja besa, koji je znak duhovne stramputice...
Covek koji za sebe slavodobitno tvrdi da je nevernik, da on zna da To ne postoji... ustvari ja sam sa sobom u zavadi, jer to odmah apostrofira da on nije pronasao svoj mir... cinjenica da u materijalistickom svetu zivimo kratko, sutra mozda vec nismo medju zivima, mora da onespokojava sve nevernike... postavlja se pitanje - zasto mi postojimo, koji je smisao toga...
A na to pitanje ateisti nemaju odgovor... a nije da ga ne traze, svako se pita to bar ponekad...
Ateizam dovodi do nemorala, jer ako si vec sebe lazno ubedio da je ova zivotna dimenzija sve, onda neces imati skrupula da radis sve kako bi sebi ugodio... nista ti nije "sveto", jer verujes da je posle tebe potop...
Treba prepoznati i one ljude koji nacelno kazu da ne veruju u Boga, a u sustini su dobri ljudi... treba prepoznati i one koji imaju dileme, koji jos tragaju... ne treba prema njima biti ostar i strog... svi mi kroz vreme drugacije dozivljavamo sve to, dovodimo i svoju veru u pitanje...
Zato treba biti sirok i dobronameran uvek...nije cilj nekog nadgovoriti i ispasti pametan, nego probuditi u onom drugom ono bolje u njemu... a svaki covek to ima u sebi, barem malo...
Covek koji za sebe slavodobitno tvrdi da je nevernik, da on zna da To ne postoji... ustvari ja sam sa sobom u zavadi, jer to odmah apostrofira da on nije pronasao svoj mir... cinjenica da u materijalistickom svetu zivimo kratko, sutra mozda vec nismo medju zivima, mora da onespokojava sve nevernike... postavlja se pitanje - zasto mi postojimo, koji je smisao toga...
A na to pitanje ateisti nemaju odgovor... a nije da ga ne traze, svako se pita to bar ponekad...
Ateizam dovodi do nemorala, jer ako si vec sebe lazno ubedio da je ova zivotna dimenzija sve, onda neces imati skrupula da radis sve kako bi sebi ugodio... nista ti nije "sveto", jer verujes da je posle tebe potop...
Treba prepoznati i one ljude koji nacelno kazu da ne veruju u Boga, a u sustini su dobri ljudi... treba prepoznati i one koji imaju dileme, koji jos tragaju... ne treba prema njima biti ostar i strog... svi mi kroz vreme drugacije dozivljavamo sve to, dovodimo i svoju veru u pitanje...
Zato treba biti sirok i dobronameran uvek...nije cilj nekog nadgovoriti i ispasti pametan, nego probuditi u onom drugom ono bolje u njemu... a svaki covek to ima u sebi, barem malo...
Strelac- Profi član
- Broj poruka : 2632
Datum upisa : 19.11.2012
Tačno tako i toga ima na ovoj temi u izobilju. Uglavnom su to agresivni sagovornici koji do besvesti prenose kojekakve članke iz novina a kada progovre vidi se da ne znaju ništa o veri a negiraju je. Kako može da negira ako ne zna šta negira?Strelac ::
Ovo je vrlo važno jer ima i takvih sagovornika koji su vrlo korektni i što je zanimljivo odlično poznaju skoro sve religije (Fristajlo, Fi Pi...).Treba prepoznati i one ljude koji nacelno kazu da ne veruju u Boga, a u sustini su dobri ljudi... treba prepoznati i one koji imaju dileme, koji jos tragaju... ne treba prema njima biti ostar i strog... svi mi kroz vreme drugacije dozivljavamo sve to, dovodimo i svoju veru u pitanje...
Strana 9 od 25 • 1 ... 6 ... 8, 9, 10 ... 17 ... 25
Ideja forum :: NAUKA :: Religija
Strana 9 od 25
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Čet Jun 27, 2024 12:11 am od Johnny-Azra
» Moje otkriće
Čet Jun 27, 2024 12:02 am od Johnny-Azra
» Sta pevusite ovih dana?