Ko je trenutno na forumu
Imamo 148 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 148 Gosta :: 2 ProvajderiNema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 359 dana Sub Okt 05, 2024 7:41 am
Zadnje teme
Kontrolni panel
Profil |
Članstvo |
Privatne poruke |
Ostalo |
Traži
Kolači
+4
Avramova
Bole
Vidra
Arwen Evenstar
8 posters
Ideja forum :: ZDRAVLJE :: Gastronomija
Strana 1 od 1
Kolači
TORTICE OD JAGODA I BADEMA
Sastojci
250 g brašna
prašak za pecivo (navrh noža)
100 g samlevenih badema
150 g putera
100 g šećera
malo soli
žumance
750 g jagoda
5 kašika pekmeza od jagoda
kašika likera od maline
2 dl slatke pavlake
100 g gorkaste čokolade
2 kašike slatke pavlake
kašika seckanih pistaća
Priprema
Zamesite testo od brašna, praška za pecivo, badema, putera iseckanog na komadiće, šećera, soli i žumanca. Pokrijte testo i neka odleži sat vremena na hladnom. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Jagode prepolovite, a pekmez i liker malo zagrejte. Umutite slatku pavlaku. Testo tanko razvijte pa njime obložite namašćene kalupčiće obima 12 cm. Pecite ih 15-20 minuta dok ne postanu zlatnosmeđi. Čokoladu otopite na vodenoj pari i u nju sipajte slatku pavlaku. Ohlađene korpice iznutra premažite čokoladom. Poređajte u njih jagode, premažite pekmezom. Preko jagoda stavite slatku pavlaku i pospite seckanim pistaćima.
Sastojci
250 g brašna
prašak za pecivo (navrh noža)
100 g samlevenih badema
150 g putera
100 g šećera
malo soli
žumance
750 g jagoda
5 kašika pekmeza od jagoda
kašika likera od maline
2 dl slatke pavlake
100 g gorkaste čokolade
2 kašike slatke pavlake
kašika seckanih pistaća
Priprema
Zamesite testo od brašna, praška za pecivo, badema, putera iseckanog na komadiće, šećera, soli i žumanca. Pokrijte testo i neka odleži sat vremena na hladnom. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Jagode prepolovite, a pekmez i liker malo zagrejte. Umutite slatku pavlaku. Testo tanko razvijte pa njime obložite namašćene kalupčiće obima 12 cm. Pecite ih 15-20 minuta dok ne postanu zlatnosmeđi. Čokoladu otopite na vodenoj pari i u nju sipajte slatku pavlaku. Ohlađene korpice iznutra premažite čokoladom. Poređajte u njih jagode, premažite pekmezom. Preko jagoda stavite slatku pavlaku i pospite seckanim pistaćima.
Arwen Evenstar- Super član
- Broj poruka : 6383
Datum upisa : 31.03.2010
Godina : 41
Re: Kolači
KORPICE S JAGODAMA
Sastojci
3 belanca
200 g šećera
pola kašičice limunovog soka
500 g malih jagoda
20 g gorkaste čokolade
250 ml slatke pavlake
kašika vanilin šećera
Priprema
Umutite čvrst sneg od belanaca. Pomalo dodajite četvrtinu šećera i limunov sok, i mutite dok se šećer skroz ne rastopi. Dodajte onda i ostali šećer pa sve dobro umutite. Pleh pokrijte masnim papirom i na njemu olovkom iscrtajte osam kružnica prečnika osam centimetara. Napunite špric snegom i popunite kružnice od sredine ka ivici. Po ivici stavite ukrasne venčiće. Sušite ih u rerni dva sata na od 80 do 100 stepeni. Jagode operite i povadite peteljke. Narendajte čokoladu. Umutite slatku pavlaku i vanilin šećer pa dodajte čokoladu. Smesu našpricajte u tortice špricem sa zvezdastim otvorom. Stavite jagode u korpice.
Sastojci
3 belanca
200 g šećera
pola kašičice limunovog soka
500 g malih jagoda
20 g gorkaste čokolade
250 ml slatke pavlake
kašika vanilin šećera
Priprema
Umutite čvrst sneg od belanaca. Pomalo dodajite četvrtinu šećera i limunov sok, i mutite dok se šećer skroz ne rastopi. Dodajte onda i ostali šećer pa sve dobro umutite. Pleh pokrijte masnim papirom i na njemu olovkom iscrtajte osam kružnica prečnika osam centimetara. Napunite špric snegom i popunite kružnice od sredine ka ivici. Po ivici stavite ukrasne venčiće. Sušite ih u rerni dva sata na od 80 do 100 stepeni. Jagode operite i povadite peteljke. Narendajte čokoladu. Umutite slatku pavlaku i vanilin šećer pa dodajte čokoladu. Smesu našpricajte u tortice špricem sa zvezdastim otvorom. Stavite jagode u korpice.
