Navigacija
 Portal
 Forum
 FAQ
Ko je trenutno na forumu
Imamo 9 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 1 Skrivenih i 8 Gosta :: 2 Provajderi

Nema

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 309 dana Pon 9 Jan 2012 - 23:51
Zadnje teme
» Vesti iz sveta astronomije...
Juče u 19:23 od Brave Heart

» Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)
Juče u 18:36 od Brave Heart

» Filmske novosti...
Juče u 17:33 od Brave Heart

» Vesti iz sveta umetnosti
Juče u 17:31 od Brave Heart

» Vesti - književnost...
Čet 15 Mar 2018 - 20:52 od Brave Heart

» Sve o "pametnim" telefonima i sličnim čudima tehnike...
Čet 15 Mar 2018 - 19:39 od Brave Heart

» Dogodilo se na današnji dan
Sre 14 Mar 2018 - 17:44 od Brave Heart

» Misao dana
Uto 13 Mar 2018 - 14:07 od Sky

» Skrivena erotika
Uto 13 Mar 2018 - 10:27 od laza

» MOJ BLOG
Pon 12 Mar 2018 - 13:14 od andjeo01

» Podseća me
Pon 12 Mar 2018 - 11:33 od Sky

» Pjesma koja Vas opisuje u nekim momentima...
Ned 11 Mar 2018 - 21:42 od Johnny-Azra

» Šta ste danas kuvali?
Ned 11 Mar 2018 - 10:48 od Sky

https://s10.postimg.org/s8x6lw7bt/GF-_Logo12.png
https://s30.postimg.org/9t5o9ultt/weather2umbrella.jpg
Traži
 
 

Rezultati od :
 


Rechercher Napredna potraga


Pušenje

Strana 2 od 3 Prethodni  1, 2, 3  Sledeći

Ići dole

Re: Pušenje

Počalji od Marea taj Pet 29 Nov 2013 - 23:42

furija za premijera.. 
avatar
Marea
Legendarni član

Broj poruka : 12477
Datum upisa : 04.09.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Pušenje

Počalji od ttooma taj Sub 7 Dec 2013 - 15:51

Cigarete najviše u sebi sadrže nikotin. U cigaretama ima oko 4000 različitih hemijskih sastojaka u formi čestica i gasova.On sadrži, između i ostalog, i nadražljivce i sistemske toksine kao što su: nikotin,vodonik- cijanid, sumpor- dioksid,ugljen- monoksid,amonijak, formaldehid itd. Takođe, sadrži na desetine kancerogena i neke mutagene( arsen hrom,nitrozamini,benzopiren).U razgovoru sa ljudima o pušenju i koje su moguće bolesti od pušenja vrlo je malo znanja. U glavnom svima je poznata bolest rak pluća koji nastaje najčešće kao posledica pušenja. Pušenje izaziva mnogobrojne bolesti. Najčešće bolesti koje koje izazivaju pušenje jesu: arterioskleroza(začepljenje krvnih sudova), rak pluća,jezika, usta, glasnih žica, bronhija,jednjaka, želudca,materice, impotencija,moždani udar [/i]itd.

Rak pluća predstavlja maligdno (zloćudno) oboljenje najčešće kod muškaraca, a u poslednje vreme sve češći je i kod žena.Pluća su organ koji se nalazi u grudnoj duplji i uz pomoć koga se vrši razmena gasova s atmosferskim vazduhom. Kada udahnemo, vazduh prolazi kroz dušnik tzv. Traheju i ulazi u dva glavna disajna puta, levi i desni glavni bronh od kojih svaki vodi u svoje, odnosno, levo i desno plućno krilo. Desno plućno krilo ima tri  glavna dela ili tri režnja,treći režanj je srednji režanj. Levo plućno krilo ima dva režnja.Plućna krila su razdvojena prostorom koji nazivamo sredogruđe, u kome se nalaze srce, dušnik, jednjak,veliki krvni sudovi, limfni sudovi i limfni čvorovi. Disajni putevi se dele u manje disajne cevi tj. Bronchiole, koje donose vazduh do pluća. Na kraju bronhiola nalaze se milioni malih proširenja tzv. Alveole(plućni mehurići). U njima se vrši razmena gasova između vazduha I krvi tzv. hematoza.
Rak pluća njačešće nastaje kao posledica pušenja,izlaganje dejstvu radioaktivnim materijama, rad sa izvesnim hemikalijama, naročito s hromnim solima.Treba reći da rak pluća nije zarazna bolest i ne može da se prenese od čoveka na čoveka.Rak se najčešće javlja posle četrdesete godine života naročito kod muškaraca, međutim,sa porastom broja pušača među ženama, bovećava se i broj obolelih i kod žena. Jedan od najčešćih uzroka raka pluća jeste pušenje. Što je pojedinac više godina pušio, to je opasnije po njegovom organizmu, a naročito ako je pušio kao mlad. Zato je važno prestati ODMAH sa pušenjem, i tako ćemo produžiti život. U koliko se prestane sa pušenjem odmah, rizik od nastanka rak pluća se smanjije, i nakon, otprilike 15 godina, šanse da se razvije ova bolest je gotovo ista kao i kod nepušača. Ukoliko je zagađen vazduh, takođe, može biti uzročnik nastanka rak pluća.Utvrđeno je da postoji i genetska predispozicija za nastanak raka plouća. Organi i tkiva našeg organizma izgrađeni su od malih gradivnih jedinica koje nazivamo ćelijama. Ćelije se u raznim delovima organizma međusobno razlikuju kako po obliku, tako i po funkciji, ali većina njih se obnavlja na isti način. U normalnim uslovima deoba ćelija se odigrava u kontrolisanim okvirima. Ako iz nekog razloga ovaj process izmakne kontroli, ćelije će nastaviti da se dele nekontrolisano da bujaju neograničeno i necelishodno, formirajući tvorevinu koju nazivamo primarni tumor. Imamo dve vrste tumora:
1.benigni(dobroćudni);
2.malidni(zloćudni);

