Ko je trenutno na forumu
Imamo 100 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 100 Gosta :: 2 ProvajderiNema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 359 dana Sub Okt 05, 2024 7:41 am
Zadnje teme
Kontrolni panel
Profil |
Članstvo |
Privatne poruke |
Ostalo |
Traži
Kićenje bora ...
+11
slavena
Fristajlo
svejedno
Fraya
klinka13
Bella
Hipi
Orhideja
Anhelito
Lila
Dragana
15 posters
Ideja forum :: DRUŠTVO :: Porodica
Strana 2 od 2
Strana 2 od 2 • 1, 2
Re: Kićenje bora ...
Sveti Sava, odnosno Rastko Nemanjić je sve to smislio i sproveo. Genijalan politički manevar fuzionisanja dve vere u jednu, radi stvaranja vojnih paktova, vrlo probitačnih u to doba. Vremenom, to je preraslo u ovo danas, sa svim izmenama; otud i sva sila svetaca zaštitnika, to je recidiv mnogoboštva starih Slovena, samo su imena i "sektori" malo izmenjeni...Fraya ::
Mi Srbi smo b ili jako zayebani oko uzimanmja hriscanstva. Pricao
mi onomad jedan sociolog kome je to i profesija. Zeleli smo kompromise,
malo da slavimo ono nase ( Sv.Iliju gromovnika) a onda je to omoguceno
da udje u nase Hriscanstvo pa je tako i ostalo.
Fristajlo- Legendarni član
- Broj poruka : 19643
Datum upisa : 17.03.2010
Jao Fri, kakve veze imaju mnogobošci u starih Slovena sa svecima?
Avramova- Legendarni član
- Broj poruka : 69578
Datum upisa : 07.03.2010
Velike.Avramova ::Jao Fri, kakve veze imaju mnogobošci u starih Slovena sa svecima?
Samo Srbi imaju kućne svece, institut porodične slave- atavizam sveca zaštitnika iz doba staroslovenske vere. Zato nas Vatikan nikad nije trpeo. Sti Sava je tu malo "prevario" Srbe, i objasnio im kako i dalje njihov svetac zaštitnik ostaje Murdža, samo će ga, ako neko pita, zvati Nikola. Tako je isposlovao autokefalnost SPC u ono doba, u Konstantinopolju, beše. Bilo je takvo vreme, valjalo se zaštititi od sve izvesnije najezde sa istoka, i tako su se pravili savezi; to, što nas ti saveznici izdadoše na Kosovu 1389. nema veze sa idejom, koja je bila dobra.
na tu temu, recimo, moji slave Sv Stefana Stevandan - 9.januar, zato smo i slabi za novu g. a za njega je vezan Stefan Vetroviti negde u avgustu sto je u slovenskoj mitologiji pandan Striboru- bogu vazduha i vetra, kao neki rasprsitelj semena i donosilac kise leti. :ljuljaska: Uz njega je Vesna- boginja proleca.
inspy- Profi član
- Broj poruka : 3239
Datum upisa : 09.04.2010
Odnosno, ruska Lada...inspy :: Uz njega je Vesna- boginja proleca.
Cveti i vrbica su u cast Vesne.
inspy- Profi član
Jašta; a tek Đurđevdan... Pa običaj ustajanja na "majalo", znaš za to?
Čista paganština...
Čista paganština...
jel to kao zamajavanje"?
Paganka sam, tim se dichim. :parfem:
Paganka sam, tim se dichim. :parfem:
inspy- Profi član
klinka13 ::
jaoj to je extra kad imas dva bozica,tako i moja drugarica
Klinka super je.. sve duplo.. zar ista ima lepse od toga.
p.s.
.. pa i pokloni..
Samo nesto bas i ne razumem , cemu ovoliko ponistavanje tako lepih praznika?
Pa praznici i sluze da se sto vise druzimo , sta je tu lose?
Ja licno vidim samo prednost i lepotu toga svega.
Za drugo me bas i briga. :ljuljaska:
Srecni praznici!
slavena- Legendarni član
- Broj poruka : 19245
Datum upisa : 06.04.2010
Ja volim praznike , kitim i bor i Badnjak, ništa loše ne vidim u tome što mi je drag i bor a i Badnjak. Volim običaje vezane za uranak i Božić.
Orhideja- Prijatelj foruma
- Broj poruka : 8799
Datum upisa : 08.03.2010
Ne kitim bor već jelku i to plastičnu, kinesku. Mnogo je lepa, ko prirodna. Ako mogu maskaru na trepavice, mogu i veštačku granu. Na isto mu dodje. Lepo je i jedno i drugo ako to neko zna i da primeti.
kad bih bio vernik, bio bih paganin, mada je to pogrešan izraz, jer je to stara, slovenska religija, pa je u stvari hrišćanstvo paganština, po logici stvari. No, to je tema za religiju, ne za ovde.inspy ::jel to kao zamajavanje"?
Paganka sam, tim se dichim.
Na "majalo " se ustaje rano, 6. maja, i obilaze polja, radi plodnosti; čitav protokol bajalica, vradžbina i magije, koje se i dan danas obavlja u nekim selima u Šumadiji, i blage veze sa hrišćanstvom nema. pričala mi je to pokojna tetka, jednom, u neviđenoj konspiraciji...
Kitim bor svake godine već početkom prosinca . Kićenje bora ne vezujem za vjerski blagdan Božić , već sam veseo novogodišnji ugođaj . Kićenje bora jest veseo i ugodan narodni običaj , koji je od davnina prisutan u mom kraju .
Prošlogodišnja moja jelka bila je svjetlucava i crvena ... A ove godine je ljubičasta ...
