Ko je trenutno na forumu
Imamo 140 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 140 Gosta :: 2 ProvajderiNema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 359 dana Sub Okt 05, 2024 7:41 am
Zadnje teme
Kontrolni panel
Profil |
Članstvo |
Privatne poruke |
Ostalo |
Traži
Odnos religije i nauke
+14
Istina ex Natasha
Avramova
SKYKING
Fi Pi
cvjeticanin
Cleopatra
Debilko
inspy
strško
Fristajlo
Sub-Ad
Orhideja
Mesrine
Jurivaka
18 posters
Ideja forum :: NAUKA :: Religija
Strana 6 od 6
Strana 6 od 6 • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Re: Odnos religije i nauke
Ček' polako. Hajzenbergov princip neodređenosti kaže, doslovce: Nemoguće je izmeriti brzinu i položaj neke čestice zajedno. Može jedno, ili drugo, ali ne može zajedno. Zašto? Zato što nema načina da nađeš česticu osim da je gađaš fotonom. E, kad foton zvekne u to što tražiš, na primer elektron, on ga osvetli (ako ga pogodi), i možeš da kažeš: Evo ga! Ima položaj taj i taj. Ali, u tom trenutku, foton je promenio putanju i brzinu rikošetiranog elektrona, i ne možeš da mu izračunaš brzinu. Ili obrnuto. Sad, jedino ako to vidiš kao metaforu da sagledavanjem jednog dela religije, vršiš uticaj na istu, menjaš je, i posle tražiš načine da izučiš promene kojima si doprineo.
A kad nauka spozna istinu, Bog će dobiti ime - Veliki prasak, ili Prapočetak, ili Struna, ili...
A kad nauka spozna istinu, Bog će dobiti ime - Veliki prasak, ili Prapočetak, ili Struna, ili...
Vulin- Prijatelj foruma
- Broj poruka : 7987
Datum upisa : 28.09.2011
Nauka se ne bavi pitanjima zašto, nego pitanjima kako? Na pitanja zašto odgovore daje, uglavnom, filozofija. Na mnoga pitanja kako, nauka je dala definitivne ogovore, a na mnoga nije. O tim pitanjima na koje nema definitivnog odgovora, postoje teorije i pretpostavke, ali to ne treba generalizovati, kao što neki ovdje rade, pa kažu: sve je u teorijama i pretpostavkama, pa tako na silu izjednačavaju dogmu i nauku.
Mnoge postojeće teorije, nauka neprestano preispituje i traži dokaze o njihovoj valjanostim ili pogršnosti. Onog trenutka kada se neka teorija dokaže kao tačna, prestaje biti teorija i postaje naučna istina.
Mnoge postojeće teorije, nauka neprestano preispituje i traži dokaze o njihovoj valjanostim ili pogršnosti. Onog trenutka kada se neka teorija dokaže kao tačna, prestaje biti teorija i postaje naučna istina.
Jurivaka- Profi član
- Broj poruka : 1704
Datum upisa : 22.09.2011
@Вулин
не мислим на метафору у том смислу, већ на чињеницу да материјалној појави, честици,не можеш никада апсолутно одредити особине,брзина положај,енергија.. јер утицајем на њу фотоном мењаш и њену суштину. Да је не опажаш- утичеш, она је другачија..тј.једна другачија корелација посматрач-објекат. Мени као тоталном лаику то представља један огроман простор за пројекцију и бауљање по тамо нечму и ту ми сваки детерминизам науке губи смисао (а волим кад ме нешто објективно спусти на земљу. Значи остаје непозната док се и она не похвата...ал баш то уклањање граница ја лично видим као једно мини просветљење.
(да нагласим да сам ја мало отпала од теме, јер не причам о религији(догми) већ о нечему опажајно непознатом, зови дух,истина свеједно..).
не мислим на метафору у том смислу, већ на чињеницу да материјалној појави, честици,не можеш никада апсолутно одредити особине,брзина положај,енергија.. јер утицајем на њу фотоном мењаш и њену суштину. Да је не опажаш- утичеш, она је другачија..тј.једна другачија корелација посматрач-објекат. Мени као тоталном лаику то представља један огроман простор за пројекцију и бауљање по тамо нечму и ту ми сваки детерминизам науке губи смисао (а волим кад ме нешто објективно спусти на земљу. Значи остаје непозната док се и она не похвата...ал баш то уклањање граница ја лично видим као једно мини просветљење.