Kod benignih tumora ćelije se ne šire u druge delove tela, ali ako nastve da rastu na mestu nastanka, mogu uzrokovati probleme pritiskom na okolne organe. Maligni tumori se sastoje od patološki izmenjenih ćelija koje imaju mogućnost da se šire izvan mesta na kome su nastale. Ako se tumor ne leči na vreme, može napasti i uništiti okolno tkivo. Ponekad se ćelije putem krvnih ili limfnih sudova prošire na mesta primarnog tumora, dolazeći tako i do drugih tkiva i organa, gde svojom daljom deobom stvaraju novi tumor koji se naziva sekundarni tumor ili metastaza. Treba napomenuti da postoje oko 100 različitih vrsta raka.
Osnovna klinička podela raka pluća:
1. Sitnoćelijski(mikrocelularni) rak pluća koja predstavlja najmaligniju formu koju odlikuje brzim rastom i često daje udaljene metastaze u jetru, mozak i kosti.
2. Nesitnoćelijski(nemikrocelularni) rak pluća koji obuhvata:
skvamozni (pušački) koji je najčešći tip raka pluća i potiče od ćelija koje oblažu disajne puteve.
Adenokarcinom, koji se razvija iz žlezdanih ćelija koje produkuju sluz .
Karcinom velikih ćelija.
Simptimi raka pluća su: uporan kašalj ili promena karaktera hroničnog kašlja( kod pojedinaca koji imaju rak pluća primećuje se kontinuirani kašalj), iskašljavanje sukrvičavog ispljuvaka(kašljanjem izbacuje u spoljašnju sredinu  tzv.šlajm i  krv), bol u grudima pri kašljanju ili dubokom disanju(osećaj bolova u grudima pri disanju),otežano disanje( bolesnik ima otežano disanje, pa je u većini slučajeva potreban kiseonik),upala pluća koja ne prolazi posle terapije ili upale pluća koje se ponavljaju na istom mestu, gubitak apetita I telesne težine( vidljiv je gubitak telesne mase kod ovakvih pojedinaca , iscrpljenost i gubitak osećaja za unošenje hrane u organizam).

Arterioskleroza je degerativna bolest arterija koja dovodi do njihova otvrdnuća zbog prvobitnog oštećenja unutrašnjeg sloja arterije, u kojoj se talože masne materije(holsterol,lipoproteini). I zatim nadovezuju bujanje veziva i taloženje krećnih soli(zakrečevanje arterija).Arterioskleroza dovodi do sužavanja krvnih sudova i protoka krvi kroz krvne sudove.Bolest se češće prisutnija kod muškaraca nego kod žena. Arterioskleroza je vrlo kompleksna bolest sa brojnim predisponirajućim faktorima koje zovemo faktorima rizika. Postoje mnogobrojni uzroci za nastanak arterioskleroze, kao što su: pušenje,zloupotreba alkoholnih pića,porodična sklonost za arteriosklerozu, prekomerna ishrana, naročito bogata mastima životinjskog porekla(svinjska mast, buter, žumance od jajeta,svinjsko meso, fizička neaktivnost(preporučuje se svakodnevno pola sata fizičke aktivnosti),gojaznost itd. Arterioskleroza u zavisnosti od mesta i oštećenja arterija može biti:
Skleroza bubrežnih arterija dovodi do teških poremećaja i disfunkcionisanja rada bubrega i takvu vrstu sarteriosleroze nazivamo nefroskleroza.
Začepljenje srčanih arterija, najčešće dovodi do pektoralne angine i začepljenja, tj. tromboze arterija i kada nastaje infarkt srčanofg mišića, dok se pri arteriosklerozi moždanih arterija javljaju najpre nesvestice, glavobolje i slabija umna sposobnost, a docnije može doći do prskanja ili začepljenja(tromboze) tih arterija s izlivanjem krvi u mozak.

Rak jezika je boles jezika. Jezik je mišićni organ koje se nalazi u usnoj duplji između zuba donje vilice i donjeg dela ždrela.  Rak jezika predstavlja vrlo specifičan izraštaj koji se nalazi na jeziku i praćen je vrlo jakim i zrazitim bolovima koji se postepeno širi i zahvata dno usne šupljine i pretvara se u ranu. Uglavnom sen alazi na vidnom delu jezika. Ubrzo posle posle pojave izraštaja opipavaju se čvrste žlezde pod vilicom.  Veoma je povećano lučenje pljuvačke. Ova bolest se najčešće javlja posle četrdesete godine života. Kao I kod drugih mesta u gornjim disajnim putevima, preko 90% malignih tumora jezika predstavljaju karcinomi porekla pločasto slojevitog epitela.

Rak usta ili rak labia  je bolest usta. Usta su kožno- mišićni nabori koji ograničavaju usni otvor. Kada govorimo o raku usta, najčešće se zapaža izraštaj na usnama. Ova vrsta bolesti najčešće zahvata mušku populaciju posle 40. Te godine starosti. U početju zavarava svojim izgledom bradavice ili beličastog zadebljanja sluznice, odnosno, leukoplaktija. Tokom vremena on se povećava, pretvara se u rano koja se širi i razara usnu.

