Ko je trenutno na forumu
Imamo 162 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 162 Gosta :: 2 ProvajderiNema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 359 dana Sub Okt 05, 2024 7:41 am
Zadnje teme
Kontrolni panel
Profil |
Članstvo |
Privatne poruke |
Ostalo |
Traži
Misli velikih
+95
Davidova
Lollipop
Isidora
Mima
Тихомир
Cipelica
Храст
Makarije
Dark
Tišina
Dart
Lara Croft
Sonja
Iceman
Svarog
Bela_golubica
Kap kiše
Photographer*
Beskraj
INKOGNITO
Cinzia
furija
tetreb
SuperKartica
Batista
trepavica
Zalutala
Mojra
Poli
Kamikaza
pahuljica
country girl
Komsinica
Thabit
djavolica
Shapat
MisisM
Isadora Duncan
Istina ex Natasha
ttooma
Johnny-Azra
MoonGirl
babamara
Enna
Bole
naOpaka
laza
Electronique Terminator
natalia
Marea
212ganna
Mia
Goran81
jelena
NFS_MW_girl
sini_do
Vulin
SKYKING
Jurivaka
Mesrine
Fjodor
digitalmandrak
strško
Lepa protina kći
Jovanka Orleanka
odsjaj
No_koment
Andjela
Vidra
cvjeticanin
Miško
Anica
Fraya
Izumi
Cleopatra
inspy
Rimljanka
molitva
L2
Debilko
Sklad odjeka
pjer
diotimo
Prince
slavena
Fristajlo
RINGE
drdoktor
cat09
sanjalica
Dragana
Orhideja
Hogarova Helga
Dr.acula
Avramova
99 posters
Ideja forum :: NAUKA :: Filozofija
Strana 11 od 32
Strana 11 od 32 • 1 ... 7 ... 10, 11, 12 ... 21 ... 32
Re: Misli velikih
"Ako si se uputio prema cilju i putem počeo zastajkivati da kamenjem gadjaš svakog psa koji laje na tebe, nikada nećes stići na cilj."
Dostojevski
Dostojevski
Andjela- Profi član
- Broj poruka : 1702
Datum upisa : 26.06.2011
Mame radjajte deci sestre, jer sestre postaju tetke a tetke su najlepsi nezamenljivi dar svakom detinjstvu.
Dusko Radovic.
Dusko Radovic.
inspy- Profi član
- Broj poruka : 3239
Datum upisa : 09.04.2010
Ko cita, dva puta uci.
(moj prof. biologije M. Petrovic a nije njegova misao, plagijator :: )
(moj prof. biologije M. Petrovic a nije njegova misao, plagijator :: )
Lepa protina kći- Novi član
- Broj poruka : 50
Datum upisa : 12.09.2011
Godina : 31
Čitav svijet možeš pronaći u svojoj ulici, ako to želiš , a ponekad ti ni čitav globus nije dovoljan da shvatiš bitno.
Rade Serbedzija
Rade Serbedzija
Dragana- Super član
- Broj poruka : 5149
Datum upisa : 21.03.2010
Život se kao basna: ne ceni po dužini, nego po sadržaju.
Seneka
Vidra- Legendarni član
- Broj poruka : 10650
Datum upisa : 25.03.2010
Uvijek misli na ono što trebaš učiniti , kao nešto što je lako, i takvo će i biti.
Emil Kule
Emil Kule
Dragana- Super član
Sebe doživljavam kao sjajnu plamteću kometu. Ljudi zastaju bez daha gledajući u nebo. Sljedećeg trenutka više me nema, otišao sam… A oni nikad više neće biti isti niti vidjeti išta slično…I neće moći da me zaborave – nikad!
Jim Morrison
Jim Morrison
Dragana- Super član
"Ko voli tih je. Odzvanja samo prazna posuda."
Šekspir
Šekspir
Andjela- Profi član
Sve na ovom svijetu, ma kako nevažno bilo, pretvara se u pustolovinu kad to dijeliš sa pravom osobom.