(да нагласим да сам ја мало отпала од теме, јер не причам о религији(догми) већ о нечему опажајно непознатом, зови дух,истина свеједно..).
Poslednji izmenio inspy dana Pet Okt 28, 2011 1:49 am, izmenjeno ukupno 1 puta
inspy- Profi član
- Broj poruka : 3239
Datum upisa : 09.04.2010
@ Jurivaka
Konstruktivan pristup temi. Jurivaka zaslužuje, razložnim i razboritim izlaganjem - poštovanje, a odmerenošću - gajbu piva.
Konstruktivan pristup temi. Jurivaka zaslužuje, razložnim i razboritim izlaganjem - poštovanje, a odmerenošću - gajbu piva.
Vulin- Prijatelj foruma
Vulin ::@ Jurivaka
Avramova- Legendarni član
- Broj poruka : 69578
Datum upisa : 07.03.2010
@ inspy
Možda si ovim delimično "ubola" suštinu. I religija i nauka imaju isti cilj - pronalaženje odgovora. Samo su im pitanja različita. I Juri to pomenu. U odgovorima religija očekuje prosvetljenje, nauka pomeranje granica (ne)znanja.
Nisam ti ja dovoljno pametan za to sve, al' mogu bar da se držim najboljeg od oba. Budi fin - Božja nagrada, budi uporan - naučićeš.
Možda si ovim delimično "ubola" suštinu. I religija i nauka imaju isti cilj - pronalaženje odgovora. Samo su im pitanja različita. I Juri to pomenu. U odgovorima religija očekuje prosvetljenje, nauka pomeranje granica (ne)znanja.
Nisam ti ja dovoljno pametan za to sve, al' mogu bar da se držim najboljeg od oba. Budi fin - Božja nagrada, budi uporan - naučićeš.
Vulin- Prijatelj foruma
Sad si mi otvorio apetit, pa moram pitati, ima li šta uz pivo?Vulin ::@ Jurivaka
Jurivaka- Profi član
Dve plavuše.
Vulin- Prijatelj foruma
Mislim da se ovdje radi o "gršci u koracima". Religija ne traga ni za kakvim ogovorima. Ona ima odgovore u obliku svojih dogmi, a dogma po definiciji se ne mijenja. Jedna jedina koja je promijenjena, izazvala je raskol među hrišćanstvom.Vulin ::@ inspy
Možda si ovim delimično "ubola" suštinu. I religija i nauka imaju isti cilj - pronalaženje odgovora. .
Jurivaka- Profi član
Ne dvije, popiće mi pivo!Vulin ::Dve plavuše.
Jurivaka- Profi član
digitalmandrak ::Ja ne znam kojoj Crkvi pripada Natasha,ali kao pravoslavac ti kazem da ce se spasiti svako ko se iskreno pokaje...
Dragi Digi, upravo si dotakao sam vrh hriscanske nauke. Tacno je da bez pokajanja nema spasenja. To su reci iz Novog Zaveta. Takodje, uz veru da je Isus Hrist sin Bozji. To svaka hriscanska zajednica veruje. Ne mora covek ici u Crkvu niti pripadati Crkvi da bi imao spasenje. Crkva ne moze spasiti nikog. Vera u Isusa spasava. Vera bez dela je mrtva. Volimo Gospoda svim srcem, dusom, svom mislju svojom. Volimo bliznje svoje kao same sebe. O ispunjenju te dve zapovesti zavisi ceo Zakon. Isus je to rekao. Zar nam treba jos nesto vise? /Evandjelje po Mateju 22:37-40/.
Moja Crkva je Isus Hrist i njemu pripadam. Verovao ili ne, to vazi i za tebe i za svakog hriscanina koji zna pravi put kojim treba da ide da bi usao u Carstvo Bozje.
/"Ne znate li da ste vi CRKVA Bozija i Duh Bozji zivi u vama...I Korincanima 3:16;".
"Ako li je pokriveno Evandjelje nase, u onima je pokriveno koji ginu. /II Korinc. 4:3/.