Arwen Evenstar- Super član
- Broj poruka : 6383
Datum upisa : 31.03.2010
Godina : 41
TIRAMISU
- 250ml mleka
- 2 supene kasike kakaoa
- 1 supena kasika nescafe
- 5 kasika secera
sve staviti zajedno da provri
fil
- umutiti 500gr slatke pavlake
- 1 vece pakovanje krem maslaca ( ili maskarpone sira, to je oko 200g)
- 1 zivo jaje
-1 duplo pakovanje piskota
piskote poredjati na dno posude u kojoj ce kolac da stoji, preliti polovinom skuvane smese i premazati polovinom fila
poredjati drugo pakovanje piskota, pa preliti skuvanom smesom i premazati ostatkkom fila
odozgo posuti kakoom ili narednadom cokoladom
Vidra- Legendarni član
- Broj poruka : 10650
Datum upisa : 25.03.2010
Kiflice sa sirom ili bilo cime hoces...
1kg brasna
0,5 l mleka
3 jaja
1,5 soljicu za kafu ( manju) ulja...
2 kasicice soli
1 kvasac.....
1 kasicica secera
Odozgo margarin i susam.... jos tri jaja ( belance u sir a zumence da se namaze.... odozgo kifdlice....)
Kvasac u deo mleka potopiti i secerom i ostavim da nadodje
Brasno dodam ulja, jaja, soli, o ostalo mleko a posle i ostatak mleka sa kvascem... Mesiti dok se ne napravi testo...
Kad se dobro napravi podelim u 8 jednakih parcica i sacekam da malo pocne rasti (pokrijes da ne se kore) Dok cekam pravim fil....
Onad vadim i razblacem oklagijom na tanko a onda nozem secem kao picu i filujem sa cime treva.... Naj cesce je to sir u koji sam dodo tri belanca ali stavlji sam i euro krem, dzem, smesu za picu... (pica mi je jako lepa kako ispadne.....)
1kg brasna
0,5 l mleka
3 jaja
1,5 soljicu za kafu ( manju) ulja...
2 kasicice soli
1 kvasac.....
1 kasicica secera
Odozgo margarin i susam.... jos tri jaja ( belance u sir a zumence da se namaze.... odozgo kifdlice....)
Kvasac u deo mleka potopiti i secerom i ostavim da nadodje
Brasno dodam ulja, jaja, soli, o ostalo mleko a posle i ostatak mleka sa kvascem... Mesiti dok se ne napravi testo...
Kad se dobro napravi podelim u 8 jednakih parcica i sacekam da malo pocne rasti (pokrijes da ne se kore) Dok cekam pravim fil....
Onad vadim i razblacem oklagijom na tanko a onda nozem secem kao picu i filujem sa cime treva.... Naj cesce je to sir u koji sam dodo tri belanca ali stavlji sam i euro krem, dzem, smesu za picu... (pica mi je jako lepa kako ispadne.....)
Bole- Profi član
- Broj poruka : 4620
Datum upisa : 27.04.2012
@Bole
Kada bi se neko ko nikada nije pravio kiflice i uopšte kiselo testo, drznuo da ih pravi prema tvom receptu, dobio bi osam nedefinisanih kiflica. Gde su detaljna objašnjenja, a tek finese.
Svejedno sam se nasmejala. ::
A da si pisao u stihu, možda bi recept bio jasniji, šta misliš?
Kada bi se neko ko nikada nije pravio kiflice i uopšte kiselo testo, drznuo da ih pravi prema tvom receptu, dobio bi osam nedefinisanih kiflica. Gde su detaljna objašnjenja, a tek finese.
Svejedno sam se nasmejala. ::
A da si pisao u stihu, možda bi recept bio jasniji, šta misliš?
Avramova- Legendarni član
- Broj poruka : 69578
Datum upisa : 07.03.2010
Ave, pa to je jako prosto.... I ja sam tebi pisao koja znas a ne nekom ko nije nikad pravio....... Hteo sam da ti pokazem kakve su a ne da neko pravi.....
Eto ti ja ti lepo kazem da ne moze bez stiha......
