Navigacija
 Portal
 Forum
 FAQ
Ko je trenutno na forumu
Imamo 6 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 6 Gosta :: 2 Provajderi

Nema

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 309 dana Pon Jan 09, 2012 11:51 pm
Zadnje teme
» DW - svetska scena i region Balkana
Juče u 7:31 pm od Brave Heart

» This day in rock history and other news...
Juče u 6:59 pm od Brave Heart

» Vesti iz sveta astronomije...
Juče u 6:54 pm od Brave Heart

» Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)
Juče u 6:33 pm od Brave Heart

» Sve o "pametnim" telefonima i sličnim čudima tehnike...
Juče u 5:54 pm od Brave Heart

» Filmske novosti...
Ned Nov 18, 2018 6:25 pm od Brave Heart

» Vesti iz sveta umetnosti
Ned Nov 18, 2018 6:22 pm od Brave Heart

» Proza članova Ideja foruma
Čet Nov 15, 2018 1:48 pm od ttooma

» Misli nas "malih"
Pon Nov 12, 2018 8:31 pm od Sky

» Akvarel
Pon Nov 12, 2018 3:57 pm od Poli

» Crtež
Pon Nov 12, 2018 3:52 pm od Poli

» Vesti - književnost...
Sub Nov 10, 2018 6:42 pm od Brave Heart

» Vesti iz oblasti klasične muzike...
Čet Nov 08, 2018 7:23 pm od Brave Heart

https://2img.net/h/s1.postimg.cc/2jaw3c4r7j/logo-cir.png
https://2img.net/h/s28.postimg.cc/sbinr7rvx/bloggif_58f133ee2ca1e.png
https://2img.net/h/s10.postimg.cc/s8x6lw7bt/GF-_Logo12.png
https://2img.net/h/s17.postimg.cc/p630tcadr/vremenska_prognoza.png
Traži
 
 

Rezultati od :
 


Rechercher Napredna potraga


Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Strana 37 od 40 Prethodni  1 ... 20 ... 36, 37, 38, 39, 40  Sledeći

Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Čet Jun 01, 2017 7:18 pm

Smile Tačno kao u apoteci

Kako biti siguran u sve računice vezane za robu čija se masa meri u tonama, a kvalitet varira od jednog do drugog prijema? Taj zadatak uspešno obavlja AB Soft‑ov modul VAGA namenjen manipulaciji robom u silosima.Silosi su najimpozantnije građevine svih žitnica, poput naše Vojvodine. Ogromnih dimenzija, betonski ili čelični valjci uzdižu se put neba i u sebi čuvaju pšenicu, kukuruz, raž… žitarice bez kojih ne može da se zamisli ishrana čovečanstva, bilo da se govori o proizvodima napravljenim od ovih kultura, bilo da se one koriste kao ishrana za stoku. Posebno je interesantan proces prijema, čuvanja i distribucije, a upravo taj radni ciklus AB Soft je integrisao u modulu VAGA.

Za modul VAGA početak priče je trenutak kada kamion ili traktor doveze tek ubranu letinu do silosa. Već na početku razlikujemo tri kategorije skladištenja: u kamionu se nalaze žitarice sa sopstvenih polja koje će se čuvati do trenutka dalje prodaje ili dalje obrade, sirovina nabavljena na tržištu ili tuđa letina koja će se uslužno skladištiti. Kako god bilo, prvi koraci su isti: radnik na prijemu, obično se zbog upotrebe ogromnih vaga naziva „vagar“, u softver unosi podatke o tome ko je i u čije ime dovezao robu, zatim registarski broj kamiona i prikolice, kao i ime kooperanta ukoliko robu na čuvanje predaje, na primer, zemljoradnička zadruga, a poreklo joj je od konkretnog ratara.

Kamion zatim odlazi do vage gde se meri ukupna masa vozila i robe a zatim, po uzimanju uzorka za laboratorijsku analizu, nastavlja dalje do rampe za istovar gde se kamion prazni da bi potom otišao ponovo na vagu na kojoj će se izmeriti njegova osnovna masa, ovoga puta bez dragocene robe koja je već pošla putem dalje obrade. Razlika između prvog i drugog merenja je količina žitarica koja je predata silosu na skladištenje.

Ključ je u standardima i šifarnicima

Pa šta je tu tako teško – imamo dva merenja, računamo njihovu razliku i posao je gotov. Ne, posao tek počinje. Dok se kamion praznio, uzorak je analiziran u laboratoriji i tom prilikom je utvrđeno kakvog je kvaliteta rod koji se skladišti. Kolika mu je vlažnost, koliko ima trica i kučina (nečistoće) itd. Sve to upoređuje se sa standardima koje nadležna institucija donosi za svaku godinu. Razlog je što univerzalni standard u poljoprivredi, a naročito u ratarstvu, nije moguće odrediti jer postoji veliki broj spoljnih faktora koji utiču na rod i njegov kvalitet. Sada se utvrđuje odstupanje od standarda i shodno tome, izmerena težina svodi na težinu koja bi bila kada bi primljena letina ispunjavala sve standardom propisane vrednosti. Tako se bonusi i malusi uračunavaju, a u poslovne knjige zavodi se predata težina svedena na standard. Na kraju krajeva, pre ulaska u silos, letina prolazi kroz proces pripreme, gde se višak nečistoća uklanja prosejavanjem, baš kao i višak vlage sušenjem, pa se tako u velike betonske cilindre smešta standardizovana roba.

Vaganje, istovar, odvajanje nečistoća i sušenje predstavljaju trošak vlasnika silosa. Lako je ukoliko je dovezeno žito vlasništvo mlina, bilo da je kupljeno ili požnjeveno s njiva – tada taj trošak ostaje u kući. Kada se roba skladišti za tuđe ime i na tuđ račun, onda te poslove, odnosno usluge, treba naplatiti, naravno uz „ležarinu“ koja se takođe naplaćuje. Naplata često nije u novcu već u robi, shodno cenovniku usluga, odnosno posebnim ugovorom preciziranim uslovima za svakog klijenta. A sve to je upisano u odgovarajuće šifarnike, pa se na osnovu podataka na prijemu, vlasnik robe, kvalitet, količina, tip skladištenja i slično, automatski izračunavaju količine i generišu adekvatna dokumenta: prijemnice, prenosnice, otpremnice i računi. Izmerene količine s vage automatski se očitavaju u softveru, a AB Soft je na nekim mestima gde se primenjuje VAGA, povezao i merne aparate iz laboratorije u kojoj se analizira kvalitet uzorka uzetog iz kamiona.

I izlaz iz skladišta je jednostavan – proces teče u suprotnom smeru, a na vagaru je jedino da unese podatke ko uzima robu i u čije ime. Sve ostalo će velike vage i AB Soft‑ov softver uraditi… apotekarski precizno.

www.absoft.rs
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 18800
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 50
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Pet Jun 02, 2017 6:07 pm

Smile Najnoviji Microsoft Office ima čudan problem sa pop-up prozorimaUkoliko imate na svom Windows-u instaliran najnoviji Microsoft-ov Office, i dozvolili ste mu da se ažurira automatski, poslednjih dana ste možda pomislili da vam sa računarom (ili sopstvenim vidom) nešto nije u redu. Naime, brojni korisnici Office-a su primetili da im se redovno, svakih sat vremena, na ekranu pojavi, i za delić sekunde nestane, izvesni pop-up prozor. Pojava je toliko kratka da je lako možete propustiti, a opet dovoljno je duga da ćete je sigurno primetiti ako tog trena gledate u monitor.

U slučaju da imate otvorenu neku full-screen aplikaciju ili igru, iskakanje ovog prozora može vas iz nje izbaciti natrag na radnu površinu Windows-a.

Neki su možda pomislili da im se ova pojava pričinila, neki sumnjaju da su pokupili malware, a oni studiozniji krenuli su u istraživanje – i pronašli neobičan "bug" u najnovijem ažuriranju Office-a. Naime, aplikacija "OfficeBackgroundTaskHandlerRegistration" pokreće se automatski svakih sat vremena kako bi ažurirala "relevantne podatke Office-a", a pritom otvara prozor, i nakon samo nekoliko milisekundi ga zatvara.

Korisnici koji su uključeni u Microsoft-ov Insider program kažu da su već dobili zakrpu za ovaj iritantni problem (s buildom 16.0.8201.2025), a svi ostali moraće na nju još malo da pričekaju. Do tada, ako vas bljeskanje nepoznatog prozora na ekranu zamara – možete ga isključiti i ručno.