"U kojima bog svijeta ovoga oslijepi razum nevjernicima, da im nezasvjetli vidjelo evandjelja slave Kristove * koji je oblicje Boga koji se ne vidi. Jevrejima l:8."
"Ko je lazljivac ako ne onaj koji porice da je Isus Mesija? To je Antihrist koji se odrice Oca i Sina. I Jovan 2:22/".
(Citati kojima potvrdjujem sve ono sto kazem iz NZ. Prevod V. Karadzica).
Istina ex Natasha- Profi član
- Broj poruka : 3767
Datum upisa : 29.03.2010
I tako, ko nije hrišćanin, lažljivac je i antihrist!Natasha ::...
"Ko je lazljivac ako ne onaj koji porice da je Isus Mesija? To je Antihrist koji se odrice Oca i Sina. I Jovan 2:22/".
...
Šta li pripadniki ostalih (ne)vera misle o ovoj tezi!?
Fi Pi- Profi član
- Broj poruka : 1289
Datum upisa : 02.05.2010
Godina : 58
Fi Pi ::I tako, ko nije hrišćanin, lažljivac je i antihrist!Natasha ::...
...
Šta li pripadniki ostalih (ne)vera misle o ovoj tezi!?
Ovo nije neka uvreda. Ovo je, jednostavno, opis situacije kod onih koji nemaju Hrista. Antihrist znaci bez Hrista ili protiv Hrista. On je dosao . On je rekao ljudima sta je ISTINA. Ljudi su izabarali da veruju ili da ne veruju njegove reci i dela. Mi koji verujemo, smatramo da je Isus ISTINA a sva druga verovanja su laz. Jednostavno, ono sto druge religije veruju nije tacno i zato je to laz. On je rekao: "Ja sam put, istina i zivot. Niko ne dolazi Ocu sem kroz mene."
Vecina ljudi cija vera se ne bazira na hriscanstvu, ce reci da su oni u pravu a da ja nisam u pravu, ali ja ne govorim od sebe ja samo citiram sta pise u Bibliji. Samo mogu da kazem sta kaze u Bibliji i to je sve.
Znam svoj zivot. Hriscanka sam 12 godina. Nikada me ono sto pise u Svetom Pismu nije izdalo, sve je bilo Istina, Istina i samo Istina.
Istina ex Natasha- Profi član
- Broj poruka : 3767
Datum upisa : 29.03.2010
To je zanimljivo, vernici bezrezervno svi odreda tvrde da je baš njihov "izabranik" govorio samo istinu, bio to Isus, Alah, Buda i ko li već.Ovo nije neka uvreda. Ovo je, jednostavno, opis situacije kod onih koji nemaju Hrista. Antihrist znaci bez Hrista ili protiv Hrista. On je dosao . On je rekao ljudima sta je ISTINA.
Bez obzira što su se neki događaji i likovi odigrali i pre više hiljada godina, vernicima su oni savršeno "transparentni i jasni", tj. bolje ih razumiju od npr. vlastite dece pa im otud bezrezervno veruju!?
Konačno neko da nađe istinu.Znam svoj zivot. Hriscanka sam 12 godina. Nikada me ono sto pise u Svetom Pismu nije izdalo, sve je bilo Istina, Istina i samo Istina.
Bravo!
Nažalost nauka nije načisto ni šta je to istina, a kamoli šta je istinito.
Fi Pi- Profi član
- Broj poruka : 1289
Datum upisa : 02.05.2010
Godina : 58
Spoznah i ja... napokon...
Tema polako ode u nesto sto bi se moglo nazvati... odnos religije i psihopatologije...?
Tema polako ode u nesto sto bi se moglo nazvati... odnos religije i psihopatologije...?
SKYKING- Profi član
- Broj poruka : 1461
Datum upisa : 15.01.2011
Strana 6 od 6 • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Similar topics
» Odnos religije i politike
» Religije i/ili realnost
» Vaše viđenje osoba sa hendikepom i vaš odnos prema njima
» Religije i/ili realnost
» Vaše viđenje osoba sa hendikepom i vaš odnos prema njima
Ideja forum :: NAUKA :: Religija
Strana 6 od 6