Eto ti ja ti lepo kazem da ne moze bez stiha......
Bole- Profi član
- Broj poruka : 4620
Datum upisa : 27.04.2012
Princes krofne-pravila po ovom receptu,odlicne su
Potreban materijal za krofne:
6 što krupnijih jaja
150gr masti ili margarina ili putera
150gr mekog brašna
250ml vode
Priprema:
Masnoću staviti u hladnu vodu, a potom na ringlu da provri. Čim provri dodati brašno, intezivno mešajuci i brzo skinuti sa vatre da ni malo ne uvri. U međuvremenu umutiti 6 jaja posebno belanca, posebno žumanca. Kad su dobro umućena spojiti ih pa ih dodati još toplom masnom testu. Dobro izmešati. Masa je dovoljna za tačno 40 krofni.
Vršna mala kašika testa se stavlja u pleh na 20 pravilno raspoređenih mesta, jer krofne porastu te da se ne slepe. Peći 7 minuta u već zagrejanoj rerni na 220 °C, a zatim jos 13 minuta na 200 °C.
Potrebni sastojci za fil:
1L slatkog mleka
6 jaja
12 supenih kašika šećera
12 vršnih kašika brašna ili 2 pudinga od vanile
Priprema:
Umutiti jaja, šecer i pudinge u 100 ml mleka. Posebno prokuvati 900ml mleka i u njega polako mešajući, dodati prethodno umućenu masu. Kuvati fil da se zgusne, da ne curi sa kašike u mlazu.
Ohlađene krofne filovati po sredini, ohlađenim filom. Odozgo mogu da se preliju topljenom čokoladom, ili da se pospu šećerom u prahu.
Potreban materijal za krofne:
6 što krupnijih jaja
150gr masti ili margarina ili putera
150gr mekog brašna
250ml vode
Priprema:
Masnoću staviti u hladnu vodu, a potom na ringlu da provri. Čim provri dodati brašno, intezivno mešajuci i brzo skinuti sa vatre da ni malo ne uvri. U međuvremenu umutiti 6 jaja posebno belanca, posebno žumanca. Kad su dobro umućena spojiti ih pa ih dodati još toplom masnom testu. Dobro izmešati. Masa je dovoljna za tačno 40 krofni.
Vršna mala kašika testa se stavlja u pleh na 20 pravilno raspoređenih mesta, jer krofne porastu te da se ne slepe. Peći 7 minuta u već zagrejanoj rerni na 220 °C, a zatim jos 13 minuta na 200 °C.
Potrebni sastojci za fil:
1L slatkog mleka
6 jaja
12 supenih kašika šećera
12 vršnih kašika brašna ili 2 pudinga od vanile
Priprema:
Umutiti jaja, šecer i pudinge u 100 ml mleka. Posebno prokuvati 900ml mleka i u njega polako mešajući, dodati prethodno umućenu masu. Kuvati fil da se zgusne, da ne curi sa kašike u mlazu.
Ohlađene krofne filovati po sredini, ohlađenim filom. Odozgo mogu da se preliju topljenom čokoladom, ili da se pospu šećerom u prahu.
Loreena- Član
- Broj poruka : 283
Datum upisa : 21.01.2013
Cokoladna rolada sa vanila kremom.
Čokoladno testo:
Zumanjak 5 kom
Čokolada - tamna 175 g
Secer u prahu 175 g
Bjelanci 5 kom
Vanilijeva krema:
Vanilijev puding 1
Mleko 3 dcl
Secer - beli 50 g
Vanilin secer 1
Maslo 125 g
Čokoladno testo:
Istopimo cokoladu (najbolje na pari), posebno umjesamo zumanjke i secer u prahu, tome dodamo cokoladu i na kraju snjeg bjelanceTa. Na papir (za peci) izlijemo dobijenu masu i pecemo oko 20 min na 180°. Kad je pecemo, posujemo sa secerom u prahu i izvrnemo na drugi (peki) papir ili nesto drugo.
Krema:
Mlijeko ugrijemo i u njemu skuVamo puding, kao sto pise na kesici ili kako to obicno radite. Kad se puding zgusne, maknemo sa ploce i dodamo u njega maslo, secer i vanili secer. Dobro izmjesamo i ostavimo da se hladi.
Uvijanje:
Pecemo tijesto navlazimo sa 3 kasike mlijeka i premazemo sa (vec) ohladjenom kremom od vanile. Pametno je da na kraju rub ostavite prazan jer oce da istece krema ponekad.