Rak glasnih žica je bolest koja zahvata glasne žice. Vrlo ozbiljno oboljenje koje prouzrukuje poteškoće u govoru i proizvodnji zvukova.

Rak bronhija je oboljenje bronhija. Predstavlja rak disajnih puteva, tj. rak bronhija i potiče iz sluznice bronhija. Za rak pluća i za rak bronhija najčešće se koristi metod pregleda koji se zove bronhoskopija. Bronhoskop je instrument koji služi za posmatranje dušnika I bronhija. Bronhoskopijom se najčešće uzima bris i vrši se biopsija sluznice bronha.

Rak jednjaka je vrlo opaka bolest jenjaka. Jednjak ili ezofagus je mišićno- sluzokožni organ cevastog oblika koji pripada sistemu organa za varenje. Jednjak transportuje hranu od ždrela do želuca. Oboljenje započinje smetnjama pri gutanju, pri čemu u prvo vreme hrana i veći zalogaji počinju da zastaju  i ne mogu da se progutaju. Postepeno ukoliko se rak razvija , dolazi do povraćanja hrane sa praćenim bolovima kako na mestu sedišta raka tako i u okolini. Usled toga što bolesnik ne može da uzima hranu dolazi do postepenog mršavljenja i brzog prpadanja organizma. . Brojni su faktori koji se spominju u nastanku karcinom jednjaka poput gorušice,pušenja,hroničnog konzumiranju alkohola, ili i infekcije određenim virusima, bakterijama kao i genetska predispozicija.

Rak želuca je oboljenje želuca. Želudac je kesasto proširenje kanala za varenje s leve strane pod prečagom.  Dug je oko 25 cm, širok 12 cm. Kapaciteta oko 1300 cm, ali jako varira prema načinu ishrane dotične osobe. Uzrok nastanka karcinoma želuca najčešće doprinose neki činioci ishrane doprinose njegovom razvoju.
Rak želuca najčešće se javlja kod pušača i alkoholičara. Mnoge studije pokazuju da konzumiranje hrane koje sadrže C-vitamin i b- karoten(sveže voće i povrće, crni hleb itd) smanjuje rizik. Rak želuca je zli izreštaj na želucu koji se obično javlja kod osoba posle 40. godine života. Nastaje gubitak apetita za hranom I u tom period bolesnici naglo mršave i imaju jake bolove odmah nakon uzimanja hrane koji vrlo često povrate. Istovremeno javlja se izražena malokrvnost zbog stalnog gubitka krvi iz sluznice želuca na kojoj se nalazi rak. Najčešće se u stolici bolesnika nalazi krv. Najčešće pacijenti osećaju tegobe koje su netipične, nelagodnost u stomaku (abdominalni discomfort), punoća u stomaku posle jela,a neretko i bol u stomaku. Najsigurniji postupak u dijagnostici je endoskopska metoda (gastroskopija) koja omogućava direktno gledanje svih delova želuca i uzimanje komadića tkiva za analizu sa sumnjivih područja.

Rak materice je vrlo opako oboljenje koje se može javiti na grliću ili telu materice.Rak grlića javlja se kod mlađih žena, najčešće nešto pre klimakterijuma. Ređe se sreće kod veoma mladih i kod žena u dubokoj starosti.Obično počinje u blizini spoljašnjeg otvora  kanala grlića a mestu  gde se smenjuju sluznica materice i vagine. Znatno je opasnije od raka tela materice, jer se brzo širi na okolinu i ranije strvara limfnim putevima ognjišta opakog tkiva u dalekim organima: jetri, plućima, mozgu itd. Vrlo važan simpton raka grlića materice je obilno krvavljenje i belo pranje. Bolesna žena krvavi van vremena menstruacije. Potrebno je često da se ide kod ginekologa. Najmanje u šest meseci jedanput.
Impotencija je ozbiljno oboljenje reproduktivne funkcije. Veoma velike  poteškoće u stvaranju impotencije stvara pušenje. Verovatnost nastanka smetnje erakcije posledica popušenih cigareta u prethodnim godinama i dužina pušačkog staža.  zbog povećane ateroskleroze kod pušača su  arterije sužene, pa je doticanje krvi u penis premalo.
Nikotin u krvi uzrokuje i onemogućava normalan dotok krvi u penis.
Mehanizam zadržavanja krvi u penisu je uz uticaj nikotina ometan, zato krv ne ostane u penisu, nego oteče. nikotin nema direktan uticaj samo na smetnju erekcije. Dokazan je i utjecaj nikotina na koncentraciju muškog polnog hormona.  Što je više popušenih cigareta na dan, tim je niža koncentracija testosterona u krvi.

Moždani udar je nagli prekid funkcionisanja pojedinih delova ili celog mozga usled oštećenja cirkulacije krvi, najčešće usled zapušenja krvnih sudova, tj. Tromboza ili embolije, ili usled prskanja krvnog suda,odnosno, hemoragija. Javlja se najčešće kod bolesnika sa povišenim arterijsim pritiskom ili obolelih od arterioskleroze.Kao posledica moždanog udara dolazi do gubitak govora, oduzetost pojedinih ektremiteta leve ili desne telesne hemisfere. Jedan od najčešćih uzoroka nastanka moždanog udara je pušenje. Osobe koje su doživele moždani udar su u velikoj meri zavisne od ljudi iz okruženja u zadovoljavanju osnovnih životnih potreba.
avatar
ttooma
Profi član
Profi član