Prošlogodišnja moja jelka bila je svjetlucava i crvena ... A ove godine je ljubičasta ...
Dragana- Super član
- Broj poruka : 5149
Datum upisa : 21.03.2010
Fristajlo ::
kad bih bio vernik.....
Na "majalo " se ustaje rano, 6. maja, i obilaze polja, radi plodnosti; čitav protokol bajalica, vradžbina i magije, koje se i dan danas obavlja u nekim selima u Šumadiji, i blage veze sa hrišćanstvom nema. pričala mi je to pokojna tetka, jednom, u neviđenoj konspiraciji...
nisam ni ja vernik, ne ide mi to sa religijama nikako...
al ponekad bacim po koju kokosiju nozicu komsinici pred vrata.
inspy- Profi član
Mrzi te da ideš do kontejnera, pa bacaš đubre po hodniku, a? Uhvaćena si, sedi kući i čekaj komunalnog policajca...inspy ::
al ponekad bacim po koju kokosiju nozicu komsinici pred vrata.
Fristajlo ::
Mrzi te da ideš do kontejnera, pa bacaš đubre po hodniku, a?
Kako znas?
nekad samo tako virim iza zbuna i cekam njen izraz lica
inspy- Profi član
I takvi oće u Jevropu!? Pih!
To sam ja jednom uradio kolegi, u sadejstvu sa nekim koleginicama. Zaređala ga serija nesreća(pao na fudbalu i izbio zub, slupao auto, ukrali mu dokumenta i novčanik; kako se istripov'o, da znaš samo... )...
To sam ja jednom uradio kolegi, u sadejstvu sa nekim koleginicama. Zaređala ga serija nesreća(pao na fudbalu i izbio zub, slupao auto, ukrali mu dokumenta i novčanik; kako se istripov'o, da znaš samo... )...
Ja bih zakonom zabranila seču jelki!
Može prodaja jelki sa korenom i u saksiji, ali ne može sečena! To je takva tuga i gre'ota!
Priznajem da nema ništa lepše u kući od svežeg mirisa četinara za NG i mirisa paljevine hrasta za Božić... ali ne pristajem ako je cena da strada zdravo drvo...
Kako ne volim veštakuse, sva moja novogodišnja dekoracija se svodi na jednu posudu sa crvenom svećom, nekoliko onih okruglih ukrasa kojima sam nekada kitila jelku, par raznobojnih trakica i nekoliko borovih grančica donetih iz obližnje šume...
Može prodaja jelki sa korenom i u saksiji, ali ne može sečena! To je takva tuga i gre'ota!
Priznajem da nema ništa lepše u kući od svežeg mirisa četinara za NG i mirisa paljevine hrasta za Božić... ali ne pristajem ako je cena da strada zdravo drvo...
Kako ne volim veštakuse, sva moja novogodišnja dekoracija se svodi na jednu posudu sa crvenom svećom, nekoliko onih okruglih ukrasa kojima sam nekada kitila jelku, par raznobojnih trakica i nekoliko borovih grančica donetih iz obližnje šume...
madam mim- Profi član
- Broj poruka : 2855
Datum upisa : 21.04.2014
Ja kitim plastikanera jer,sto rece mim,ne podrzavam secu stabala u cilju dekoracije...Najvise zbog dece,za njih je to dogadjaj.
digitalmandrak- Supermoderator
- Broj poruka : 12500
Datum upisa : 22.03.2010
digitalmandrak ::Ja kitim plastikanera jer,sto rece mim,ne podrzavam secu stabala u cilju dekoracije...Najvise zbog dece,za njih je to dogadjaj.
Naravno. Nisam ni ja protiv kićenja jelke kao događaja... samo mi se, eto, svake godine stegne nešto u stomaku kad vidim 'pokolj' jelki (a blizu sam pijace, pa mi bode oči), pa još vizualizujem to na globalnom nivou... Mogli su ovi naši, umesto onog imbecilnog Zakona o zaštiti uzbunjivača da usvoje neki Zakon o zaštiti/prodaji jelki za novogodišnje praznike...
madam mim- Profi član
- Broj poruka : 2855
Datum upisa : 21.04.2014
Kako sam pisala na prethodnoj stranici dok sve ostalo je neozbiljno, moja pošalica.
Ne volim imitaciju prirode, života...
Istina, sada to radim za svoje zadovoljstvo kome se, uprkos svemu, obraduju svi ukućani.
Ne volim imitaciju prirode, života...
Istina, sada to radim za svoje zadovoljstvo kome se, uprkos svemu, obraduju svi ukućani.
madam mim ::digitalmandrak ::Ja kitim plastikanera jer,sto rece mim,ne podrzavam secu stabala u cilju dekoracije...Najvise zbog dece,za njih je to dogadjaj.
Naravno. Nisam ni ja protiv kićenja jelke kao događaja... samo mi se, eto, svake godine stegne nešto u stomaku kad vidim 'pokolj' jelki (a blizu sam pijace, pa mi bode oči), pa još vizualizujem to na globalnom nivou... Mogli su ovi naši, umesto onog imbecilnog Zakona o zaštiti uzbunjivača da usvoje neki Zakon o zaštiti/prodaji jelki za novogodišnje praznike...
Slazem se,mim....
digitalmandrak- Supermoderator
- Broj poruka : 12500
Datum upisa : 22.03.2010
Strana 2 od 2 • 1, 2
Ideja forum :: DRUŠTVO :: Porodica
Strana 2 od 2
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Čet Jun 27, 2024 12:11 am od Johnny-Azra
» Moje otkriće
Čet Jun 27, 2024 12:02 am od Johnny-Azra