Ketlin Moris
Ketlin Moris
Dragana- Super član
"Što ne boli - to nije život; što ne prolazi - to nije sreća."
Ivo Andrić
Ivo Andrić
Andjela- Profi član
Truth is the new hate speech .During times of universal deceit telling the truth becomes a revolutionary act.
George Orwell
George Orwell
cvjeticanin- Profi član
- Broj poruka : 3752
Datum upisa : 24.04.2010
Velika je šteta što sadašnji kulturni period, koji mi nazivamo i koji će ljudi narednih generacija, naravno, takođe nazivati ’’evropskom civilizacijom’’, u celokupnom procesu usavršavanja čovečanstva predstavlja jedan, da tako kažemo, prazan i neuspešan period. A to je stoga što u pogledu razvoja uma, tog glavnog pokretača samousavršavanja, ljudi naše civilizacije ne mogu svojim potomcima u nasleđe da ostave ništa vredno.
Jedno od glavnih sredstava za razvoj čovekovog uma predstavlja, recimo, literatura. Ali šta literatura savremene civilizacije može da pruži? Ništa osim razvoja, da je tako nazovemo, ’’prostitucije reči’’. Osnovni uzrok iskvarenosti današnje literature predstavlja, po mom mišljenju, to što je celokupna pažnja pri pisanju postepeno, sama od sebe, prestala da se koncentriše na kvalitet misli i na tačnost sa kojom se ona prenosi i počela je da se usredsređuje samo na težnju za spoljnjim sjajem, odnosno kako se to drugačije kaže, lepotom stila – zahvaljujući čemu je konačno nastalo ono što nazivam prostitucijom reči.
Činjenica je, takođe, da možete da provedete čitav dan čitajući debelu knjigu a da ne znate šta je pisac hteo da kaže, i da tek kad ste već gotovo dovršili i nakon što ste straćili toliko vremena – ionako nedovoljnog za ispunjavanje životnih obaveza – otkrijete da je čitava ta galama zasnovana na nekoj sićušnoj, gotovo nepostojećoj ideji.
Celokupna savremena literatura može po svome sadržaju da se podeli u tru kategorije : prva obuhvata ono što se naziva naučnim poljem, druga se sastoji od pripovedne proze, a treća od opisa i svedočanstava. Naučne knjige obično sadrže zbir svakojakih starih hipoteza koje su već svima očigledne, ali iskombinovanih na razne načine i primenjenih na razne nove predmete.
U pripovednoj prozi, ili kako se to drugačije zove, romanima, kojima su takođe posvećene debele knjižurine, najvećim delom se, ne libeći se nikakvih detalja, opisuje kako su nekakav Džon Džons i neka Meri Smit ostvarili svoju ’’ljubav’’, to sveto osećanje koje se u ljudima zahvaljujući njihovoj slabosti i nedostatku volje postepeno degenerisalo, da bi se sada u savremenom čoveku sasvim izrodilo u porok. Treća kategorija daje opise putovanja, avantura, biljnog i životinjskog sveta različitih zemalja. Dela te vrrste u principu pišu ljudi koji nikada nigde nisu bili i koji zapravo nikada ništa nisu videli, ljudi koji, kao što sam već rekao, nikada nisu prekoračili svoj prag. Oni, uz vrlo retke izuzetke, naprosto puštaju svojoj mašti na volju ili prepisuju razne odlomke iz tuđih knjiga, čiji su autori ranije fantazirali, baš kao i oni sami.