Ostavimo sve negdje na hladno, da se krema ohladi i voila!
Nadam se da je sve kolko tolko razumljivo, morala prevest i.. ubi me ovaj jezik..
Čokoladno testo:
Zumanjak 5 kom
Čokolada - tamna 175 g
Secer u prahu 175 g
Bjelanci 5 kom
Vanilijeva krema:
Vanilijev puding 1
Mleko 3 dcl
Secer - beli 50 g
Vanilin secer 1
Maslo 125 g
Čokoladno testo:
Istopimo cokoladu (najbolje na pari), posebno umjesamo zumanjke i secer u prahu, tome dodamo cokoladu i na kraju snjeg bjelanceTa. Na papir (za peci) izlijemo dobijenu masu i pecemo oko 20 min na 180°. Kad je pecemo, posujemo sa secerom u prahu i izvrnemo na drugi (peki) papir ili nesto drugo.
Krema:
Mlijeko ugrijemo i u njemu skuVamo puding, kao sto pise na kesici ili kako to obicno radite. Kad se puding zgusne, maknemo sa ploce i dodamo u njega maslo, secer i vanili secer. Dobro izmjesamo i ostavimo da se hladi.
Uvijanje:
Pecemo tijesto navlazimo sa 3 kasike mlijeka i premazemo sa (vec) ohladjenom kremom od vanile. Pametno je da na kraju rub ostavite prazan jer oce da istece krema ponekad.
Ostavimo sve negdje na hladno, da se krema ohladi i voila!
Nadam se da je sve kolko tolko razumljivo, morala prevest i.. ubi me ovaj jezik..
djavolica- Profi član
- Broj poruka : 3352
Datum upisa : 17.08.2013
Godina : 36
Sve sam razumela samo da se odvažim i napravim. Deluje primamljivo. Prevod dobar.
Bravo ja!
Pa kad napravis, uslikaaaaaaaj, da i mi vidimo.
Pa kad napravis, uslikaaaaaaaj, da i mi vidimo.
djavolica- Profi član
- Broj poruka : 3352
Datum upisa : 17.08.2013
Godina : 36
Svakako. Pre toga moram promeniti grejače u rerni i
Šampita
1 pakovanje lisnatog testa otopiti, razvući i ispeći
2 kore koje treba iseći na jednake četvrtaste komade.
Fil:
100 gr. šećera kristal staviti u šerpicu i sipati pola dcl.vode. Kuvati dok se ne dobije gust sirup – tako gust. da kada se umoči kašika i pusti da sirup curi, poslednje kapi se otežu.
Za to vreme umutiti 10 belanaca u čvrst sneg i postepeno dodavati 200 gr. šećera pa kada se zgusne u to dodavati polako na tankom mlazu kuvani gust sirup uz stalno mešanje. Mutiti dok se šne ne ohladi. Dobijeni beli šne staviti izmedju sečenih korica.Odozgo posuti prah šećerom.
Ovo je količina za šampitu visine oko 5 cm.
_____________________________________________________________________________________
Krempita
Od 1 litre mleka odvojiti 1 šolju za fil a u ostatku rastopiti 1 margarin ili puter.
Fil:
Umutiti 4 žumanca sa 8 kašika šećera, 3 kašike brašna, 3 kašike griza i 2 kašike gustina. Dodati onu šolju mleka i sve zajedno zakuvati u mleku sa margarinom ili puterom.
Posebno umutiti 4 belanca sa 8 kašika šećera pa ih dodati u vruć krem i dobro sjediniti, U đuveč poređati keks "Petit beurre" i preko njega sipati vreo krem.
Kada se ohladi preko svega staviti 2 kesice umućenog šlaga.
Umesto keksa (sa kojim je mnogo brže) mogu se ispeći dve kore lisnatog testa.
DRUGI NADEV ZA KREMPITU
Osam žumanaca umutiti sa osam kašika šećera dodati osam kašika mleka i razmućen jedan puding od vanile u mleku (po uputstvu na kesici) - a može i bez pudinga, ako nemate. U tu smesu dodati osam kašika brašna i sve to ukuvati u 1,5 l.mleka koje vri. U kuvanu masu dodati dve kesice vanil šećera. Od osam belanaca napraviti gust sneg i lagano umešati u toplu masu pripremljenog nadeva.
Ovaj nadev možete staviti izmedu dve pečene kore od lisnatog testa ili kao podlogu ("Petit beurre") keks, pa preko žutog krema sloj šlaga.
1 pakovanje lisnatog testa otopiti, razvući i ispeći
2 kore koje treba iseći na jednake četvrtaste komade.
Fil:
100 gr. šećera kristal staviti u šerpicu i sipati pola dcl.vode. Kuvati dok se ne dobije gust sirup – tako gust. da kada se umoči kašika i pusti da sirup curi, poslednje kapi se otežu.
Za to vreme umutiti 10 belanaca u čvrst sneg i postepeno dodavati 200 gr. šećera pa kada se zgusne u to dodavati polako na tankom mlazu kuvani gust sirup uz stalno mešanje. Mutiti dok se šne ne ohladi. Dobijeni beli šne staviti izmedju sečenih korica.Odozgo posuti prah šećerom.
Ovo je količina za šampitu visine oko 5 cm.
_____________________________________________________________________________________
Krempita
Od 1 litre mleka odvojiti 1 šolju za fil a u ostatku rastopiti 1 margarin ili puter.
Fil:
Umutiti 4 žumanca sa 8 kašika šećera, 3 kašike brašna, 3 kašike griza i 2 kašike gustina. Dodati onu šolju mleka i sve zajedno zakuvati u mleku sa margarinom ili puterom.
Posebno umutiti 4 belanca sa 8 kašika šećera pa ih dodati u vruć krem i dobro sjediniti, U đuveč poređati keks "Petit beurre" i preko njega sipati vreo krem.
Kada se ohladi preko svega staviti 2 kesice umućenog šlaga.
Umesto keksa (sa kojim je mnogo brže) mogu se ispeći dve kore lisnatog testa.
DRUGI NADEV ZA KREMPITU
Osam žumanaca umutiti sa osam kašika šećera dodati osam kašika mleka i razmućen jedan puding od vanile u mleku (po uputstvu na kesici) - a može i bez pudinga, ako nemate. U tu smesu dodati osam kašika brašna i sve to ukuvati u 1,5 l.mleka koje vri. U kuvanu masu dodati dve kesice vanil šećera. Od osam belanaca napraviti gust sneg i lagano umešati u toplu masu pripremljenog nadeva.
Ovaj nadev možete staviti izmedu dve pečene kore od lisnatog testa ili kao podlogu ("Petit beurre") keks, pa preko žutog krema sloj šlaga.
Bela_golubica- Banovan
- Broj poruka : 1607
Datum upisa : 21.04.2016
Muhalebija
Tradicionalni turski slatkiš koji je gotov za 10 minuta
Muhalebija je tradicionalni turski deset koji je proglašen za jedan od najlepših slatkiša na svetu. Pravi se lako i brzo.
Sastojci:
1 l mleka
30 g kokosovog brašna
100 g putera
6 kašika pšeničnog griza
1 šolja šećera
1 vanilin šećer
Priprema:
U posudi otopite puter, dodajte griz i mešajte oko 1 minuta. Sipajte mleko i nastavite da mešate. Dodajte vanilin šećer i kuvajte dok se ne zgusne.
U dobijenu smesu dodajte kokosovo brašno, promešajte i kuvajte još 3-4 minuta.
Desert sipajte u posude i sačekajte da se ohladi. Po želji možete ukrasiti kokosovim brašnom, mlevenim orasima ili cimetom.
Tradicionalni turski slatkiš koji je gotov za 10 minuta
Muhalebija je tradicionalni turski deset koji je proglašen za jedan od najlepših slatkiša na svetu. Pravi se lako i brzo.
Sastojci:
1 l mleka
30 g kokosovog brašna
100 g putera
6 kašika pšeničnog griza
1 šolja šećera
1 vanilin šećer
Priprema:
U posudi otopite puter, dodajte griz i mešajte oko 1 minuta. Sipajte mleko i nastavite da mešate. Dodajte vanilin šećer i kuvajte dok se ne zgusne.
U dobijenu smesu dodajte kokosovo brašno, promešajte i kuvajte još 3-4 minuta.
Desert sipajte u posude i sačekajte da se ohladi. Po želji možete ukrasiti kokosovim brašnom, mlevenim orasima ili cimetom.
Sky- Profi član
- Broj poruka : 1405
Datum upisa : 13.09.2017
Ideja forum :: ZDRAVLJE :: Gastronomija
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Čet Jun 27, 2024 12:11 am od Johnny-Azra
» Moje otkriće
Čet Jun 27, 2024 12:02 am od Johnny-Azra
» Sta pevusite ovih dana?
Čet Jun 27, 2024 12:01 am od Johnny-Azra