Broj poruka : 1253
Datum upisa : 26.12.2012
Godina : 34

Nazad na vrh Ići dole

Re: Pušenje

Počalji od ttooma taj Uto 10 Dec 2013 - 16:04

Veoma velike posledice po zdravlju organizma ima pušenje u periodu trunoće. Zašto je potrebna jedna mlada osoba da shvati da je pušenje štetno po zdravlju, naročito u periodu trudnoće, tj. kada ima još jedno živo biće u stomaku. Većina mladih zaboravljaju da su oni odlučujuči faktori u odlučivanju o načinu postupanja sa svjim zdravljem i da li će posvetiti dovoljnu pažnju u očuvanju zdravlja. Vrlo često možemo da zapazimo mlade ljude kada su najboljoj reproduktivnoj funkciji da puše i konzumiraju alkohol, a i da ne pričam o drugim psihoaktivnim supstancama. Period trudnoće je veoma „specifičan“ period. Kada kažem specifičan, obično mislim da je to jedno stanje koje se u potpunosti razlikuje od svakodnevnog života. Tada je organizam vrlo osetljiv na razne bakterije i viruse i zato treba biti vrlo obazriv. Da li mi narušavamo sami sebi zdravlje u periodu trudnoće, kao i u periodu pre trudnoće? Da li narušavamo zdravlje maloj bebi koja je jedno živo biće i koje se nalazi u majčinoj utrobi? Naravno da narušavamo i to u veoma velikim količinama. Jer, zapravo, nesvesno zapalimo cigaretu i udišemo veoma toksični dim koji je veoma štetan po organizam i koji za sobom nosi veoma velike posledice. Jedno malo živo biće ne može da se odbrani od takvih loših i veoma štetnih toksičnih materija i mi direktno ugrožavamo zdravlje sopstvenom detetu. Sigurno je da jedno malo živo biće na može da utiče na nas u koliko nemamo razvijenu svest i ukoliko ne želimo da budemo zdravi, kako mi, tako i dete. Zato, pojedinac, odnosno, individua koja je psihološki sazrela i koja samostalno donosi odluke u svom životu, treba reći cigaretama zbogom. Jednostavno da bira zdrav način života, da ne podleže raznim pritiscima društva i prijatelja sa kim dotična osoba komunicira i sa kim je u svakodnevnom kontaktu. Beba je u direktnom kontaktu sa majkom i zato osoba koja je u periodu trudnoće treba da bude veoma svesna i pre svega objektivna i da kaže sebi: Zašto ja to radim? Znajte da nikada nije kasno da preduzmemo odgovarajuće mere kako bismo sami sebi pomogli u očuvanju zdravlja a samim tim i očuvanju zdravlja deteta. Veoma često jedan pojedinac prihvata odluke kako sagledava drugi pojedinac na jednu vrstu situacije ili problema. Postavlja se pitanje da li svi mi doživljavamo određene vrste problema na isti način, a da taj problem ili naviku mi možemo direktno ili indirektno da utičemo kako bismo poboljšali načine i preventive pravilnog prihvatanja određenih postupaka u sagledavanju pušenja kao jedne veoma česte loše navike po zdravlje pojedinca i u ovom slučaju bebe. Dakle, treba naglasiti da mi kao deo društva ne možemo da utičemo na sve naše važne odluke u životu, ali na one stvari o kojima mi utičemo i da treba veoma biti objektivan i konkretan i sačuvati svoje zdravlje.Toksini imaju veoma negativan efekat po zdravlje organizma. Kada pušite u trudnoći, kiseonik, toksini iz duvana dospevaju u krvotok,koji je bebin jedini izvor kiseonika i hranljivih materija. Manjak kiseonika koji beba dobija može da ima veliki uticaj na bebin rast i razvoj. Pušenje usporava rast i razvoj ploda, a prosečno zaostajanje u povećanju telesne mase iznosi oko 250 grama u odnosu na novorođenče majke koje ne puši..Dakle, unošenjem duvanskog dima direktno ugrožavamo bebino zdravlje. Kada se dim cigarete udahne i dospe u pluća, on je ustvari, ubačen u krvotok.Pušenjem u periodu trudnoće ukazujemo na mogućnost da se beba rodi pre vremena ili sa manjom telesnom težinom. Prevremeno rođena beba najčešće je teška između 1600 i 1900 grama, a neke bebe imaju znatno manju težinu. Koža joj je providna, mogu da se vide arterije i vene, a polne karakteristke obično nisu u potpunosti razvijene. Najčešće nedeljama, a neke bebe i mesecima ostaju u bolnici u inkubatoru.Dopamin je jedan od ključnih neurotransmitera koji aktivno deluju u mozgu. Period trudnoće je veoma važan period i kako ćemo delovati u tom periodu. Treba reći da je pušenje rizično za plod u trudnoći. U nekim slučajevima lako nastaju poremećaji : abrupcija posteljice, krvarenje, smrt ploda, kaoi veća učestalost neonatalnog umiranja.Dokazana je i povezanost pušenja i usporenog rasta i intelektualnog razvoja malog deteta, što obuhvata i poremečaje ponašanja. Rizik za plod i trudnicu koja puši raste kod poremećaja regulacije krvnog pritiska i pojave hipertenzije. Treba ukazati i na opasnost od pasivnog pušenja u zatvorenom prostoru gde se nalazi trudnica koja ne puši. Većina pušača kombinuje korišćenje kafe i pušenje cigareta, tako da ta dva faktora nikotin i kofein, istovremeno štetno deluju na strukturu i funkciju želuca.
avatar
ttooma
Profi član
Profi član

Broj poruka : 1253
Datum upisa : 26.12.2012
Godina : 34

Nazad na vrh Ići dole

Re: Pušenje

Počalji od ttooma taj Čet 12 Dec 2013 - 15:10

U razmatranju ovakve jedne veoma štetne navike, napravljen je upitnik: Kako pušenje utiče na zdravlje. U razgovoru sa pojedincima, sprovedeno je istraživanje o štetnom uticaju duvanskog dima na ljudski organizam. Upitnik je izrađen od nekoliko suštinskih pitanja vezanih za štetan uticaj cigareta. U daljem razmatranju konstatovaćemo područje gde je obavljeno anketiranje i do kakvih smo došli saznanja.