Sa ovako manjkavim razmevanjem odgovornosti i značaja literaranog rada današnji pisci, koji sve više teže lepoti stila, nekada izmišljaju čak i neverovatne akrobacije u stihovima kako bi dobili nešto što po njihovom mišljenju predstavlja lepotu sazvučja i time još više uništavaju već ionako slabašan smisao svega što pišu. Ma kako vam to moglo izgledati čudno, smatram da su savremenoj literaturi veliki deo zla nanele gramatike, to jest gramatike jezika svih onih naroda koji učestvuju u nečemu što bih nazvao ’’zajedničkim nemilozvučnim koncertom’’ savremene civilizacije. Gramatike njihovih jezika su u večini slučajeva veštački iskonstruisane, i stvarala ih je, a i danas ih menja jedna kategorija ljudi koji su u pogledu razumevanja stvarnog života i jezika koji se iz njega razvio radi međusobnog razumevanja potpuno ’’nepismeni’’. Sa druge strane, gramatiku je kod svih naroda ranijih epoha, što nam drevna istorija vrlo jasno pokazuje, postepeno formirao sam život, u skladu sa različitim nivoima njihovog razvoja, sa klimatskim prilikama njihovog glavnog prebivališta i glavnim načinima pribavljanja hrane.
Gramatike izvesnih jezika u savremenoj civilizaciji toliko iskrivljuju značenje svega što pisac želi da prenese da je čitalac, naročito ako je stranac, lišen i najmanje mogućnosti da shvati čak i ono nekoliko preciznih misli koje bi, da su drugačije izražene, možda još uvek mogle da budu shvaćene.
...
(stari mudri persijanac)
Jedno od glavnih sredstava za razvoj čovekovog uma predstavlja, recimo, literatura. Ali šta literatura savremene civilizacije može da pruži? Ništa osim razvoja, da je tako nazovemo, ’’prostitucije reči’’. Osnovni uzrok iskvarenosti današnje literature predstavlja, po mom mišljenju, to što je celokupna pažnja pri pisanju postepeno, sama od sebe, prestala da se koncentriše na kvalitet misli i na tačnost sa kojom se ona prenosi i počela je da se usredsređuje samo na težnju za spoljnjim sjajem, odnosno kako se to drugačije kaže, lepotom stila – zahvaljujući čemu je konačno nastalo ono što nazivam prostitucijom reči.
Činjenica je, takođe, da možete da provedete čitav dan čitajući debelu knjigu a da ne znate šta je pisac hteo da kaže, i da tek kad ste već gotovo dovršili i nakon što ste straćili toliko vremena – ionako nedovoljnog za ispunjavanje životnih obaveza – otkrijete da je čitava ta galama zasnovana na nekoj sićušnoj, gotovo nepostojećoj ideji.
Celokupna savremena literatura može po svome sadržaju da se podeli u tru kategorije : prva obuhvata ono što se naziva naučnim poljem, druga se sastoji od pripovedne proze, a treća od opisa i svedočanstava. Naučne knjige obično sadrže zbir svakojakih starih hipoteza koje su već svima očigledne, ali iskombinovanih na razne načine i primenjenih na razne nove predmete.
U pripovednoj prozi, ili kako se to drugačije zove, romanima, kojima su takođe posvećene debele knjižurine, najvećim delom se, ne libeći se nikakvih detalja, opisuje kako su nekakav Džon Džons i neka Meri Smit ostvarili svoju ’’ljubav’’, to sveto osećanje koje se u ljudima zahvaljujući njihovoj slabosti i nedostatku volje postepeno degenerisalo, da bi se sada u savremenom čoveku sasvim izrodilo u porok. Treća kategorija daje opise putovanja, avantura, biljnog i životinjskog sveta različitih zemalja. Dela te vrrste u principu pišu ljudi koji nikada nigde nisu bili i koji zapravo nikada ništa nisu videli, ljudi koji, kao što sam već rekao, nikada nisu prekoračili svoj prag. Oni, uz vrlo retke izuzetke, naprosto puštaju svojoj mašti na volju ili prepisuju razne odlomke iz tuđih knjiga, čiji su autori ranije fantazirali, baš kao i oni sami.
Sa ovako manjkavim razmevanjem odgovornosti i značaja literaranog rada današnji pisci, koji sve više teže lepoti stila, nekada izmišljaju čak i neverovatne akrobacije u stihovima kako bi dobili nešto što po njihovom mišljenju predstavlja lepotu sazvučja i time još više uništavaju već ionako slabašan smisao svega što pišu. Ma kako vam to moglo izgledati čudno, smatram da su savremenoj literaturi veliki deo zla nanele gramatike, to jest gramatike jezika svih onih naroda koji učestvuju u nečemu što bih nazvao ’’zajedničkim nemilozvučnim koncertom’’ savremene civilizacije. Gramatike njihovih jezika su u večini slučajeva veštački iskonstruisane, i stvarala ih je, a i danas ih menja jedna kategorija ljudi koji su u pogledu razumevanja stvarnog života i jezika koji se iz njega razvio radi međusobnog razumevanja potpuno ’’nepismeni’’. Sa druge strane, gramatiku je kod svih naroda ranijih epoha, što nam drevna istorija vrlo jasno pokazuje, postepeno formirao sam život, u skladu sa različitim nivoima njihovog razvoja, sa klimatskim prilikama njihovog glavnog prebivališta i glavnim načinima pribavljanja hrane.
Gramatike izvesnih jezika u savremenoj civilizaciji toliko iskrivljuju značenje svega što pisac želi da prenese da je čitalac, naročito ako je stranac, lišen i najmanje mogućnosti da shvati čak i ono nekoliko preciznih misli koje bi, da su drugačije izražene, možda još uvek mogle da budu shvaćene.
...
(stari mudri persijanac)
strško- Napredni član
- Broj poruka : 646
Datum upisa : 26.08.2011
Satira je vrsta stakla u kojem promatrači ponajčešće opaze svačije lice samo ne svoje.
Swift Jonathan
Swift Jonathan
Dragana- Super član
"Prijateljstvo je jedna duša u dva tela."
Aristotel
Aristotel
Andjela- Profi član
Svi smo mi jedno. Ljudi međusobno povezani nevidljivim silama.
Nikola Tesla
Nikola Tesla
Dragana- Super član
“Osveta je ipak najsigurniji način da se postigne pravda.”
Henry François Becque
Henry François Becque
cvjeticanin- Profi član
“Čovjek je postojan samo u jednome: u svojim navikama.”
Henry François Becque
Henry François Becque
cvjeticanin- Profi član
"Istina se ne nalazi u činjenicama, već u skladu između činjenica."
Tagore
Tagore
Andjela- Profi član
Često čovjek trpi i nekoliko godina, smiruje se, podnosi i najokrutnije kazne, i odjednom se slomi na nekoj sitnici, na nekoj gluposti, gotovo ni zbog čega.
Fjodor M. Dostojevski
Fjodor M. Dostojevski
Dragana- Super član
Darežljivost nije davanje nečega što ja trebam više od tebe, već nečega što je tebi potrebno više nego meni ...
K. Gibran
K. Gibran
Dragana- Super član
"Kad ljubav nije ludost, tada to nije ljubav" ( Calderon)
Orhideja- Prijatelj foruma
- Broj poruka : 8799
Datum upisa : 08.03.2010
Vera je kao i ljubav- ne može se nametnuti.
Zato je uzaludan trud da se ona državnim merama uvede ili učvrsti...
Šopenhauer
Zato je uzaludan trud da se ona državnim merama uvede ili učvrsti...
Šopenhauer
Fristajlo- Legendarni član
- Broj poruka : 19643
Datum upisa : 17.03.2010
"Onaj ko sam laže najlakše se vređa."
Dostojevski
Dostojevski
Andjela- Profi član
Nevidljivim nitima najčvršće smo povezani.
F. Niče
F. Niče
Dragana- Super član
Nada je sama po sebi jedna vrsta sreće i možda najveća sreća što nam može dati ovaj svijet.
Spencer Johnson
Spencer Johnson
Dragana- Super član
Strana 11 od 32 • 1 ... 7 ... 10, 11, 12 ... 21 ... 32
Ideja forum :: NAUKA :: Filozofija
Strana 11 od 32
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Čet Jun 27, 2024 12:11 am od Johnny-Azra
» Moje otkriće