Ko je trenutno na forumu
Imamo 125 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 125 Gosta :: 2 ProvajderiNema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 359 dana Sub Okt 05, 2024 7:41 am
Zadnje teme
Kontrolni panel
Profil |
Članstvo |
Privatne poruke |
Ostalo |
Traži
Odnos religije i nauke
+14
Istina ex Natasha
Avramova
SKYKING
Fi Pi
cvjeticanin
Cleopatra
Debilko
inspy
strško
Fristajlo
Sub-Ad
Orhideja
Mesrine
Jurivaka
18 posters
Ideja forum :: NAUKA :: Religija
Strana 4 od 6
Strana 4 od 6 • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Re: Odnos religije i nauke
SKYKING ::Tooo... sunce te ogrejalo...
E, fala ti Bože, možda i dokažem da postojiš uz sunce, roštilj i Jelen pivo.
Avramova- Legendarni član
- Broj poruka : 69578
Datum upisa : 07.03.2010
Šta ovo radite od teme, bezbožni Srbi?
Jurivaka- Profi član
- Broj poruka : 1704
Datum upisa : 22.09.2011
Jurivaka ::Šta ovo radite od teme, bezbožni Srbi?
Srbi :haa: su cviješće,kakvih ima na svijetu
cvjeticanin- Profi član
- Broj poruka : 3752
Datum upisa : 24.04.2010
Mesrine ::Ne mozhe nikako,jer tamo gde nauka pochinje,religija gubi svaki smisao...
Obrnuto, dragi moj! Ko je stvorio sve: zemlju, ljude, mesec, zvezde, sve sto vidis oko sebe i iznad sebe pa i TEBE, coveka. A coveku je stvorio mozak i dao mu inteligenciju za nauku.
Istina ex Natasha- Profi član
- Broj poruka : 3767
Datum upisa : 29.03.2010
Ko? Imas li ti Natasa ikakvih saznanja ko je to sve stvorio!?
Samo nemoj odgovarati sa dogmama.
Samo nemoj odgovarati sa dogmama.
SKYKING- Profi član
- Broj poruka : 1461
Datum upisa : 15.01.2011
Imam odgovore na mnoge moje molitve Gospodu. A imas li ti dokaze da niko nije nista stvorio? Samo od sebe postalo, a?
Ne, ja nemam nikakve odgovore. Nema ih u ostalom ni crkva.
Zato sam i agnostik...
Smeta mi samo sto se dogme koriste za upravljanje ljudima, sto je osnov svake religije dogma i sto se, po stavu crkve, obican covek treba smatrati nedostojnim da o tome razmislja. Paz molim te cime se to sve objasnjava:
Bog je nedostizan za ljudski razum i zbog toga ga nije moguce ni opisati ni shvatiti. Mora biti prihvacen AS IS...
Pricica za naivne.
Razne sekte koriste tu supljinu i zamlacuju ljude tako da im vera postaje jedini i lazni izlaz iz problema u kojima se nalaze.
To je jedino sto mi smeta.
Lazem smeta mi i profit koji ostvaruju na tome... Smeta mi i vodjenje verskih ratova jos od krstasa koji su pljackali i ponasali se licemernije od USA u danasnje vreme, a sve u ime Boga...
Zato sam i agnostik...
Smeta mi samo sto se dogme koriste za upravljanje ljudima, sto je osnov svake religije dogma i sto se, po stavu crkve, obican covek treba smatrati nedostojnim da o tome razmislja. Paz molim te cime se to sve objasnjava:
Bog je nedostizan za ljudski razum i zbog toga ga nije moguce ni opisati ni shvatiti. Mora biti prihvacen AS IS...
Pricica za naivne.
Razne sekte koriste tu supljinu i zamlacuju ljude tako da im vera postaje jedini i lazni izlaz iz problema u kojima se nalaze.
Lazem smeta mi i profit koji ostvaruju na tome... Smeta mi i vodjenje verskih ratova jos od krstasa koji su pljackali i ponasali se licemernije od USA u danasnje vreme, a sve u ime Boga...
SKYKING- Profi član
Kreacionisti optužuju nauku da je napravila atomsku bombu i zagadila čovjekovu sredinu. Međutim, apsurdno je optuživati nauku za atomsku bombu ili zagađivanje sredine, odnosno uništavanje prirode. Kao što su ljudi zloupotrijebili razvoj biologije i izmislili bojne otrove, tako su zloupotrijebili razvoj fizike i izmislili atomsku bombu. Za današnji odnos čovjeka prema prirodi, pravi krivac su monoteističke religije i njihova filozofija o životu i svijetu. Čovjek vaspitan u duhu takve filozofije, i ne može imati drugačiji odnos prema prirodi, jer ga ta filozofija poučava da je ovaj svijet samo usputna stanaica, prolazna epizoda..., odakle će se "otputovati" u vječni i blaženi život; tamo negdje u Nebesko carstvo...
Prema tome, prolaznost zemaljskog života i vječnost toga života u Nebeskom carstvu, kako nas podučava filozofija, ili dodktrina, kako god hoćete, monoteističkih religija, determiniše i čovjekov odnos prema životu i prirodi koja ga okružuje. Ovdje i sada, sve je privremeno i prolazno! Zbog toga naša sredina u kojoj živimo, sve više i liči na privremeno svratište!
Istovremno, nauka je ta koja upozorava na čovjekov nerazumni odnos prema prirodi i ona jedina pokušava naći rješenja da ublaži negativne posledice takvog odnosa.
Prema tome, prolaznost zemaljskog života i vječnost toga života u Nebeskom carstvu, kako nas podučava filozofija, ili dodktrina, kako god hoćete, monoteističkih religija, determiniše i čovjekov odnos prema životu i prirodi koja ga okružuje. Ovdje i sada, sve je privremeno i prolazno! Zbog toga naša sredina u kojoj živimo, sve više i liči na privremeno svratište!
Istovremno, nauka je ta koja upozorava na čovjekov nerazumni odnos prema prirodi i ona jedina pokušava naći rješenja da ublaži negativne posledice takvog odnosa.
Jurivaka- Profi član
Jurivaka ::Za današnji odnos čovjeka prema prirodi, pravi krivac su monoteističke religije i njihova filozofija o životu i svijetu. Čovjek vaspitan u duhu takve filozofije, i ne može imati drugačiji odnos prema prirodi, jer ga ta filozofija poučava da je ovaj svijet samo usputna stanaica, prolazna epizoda..., odakle će se "otputovati" u vječni i blaženi život; tamo negdje u Nebesko carstvo... Ovdje i sada, sve je privremeno i prolazno!
Dragi Jurivaka, jako mi je zao sto ne vidis 'svetlost na kraju tunela'. Molicu se za tebe da ga vidis. Koliko sam mogla da razumem, tvrdis da je religija kriva za unistavanje covekove sredine a ne ljudi, tj. naucnici, koji su zloupotrebili svoj talenat dat od Stvoritelja da unistavaju ono sto je On stvorio. Sve je sve gore jer je ON dao ljudima slobodnu volju da rade sta hoce. A ljudi su, ne samo naucnici, vec dokazali da nisu sposobni da bez Tvorca imaju pravicno drustveno uredjenje i da ne truju zivotnu sredinu. Cak su uspeli da ostete zemljin omotac. Globalno zagrevanje, sve veci broj prirodnih katastrofa, ekonomske krize, kriminal, nemoral, raste! To je vec receno u Svetom Pismu da ce biti tako. Neverovatno tuzno je to sto ljudi ne mogu i nece da vide tako kako je nego optuzuju onog koji je sve stvorio za svo zlo koje je covek sam sebi priredio.
Zar nije sve privremeno i prolazno? Koliko generacija je do sada izumrlo? Zasto covek ima inteligenciju da zna da jednog dana mora umreti? I da li je to fer? Sta ako je zivot zaista 'usputna stanica' i ako postoji raj i pakao? Zasto Biblija vekovima opstaje? Sta ako smo mi na ovoj 'usputnoj stanici' bas zato da bi proslavili onog koji je sve Stvorio. Priznali Isusa Hrista da je na sebe uzeo grehe covecanstva svojim stradanjem na krstu? Sta ako je istina a ti je negiras? Gde ces biti? Sigurna sam da ne bi izabrao pakao za sebe. Sta te kosta da verujes? Sta dobijas i sta gubis ako ne verujes? Da sam na tvom mestu odmah bi se pokajala za ovo huljenje na Stvoritelja, Sina, Duha Svetog, Sveto Pismo, dok nije kasno, dok jos imas vremena. Ovo vazi i za sve one koji misle kao ti.
Bog vas voli i zeli vase spasenje. I ja vas volim jer imam Isusa u svom srcu.
nauka, cista nauka...
SKYKING- Profi član
SKYKING ::Ne, ja nemam nikakve odgovore. Nema ih u ostalom ni crkva.
Z
Boldovano je i moj stav prema religiji.
Nego, kako ti sve njih razlikujes?
Pominjes sekte, a zapravo sekti i nema ili nisu vredna pomena.
Podesecas me na Papu i sve poglavare pravslavbnih crkava koji iskljucivoi
samo protestante smatraju nekakvim sektama. Sekte su Jehovini Svedoci
(pri cemu su i oni za mene u istoj meri casn ljudi kao i neki iz SPC )Mormoni,,
ali se tu radi zaista o nekom,mozda i jednom procentu stanovnika zemaljske kugle.
Inace, verski ratovi ne postoje,niti su ikada postojali, ali i to savrseno dobro znas,
ili mislis da USA i NATO sada utamanishe Gadafija zbog religije? Ili da je mozda
povod za ratove na Balkanu ( ove zadnje,ali i predzadnje ) bila religija?
Fraya- Profi član
- Broj poruka : 2139
Datum upisa : 19.04.2010
Fraya ako i ti imas Isusa u srcu... nemamo sta da pricamo
SKYKING- Profi član
SKYKING ::Fraya ako i ti imas Isusa u srcu... nemamo sta da pricamo
Sta ja nosim ispod leve mi devojacke dojke,ipak je moja privatna stvar,a Isus sigurno nije:))
Fraya- Profi član
- Broj poruka : 2139
Datum upisa : 19.04.2010
Шта- ако није?Sta ako je zivot zaista 'usputna stanica' i ako postoji raj i pakao?
Fristajlo- Legendarni član
- Broj poruka : 19643
Datum upisa : 17.03.2010
Na žalost, tamo nema nikakve svjetlosti! Kada odemo pod zemlju, budi sigurna da tamo neće biti neonskog svjetla, nego vječiti mrak!Natasha ::
Dragi Jurivaka, jako mi je zao sto ne vidis 'svetlost na kraju tunela'. .
Jurivaka- Profi član
ја сам за спој науке и духовности, бар да се не свађају ко је кога..
:dd: .. .. :digijevci:
:dd: .. .. :digijevci:
inspy- Profi član
- Broj poruka : 3239
Datum upisa : 09.04.2010
Nauka može samo dobro pretpostaviti duhovnost i time je prikazati neautentičnom.
Мислим да се наука не бави предпоставкама о духовности. Не би ту имала шта да тражи- који систем,метар или епрувету да употреби...
Што јој никако не умањује вредност.
Што јој никако не умањује вредност.
inspy- Profi član
Kako onda da ih spojimo?
па кроз човека. Ваљда ти треба и једно и друго...док се возиш
:camac:
:camac:
Poslednji izmenio inspy dana Čet Okt 27, 2011 2:07 am, izmenjeno ukupno 1 puta
inspy- Profi član
Postoji naučna disciplina koja se bavi duhovnošću.
Vulin- Prijatelj foruma
- Broj poruka : 7987
Datum upisa : 28.09.2011
inspy- Profi član
Psihologija.
Vulin- Prijatelj foruma
- Broj poruka : 7987
Datum upisa : 28.09.2011