Prvo je potrebno otići u "Task Scheduler", tamo u folderu Microsoft/Office pronađete spomenuti servis (OfficeBackgroundTaskHandlerRegistration) i potom ga "disable-ujete". Gašenje ovog zadatka sprečiće sporni servis da iskače na ekranu svakih sat vremena, a neće imati štetnih posledica po vaš Office.
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 18800
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 50
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Pet Jun 02, 2017 6:09 pm

avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 18800
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 50
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Pet Jun 02, 2017 6:12 pm

Smile Letnja praksa za studente u NIS-u

Studentska praksa je program koji NIS organizuje svake godine, sa željom da mladim akademcima pruži priliku da steknu prva radna iskustva i upoznaju se sa radom u kompanijskom okruženju, što će pomoći njihov dalji profesionalni razvoj.Program „Letnja studentska praksa“ traje od juna do septembra, a mogućnost prijave imaju studenti završnih godina osnovnih i master studija obrazovnih ustanova Republike Srbije i međunarodnih akreditovanih obrazovnih institucija. Rok za prijavu kandidata je 5. jun 2017. godine, a svi zainteresovani studenti mogu da se prijave putem linka: http://posao.nis.rs/prijava/letnja-praksa.
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 18800
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 50
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Pet Jun 02, 2017 6:14 pm

Smile Održana ICT Security konferencija

U Hotelu Hyatt Regency 30 i 31 maja 2017 održana je četvrta po redu ICT Security konferencija u oragnizaciji Udruženja eSigurnost. Događaj je privukao više od 180 stručnjaka iz zemlje i inostranstva u oblasti ICT, informacione bezbednosti, digitalne forenzike, IT revizije i upravljanja IT rizicima.Konferenciju je otvorio Sava Savić, pomoćnik ministra za informaciono društvo MTTT. Tom prilikom naglasio je koliki je značaj informacione bezbednosti u današnjem svetu i izneo je informacije o tome šta Ministarstvo za trgovinu, turizam i telekomunikacija preduzme u ovoj oblasti. U nastavku je dr Igor Franc predsednik Udruženja eSigurnost svim prisutnim učesnicima poželeo uspešan rad u dva dana konferencije i izneo osnovne informacije o samom udruženju koje je organizator konferencije. U uvodnoj sesiji su se još učesnicima obratili Ivana Kozličić iz kompanije MasterCard i Predrag Šljivar ispred kompanije Smart koji su izneli osnovne informacije o svojim kompanijama. Na kraju prvog bloka održan je okrugli sto na temu Zaštita digitalnih servisa gde je moderator bio Aleksandar Mirkovic jedan od osnivača Udruženja eSigurnost. Učesnici panela su bili: Sava Savic, dr Dragan Mladenovic, Đorđe Krivokapić, Saša Milašinović i Darko Šehović. Tokom dva dana konferencije, od 30. do 31. maja, moglo se čuti dosta zanimljivih predavanja i novina u načinu zaštite IKT sistema.
Pročitajte detaljnije na http://esigurnost.org/odrzana-ict-security-2017-konferencija/
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 18800
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 50
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Pet Jun 02, 2017 6:16 pm

Smile ERP Calculus 12

Calculus 12 je domaće ERP softversko rešenje preduzeća Calculus d.o.o., dizajnirano da zadovolji potrebe operativnog poslovanja i planiranja resursa u segmentu malih i srednjih preduzeća.Calculus 12 pokriva širok spektar poslovnih potreba, uključujući računovodstvo, finansije, upravljanje odnosa sa klijentima (CRM), upravljanje zalihama, prodaju, nabavku, organizaciju i praćenje proizvodnje, planiranje kadrova, obračun zarada, evidenciju osnovnih sredstava, analitiku i izveštavanje. Njegova ERP arhitektura olakšava protok informacija između različitih poslovnih funkcija u okviru preduzeća i razmenu informacija između većeg broja organizacionih jedinica na različitim lokacijama (ogranci, ispostave, maloprodaje i slično). Svi podaci se implementiraju na dosledan način uz pouzdan i blagovremen pristup svim podacima.

Malo veliko preduzeće

Ukoliko ste osnovali preduzeće sa samo nekoliko zaposlenih, veoma brzo ste shvatili koliko je teško kontrolisati i upravljati dinamičnom prirodom vašeg posla. Svima je poznato da se mala preduzeća po poslovnim obavezama suštinski ne razlikuju od velikih. I vaše poslovanje odlikuje kompleksnost velikog biznisa, zajedno sa mnogim drugim ograničenjima. I vi redovno komunicirate sa klijentima, bavite se nabavkom, obračunavate i plaćate zarade i dažbine, upravljate rokovima, isporučujete proizvode, robu i usluge, odgovarate na upite klijenata i to sve tako da svi budu zadovoljni baš kao i u velikim preduzećima.U skladu sa položajem i snagom na tržištu, velika preduzeća stiču prednost korišćenjem naprednih informacionih tehnologija za masovnu obradu ogromne količine podataka i efikasno upravljanje procesima. Mala preduzeća se bore da vremenom dostignu barem sličnu poziciju i organizaciju poput velikih preduzeća. Nažalost, pri tome mala preduzeća često koriste kombinaciju raznih aplikacija kao što su tabele i razni knjigovodstveni programi. Problem je što ovi programi i tabele nisu međusobno integrisani niti su u stanju da prate rast preduzeća. ERP Calculus 12 sve to menja… i to u vašu korist.

Zasnovan na klijent‑server arhitekturi, Calculus 12 prikuplja, čuva, klasifikuje, obrađuje i upravlja velikom količinom vaših poslovnih podataka i čuva ih u Sybase SQL Anywhere 32/64‑bitnoj bazi, odakle se algoritamski transformišu u korisne poslovne informacije posredstvom skupa integrisanh aplikacija. Prikupljene i prezentovane informacije vi i vaše upravljačke strukture u preduzeću možete koristiti ne samo za upravljanje procesima, već i prilikom donošenja odgovarajućih i blagovremenih odluka kako biste bili i ostali ispred vaše konkurencije.

Centralizovani podaci

ERP Calculus 12 je projektovan za Microsoft Windows operativne sisteme i višekorisnički (mrežni) rad pomoću Sybase PowerBuilder 12 alata za razvoj i modeliranje podataka.

Kompanije Sybase drži približno 30% svetskog tržišta baza podataka a vama, predefinisanim i slobodnim SQL upitima, pomaže da uspostavite model za definisanje i nadgledanje osnovnih pokazatelja poslovnih performansi (key performance indicator – KPI) i za potrebe poslovne analitike i izveštavanja (BI – Business Intelligence). Vaši interni podaci brzo i lako mogu biti izvezeni u big data okruženje za potrebe napredne analitike.

Ovako „naoružan“, ERP Calculus 12 predstavlja kičmu vašeg poslovanja, daje mu oslonac i snagu, obezbeđuje transparentnost i efikasnu kontrolu svih procesa u preduzeću. Spisak funkcija možete da pregledate na calculus.rs/softver/prezentacije.html, na stranici „Prezentacije“.

www.calculus.rs
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 18800
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 50
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Ned Jun 04, 2017 5:59 pm

Smile Gmail je od sada još bezbednijiIz Google-a kažu kako su implementirali nove tehnike koje će značajno popraviti ionako dobru bezbednosnu zaštitu koju svojim, pre svega poslovnim, korisnicima pruža verovatno najpopularniji webmail servis na svetu, njihov Gmail. Čak 50-70% svih poruka koje dolaze u inboxe korisnika predstavlja spam, a Gmail se sada diči nivoom detekcije istoga od čak 99,9% – što je ostvareno tehnologijom mašinskog učenja.

Ista tehnologija od sada će biti korišćena i za rano otkrivanje phishing poruka, koje zavaravajućim linkovima mogu prevariti korisnika, pa on, misleći da otvara neku legitimnu stranicu, zapravo daje svoje podatke napadačima.

Gmail će od sada sve poruke koje bi mogle da spadaju u domen phishinga (njih je oko 0,05%) dodatno skenirati. Dostava istih do korisnika biće odgođena dok Google-ovi sistemi detaljno ne provere njen sadržaj, a korisnici će, u slučaju da požele da kliknu na neki sumnjivi link, biti i dodatno upozoravani.

Prvi rezultati pokazuju da je model detekcije neželjene pošte koji se oslanja na mašinsko učenje mnogo bolji nego što bi to "ručno" filtriranje ikada moglo da bude, pohvalili su se iz Google-a.

Za poslovne korisnike biće dodata i opcija upozorenja kada šalju poštu izvan svoje kompanije, kao i dodatna zaštita od ransomwarea i drugih zloćudnih programa koji se šire e-mailom.
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 18800
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 50
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Ned Jun 04, 2017 6:05 pm

Smile Ko nasleđuje uspešna preduzeća?

Da li ste znali da čak 92% preduzetnika starijih od 55 godina ujedno su i vlasnici i osnivači preduzeća – bez ličnog iskustva u biznis transfer procesu i preuzimanju preduzeća od prethodne generacije. Oni, pored vlasničke, imaju i menadžersku funkciju u preduzeću u 80% slučajeva, a kompanije koje imaju iskustva u transferu poslovanja u Srbiji broje se u promilima, pokazali su rezultati istraživanja koje je sprovela kompanija Adizes SEE.Istraživanje je sprovedeno od 12. januara do 6. marta 2017. godine na teritoriji Republike Srbije, a na više od 30 pitanja odgovorilo je 205 vlasnika kompanija, starijih od 55 godina, a koji zapošljavaju više od 20 radnika. Istraživanje je deo projekta Biznis transfer koji podrazumeva prenošenje poslovanja preduzeća na drugu osobu (deca, menadžeri, zaposleni, drugi preduzetnici ili menadžeri…) ili preduzeće čime se osigurava kontinuitet postojanja i poslovnih aktivnosti preduzeća.Šta će biti sa preduzećem kada se povučete sa pozicije vlasnika?
Upravo nedostatak iskustva u transferu poslovanja predstavlja otežavajuću okolnost u sprovođenju tog procesa u Srbiji, s obzirom da je većina preduzeća u Srbiji osnovana 90-ih godina 20. veka i u njima se očekuju transferi na upravljačkim pozicijama. U Evropskoj uniji udeo preduzeća koja se prodaju nakon povlačenja vlasnika iz poslovanja je gotovo 40%, a oni imaju iskustva u transferu poslovanja i postoji razvijen sistem podrške za vlasnike kompanija u tom procesu.

U Srbiji samo 6% vlasnika misli da će preduzeće biti prodato. Čak 77% njih živi u nadi da će porodica da nastavi poslovanje i održi vlasništvo nad preduzećem. Takođe, preko 72% anketiranih vlasnika u Srbiji računa da će preduzeće u budućnosti voditi neko od članova porodice a od toga 92% očekuje da će to biti njihovo dete.Šta ćete raditi kada se povučete sa mesta vlasnika preduzeća?
Prema istraživanju sprovedenom u EU, praksa pokazuje da se rukovođenje prenosi na članove porodice u samo 15-35 odsto preduzeća. Visoka očekivanja vlasnika preduzeća u Srbiji o prenošenju poslovanja na članove porodice odraz su, u velikoj meri, njihovih želja i vizije koja tek treba da se suoče sa realnim mogućnostima – spremnosti i sposobnosti članova porodice. Na prvi pogled značajan procenat vlasnika, njih 57%, intenzivno razgovara sa svojim naslednicima o budućnosti preduzeća. Ali s obzirom da je anketa rađena sa vlasnicima koji imaju više od 55 godina, nije zanemarljiv podatak da njih čak 34 odsto o ovome uopšte ne razgovara sa svojojm decom koja su u 80% slučajeva starija od 20 godina. Jedan od rizika odlaganja razgovora je gubitak kompetentnih članova porodice, ali demotivisanih zbog činjenice da vlasnici nisu spremni za razgovore na temu promene uloga u budućnosti.Biznis transfer je složen proces koji, pored emocija, uključuje i mnoga druga pitanja – organizaciona, pravna… Ovaj proces odražava se, kako na vlasnika preduzeća, tako i na članove njegove porodice ali i na zaposlene i njihove porodice i to čak u većoj meri, jer većina vlasnika i njihovih porodica su egzistencijalno obezbeđeni. Istraživanje je pokazalo da samo 19% vlasnika gleda na biznis transfer proces kao svoje potpuno povlačenje iz vođenja preduzeća. Ostali svoju povezanost sa preduzećem planiraju i dalje u vidu uloge savetnika (45%), zaposlenja na puno radno vreme na nekoj drugoj poziciji (20%) ili nepunog radnog vremena (12%). Ukazivanje poverenja osnivača važan je temelj za izgradnju ugleda nove generacije među zaposlenima, dobavljačima, kupcima… I zato je presudno da „ostanak“ osnivača u preduzeću ne ograničava novi menadžment u preuzimanju odgovornosti u upravljanju preduzećem.

Biznis transfer će biti jedna od tema radionica koje će se održati ove godine ne Bizit konferenciji, a koju će držati Boris Vukić, partner u kompaniji Adizes SEE.
http://pcpress.rs/PCout/?url=http://www.asee.biz/
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 18800
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 50
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Ned Jun 04, 2017 6:08 pm

Smile Održana Konferencija “Intelektualna svojina i Internet”

Na trećoj godišnjoj konferenciji “Intelektualna svojina i Internet”, održanoj 1. juna, na Pravnom fakultetu u Beogradu, veliku pažnju privukla su predavanja, ali i diskusije sa publikom. Teme Konferencije bile su odgovornost hosting provajdera za povredu žiga, dokazivanje u postupku rešavanja sporova povodom registracije naziva internet domena, povreda žiga na društvenim mrežama, prekogranična prenosivost onlajn sadržaja, emitovanje i reemitovanje radio i TV programa preko Interneta i autorsko-pravni režim nastave na daljinu.Konferenciju su organizovali Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu i Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS), a prisutnima su u njihovo ime poželeli dobrodošlicu Sima Avramović, dekan Fakulteta i Danko Jevtović, direktor RNIDS-a.

Šta je dozvoljeno na mreži?

U uvodnom predavanju Roja Arendsa (Roy Arends), vodećeg naučnog istraživača Internet korporacije za dodeljene nazive i brojeve (ICANN – Internet Corporation for Asigned Names and Nubers), okupljeni su mogli čuti manje poznate činjenice o nastanku Interneta, a potom i potrebi da se on reguliše dodeljivanjem domena. Naime, prva računarska veza ARPANET uspostavljena je 1969. između računara četiri američka univerziteta. Prva poruka koja je poslata ovim putem glasila je “Lo”, jer je veza pukla dok je neko od učesnika ovog projekta pokušavao da ukuca reč “Login”. Shvativši potencijal mreže za naučnu saradnju i razmenu podataka mnogi istraživački centri su se okrenuli umrežavanju, međutim korisnici su morali posedovati određeno znanje da bi mogli koristiti ovu preteču Interneta. Kako nije postojao grafički interfejs sadržaji su bili uglavnom tekstualni, a dodatni problem predstavljala je ograničena mogućnost logovanja na mrežu – samo iz računarskih centara koji su za to imali tehničkih mogućnosti. Gotovo da je bilo nemoguće otići u drugi grad u Americi i dobiti pristupne podatke za ARPANET te uskladiti umrežavanje sa drugima. Vremenom je međutim ovaj postupak pojednostavljen, a porastao je i broj računarskih mreža, koje su konačno objedinjene u jednu. Kreiranje internet protokola (IP) omogućilo je prenos podataka između svih korisnika mreže, a uvođenje pretraživača i domena omogućilo je lakše pronalaženje traženih sadržaja. Internet domen je inače sistem u kome se internet adrese vezuju za određene lokacije na Internetu, servere, sajtove, e-poruke itd, i on danas može imati i globalne i nacionalne ekstenzije – potonje su u Srbiji poznate kao .RS i .СРБ.

Zaštita žigova i domena

U prvom panelu pod nazivom “Nazivi internet domena i žigom zaštićene oznake” kojim je predsedavao prof. dr Slobodan M. Marković, redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, predstavljena su tri naučna rada koja se bave ovom temom.

Ključne tačke referata “Odgovornost hosting provajdera za povredu žiga – pravni okvir i praksa u Republici Srbiji” prezentovao je prof. dr Mario Reljanović, vanredni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta „Union“, pojasnivši da se žig prilikom elektronskog poslovanja tretira prema pravilima naznačenim u aktuelnom Zakonu o trgovini. U tom smislu zabranjeno je dovođenje potrošača u zabunu, no ovo ograničenje se samo delimično odnosi na pružaoce usluga skladištenja podataka. Hosting provajderi naime nisu odgovorni ako se njihovi klijenti nesavesno služe tuđim ili žigom koji ima sličnosti sa tuđim u slučaju da provajderi ove okolnosti nisu svesni. No, ako su obavešteni o ovom vidu manipulacije dužni su da obrišu podatke koji su predmet sporenja dve strane. Drugim rečima, provajderima se dozvoljava neka vrsta pasivnosti sve dok nisu svesni da neko koristi tuđe oznake, ali ako informacije o ovome dospeju do njih dužni su da obaveste državne organe.

“Dokazivanje u postupku rešavanja sporova povodom registracije naziva internet domena” publici je pojasnio dr Marko Jovanović, docent Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i potpredsednik Komisije za rešavanje sporova povodom registracije naziva internet domena. Po njegovim rečima u ovakvim sporovima tužilac je dužan da dokaže da je titular imena pod kojim je registrovan sporni domen, zatim sličnost ili istovetnost imena svoje kompanije ili brenda sa istim, kao i da je druga strana imala korist od ove radnje i da je nesavesno postupila. U ovim slučajevima kao dokazi se tretiraju uglavnom isprave i uviđaji nadležnih organa ili lica, a zabeležen je i slučaj dokazivanja saslušavanjem druge strane u postupku.

O “Povredi žiga na društvenim mrežama” govorio je Novak Vujičić, master prava i advokat u kancelariji „Samardžić u saradnji sa Specht & Partner Rechtsanwalt “. U ovom delu internet prostora dolazi do problematičnih upotreba žigova. Dešava se da neko registruje ime poznate kompanije ili proizvoda u nameri sprečavanja njegovog adekvatnog korišćenja ili radi prodaje profila pod tim imenom, obično po visokim cenama. U tom slučaju potrebno je utvrditi osnovanost tužbe, odnosno da li je reč samo o sličnosti žigova ili o namernoj upotrebi tuđih. Dalje, postoje profili koji na društvenim mrežama parodiraju stvarnost koristeći izgled sličan postojećim pravnim licima i taj problem se rešava poštovanjem uslova korišćenja određenih mreža, odnosno naglašavanjem da je u pitanju duhovit sadržaj. Nova dilema je upotreba heštegova, koje većina pravnika vidi kao sredstvo za grupisanje internet sadržaja te ih ne smatra žigom.

Autorsko pravo i Internet

Drugim delom Konferencije, pod nazivom “Autorsko pravo i Internet”, predsedavala je prof. dr Marija Karanikić Mirić, vanredni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a otvorio ga je prof. dr Slobodan Marković, sa istog fakulteta, temom “Onlajn emitovanje i reemitovanje radio i TV programa u Evropskoj uniji”. On je govorio o manjkavostima zajedničkog tržišta u odnosu na regulisanje distribucije lokalnih sadržaja. Emitovanje audio-vizuelnih sadržaja trebalo bi da reguliše Panevropska licenca, međutim u praksi važe ograničenja iz ugovora sa glavnim emiterima ovih sadržaja. Pravni okvir za ovu oblast je u nekoliko segmenata nedovoljno efikasan, počev od drugačije pravne terminologije u različitim članicama Unije, preko potrebe zajedničkog tržišta za lokalnim radio i TV programima, do pitanja ko u inostranstvu treba da ulaže u reklamiranje određenog proizvoda, od kojeg će zaradu imati njegov proizvođač. Iz tog razloga se u ove svrhe i dalje koriste licence, a prof. Marković ističe da bi mandatorno Panevropsko licenciranje moglo imati negativni uticaj na medijsku i industriju zabave.

Prof. dr Dušan V. Popović, vanredni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, govorio je o “Autorskopravnom režimu nastave na daljinu: o (ne)adekvatnosti postojećih ograničenja prava“. Prema njegovim rečima na onlajn nastavne aktivnosti primenjuje se Bernska konvencija o zaštiti književnih i umetničkih dela iz 1886. godine, koja je poslednji put izmenjena 1971. godine, mnogo pre širenja Interneta. To onlajn edukaciji nameće brojna ograničenja, koja su različita od države do države – negde se tiču samo umnožavanja sadržaja, a negde obuhvataju i citiranje drugih radova ili upotrebu određenih autorskih dela. Srbija je po tom pitanju konzervativna, te prof. Popović ističe da bi bilo dobro da regulativa donekle zastupa i interese korisnika obrazovnih sadržaja jer je uslov za razvoj siromašnih država – širenje znanja.

U poslednjoj prezentaciji “Autorskopravni aspekti prekogranične prenosivosti internetskih (onlajn) sadržaja”, dr Sanja Radovanović, docent Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, govorila je o neskladu između principa zajedničkog tržišta u EU i principa teritorijalnosti. Naime, sloboda kretanja omogućava građanima Unije da poslovno ili privatno borave u njenim drugim članicama, ali se javlja dilema kojim zakonima podležu po pitanju korišćenja onlajn sadržaja. Jedno od rešenja za ovaj problem mogla bi biti uredba koja bi važila za sve zemlje, a ticala bi se utvrđivanja boravišta i usklađivanja autorskog sa pravom i obavezama korisnika.
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 18800
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 50
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Ned Jun 04, 2017 6:11 pm

Smile Bookmarks

Korišćenje Word Bookmark‑a zgodno je za markiranje određenih mesta u dokumentu. Time omogućavate lako prebacivanje kursora baš na zadato, često korišćeno mesto. To mesto možete i da refencirate s drugih pozicija u dokumentu. Bookmark se vezuje za neki element dokumenta, pri čemu možete da ga okačite o bilo šta, u rasponu od jednog razmaka između reči, pa do čitavog dokumenta. Kada markirate jednu ili više reči, odnosno slika pomoću bookmark‑a, možete da ponavljate taj tekst ili sliku na drugim mestima u dokumentu koristeći insertovanje Ref polja koja sadrže ime odgovarajućeg bookmark‑a. Bookmark može da služi i kao mesto na koje se prebacuje kursor kada kliknete na hiperlink.Da biste umetnuli bookmark, kliknite u dokumentu tamo gde želite da ubacite bookmark ili odaberite oblast koja sadrži tekst i/ili slike koje će okruživati bookmark. Na Insert ribbon tab‑u u Links grupi kliknite na Bookmark, pa u Bookmark dijalogu Bookmark Name ulisti unesite ime novog bookmark‑a. Možete upotrebljavati samo slova, cifre i znak za podvlačenje; ostali znakovi, uključujući i razmak, nisu dozvoljeni. Ostaje još da kliknete na taster Add.
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 18800
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 50
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Ned Jun 04, 2017 6:13 pm

Smile Fireball zarazio 250 miliona računara širom svetaKineski proizvođač online sadržaja odgovoran je za širenje zlonamernog sadržaja nazvanog Fireball. Spomenuti zlonamerni sadržaj cilja internetsk browsere te je do sada zabeleženo više od 250 miliona slučajeva zaraze ovim zlonamernim sadržajem. Fireball preuzima upravljanje nad browserom te ga koristi kako bi napadačima ostvario prihod pristupanjem reklamnim sadržajima.

Ovako se stečen prihod, prema rečima bezbednosnih stručnjaka iz kompanije Check Point Software Technologies Ltd., sliva na račune marketinške agencije Rafotech koja se nalazi u Pekingu.

Bezbednosni stručnjaci napominju kako je ovo potencijalno najveća operacija ovog tipa u istoriji te dodaju kako se Fireball može koristiti za širenje bilo koje vrste zlonamernog sadržaja.

Fireball ima dve glavne sposobnosti: sposobnost izvršavanja proizvoljnog programskog koda na žrtvinom računaru, što uključuje preuzimanje zlonamernog sadržaja, te sposobnost preuzimanja kontrole nad browserom u svrhu ostvarivanja prihoda putem reklamnih sadržaja. Trenutno se Fireball koristi isključivo u kontekstu reklamnih sadržaja, ali ne znači da se u budućnosti neće koristiti za širenje dodatnih zlonamernih sadržaja.

Prema stručnjacima iz kompanije Check Point, do zaraze dolazi prilikom preuzimanja poželjnih i široko korišćenih aplikacija što ih Rafotech razvija kao što su Deal Wifi, Mustang Browser, Soso Desktop i FVP Imageviewer.

Prilikom preuzimanja navedenih aplikacija, na računar se, u pozadini, preuzima i zlonamerni sadržaj Fireball. Stručnjaci navode kako je važno zapamtiti kako prilikom preuzimanja besplatnog sadržaja ne dolazi odmah do istovremenog preuzimanja zlonamernog sadržaja. Čest je slučaj u kojem se zlonamerni sadržaj preuzima u pozadini što onemogućava korisnicima pravovremeno delovanje.

Najveći je broj zabeleženih slučajeva, oko 10% svih zabeleženih, u Indiji, Brazilu i Meksiku.

IT vesti
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 18800
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 50
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Pon Jun 05, 2017 7:06 pm

Smile Želite u SAD? Za vizu moraćete da prijavite i svoje profile na društvenim mrežamaVlasti SAD-a odlučile su da pooštre proces dobijanja vize za posetu njihovoj zemlji, a kako se u viznom režimu za turiste i dalje nalazi Srbija, ova vest mogla sa bude zanimljiva svima koji planiraju da uskoro putuju "preko bare".

Naime, tražioci viza za SAD, za koje lokalne ambasade procene da je to potrebno, od sada će biti suočeni s nešto rigoroznijim procesom provere. Kada neko od nadležnih proceni da je potrebno dodatno proučiti identitet i "ispravnost" tražioca vize, daće mu na ispunjavanje mnogo opsežniji upitnik. U njemu se, pored uobičajenih pitanja, nalazi i nekolicina njih vezanih uz online život.

Za dobijanje vize će, tako, neki morati dati na uvid i svoje naloge na društvenim mrežama – i to sva korisnička imena koja su koristili tokom poslednjih pet godina na bilo kojoj od društvenih mreža ili srodnih aplikacija. Isto tako, tražiće se i brojevi telefona te sve e-mail adrese kojima su se služili u zadnjih pet godina.

Dodatno, biće potrebno ispuniti i detalje o svim putovanjima, adresama stanovanja te zaposlenju u zadnjih čak petnaest godina. Novi formular već je moguće pronaći na Internetu. Trumpova administracija pojašnjava da je reč o meri koja bi trebala da garantuje bolju bezbednost i olakša borbu protiv terorizma, dok kritičari smatraju da će dodatne provere odvratiti brojne turiste i studente od putovanja u SAD.
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 18800
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 50
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Pon Jun 05, 2017 7:09 pm

Smile Chrome će blokirati loše web oglaseKada se prv put počelo šuškati o tome da bi Google u svoj browser Chrome, inače najpopularniji internet browser na svetu, mogao ugraditi sistem za blokiranje oglasa, mnogi su pomislili da će Google time sam sebi početi da seće granu na kojoj sedi. Ali, iako žive od internet oglasa, u Google-u su shvatili da zapravo žive od – kvalitetnih oglasa, jer sve više ljudi ionako blokira one naporne.

Sada je i službeno potvrđeno da će Chrome nekad početkom sledeće godine dobiti nadogradnju koja će automatski moći da blokira neželjene oglase sa internet stranica. Biće blokirani svi oglasi koji ne slede pravila Koalicije za bolje oglase, čiji je i Google član. To znači da će svi oni koji surfuju kroz Chrome moći to činiti bez dodatnih adblockera, a web stranice koje posećuju neće im moći servirati dosadne pop-up ekrane, reklamne video i audio sadržaje koji se automatski pokreću, sadržaje koji nakratko "otimaju" web stranice i tome slično.

Blokiranje će biti ugrađeno i u desktop i u mobilnu verziju Chrome-a, a konačni cilj ove inicijative jest imati bolji, čišći i pregledniji web, s kvalitetnim oglasima od kojih izdavači mogu da zarađiju ako se drže određenih pravila pristojnosti – i bez potrebe za agresivnim adblockerima koji blokiraju baš sve oglase.

Kako bi ostvario ovaj cilj Google je izdao i uputstvaza izdavače o tome kako na svoje stranice postaviti bolje reklame, zajedno sa savetima i primerima, sve dostupno na ovom mestu.https://www.doubleclickbygoogle.com/articles/creating-better-ad-experiences/

avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 18800
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 50
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Pon Jun 05, 2017 7:11 pm

Smile Sistemski brzinomer i grafikon

Standardni Windows Task Manager ima korisnu sekciju Performan–ce, koja nudi grafički prikaz opterećenja centralnog procesora i stanje glavnih sistemskih resursa. Uslužni program SysGauge nudi sličnu osnovnu funkcionalnost, uz nekoliko dodatnih mogućnosti i nešto različit prikaz. Osnovni ekran programa SysGauge podeljen je na tri glavna panela sa informacijama. Tabelarni deo prikazuje aktuelne podatke za različite merne vrednosti rada sistema, a dva centralna panela su zadužena za vizuelizaciju – stilizovani brzinomer sa pokazivačem trenutne ili prosečne vrednosti za izabranu meru, kao i za grafikon promena u prethodnih minut, dva ili pet. Ovaj osnovni izgled se može brzo prilagoditi opcijom za promenu rasporeda, na koji se način može recimo ostaviti samo tabela ili uključiti prikaz sa posebnim grafikonima za svaku izmerenu vrednost.Različiti parametri sistema koje SysGauge može da prati uključuju stepen opterećenja centralnog procesora, korišćenje sistemske memorije, aktivnosti ugrađenih diskova, kao i rad sistema fajlova odnosno pisanje i čitanje podataka. Program takođe podržava merače za praćenje mrežnog saobraćaja (slanje i prijem paketa), aktivnost USB portova, razne statusne vrednosti procesa koji se izvršavaju, kao i nekoliko osnovnih parametara rada operativnog sistema.

SysGauge ima opciju za analizu sistema koja će automatski prikupiti i analizirati glavne parametre, a zatim prikazati izveštaj za izmerenim vrednostima i procenom da li je status određenog parametra dobar ili postoji potencijalni problem. Ovaj izvešaj se može pogledati tabelarno ili grafički, ili snimiti u nekom od podržanih formata, recimo PDF. Sve druge vrednosti koje prati SysGauge se takođe mogu snimiti u različitim formatima – podržani su HTML, PDF, Excel, CSV, XML ili tekstualni fajl.

SysGauge je besplatan program koji možete da preuzmete sa sajta www.sysgauge.com. Program podržava rad na svim verzijama Windows‑a počevši od XP‑a, a postoje posebne instalacije za 32‑bitno i 64‑bitno Windows okruženje.
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 18800
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 50
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Pon Jun 05, 2017 7:13 pm

avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 18800
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 50
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Pon Jun 05, 2017 7:16 pm

Smile Windows 7 raste uprkos WannaCry ransomwareuČak ni WannaCry ransomware koji je nedavno napravio dar-mar među korisnicima starijih Microsoft-ovih operativnih sistema, a kojeg su oni s Windows-u 10 bili pošteđeni, nije uspeo naterati ljude da zamene Windows 7 znatno bezbednijim Windows-om 10.

Analitičari NetMarketSharea ukazuju da je tokom prošlog meseca Windows 7 stigao gotovo na 50 posto udela (49,46%) desktop operativnih sistema, odnosno da je porastao sa 48,50% koliko je imao mesec dana pre.

Microsoft se ipak može malo utešiti podatkom da je i Windows 10 ostvario rast od malih, ali slatkih 0,5 posto, pa je na kraju maja stigao na 26,78% udela.

Mada su mnogi očekivali da će od WannaCry ransomwarea najveću korist imati upravo Windows 10, očito ni globalna zaraza nije uspela da našteti "sedmici", što je poprilično iznenađenje.

avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 18800
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 50
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Uto Jun 06, 2017 7:37 pm

Smile Microsoft 1. srpnja ukida podršku za Skype na Windows Phone uređajimaOsim što je tvorac nekoliko mobilnih operativnih sustava, Microsoft se redovito pokazao i kao njihov grobar. Windows Phone operativni sustav je već odavno na aparatima, a jednu po jednu cjevčicu iz vena mu izvlači sam Microsoft.

Tako će od 1. srpnja korisnici Windows Phone 8 i Windows Phone 8.1 operativnih sustava biti uskraćeni za korištenje Skype aplikacije, koja je, eto, isto tako Microsoftova.

Ako vaš Windows Phone uređaj nije nadograđen na Windows 10 Mobile, ili ako se još uvijek niste prebacili na neku drugu platformu, 1. Srpnja ćete imati razlog više za umirovljenje vašeg dosadašnjeg ljubimca.
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 18800
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 50
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Uto Jun 06, 2017 7:41 pm

Smile Schneider Electric EcoStruxure rešenje za očuvanje životne sredine

Kompanija Schneider Electric, svetski lider u upravljanju električnom energijom i u automatizaciji, povodom Svetskog dana zaštite životne sredine predstavila je sveobuhvatno rešenje koje istovremeno pruža potpunu informatičku bezbednost i kompletnu analitiku i izveštavanje na svim nivoima. Radi se o IOT baziranoj platformi EcoStruxure koja služi kao osnova za upravljanje, vođenje, automatizaciju i optimizaciju sistema ili lokalno ili u “cloud-u”.EcoStruxure platforma objedinjuje tri glavna segmenta: 1. Povezani proizvodi (oprema) – kroz povezivanje i IoT/IIoT moguće je prikupljati velike količine podataka (“big data”) iz samih proizvodnih procesa; 2. Vrhunska kontrola i upravljanje – upravljanje procesima i potrošnja energenata; 3. Analitika – kroz fiksna, mobilna ili “cloud” rešenja.

Potrošnja energije u stalnom je porastu a predviđanja govore da će se u sledećih 40 godina udvostručiti. Tri su velika izazova sa kojima se već sada susrećemo. Prvi je urbanizacija jer će do 2050. u gradovima živeti dodatnih 2,5 milijardi ljudi, što će biti opterećenje na infrastrukturu i javne službe. Drugi je digitalizacija obzirom na to da će do 2020. godine novih 50 milijardi uređaja biti povezano a treće je industrijalizacija jer su predviđanja da će se do 2050. potrošnja emisijama CO2 udvostručiti.

Jedno od globalnih istraživanja Schneider Electric-a pokazuje da se čak 40 odsto svetske energije potroši u zgradama, dok čak 75 odsto troškova zgrade odlazi na njeno održavanje i operativne troškove. Ujedno, čak 30 odsto energije utrošene u zgradama je protraćeno zbog neefikasnog korišćenja sistema upravljanja zgradama. Deo uzroka za ovakvo rasipanje energije leži i u činjenici da samo petina menadžera ovih objekata koristi raspoložive kapacitete sistema za upravljanje zgradama.

Takođe, globalno istraživanje koje je Schneider Electric sproveo pokazalo je da ovakvo neefikasno korišćenje energije može biti prevaziđeno primenom pametnih tehnologija i Internet of things, čime dolazi do značajnih ušteda kroz automatizaciju. Internet of things tehnologija može pomoći zemljama i njihovim ekonomijama da odgovore na najveće izazove sa kojima se suočava naša planeta, uključujući globalno zagrevanje, nestašicu vode i zagađenje. Schneider Electric-ova vizija koncepta IoT-a zasniva se na najmanjoj mogućoj emisiji Co2 za upravljanje imovinom i poslovanjem, na bezbednom, sigurnom i efikasnom poslovanju, kao i na optimalnom i dugotrajnom radu uređaja, a automatizacija u zgradama i industriji može dovesti do ušteda od čak 63 odsto.

„Održivost je jedna od ključnih vrednosti Schneider Electric-a. Već godinama se implementiraju inicijative bazirane na našem osnovnom biznisu, održivom energetskom menadžmentu i razvoju društvenih i ekoloških inovacija. Sa primenom održivog pristupa Schneider Electric je počeo još 2002. godine. U okviru grupe pokrenut je tim koji se bavi samo ovom temom, potpisnici smo 10 principa Global Compact-a i svake godine objavljujemo izveštaje o održivosti.„ – izjavio je Dejan Marković, generalni direktor Schneider Electrica za Srbiju i Crnu Goru.

Odličnu referencu Schneider Electric-ove inovativnosti predstavlja sedište kompanije u Parizu, zgrada Le Hive, koja je inače i prva zgrada na svetu koja poseduje sertifikat ISO-50001, standard upravljanja energetskom efikasnošću. Sertifikacija ISO 50001 ostvarena je zahvaljujući interno razvijenim energetski efikasnim rešenjima – poput obnovljivih izvora energije, osvetljenju, energetskom nadzoru i kontroli, bezbednoj distribuciji struje i naprednoj bezbednosti. Rezultat primenjenih rešenja je smanjenje potrošnje energije i do 75 odsto. Takođe, odličan primer predstavlja i zgrada The Edge u Amsterdamu, najpoznatija održiva zgrada na svetu, u kojoj je implementirano naše SmartStruxure rešenje. Edge zgrada je globalni reper zgrada sa održivim okruženjem, ali i sa prioritetom udobnosti i blagostanja svojih stanara. Schneider Electric rešenja koja doprinose energetskoj efikasnosti gradova implementirana su na više od 250 lokacija širom sveta.
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 18800
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 50
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Uto Jun 06, 2017 7:44 pm

Smile Topla voda u kupatilima zahvaljujući serverimaHolandska startup kompanija Nerdalize predstavila je sistem koji omogućava toplu vodu u kupatilima zahvaljujući višku toplotne energije iz servera.

Od avgusta ove godine 42 holandska domoćinstva imaće toplu vodu u kupatilima zahvaljujući serverima koji služe za održavanje cloud usluga.

Na taj način domaćinstva mogu ostvariti uštedu od oko 300 evra godišnje, a usput se ostvaruje smanjenje emisija CO2. Kompanije pak mogu ostvariti uštede od 30 do 50% na data uslugama. Kako bi se ceo projekt ostvario, pokrenuta je i crowdfunding kampanja u kojoj je do sada prikupljeno više od 300 hiljada evra, a planirano je skupiti iznos od 500 hiljada evra.

Potencijalni problem ove usluge je činjenica da će podaci kompaniji koje koriste data usluge biti smešteni u nečijem domu, a u slučaju kvarova na serverima u domaćinstva će morati dolaziti specijalizovani stručnjaci za popravku servera.
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 18800
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 50
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Uto Jun 06, 2017 7:47 pm

Smile Bez inovacija nema napretka

Američka privredna komora (AmCham) i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu obeležile su Svetski dan zaštite intelektualne svojine skupom tokom koga su predstavljeni podaci o ostvarenom napretku u zaštiti prava intelektualne svojine u Srbiji. Prenosimo nadahnuto obraćanje u kome je ambasador SAD, gospodin Kyle Scott, na tečnom srpskom jeziku, istakao značaj zaštite intelektualne svojine za razvoj inovacija i ukupan ekonomski napredak.

Svetskim danom intelektualne svojine ovim putem obeležavamo i jubilej Svetske organizacije za zaštitu intelektualne svojine koja je osnovana pre 47 godina. Ovo je prilika da razmislimo o vrednosti i uticaju koje kreativnost, domišljatost i inovacije donose u naš život, ali i šta je sve potrebno da bismo sačuvali ove vrednosti za buducnost.Znam da će neki pomisliti da je intelektualna svojina jedna dosadna birokratska priča o pravilima i regulativi. Još gore, neki misle da samo bogate i velike korporacije imaju koristi od toga. Kao neka životna verzija iz poznate pesme Rej Čarlsa Them That Got ‑ „…Oni koji imaju, dobijaju još više, ali oni koji nemaju nikada neće imati…“

Jednostavno – krađa

Vidimo posledice tog menataliteta u našem svakodnevnom zivotu. Deca u Srbiji ali i deca u Americi su toliko navikla na instant pristup zabavnom sadržaju i aplikacijama na Internetu da uopšte i ne uviđaju moralni problem ukoliko besplatno preuzmu film ili neku pesmu sa nekog Internet sajta.

Kada u Srbiji razgovaram sa ljudima koji su inače veoma ugledni u svojim profesijima, primetio sam, na primer, da im uopste nije problem da mi pričaju o najnovijem filmu koji su pozajmili od prijatelja na DVD‑u, mada se taj film i dalje prikazuje u bioskopima, ili su kupili DVD na buvljaku za malo para, iako dobro znaju da je tako nešto nelegalno.

Prva stvar koju želim da istaknem je: krađa intelektualne svojine je jednostavno – krađa. To nije veština, to nije način da se uštedi, to je pljačka. Druga stvar o kojoj želim da govorim, i koja je jednako netačna, jeste da zaštitom intelektualne svojine mi zapravo štitimo samo bogate i moćne. Daću vam primer iz moje zemlje.

U jednoj studiji iz 2014. godine objavljeno je da je samo prošle godine američki patentni zavod ustanovio da industrija o zaštiti intelektualne svojine zapošljava skoro 28 miliona ljudi. U Americi to znaci da skoro svaki peti radnik izdržava svoju porodicu zahvaljujući poslu u oblastima koji zavise od zaštite onoga što je njihova intelektualna svojina. I taj broj u Americi raste iz dana u dan, preciznije, za oko 250 hiljada novih radnih mesta godišnje.

I ne samo to, poslovi u sektoru intelektualne svojine znače i još dodatnih 17 miliona drugih poslova koji pružaju usluge ovoj industriji, tj. 28 miliona radnika u industriji i 17 miliona radnika koji zavise od tih industrija. Dakle, ta industrija je 2014. imala udeo od 6,6 biliona dolara. To su srpski bilioni, ne milijarde (u engleskom jeziku bilion je milijarda, prim.ur.), već bilioni dolara. A u bruto domaćem proizvodu u Americi to je više od 18 procenata ukupnog bruto domaćeg proizvoda moje zemlje.

Možete reći „da, to je Amerika, to je tako u Americi. Ali kako je to u Srbiji?“. Da li je moguće da je SAD daleko odmakla kad je u pitanju važnost zaštite intelektualne svojine? Ali i Srbija takođe brzo napreduje.

Gospodin Vladimir Marić, iz Zavoda za intelektualnu svojinu, nedavno je u „Politici“ pisao da kreativna industrija u Srbiji već podrazumeva 4,6 procenata bruto domaćeg proizvoda. I to je više nego sektor rudarstva u ovoj zemlji i skoro je isto tako veliko kao energetski sektor u Srbiji.

Kako Srbija kreće u Evropsku uniju, ja sam siguran da će taj procenat nastaviti značajno da raste. I Srbija, naravno, ima dugu i poštovanja vrednu istoriju pronalazaštva, od Nikole Tesle, preko Mihajla Pupina, do Pavla Savića. Srbija je dala mnogo svetski priznatih naučnika i pronalazača. Intelektualni kapital ovih pronalazača iz prošlosti i mnogih pronalazača danas, jeste jedna od najvećih prednosti koje Srbija ima, i zato upravo ta oblast može postati važna sila za akumulaciju novih radnih mesta. Zaštita onog što su pronalazači već otkrili daje podsticaj za budući inovativni rad. I na kraju, ko bi još želeo naporno da radi, da razradi neku ideju ili neki novi proizvod, ukoliko će neko taj proizvod ili tu ideju jednostavno ukrasti?

Pouke prošlosti

I ovde bi trebalo samo pogledati živote Nikole Tesle i Mihajla Pupina. Tesla je nadaleko priznat kao veliki izumitelj i vizionar. Ali činjenica da svoj rad nije zaštitio, bila je dovoljna da umre u bedi. Pupin je, s druge strane, svesno patentirao svoje izume i postao bogat čovek, koji se, na kraju, odužio svome narodu.

U SAD, kompanije su odavno naučile da je inovacija ključna ako kompanija želi da ostane konkurentna na globalnom tržištu. Ali investicija u pronalazaštvo je skupa. Upravo zbog toga, naš veliki prioritet jeste zaštita ideja i pretvaranje tih ideja u tržišne proizvode.

Ovo bi bilo nemoguće ukoliko naše kompanije ne bi imale poverenja u pravni sistem koji će efikasno zaštiti njihovu intelektualnu svojinu. Jer ovo je pitanje vladavine prava. Jednu od prvih stvari koje mnoge americke kompanije traže kada razmišljaju o ulaganjima u inostranstvu jeste da njihova intelektualna svojina bude bezbedna u tim zemljama. Intelektualna svojina je njihova najvrednija imovina. A nisu spremni da je izlože rizicima tamo gde takva zaštita ne postoji. I ko bi mogao da im zameri? I zato je zaštita intelektualne svojine ključni element za privlačenje direktnih stranih investicija i za poboljšanje opšte poslovne klime.

Snažan režim zaštite intelektualne svojine je od suštinskog značaja ukoliko zemlja želi da ima ekonomiju koja je bazirana na inovacijama. Danas, 70 procenata proizvoda globalne ekonomije čine usluge, a većina njih zavisi od novih tehnologija koje se razvijaju.

Postoji i direktna veza između zaštite intelektualne svojine i ekonomskog rasta. Zapravo, u izveštaju svetskog ekonomskog foruma navodi se da je više od 20 zemalja sa najstrožom zaštitom intelektualne svojine upravo među prvih 27 zemalja kada govorimo o ekonomskom rastu ili o konkurentnosti. Nasuprot tome, 20 zemalja koje se smatraju najslabijim kada je u pitanju zaštita intelektualne svojine, nalaze se na dnu ove liste.

