Ko je trenutno na forumu
Imamo 96 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 96 Gosta :: 1 ProvajderNema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 359 dana Sub Okt 05, 2024 7:41 am
Zadnje teme
Kontrolni panel
Profil |
Članstvo |
Privatne poruke |
Ostalo |
Traži
Britanski naučnici stvorili „suvu“ vodu
4 posters
Ideja forum :: NAUKA :: Svet nauke
Strana 1 od 1
Mada zvuči kao kontradikcija, „suva“ voda zaista postoji.
Ova supstanca, plod istraživanja doktora Bena Kartera sa univerziteta u Liverpulu, liči na šećer u prahu i mogla bi da izvrši revoluciju u načinu korišćenja hemijskih proizvoda, piše londonski Telegraf.
Svaka čestica suve vode sadrži kapljicu vode, okruženu peskovitim silikonskim omotačem. U stvari, 95% „suve" vode je "mokra" voda.
Naučnici veruju da bi se suva voda mogla koristiti u borbi protiv globalnog zagrevanja, tako što bi upijala ugljen-dioksid iz štetnih gasova. Testovi pokazuju da je suva voda u stanju da tri puta više apsorbuje ugljen-dioksid od obične vode.
Suva voda se, takođe, može efikasno koristiti i za skladištenje metana i povećanja potencijala energetskih izvora prirodnog gasa.
Mada zvuči kao kontradikcija, „suva“ voda zaista postoji.
Ova supstanca, plod istraživanja doktora Bena Kartera sa univerziteta u Liverpulu, liči na šećer u prahu i mogla bi da izvrši revoluciju u načinu korišćenja hemijskih proizvoda, piše londonski Telegraf.
Svaka čestica suve vode sadrži kapljicu vode, okruženu peskovitim silikonskim omotačem. U stvari, 95% „suve" vode je "mokra" voda.
Naučnici veruju da bi se suva voda mogla koristiti u borbi protiv globalnog zagrevanja, tako što bi upijala ugljen-dioksid iz štetnih gasova. Testovi pokazuju da je suva voda u stanju da tri puta više apsorbuje ugljen-dioksid od obične vode.
Suva voda se, takođe, može efikasno koristiti i za skladištenje metana i povećanja potencijala energetskih izvora prirodnog gasa.
Bass- Član
- Broj poruka : 484
Datum upisa : 19.03.2010
Godina : 36
Re: Britanski naučnici stvorili „suvu“ vodu
Naucnici su ovaj pronalaz obelodanili za vreme nacionalnog skupa the American Chemical Society. Suva voda je zapravo pronadena vec 1968.
Svaka cestica vode je okruzena suvim silikonskim omotacem,kao sto je napisao Bass,i taj omotac zapravo onemogucava cesticama vode da se povezu u tekuce stanje.To otkrice je palo u zaborav sve do 2006 od kada je ponovo postalo predmet istrazivanja .Najnoviji uvidi su podstakli naucnike da potraze firmu ili neku instituciju koja bi pomogla dalja istrazivanja jer je neophodno sprovesti detaljne analize.
Ideja je u svakom slucaju unikatna .
Svaka cestica vode je okruzena suvim silikonskim omotacem,kao sto je napisao Bass,i taj omotac zapravo onemogucava cesticama vode da se povezu u tekuce stanje.To otkrice je palo u zaborav sve do 2006 od kada je ponovo postalo predmet istrazivanja .Najnoviji uvidi su podstakli naucnike da potraze firmu ili neku instituciju koja bi pomogla dalja istrazivanja jer je neophodno sprovesti detaljne analize.
Ideja je u svakom slucaju unikatna .
L2- Profi član
- Broj poruka : 2748
Datum upisa : 14.06.2010
Godina : 72
Super, zamenimo mokru vodu u nama sa suvom i bidnemo vitki.
Fi Pi- Profi član
- Broj poruka : 1289
Datum upisa : 02.05.2010
Godina : 58
@Fi Pi
A kako ću ja, ima da me nema. :hulahop:
A kako ću ja, ima da me nema. :hulahop:
Avramova- Legendarni član
- Broj poruka : 69578
Datum upisa : 07.03.2010