Datum:---------1.Datum i mesto rođenja:----------

2.Vrsta srednje škole koje ste završili i gde:----------- 


3.Godina rođenja Vaših roditelja:          otac                   majka
                                                                 ---------              ---------

4.Školska sprema roditelja:

1) Nepotpuna osnovna škola
2) Osnovna škola
3) Nepotpuna srednja škola
4) Trogodišnja sredja škola
5) Četvorogodišnja srednja škola
6) Nepotpuna Viša škola ili fakultet
7) Viša škola
8) Fakultet
9) Specijalizacija,magistratura ili doktorat


5. Da li roditelji žive zajedno?
a) Da;
b) Ne;

6.Bračno stanje: 1) neoženjen/neudata    2)oženjen/udata     3)ostalo(navedi šta):

7. Da li imate decu:   1) da; 2) ne:

Upustvo:
Ovaj upitnik sadrži jednu vrst navike koje su prisutne kod nas. Iza svakih od njih imate neke brojeve.Molimo Vas da zaokružite broj i odgovor koji najbolje odražava stepen prisutnosti ove navike.
1). Da li pušite?                                  
                   DA        NE          PONEKAD

2) Koliko dugo pušite?------------godina

3)Da li neko od Vaših članova u porodici puši?    
     DA       NE           PONEKAD

4) Da li smatrate da je pušenje štetno po zdravlje?
                 DA        NE          NEŠTO DRUGO, NAVEDITE ŠTA?


5) Da li znate da navedete neko od bolesti koje prouzrokuju cigarete?
 DA            NE         NAJČEŠĆE BOLESTI SU:


6) Da li smatrata da su cigarete vrsta droge?
              DA           NE            PONEKAD
avatar
ttooma
Profi član
Profi član

Broj poruka : 1253
Datum upisa : 26.12.2012
Godina : 34

Nazad na vrh Ići dole

Re: Pušenje

Počalji od ttooma taj Pon 16 Dec 2013 - 20:47

U Pomoravskom okrugu obavljeno je anketiranje sa ispitanicima svih obrazovnih struktura, a najviše među visokoobrazovanima. Takođe, obavljeno je i anketiranje anketiranih sa srednjom stručnom spremom. Videćemo koliko njih se izjasnilo da li puše? 47,22% puši, 41,66 ne puši. Dok se 11,11% izjasnilo da ponekad puši.Kada govorimo o dužini pušenja,ovde imamo sledeće odgovore: Pušači koji puše do deset godina iznosi 16,66%, dok 55,55% puši duže od dvadeset godina.Postoje i anketiranih koji nisu se izjasnili oko dužine pušenja, tako da 36,11% nije se izjasnilo koliko dugo puši. Veećina pušača ima i neke članove u porodici koji puše, dok u nekim porodicama nema pušača, a mi ćemo videti kako su se izjasnili. Izjasnilo se 50% od anketiranih pušača da ima u porodici koji su pušači i zavisnici duvanskog dima. Dok 27,77% nema pušača u svojoj porodici. Ponekad da je pušač neko iz porodice  izjasnilo se 22,22%. Dok 2,77% nije želelo dad a odgovor na ovakvo pitanje. Razmatrali smo da je pušejne veoma šteno po zdravlju organizma. Imali smo i pitanje da li je pušenje štetno po zdravlje. Većina njih smatra da je pušenje štetno po zdravlje i iznosi 77,77%, dok 19,44 ispitanika smatra da pušenje nije štetno po zdravlje pušača. Dok 2, 77 % smatra da pušenje izaziva stres i imali smo 11,11% koji se nisu izjasnili da li je pušenje štetno po zdravlje. Konstatovali smo da pušenje izaziva veoma velike bolesti koje mogu da naškode organizmu. Neki od ispitanika nisu znali da navedu neke od bolesti koje nastaju kao posledica pušenja.Najviše njih se izjasnilo da pušenje izaziva rak i karcinom pluća. Njih 52,77% smatra da pušenje izaziva rak i karcinom pluća. Dok njih 11,11% smatra da pušenje izaziva rak grla.  Nekoliko njih a to je 5,55% smatra da pušenje izaziva neku vrstu psihoze. Dok 11,11% smatra da pušenje  izaziva nastajanje začepljenje krvnih sudova, odnosno, arterioskleroze. Izjasnilo se njih 2,77% da pušenje izaziva rak grlića materice. Takođe, 2,77% izjasnilo se da pušenje izaziva srčana oboljenja. Dok 5,55% smatra da pušenje izaziva astmu. Izjasnilo se njih 8,33% da pušenjem nastaje bronhitis. Takođe, tuberkuloza 2,77% . Njih 2,77% izjasnilo se da pušenje izaziva rak želuca.Ukupno 16,66% nije znalo da navede bolesti koje izazivaju cigarete. Među ispitanicima 5,55% nije se izjasnilo oko ovog pitanja. Pušenje izaziva psihičku i fizičku zavisnost, pa sam sebi dopustio da je kategorizujem u vrstu narkotika ili sredstvo koje izaziva apstinenciju. Da vidimo koliko njih se složilo oko ovakvog pitanja. Većina njih smatra ,a to je 69,44% da su cigarete vrsta droge, dok 19,44% ispitanika smatra i konstatuje da cigarete ne pripadaju vrsti droge i da nisu vrsta droge. Dok 11,11% smatra da su u cigarete ponekad vrsta droge i da ponekad smatraju cigarete drogama.
avatar
ttooma
Profi član
Profi član