Pirat ili zaposlen

Piraterija u jednoj zemlji nije problem samo na makro ekonomskom nivou, ona direktno utiče i na pojedinačne kompanije. Piraterija smanjuje njihove prihode. Ona takodje smanjuje i broj zaposlenih te kompanije, visinu plate i visinu poreza koji ta kompanija može da plati državi. U Srbiji, prema jednoj studiji, smanjenje piraterije za samo jedan procenat može dovesti do 1.200 novih radnih mesta.

I ekonomski razlog za poboljšanje zaštite intelektualne svojine u jednoj zemlji je jasan. Međutim, postoji još jedan važan razlog zbog kojeg bi trebalo da Srbija štiti intelektualnu svojinu. Tako isto štiti svoje potrošače od opasne i defektne robe. Jer su obično među fasifikovanim i piratskim proizvodima lekovi i preparati, automobilski delovi, baterije, produžni kablovi, električni delovi, kozmetički proizvodi i hrana. U Srbiji, kao i u drugim državama, ovi falsifikovani proizvodi predstavljaju veliki rizik za zdravlje i bezbednost srpskog naroda.

Želimo da budemo sigurni da su lekovi koje smo kupili, hrana koju spremamo za svoju porodicu ili nove pločice za kočnice u automobilu originalni proizvodi i da potpuno ispunjavaju svoju namenu.

Na kraju, ne zaboravimo da je krađa intelektualne svojine postala globalni biznis međunarodnih mreža organizovanog kriminala. Ove mreže sve više koriste falsifikovanje i pirateriju kao sredstva niskog rizika i brze zarade, kojom bi finansirali druge ilegalne aktivnosti. Bez snažne zaštite intelektualne svojine, prekršioci zakona prolaze nekažnjeno i ubiraju veliki profit na štetu javnog zdravlja i bezbednosti, kao i na štetu legalnih proizvođača, trgovina i roba.

Primena zaštite prava intelektualne svojine pomaže da se eleminišu izvori finansijske dobiti za organizovani kriminal. I zbog svih tih razloga jačanje režima zaštite intelektualne svojine u Srbiji je važan cilj. To je važno i u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Drago mi je da smo pored kolega iz Vlade Srbije, iz Zavoda za zaštitu intelektualne svojine i verujem da svi želimo da ekonomija u Srbiji napreduje i da se poslovna klima poboljšava, u interesu građana. Primena zaštite prava intelektualne svojine je od kritičnog značaja u postizanju ovih ciljeva. Nadam se da ćemo i dalje sarađivati, kako bismo postavili snažnije temelje za zaštitu intelektualne svojine u Srbiji.

Kyle Scott, ambasador SAD u Srbiji
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 18800
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 50
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Uto Jun 06, 2017 8:01 pm

Smile Apple predstavio iOS 11Na današnjoj WWDC konferenciji, Apple je, između ostalog, predstavio iOS 11. Najbolji mobilni operativni sistem, kako mu Apple tepa, sada je postao još bolji. Prva novost koju je Apple naveo tiče se iMessages poruka, koje se sada sinhronizuju u iCloud-u. Znači, kad kupite novi uređaj i prijavite se u iCloud, sve vaše iMesseges poruke će biti sinhronizovane.

Siri još uvek nema podršku na srpskom jeziku, ali je zato u novom iOS-u dobila mnoga poboljšanja. Tako je sada glas osetno prirodniji, što utiče na utisak da razgovarate sa živom osobom. Povećan je i stepen integracije u sve delove operativnog sistema.

Poboljšana je i kamera, koja sada koristi dvostruko bolju kompresiju. Dalje, kombinovanje svih postojećih tehnologija, poboljšan je portret način, koji sada pravi kvalitetnije fotografije.Jednu od najvažnijih promena doživeo je Kontrolni centar. Sada ima drugačiji raspored, sa detaljima koji donekle podseća na daljinski upravljač. U Apple-u tvrde da je ovakav raspored prirodniji.

Tu je i novi način otključavanja, koji jednostavnom gestom otvara prostor s sbaveštenjima.

Fotografije su dobile poboljšanja u kreiranju Live animacija. Dodato je fino podešavanje prekida, kako bi se dobila idealna animacija sa ponavljajućim sekvencama.Apple mape sada donose planove šoping centara, uglavnom po američkim gradovima, kao i terminale najvećih aerodroma u svetu. Navigacija je dobila mogućnost upućivanja vozača u pravu traku pre skretanja, a Car Play je nadograđen novim bezbednosnim merama, koje onemogućavaju čitanje poruka za vreme vožnje.Apple-ova prodavnica je po prvi put u svojoj istoriji redizajnirana. Ulazak u prodavnicu sada počinje sa "today", odnosno "danas" karticom, a slede je "igre". Apps tab je posebna kartica za ostale aplikacije. Novi koncept prodavnice aplikacijama trebao bi poboljšati iskustva korisnika, nadaju se u Apple-u.
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 18800
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 50
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Čet Jun 08, 2017 6:14 pm

Smile Nougat raste, ali vodeći je i dalje MarshmallowDolaskom novog meseca došli su i sveži podaci što se tiče rasprostranjenosti pojedinih verzija operativnog sistema Android na temelju podataka dobijenih od uređaja koji su se u datom trenutku spojili na prodavnicu aplikacija Google Play (sedmodnevni period testiranja koji se završio 5. juna).

Iz rezultata je vidljivo kako Nougat beleži konstantan rast iz meseca u mesec pa je u odnosu na udeo iz maja zabeleženo povećanje od 2% s novim udelom od 9,5%. Međutim, najzastupljenija verzija operativnog sistema Android je sada Marshmallow sa ukupnim udelom od 31,2%.

Lollipop je sa mesta vodeće verzije operativnog sistema Android pao na drugo mesto sa udelom od zbog pada udela od 2% te njegov udeo sada iznosi 30,8%.

Niže na lestvici situacija se nije previše promenila pa treće i četvrto mesto zauzimaju KitKat i Jelly Bean s udelom od 18,1 odnosno 8,8%. Na dnu lestvice nalaze se Gingerbread i Ice Cream Sandwich, svaki s udelom od ispod 1%, tačnije sa udelom od 0,8%.

avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 18800
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 50
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Čet Jun 08, 2017 6:22 pm

Smile iOS 10 pokreće 86% Apple-ovih mobilnih uređajaNakon što su u ponedeljak odradili predstavljanje hardversko-softverskih noviteta, u Apple-u su se potrudili i da ažuriraju podatke vezano uz zastupljenost njihove mobilne platforme – iOS. Sve do ponedeljka na Apple-ovim službenim internet stranicama stajali su podaci iz februara 2017. godine.

Nakon ćutanja duže od tri meseca Apple je konačno odlučio da objavi nove podatke. Prema njima iOS 10 je na dan 5. juna 2017. godine pokretao 86% Apple-ovih mobilnih uređaja. Kada se junski podaci uporede sa onima iz februara jasnije je zbog čega je Apple-u trebalo čak 105 dana da ažurira podatke.

Rast iOS-a 10 se osetno usporio – u ovih 105 dana iOS 10 je stekao tek 7% novih korisnika. Dalje, iOS 9 je od februara izgubio 4% korisnika te sada njegova zastupljenost iznosi 11%.

Sve ostale, starije verzije iOS-a (iOS 8.0 i stariji) od zadnjeg brojanja izgubile su 2% korisnika te im zastupljenost sada iznosi 3%.
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 18800
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 50
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Čet Jun 08, 2017 6:24 pm

avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 18800
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 50
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Brave Heart taj Čet Jun 08, 2017 6:27 pm

Smile CBS Od podataka do informacija

CBS‑ova priča počela je 2007. godine i to naizgled jednostavnim pitanjem – da li je moguće kreirati tehnologiju koja zadovoljava svakodnevne potrebe poslovnih korisnika i približava poslovne informacije ljudima kojima su potrebne? Deceniju kasnije, odgovor pruža njihov Retail Connect.Tempo poslovnog sveta sve više se ubrzava, praćen konstantnom potrebom da se bitne odluke donose u trenutku, potkrepljene pravovremenim i tačnim podacima, i zato pred ERP sisteme neprestano stižu novi zahtevi. Jedan od najčešćih jeste pristupačnost uvek i na svakom mestu. Odlike vrhunskog ERP‑a od pre samo 10 godina, danas se smatraju prevaziđenim.

Zasnovano na cloud‑u

Poučeni dobrim iskustvom sa implementacijom SAP rešenja, arhitekte CBS‑ovih rešenja još na početku razvoja svog Retail Connect softvera opredelili su se za cloud spremnu platformu zasnovanu na Java i Web tehnologijama koja je obezbedila potpunu platformsku nezavisnost (bez ikakvih dodatnih licenci za operativni sistem i bazu podataka), kao i visok nivo skalabilnosti i fleksibilnosti sistema. Paralelni cilj bio je da ovako robustan sistem bude lak za korišćenje i implementaciju.

Već u prvim uspešnim implementacijama došla je do punog izražaja filozofija posmatranja problema iz ugla poslovnog korisnika, uz osmišljavanje praktične uloge sistema u izvršavanju poslovnih procesa i povezivanja lanca vrednosti (snabdevanje, proizvodnja i prodaja). Trgovac i proizvođač stavljeni su u centar razvoja sistema od samog početka. Takvom koncepcijom došlo se do zaokruženog rešenja Retail Connect, koje sadrži sve VP, MP i proizvodne procese u jednoj kompaktnoj i funkcionalnoj celini.

Najveća prednost ovog sistema jeste ušteda vremena koja se ostvaruje centralizovanim i lakim pristupom ključnim procesima, kao što su upravljanje cenovnicima i akcijama, definisanje asortimana radnje, automatizovano poručivanje robe uz optimizaciju vrednosti zaliha, logistika snabdevanja maloprodajne mreže i drugi.

Funkcionalne celine

Starim boljkama s kojima se trgovci sreću pristupljeno je na moderan i originalan način te su neke od glavnih funkcionalnih celina ovog softvera:

kompletna funkcionalnost POS sistema;
integracija s vagama na maloprodajnim objektima;
loyalty programi, marketing promocije i prodajne akcije – svi tipovi;
integracija i sinhronizacija MP i VP objekata u realnom vremenu;
automatsko upravljanje zalihama i poručivanje na osnovu naprednih algoritama;
kontinuirana optimizacija vrednosti zaliha i asortimana;
elektronska razmena podataka i dokumenata s dobavljačima i kupcima;
sve vrste rabata kupaca i dobavljača uz automatsko praćenje poštovanja stavki ugovora;
brzo i jednostavno otvaranje novih maloprodajnih objekata;
napredno upravljanje cenovnom politikom;
logistika centralnih magacina: kontrola dostupnosti i isporuke robe, mikrolokacije…
glavna knjiga, subanalitike i sve zakonom predviđene evidencije;
praćenje dospeća obaveza i potraživanja (uz napredno izveštavanje);
automatska knjiženja poslovnih transakcija;
potpuno pokriveni procesi proizvodnje;
obračun plata i ličnih dohodaka.
U susret korisniku

Savremeni poslovni sistemi ranije su imali problem nedovoljne iskorišćenosti prikupljenih podataka. Podaci koji su dobijani iz raznih poslovnih softvera skladištili su se u baze podataka bez kasnije obrade, što je dovelo do toga da su kompanije bile bogate podacima, a siromašne korisnim informacijama.

Izlazeći u susret zahtevima korisnika, jedna od najjačih karika u Retail Connect‑u jeste veoma napredan sistem izveštavanja – Retail Data Mining koji je naišao na odlične ocene svih dosadašnjih korisnika. Tehnički, to je prva in memory reporting platforma razvijena u ovom regionu koju danas koriste neke od najvećih svetskih korporacija kao analitičku platformu.

Prednost DM‑a je što klijentu na veoma praktičan način omogućava da prati svoje poslovanje izradom njemu svojstvenih izveštaja. Ovakav alat u rukama menandžmenta ključan je za donošenje pravovremenih operativnih odluka, kao i za planiranje dugoročne strategije.

S rastom prvih klijenata razvijao se i Retail Connect, pokazujući veliku skalabilnost pri kojoj je veoma dobro ispraćeno povećanje broja korisnika i količine podataka, bez dodatnih izmena. Iako je prvobitno zamišljen kao ERP za trgovinske lance robe široke potrošnje, kako maloprodajne tako i veleprodajne, trgovci naftnim derivatima iz regiona brzo su uočili prednosti integrisanog rešenja Retail Connect u kombinaciji sa. Orfej sistemom na benzinskim stanicama (partnerske kompanije Petrol Soft).

Novi izazovi

Novi izazovi prihvaćeni su bez uzmicanja i podjednako uspešno savladani kao i raniji. Rezultat je bio proboj na tržišta susednih zemalja, uz uspešno prilagođavanje propisima Evropske unije.

Fleksibilnost i prilagodljivost samog softvera prenele su se i na usluge koje CBS Systems pruža klijentima. Granica između malih i velikih preduzeća nije više tako jasno izražena kao pre nekoliko godina. Kvalitetan poslovni sistem potreban je sve većem broju firmi, ali se njihovi zahtevi i spremnost za ulaganje u ovaj deo razlikuju. Imajući to u vidu, CBS Systems pred sve svoje potencijalne klijente izlazi s više tipova paketa usluga – sistem:

Public cloud – Software as a Service (SaaS), klijent iznajmljuje softverski sistem, serversku infrastrukturu, održavanje serverske infrastrukture i dobija korisničku podršku. Jedna serverska instanca opslužuje više klijenata, čiji su podaci u potpunosti razdvojeni.
In‑house cloud – SaaS – sve je isto kao u prvoj tački, samo što je serverska infrastruktura posvećena jednom klijentu.
Klasična kupovina softvera sa softverskom podrškom, gde interni IT kompanije održava serversku infrastrukturu.
Među onima koji su svoje poslovanje zasnovali na Retail Connect platformi su: NIS Petrol, Aman, BB trade, Trnava promet, Apios, Senta Promet, Podunavlje, Nestro Petrol i drugi, dok svetski lideri, poput kompanija Japan Tobacco Int. i Ipsos, koriste CBS‑ovu analitičku platformu na globalnom nivou.

Sve u svemu, reč je o jednom tehnološki veoma razvijenom rešenju koje je svoju vrednost potvrdilo u praksi i na čijem daljem razvoju svakodnevno radi tim vrhunskih IT inženjera. Retail Connect je domaći proizvod, zasnovan na pozitivnoj praksi svetskih lidera, a takav status nije lako održati u ovim vremenima i na ovim prostorima. CBS Systems ostaje veran ovom kursu uprkos poteškoćama na koje nailazi kod domaćih klijenata (gde se, nažalost, IT i dalje smatra troškom i nužnim zlom), istrajan u nameri da tržištu ponudi kvalitetan i tehnološki napredan softver kao proizvod.

Za sve dodatne informacije posetite www.cbs.rs ili pišite na adresu office@cbs.co.rs

Cloud donosi prednosti

Generalni direktor CBS Systems Milan Bjeloglav veruje da tehnologije poput cloud‑a donose mnogo dobrih stvari korisnicima ERP rešenja. A da to nije samo verovanje, dokaz je desetogodišnje iskustvo ove kompanije…

Kojim tehnologijama ste dali prednost i zašto?

Platforma koju smo razvili i pre nego što smo krenuli u funkcionalni razvoj rešenja potpuno je zasnovana na Web tehnologijama. Jedino kasa u maloprodaji odstupa od toga jer zbog kritičnosti operacija ova aplikacija ne sme da zavisi od dostupnosti Internet veze. Čitav ostatak sistema, dakle svi ERP moduli, izrađeni su u Web tehnologiji pa možemo da govorimo o cloud rešenju koje je na osnovu svih iskustava pokazalo niz prednosti u odnosu na konkurenciju.

Kada smo pre deset godina počinjali s razvojem, odabrali smo ono za koje smo verovali da će se održati i razvijati mnogo godina. Za back‑end izabrali smo Javu i nismo se pokajali, jer je ta tehnologija široko prisutna uz, što je za nas veoma bitno, platformsku nezavisnost. Naše rešenje radi pod bilo kojim većim operativnim sistemom. Baza je, takođe, dobro poznat i provereno pouzdan proizvod PostgreSQL, a sveukupno smo doprineli da trošak bude što prihvatljiviji korisnicima jer ni za Javu, ni za PostgreSQL ne treba da se plaćaju posebne licence. Dobra stvar je što smo u stanju – a bilo je prilike da to i uradimo – da našu bazu portujemo i na druge SQL servere, na primer Microsoft SQL Server.

Cloud postoji u raznim verzijama: od onog koji je u vlasništvu korisnika, preko ekskluzivno zakupljenih resursa, do deljenih resursa u cloud‑u. Kakva su vaša iskustva?

Imamo iskustva sa sve tri kategorije ili standarda primene cloud‑a. I svaka nam je donela određena iskustva. Pored prednosti, cloud donosi i izazove. Prvi je nepoverenje ljudi u pouzdanost i bezbednost podataka ukoliko ne vide gde su onih fizički smešteni. Tu prepreku preskočili smo iznajmljivanjem dedicated servera. To je naišlo na pozitivan prijem kod jednog broja naših klijenata, dok su neki ostali pri tome da serveri budu u njihovom data centru, čime ujedno preuzimaju na sebe obavezu održavanja sistema.

Takva podela odgovornosti između onih koji održavaju sistem i onih koji održavaju aplikaciju nikada nije precizna i efikasnost nije na najvišem nivou. Naše iskustvo govori da se najviše dobija kada se korisnici odluče za primenu SaaS rešenja. Manji trgovački lanci rado se opredeljuju za ovu poslednju varijantu gde mi nudimo naše rešenje po sistemu Software as a Service (SaaS). Njih ne interesuje kako realizujemo celu stvar, već ih zanima dostupnost sistema i bezbednost podataka, a mi preuzimamo kompletnu IT odgovornost. SaaS su dobro prihvatile i velike internacionalne korporacije u kojima se troškovi, a naročito investicije, strogo kontrolišu.
avatar
Brave Heart
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 18800
Datum upisa : 19.12.2013
Godina : 50
Lokacija : Niš

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 37 od 40 Prethodni  1 ... 20 ... 36, 37, 38, 39, 40  Sledeći

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu