Ko je trenutno na forumu
Imamo 48 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 48 Gosta :: 2 ProvajderiNema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 359 dana Sub Okt 05, 2024 7:41 am
Zadnje teme
Kontrolni panel
Profil |
Članstvo |
Privatne poruke |
Ostalo |
Traži
Zene sa dva prezimena
+72
sini_do
madam mim
Sonja
Cinzia
djavolica
Johny Bravo
Zalutala
Lilith
Mojra
tetreb
furija
SuperKartica
Epitaf
mrvica*
Miškica
country girl
Time
Ledena
Strelac
MisisM
Batista
212ganna
Marea
Bole
MoonGirl
Hiperborejac
Killjoy
NFS_MW_girl
Istina ex Natasha
Mesrine
cvjeticanin
inspy
Andjela
Miško
Fraya
SKYKING
laza
Debilko
Jurivaka
Vulin
naOpaka
Mastifal
svejedno
Prince
w2403
digitalmandrak
Anhelito
slavena
Cleopatra
Lady
IMHO
Fristajlo
Prepoznatljiva
Sklad odjeka
Buca
cat09
ellen
ludo_913
Johnny-Azra
sanjalica
BG_HIGHLANDER
KirJanja
drdoktor
Vidra
Orhideja
Avramova
Hipi
Lila
Dragana
RINGE
maks
Arwen Evenstar
76 posters
Ideja forum :: DRUŠTVO :: Porodica
Strana 18 od 22
Strana 18 od 22 • 1 ... 10 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22
Re: Zene sa dva prezimena
ne kapiram ovaj fenomen...
Lilith- Profi član
- Broj poruka : 3325
Datum upisa : 02.12.2013
Koji fenomen?
Avramova- Legendarni član
- Broj poruka : 69578
Datum upisa : 07.03.2010
pa žene sa dva prezimena...
Lilith- Profi član
Zašto je to fenomen, skoro uobičajena stvar u svetu?
Poslednji izmenio Avramova dana Ned Nov 02, 2014 12:31 am, izmenjeno ukupno 1 puta
misliš u razvijenim zemljama?
izvini, ne mogu večeras da budem ozbiljna...
ali recimo da je to kod nas stvar prestiža i obeležja da se radi o nezavisnoj ženi, ženi od karijere, ženi kojoj je to prioritet, ne po pravilu i ženi koja je vezana za svoje korene...
ženi koja pokušava na taj način da zadrži neki svoj identitet... ne kapiram svrhu, a nije ni praktično prilikom potpisivanja.
izvini, ne mogu večeras da budem ozbiljna...
ali recimo da je to kod nas stvar prestiža i obeležja da se radi o nezavisnoj ženi, ženi od karijere, ženi kojoj je to prioritet, ne po pravilu i ženi koja je vezana za svoje korene...
ženi koja pokušava na taj način da zadrži neki svoj identitet... ne kapiram svrhu, a nije ni praktično prilikom potpisivanja.
Lilith- Profi član
To se radi odvajkada u staroj Jevropi, Rusiji... sasvim sporedna stvar i niko se ne pita zašto je to tako, jednostavno zakon dopušta i život ide dalje.
Ako malo razmislimo, ima i smisla.
Ako malo razmislimo, ima i smisla.
po meni nema, al ajd...
Lilith- Profi član
Pa i muskarci imaju pravo na dva prezimena mada ne znam zasto to tako malo koriste. Nekima bi bas leglo da uzmu zenino ali naravno da nemaju moooda ni za to
furija- Prijatelj foruma
- Broj poruka : 8033
Datum upisa : 09.08.2012
Poznajem dosta muškaraca, što javnih ličnosti što ovako sa dva prezimena. Nisam nikada pitala zašto. Ne verujem da je neko svome dodao ženino prezime. To bi bilo baš iznenađenje.
Recimo, Legija uzeo zenino prezime
furija- Prijatelj foruma
- Broj poruka : 8033
Datum upisa : 09.08.2012
To nisam znala.
furija ::Recimo, Legija uzeo zenino prezime
I jedan naš teniser, ne baš nešto uspešan, Relja Fišer.
Pravdao se da je uzeo njeno prezime kako bi lakše dobijao vizu tih godina kad to nije bilo jednostavno.
Epitaf- Profi član
- Broj poruka : 1857
Datum upisa : 01.07.2014
tetreb ::za mene zena samo ima ime i njeno ime govori sve o njoj
koliko puta si se uverio u tvrdnju, ali posteno da kazes
SuperKartica- Član
- Broj poruka : 148
Datum upisa : 10.09.2014
Znam jednog koji ima samo jedno-al' ženino.furija ::Pa i muskarci imaju pravo na dva prezimena mada ne znam zasto to tako malo koriste.
mrvica*- Član
- Broj poruka : 417
Datum upisa : 11.12.2011
Moj haver je uzeo zenino, a zena stavila oba.
Batista- Profi član
- Broj poruka : 2585
Datum upisa : 03.01.2014
Mislim da se previše komplikuje oko naizgled složenih stvari a zapravo mi ih takvima činimo. Da se ja pitam zakon bi predviđao nekoliko mogućnosti o kojima ću sutra, sada je kasno.
tetreb ::za mene zena samo ima ime i njeno ime govori sve o njoj
Šta imaš ti a da govori sve o tebi?!?
Zalutala- Član
- Broj poruka : 187
Datum upisa : 01.06.2014
Prosto rečeno, sviranje qurcu.
A evo i zašto. Recimo da Marina Budimirirović Kečić ode od svog muža Kečića, razvede se od njega i i počne da živi sa Filipovićem, za koga se i uda. Da li će ona postati Marina Budimirović Kečić Filipović? Ako neće, zašto neće? Da li će se zvati Marina Budimirović Filipović? Zato što je otišla iz kuće Kečića i nije više Kečić, neće više imati ni prezime Kečić.
Pa za koji qurac nije napustila prezime Budimirović kad je otišla iz kuće Budimirovića?
Ne može jednim dupetom da se sedi na dve stolice. Žene, ili ste u jednoj ili u drugoj kući. S kim živite, to prezime nosite.
A evo i zašto. Recimo da Marina Budimirirović Kečić ode od svog muža Kečića, razvede se od njega i i počne da živi sa Filipovićem, za koga se i uda. Da li će ona postati Marina Budimirović Kečić Filipović? Ako neće, zašto neće? Da li će se zvati Marina Budimirović Filipović? Zato što je otišla iz kuće Kečića i nije više Kečić, neće više imati ni prezime Kečić.
Pa za koji qurac nije napustila prezime Budimirović kad je otišla iz kuće Budimirovića?
Ne može jednim dupetom da se sedi na dve stolice. Žene, ili ste u jednoj ili u drugoj kući. S kim živite, to prezime nosite.
Vulin- Prijatelj foruma
- Broj poruka : 7987
Datum upisa : 28.09.2011
I ja kažem da je sviranje.
Pa miša mu, ne određuje se prezime prema mestu boravka već se ponese rođenjem a dalje se uzima ili ne uzima muževljevo ili se samo pridoda svome. Tako dopušta zakon i isključivo zbog dece.
Dakle, to što je neka Marina otišla iz kuće Kečića ne znači da je ikada bila Kečićeva ali je bila Kečićka. Marina je bila i ostaće zauvek Budimirović/eva.
Šta bi se desilo da se Kečić uselio u kuću Budimirovića? Po tvojoj logici on bi se prezivao Budimirović, pošteno a ako bi se razveo od Marine i iselio iz njene kuće, postao bi ponovo Kečić ukoliko svom prezimenu nije dodao prezime neveste.
A onda Kečić ulazi u novi brak, mlada dolazi kod njega, uzima njegovo prezime dok ga jednog dana ne napusti i vrati mu prezime Kečić, i vrati se svome izvornom (ukoliko svom nije dodala njegovo).
Ne komplikuj stvar.
Prosto i jednostavno, neka svako bira kako hoće ako već zakon to dopušta.
Opširniji stav u vezi toga iznela sam u nekoliko navrata.
Pa miša mu, ne određuje se prezime prema mestu boravka već se ponese rođenjem a dalje se uzima ili ne uzima muževljevo ili se samo pridoda svome. Tako dopušta zakon i isključivo zbog dece.
Dakle, to što je neka Marina otišla iz kuće Kečića ne znači da je ikada bila Kečićeva ali je bila Kečićka. Marina je bila i ostaće zauvek Budimirović/eva.
Šta bi se desilo da se Kečić uselio u kuću Budimirovića? Po tvojoj logici on bi se prezivao Budimirović, pošteno a ako bi se razveo od Marine i iselio iz njene kuće, postao bi ponovo Kečić ukoliko svom prezimenu nije dodao prezime neveste.
A onda Kečić ulazi u novi brak, mlada dolazi kod njega, uzima njegovo prezime dok ga jednog dana ne napusti i vrati mu prezime Kečić, i vrati se svome izvornom (ukoliko svom nije dodala njegovo).
Ne komplikuj stvar.
Prosto i jednostavno, neka svako bira kako hoće ako već zakon to dopušta.
Opširniji stav u vezi toga iznela sam u nekoliko navrata.
Slazem se sa Avramovom. To sto nekog mrznja i sve sto je vezano za zene tera da iznosi, doduse, ne sasvim otvoreno protivljenje protiv zena pa i protiv sopstvene majke, pokazuje pravo lice psihopate. Covek sirokih pogleda na zivot i svet nece praviti pitanje cije ce prezime njegova voljena nositi. Da li ce dodati i njegovo /zbog dece/ ili ne, to je njena licna stvar. Ako on zeli da uzme njeno prezime ne vidim nista neobicno ni nenormalno. Nije musko ni vrednije niti je inteligentnije od zene. Ako je nekada bila velika zabluda da jaci i slabiji nisu ravnopravni, to vreme je davno proslo. Oni koji misle da je zena nista a oni sve, ostaju sami. Nisam zadrzala svoje prezime zbog primitivne sredine jer bi to vrlo ruzno gledali i prepricavali. Da mi se sada vratiti u to vreme, bih sigurno! Na zalost, bilo mi je vazno sta ce ko reci i misliti o meni. Vise nije. Niko me ne izdrzava niti zavisim od bilo koga da bi me zanimali abrovi.
Ako bih se ponovo udala, zadrzala bih samo prezime koje sam prvo imala. To isto preporucujem i mojim cerkama. Prezirem muskarce koji misle i ponasaju se kao da su vredniji od zena. Naprotiv!
Ako bih se ponovo udala, zadrzala bih samo prezime koje sam prvo imala. To isto preporucujem i mojim cerkama. Prezirem muskarce koji misle i ponasaju se kao da su vredniji od zena. Naprotiv!
Istina ex Natasha- Profi član
- Broj poruka : 3767
Datum upisa : 29.03.2010
Natasha ::Oni koji misle da je zena nista a oni sve, ostaju sami.
Nemam šta dodati.
Debilke. Klasične.
Mesrine- Moderator
- Broj poruka : 8973
Datum upisa : 05.10.2011
Ja sam za tradiciju
Mojra- Legendarni član
- Broj poruka : 10161
Datum upisa : 22.11.2012
Dobro sam svratila na temu, ističe mi lična karta ovog meseca, taman da dodam još jedno prezime a za to treba malo više papira. Ali, što se želi nije teško.
Za mene je to čitava peripetija , to sa dva, m.... Al ne bi mi bilo teško da ga menjam po potrebi
Mojra- Legendarni član
- Broj poruka : 10161
Datum upisa : 22.11.2012
Strana 18 od 22 • 1 ... 10 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22
Similar topics
» Imena, prezimena, kako su nastala
» Žene ili Muškarci?
» Generacija X – žene koje nemaju ni porodicu ni karijeru
» Eurobasket 2015. žene
» Uloga zene u Crkvi..
» Žene ili Muškarci?
» Generacija X – žene koje nemaju ni porodicu ni karijeru