Broj poruka : 1253
Datum upisa : 26.12.2012
Godina : 34

Nazad na vrh Ići dole

Re: Pušenje

Počalji od ttooma taj Pon 16 Dec 2013 - 20:58

U razgovoru sa ljudima koje susrećemo možemo konstatovati pojedina zapažanja koja su individualna. Postoji vrlo velika nepodudarnost u mišljenjima i tumačenju duvanskog dima. Vrlo je važno kakvo će mišljenje imati pojedinci koji puše, da li će prihvatiti pravilne norme u postupanju sa sopstvenim zdravljem. Postavlja se pitanje da li možemo sačuvati organizam od uticaja štetnih materija sa kojima smo u svakodnevnom kontaktu.Ljudi, obično, nisu svesni kada svakodnevno provode vreme u zagušljivim prostorijama duvanskog dima, da će takav dim uticati veoma loše na organizam. Sve češće možemo da vidimo mlade ljude koji svakodnevno puše i kako provode vreme u pušenju. Vrlo često možemo zapaziti da većina ljudi pušenje prihvata vrlo ravnodušno, pa čak, i ako je indikator veoma velikih o ozbiljniih bolesti. Zašto je to tako? Najverovatnije zato što pušenje ne prihvataju kao jednu vrlo ozbiljnu naviku. Živimo u veoma “specifičnom vremenu” koje iziskuje adaptaciju. Većina nas se suočava sa problemima društva, veoma velikih problema moralnih vrednosti i pridržavanje takvih vrednosti. i direktnim prihvatanjem trenutno postojećih vrednosti koje su udruštvu i mi postajemo jedan deo takvih vrednosti. Zatim, vrlo je prisutna vrlo pogrešan model usvajanja i prihvatanja trenutno postojećeg modela koji direktno ili indirektno utiče na nas.  Da li prihvatamo svakodnevne navike koje su prihvatljive našem organizmu? Većina nas je vrlo svesna postojećeg problema koje prouzrokuju cigarete I kakve konsekvence može da snosi organizam. Šta možemo reći za pušenje kao jednu vrlo štetnu naviku i koji je period odrastanja pojedinca najveći za prihvatanje ovakve jedne navike? Možemo zaključiti da je pušenje vrlo ozbiljan problem pojedinca koji vrlo nesvesno, na prvi pogled bezazleno naviknuti organizam na unošenje duvanskog dima i nikotina. Pušenjem menjamo izgled našem organizmu. U svakodnevnom kontaktu možemo primetiti da ljudi koji su pušači imaju “žute prste” od nikotina. Često deca koja su u okruženju pušača pitaju: Zašto su ti žuti prsti? Tada pušači vrlo često odgovaraju da je to zbog cigareta. To su vidljivi pokazatelj pušenja pored bolesti koje smo naveli. Roditelji trebaju biti vrlo obazrivi u odrastanju deteta i sa kojim načinom će prihvatiti društvo. Najčešće se dešava da će pojedinac započeti da puši dok je u period adolescencije ili u vojsci. Treba vrlo eksplicitno objasniti detetu da će pušanjem pogoršati zdravlje i da će steći jednu vrlo svakodnevnu lošu naviku. Treba se truditi i navići mlade ljude, pogotovu, u period adolescencije da se informišu o zdravom načinu života, trudeći se da ne narušavaju zravlje. Treba navikavati mlade ljude na čitanje literature koje će oplemenjivati njihov mentalni razvoj.Takođe, dete treba usmeravati na pravilan pristup grupi vršnjaka i da ne trebaju da prihvataju neprimerene navike koje se primećuju kod većine njegovih ili njenih drugova. Treba informisati ljude o posledicama pušenja i svakodnevno im nagoveštavati da je to opasno po organizam.  Možemo reći da je pušenje štetno po zdravlje i da ne treba da pušimo, a oni koji su pušači treba da prekinu sa pušenjem.
avatar
ttooma
Profi član
Profi član

Broj poruka : 1253
Datum upisa : 26.12.2012
Godina : 34

Nazad na vrh Ići dole

Re: Pušenje

Počalji od ttooma taj Sre 1 Jan 2014 - 10:54

Priručnik priredio:


Tomica Petrović, prof. razredne nastave
avatar
ttooma
Profi član
Profi član

Broj poruka : 1253
Datum upisa : 26.12.2012
Godina : 34

Nazad na vrh Ići dole

Re: Pušenje

Počalji od furija taj Sre 1 Jan 2014 - 17:03

Možemo reći da je pušenje štetno po zdravlje i da ne treba da pušimo, a oni koji su pušači treba da prekinu sa pušenjem. ::

     
avatar
furija
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Broj poruka : 8033
Datum upisa : 09.08.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Pušenje

Počalji od Avramova taj Pon 27 Jan 2014 - 17:55

Furija, znaš li ti da je doživljaj vrhunski svedok? Dakle... posvedoči ako možeš i obori tvrdnju. (samo slims)

____________________________________________________________________________________
Πάντα ῥεῖ
Метнуше замку ногама мојим и стегоше душу моју,
ископаше преда мном јаму и сами падоше у њу. (Псалм Давидов, 57.6)
avatar
Avramova
Legendarni član

Broj poruka : 69582
Datum upisa : 07.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Pušenje-

Počalji od DUH 54 taj Sub 24 Jan 2015 - 10:39

Avramova ::Zašto bi se uopšte gojio? Takav si kakav si, samo da si zdrav.

Pa i nisam zdrav, mislim imam hroničnu opstrukciju pluća a pušim, a opstrrukcija utiče na smnjenje mišićne mase, koja mi nije impozantna ni u mladosto...

Ai pusti bolesti, mislim bolest mogu da pomenem kao informaciju ai me mrzi da pričam o boestima... Smile
avatar
DUH 54
Radoznali član
Radoznali član

Broj poruka : 237
Datum upisa : 27.11.2014
Godina : 63
Lokacija : Beograd

Nazad na vrh Ići dole

Re: Pušenje

Počalji od Batista taj Sub 24 Jan 2015 - 11:36

Jesi ikada pokusao da prestanes pusiti?
avatar
Batista
Profi član
Profi član

Broj poruka : 2585
Datum upisa : 03.01.2014

Nazad na vrh Ići dole

Re: Pušenje

Počalji od DUH 54 taj Sub 24 Jan 2015 - 16:12

Batista ::Jesi ikada pokusao da prestanes pusiti?

Znaš onu čuvenu rečenicu, samo se izgubilo ko je rekao Tomas Man, Hemingvej ili Mark Tven - Šta... pušenje, pa to je najlakše ostaviti, ja sam ga ostavljao, bar 50 puta...


Mislim da je ovo pravi odgovor i za mene... a osim toga, i bez razmišljanja, ja sam u invalidskoj penziji, čovek sa godinama gubi interesovanja, moja generacija postaje dosadna, stalno pričaju o bolestima, po ceo dan visim na kompjuteru ili gledam televiziju i još se usput nerviram što moram da spremam sebi hranu a živim i sam, što i nije problem, u mojim godinama smo već sve rekli...

Gledam matorce, malo starije od mene kako se grčevito bore za život i pitam se zašto ? Da ih možda ne čeka Deni Mur iza ćoška i sad tek shvatam zašto sam ljudima bio čudan tokom života, mooje shvatanje života ima sasvim druge dimenzije od većine...

Nije život sam po sebi smisao, već ono šta radimo u životu....
avatar
DUH 54
Radoznali član
Radoznali član

Broj poruka : 237
Datum upisa : 27.11.2014
Godina : 63
Lokacija : Beograd

Nazad na vrh Ići dole

Re: Pušenje

Počalji od DUH 54 taj Sub 24 Jan 2015 - 16:15

Avramova ::Manje više za mišićnu masu jer ona postoji samo što nije napumpana a to i nije od naročitog uticaja za zdravlje. Ne volim ni ja o bolestima.

Vidi, nije poenta u napumpanosti mišića, meni su ceo život ruke bile ko olovke ali sada su ko spajalice  možda da sam imao napumpanu mišićnu masu sada bih izgledao normalno jer čitao sam da opstrukcija pluća iz nekog razloga smanjuje mišićnu masu ...
avatar
DUH 54
Radoznali član
Radoznali član

Broj poruka : 237
Datum upisa : 27.11.2014
Godina : 63
Lokacija : Beograd

Nazad na vrh Ići dole

Re: Pušenje

Počalji od Avramova taj Sub 24 Jan 2015 - 16:20

@DUH

Mark Tven je u pitanju i 70 puta ostavljanje duvana.

Inače mi se dopada tvoje razmišljanje osim u delu 


u mojim godinama smo već sve rekli...

Nije sve rečeno ni pred sam kraj iako niko ne zna kada će uslediti. 

I nije samo Demi Mur koja može iznenaditi.

____________________________________________________________________________________
Πάντα ῥεῖ
Метнуше замку ногама мојим и стегоше душу моју,
ископаше преда мном јаму и сами падоше у њу. (Псалм Давидов, 57.6)
avatar
Avramova
Legendarni član

Broj poruka : 69582
Datum upisa : 07.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Pušenje

Počalji od digitalmandrak taj Sub 24 Jan 2015 - 16:21

@DUH


Da li se to leci ili je hronicno?
avatar
digitalmandrak
Supermoderator
Supermoderator

Broj poruka : 12500
Datum upisa : 22.03.2010
Lokacija : Kruska

Nazad na vrh Ići dole

Re: Pušenje

Počalji od Avramova taj Sub 24 Jan 2015 - 16:22

DUH 54 ::Vidi, nije poenta u napumpanosti mišića, meni su ceo život ruke bile ko olovke ali sada su ko spajalice  možda da sam imao napumpanu mišićnu masu sada bih izgledao normalno jer čitao sam da opstrukcija pluća iz nekog razloga smanjuje mišićnu masu ...

Šta je normalno diskutabilno je.

____________________________________________________________________________________
Πάντα ῥεῖ
Метнуше замку ногама мојим и стегоше душу моју,
ископаше преда мном јаму и сами падоше у њу. (Псалм Давидов, 57.6)
avatar
Avramova
Legendarni član

Broj poruka : 69582
Datum upisa : 07.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Pušenje

Počalji od Batista taj Sub 24 Jan 2015 - 17:31

@DUH

Tacno je da opstrukcija u plucima smanjuje misicnu masu, organizam dobija manje kiseonika. I ne samo to, predstavlja povecan rizik za oboljevanje srca, osteoporozu.....i generalno smanjuje kvalitet zivota. A glavni uzrok toga je pusenje.
Ljudi su cesto u zabludi da pusenje ostecuje samo pluca. Istina, ona su prva na udaru, ali preko njih nikotin dolazi u krvotok koji ga raznosi po citavom tijelu. Tako da nema organa koji nije zahvacen.

Ti jesi covjek u godinama, ali nisi ni toliko star da bi se vec "predao". Smile
avatar
Batista
Profi član
Profi član

Broj poruka : 2585
Datum upisa : 03.01.2014

Nazad na vrh Ići dole

Re: Pušenje

Počalji od Avramova taj Sub 24 Jan 2015 - 17:37

@Bati

Prvi na udaru su ždrelo, jednjak, bronhije pa tek onda pluća, dokazano a i logično.

U zavisnosti od organizma čovek treba da se ponaša, hrani, vlada.

Nekome obole pluća a nikada nije bio pušač što znači da su mu pluća generalno slabija ili tzv. slaba tačka organizma.

____________________________________________________________________________________
Πάντα ῥεῖ
Метнуше замку ногама мојим и стегоше душу моју,
ископаше преда мном јаму и сами падоше у њу. (Псалм Давидов, 57.6)
avatar
Avramova
Legendarni član

Broj poruka : 69582
Datum upisa : 07.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Pušenje

Počalji od Poli taj Sub 24 Jan 2015 - 19:03

Zato je Duh izvanredan umetnik,jer kiseonik odlazi uglavnom u mozak,a ostatak organizma se zadovoljava ostacima..a sto se tice godina,to je individualno..i vazno je ostati dete unutar sebe,i radovati se novim stvarima, ljudima..i biti radoznao.
avatar
Poli
Legendarni član

Broj poruka : 13341
Datum upisa : 25.03.2014
Lokacija : Beograd

Nazad na vrh Ići dole

Re: Pušenje

Počalji od DUH 54 taj Sub 24 Jan 2015 - 23:22

digitalmandrak ::Da li se to leci ili je hronicno?

Kod mene je hronična opstrukcija pluća a ja pomažem jer ne znam kako da ostavim cigarete..
avatar
DUH 54
Radoznali član
Radoznali član

Broj poruka : 237
Datum upisa : 27.11.2014
Godina : 63
Lokacija : Beograd

Nazad na vrh Ići dole

Re: Pušenje

Počalji od DUH 54 taj Sub 24 Jan 2015 - 23:29

Poli ::Zato je Duh izvanredan umetnik,jer kiseonik odlazi uglavnom u mozak,a ostatak organizma se zadovoljava ostacima..a sto se tice godina,to je individualno..i vazno je ostati dete unutar sebe,i radovati se novim stvarima, ljudima..i biti radoznao.

To je najčudnije, kapacitet pluća mi je kako kad izmedju 20 i 30% ali razmena kiseonika, kako kaže doktor je kao da nisam bolestan......
avatar
DUH 54
Radoznali član
Radoznali član

Broj poruka : 237
Datum upisa : 27.11.2014
Godina : 63
Lokacija : Beograd

Nazad na vrh Ići dole

Re: Pušenje

Počalji od Avramova taj Sub 24 Jan 2015 - 23:29

Pokušaj prvo da smanjiš dozu dok ne dođeš na minimum koji ti treba za jedno vreme, a onda će već biti lako da ih skroz ostaviš.

____________________________________________________________________________________
Πάντα ῥεῖ
Метнуше замку ногама мојим и стегоше душу моју,
ископаше преда мном јаму и сами падоше у њу. (Псалм Давидов, 57.6)
avatar
Avramova
Legendarni član

Broj poruka : 69582
Datum upisa : 07.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Pušenje

Počalji od DUH 54 taj Sub 24 Jan 2015 - 23:30

Poli ::Zato je Duh izvanredan umetnik,jer kiseonik odlazi uglavnom u mozak,a ostatak organizma se zadovoljava ostacima..a sto se tice godina,to je individualno..i vazno je ostati dete unutar sebe,i radovati se novim stvarima, ljudima..i biti radoznao.

To je najčudnije, kapacitet pluća mi je kako kad izmedju 20 i 30% ali razmena kiseonika, kako kaže doktor je kao da nisam bolestan......
avatar
DUH 54
Radoznali član
Radoznali član

Broj poruka : 237
Datum upisa : 27.11.2014
Godina : 63
Lokacija : Beograd

Nazad na vrh Ići dole

Re: Pušenje

Počalji od DUH 54 taj Sub 24 Jan 2015 - 23:31

Avramova ::Pokušaj prvo da smanjiš dozu dok ne dođeš na minimum koji ti treba za jedno vreme, a onda će već biti lako da ih skroz ostaviš.

To je najveća začkoljica zavisnosti, ne možeš da je kontrolišeš, ili nastaviš ili prekidaš...
avatar
DUH 54
Radoznali član
Radoznali član

Broj poruka : 237
Datum upisa : 27.11.2014
Godina : 63
Lokacija : Beograd

Nazad na vrh Ići dole

Re: Pušenje

Počalji od Time taj Sub 24 Jan 2015 - 23:33

BTW ja sam prestao da pušim pre deset godina.

Time
Super član
Super član

Broj poruka : 6053
Datum upisa : 20.09.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Pušenje

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 2 od 3 Prethodni  1, 2, 3  Sledeći

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu