Navigacija
 Portal
 Forum
 FAQ
Ko je trenutno na forumu
Imamo 14 korisnika na forumu: 1 Registrovan, 0 Skrivenih i 13 Gosta :: 2 Provajderi

Sky

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 309 dana Pon Jan 09, 2012 11:51 pm
Zadnje teme
» Moj hit danas
Juče u 5:12 pm od Sky

» Vesti iz sveta astronomije...
Pet Mar 16, 2018 7:23 pm od Brave Heart

» Vesti iz sveta IT-ja (softver, hardver i...)
Pet Mar 16, 2018 6:36 pm od Brave Heart

» Filmske novosti...
Pet Mar 16, 2018 5:33 pm od Brave Heart

» Vesti iz sveta umetnosti
Pet Mar 16, 2018 5:31 pm od Brave Heart

» Vesti - književnost...
Čet Mar 15, 2018 8:52 pm od Brave Heart

» Sve o "pametnim" telefonima i sličnim čudima tehnike...
Čet Mar 15, 2018 7:39 pm od Brave Heart

» Dogodilo se na današnji dan
Sre Mar 14, 2018 5:44 pm od Brave Heart

» Misao dana
Uto Mar 13, 2018 2:07 pm od Sky

» Skrivena erotika
Uto Mar 13, 2018 10:27 am od laza

» MOJ BLOG
Pon Mar 12, 2018 1:14 pm od andjeo01

» Podseća me
Pon Mar 12, 2018 11:33 am od Sky

» Pjesma koja Vas opisuje u nekim momentima...
Ned Mar 11, 2018 9:42 pm od Johnny-Azra

https://s10.postimg.org/s8x6lw7bt/GF-_Logo12.png
https://s30.postimg.org/9t5o9ultt/weather2umbrella.jpg
Traži
 
 

Rezultati od :
 


Rechercher Napredna potraga


Uklesano iznad vrata katedrale u Magdeburgu: "Spasi nas Boze kuge, gladi i Hrvata"

Strana 1 od 19 1, 2, 3 ... 10 ... 19  Sledeći

Ići dole

Uklesano iznad vrata katedrale u Magdeburgu: "Spasi nas Boze kuge, gladi i Hrvata"

Počalji od Bole taj Sub Dec 22, 2012 10:21 pm

Ovo su reci uklesane iznad vrata katedrale u Nemackom gradu Magdeburgu.....

(Evo prevedenog teskta.....)

Ево репрезентативног утисака о Крватима:

У протестантској катедрали у МАГДЕБУРГУ постављен камен који много говори о сјајној и “јуначкој” прошлости крватског војника, а на коме пише:

"Спаси ме, Боже, куге, глади и Хрвата"

То је последица страшних злочина које су хрватски фрањевци као 'божија полиција" католичке цркве починили над сељацима, које је вођен реформаторским идејама Мартина Лутера, подбунио Томас Минцер, почетком 16 века.
Лутер је издао Минцера и помирио се са Ватиканом.
Потом су фрањевци побили те сељаке и Минцер користећи право на последњу реч пред погубљење натоварио је тешко бреме, историјско проклетство на душу Хрвата.


1.Тридесетогодисњи рат

Прва Костицева бросура из серије „Примјери хиљадугодисње културе Хрвата” изасла је у Цикагу 1953.г. у издању Српске народне одбране у Америци. Односи се на хрватске подвиге у ЏВИИ в., у Тридесетогодисњем рату и њоме Костиц запоциње своје аргументовано доказивање да клање српских жена и дјеце, пљацке, русење цркава и споменика, униставање српских књига у Другом свјетском рату није никакав преседан нити историјски инцидент, него закономјерни резултат хрватског историјског хода и крајњи домет њиховог културног и цивилизацијског развоја. „Али не само да су Хрвати у овом насем деценијуму показали свирепости којих би се сваки Хун или Авар стидио, него уопце је сва њихова историја пуна грозоте, издаја, отимацине, крадје, пљацке, убистава невиних и беспомоцних. Нема ниједног савременог народа, то знаци још преосталог народа, о коме се историја тако одвратно изразила као сто су Хрвати. Њихова дјела описују се са пуно грозоте, Гдјегод су се појавили, свуда су осрамотили своје име и опоганили све који су с њима сарадјивали.”

Још је 1653.г. у Франкфурту на Мајни изасла цувена књига „Европска позорница”, која је дозивјела много издања, и у сваком се пише о стравицним хрватским злочинима, тиранији над цивилним становниством и незаситом пљацкаском карактеру. Тако се кроз опис збивања у 1621.г. говори о великој гомили Хрвата, „која је посље борбе код Прага изврсила велики пљен не само од непријатеља него и од пријатеља, и која је на висе мјеста сасвим варварски газдовала помоћу пљацке, отимацине и позара према женама и мускарцима, а онда напустили дузност и упутили се према Пољској, била од Мадјара сацекана и потуцена.”

У истом дјелу под међунасловом „Хрвати зло газдују у земљама маркгрофа од Дурхала”, који уопце није уцествовао у рату, описује се како су Хрвати убијали, пљацкали и палили све до границе Виртенберга. „Све су кукавно опустосили, разбијали су дна буради, пресјецали кревете и расипали перје, дјеци су одсјецали главе а потом их у комаде сјекли, а и родитеље су биједно удесавали ако су их се домогли, а нису их одмах уморили.” У одјељку који је у регистру ознацен под насловом „Хрвати газдују у Брабанту горе него Турци” описује се како су се „Хрвати врло варварски понасали, они су разбијали сандуке и ковцеге, људе страховито муцили и злостављали, нити су стедили лица духовног нити свјетовног сталеза, понекад су мјеста запалили и при томе засијана поља срамно упропастили. У Безбеку (у земљи пријатеља) поцинили су страховита недјела. Неки Хрвати су покусали да отргну једној жени дијете из наруцја, да би га зиво исјекли..., али посто га је она цврсто дрзала, одсјекли су јој прсте, а њеном музу гркљан пресјекли. На тај начин су били озлогласени да тако поступају, да ће их се људи читаве генерације сјецати... Због њих су се сељаци повлацили из свих мијеста. Извјесни војници из брда с оне стране Соме предали су се били њима јер су им ови (Хрвати) обецали да ће им поклонити зивот, па ипак су им одсјкли ноге и руке, а потом их у комаде исјекли.”

а) Магдебурска трагедија

У другом тому те монументалне хронике, који је стампан 1679.г. наставља се описивање хрватских звјерстава. 1630.г. „Хрвати су такодјер пљацком и другим нецовјецним дјелима (као нпр. у Теледру, Декмену, Велу и околини) све опустосили, поједине људе и жене узели собом, са њима врло тирански поступали, некима откинули носеве и уси, јдном цовјеку ископали оба ока и руке одрали, ни дјецу нису стедјели, па ни неутрална лица, чак су злочине врсили и над поданицима грофа Хенриха од Берга, и свуда варварски поступали.” Када је слеска војска 1631.г. у Брандербургу разорузала једну гомилу хрватских солдата из аустријске царске војске, код Хрвата су насли „појасе пуне злата односно сребра уз тијело, или читаве плоце злата и сребра набијене на прсима, на целима, на уздама коња, и на седлима, пистољима и сабљама.”

Када је те исте године одвојен Магдебург, у њега су као лесинари усли Хрвати. „Тада је заправо поцело и пљацкањ, отимање, мрцварење, срамоцење дјевојака и зенам и поступало се преко сваке мјере узасно и грозно. У цркви св.Катарине они су педесеттројици, углавном жена, сасвим немилосрдно одрубили главе, те су оне пронадјене мртве са савијеним и преклопљеним рукама. Неке су жене приликом породјаја од тиранских војника погубљене. Уопце не може да се описе ни изреце какав је то био јад, каква биједа и залост... Они су, ипак, поред коња и нешто стоке, одвели собом у логор много жена и дјевица са нешто мускараца, повезане ланцима. Зенске су ту злоупотребљавали у њиховој дјаволској позуди на биједан начин, да су многе, нарочито мале дјевојцице од десет или дванаест година, које такође нису постедили, морале платити главом.”

Када су се посље пијанки, оргија, пљацке и злочина Хрвати повукли, „10.,11.и 12.маја се тако залосно јаукање и дерање од преостале дјеце чуло, која су стално довикивала оца и мајку и која због неразумности нису могла да саопце ција су. Нека су сједила поред својих побијених родитеља који су на улицама лезали у крви, и увјек су дозивали и викали: о тата, о мама! Нека су дјеца сисали њихове мртве дојке и при томе тако залосно се дерала да би се и камен у земљи смиловао и да би се најокрутнији тирани покренули на самилост.” Бенсен цитира и извјестај градског писара Магдебурга Данијела Фраја према којима су и савезницки војници упозоравали цивилно становниство да се цува Хрвата јер они све редом убијају, па и он сам свједоци како су кроз пробијену капију „Хрвати прохујали и поред нас све зиво посјекосе.”

Бенсен помиње и извјестај магдебурског еснафског старјесине који је узаснуто казивао: „Пошто су многи Хрвати пребродили Лабу (Елбу, ријеку), јер је вода била врло мала, и тако наше људе опколили и многе побацали у воду и смакнули, то се рдјаво збило једно залосно клање и убијање да нико кога је непријатељ затекао није био постедјен, ни жене ни дјеца, тако да се то не може довољно описати.” Слично и врло упецатљиво ови догадјаји се описују у књизи „Слеско орузје” из 1631.г. и у историјском документу познатом као „Писма из Цербста” од 11.јануара 1631.г. „Слеско орузје” поводом хрватских злочина у Магдебургу доноси и читав низ нових појединости, па и сљедеци детаљ: „Два војника су насла једно мало дијете гдје дреци лезеци на улици, сваки га је од њих узео за нозицу и по среди расцупао.”

б) Европу узасава крволоцност Хрвата

На франуцском језику је 1633.г. изасла хроника „Слески војник” у којој се на висе мјеста говори о крволоцности Хрвата, по овдје цитирамо само неколико примјера: „Нарочито Хрвати нису никоме опрастали зивот... Невјерност градјана наплатили су Хрвати, који су пустосили, убијали, срамотили без разлике све сто им је у сусрет досло... Само у граду Холфелту 300 људи из пука де Мифелс је расјецено од стране Хрвата са капетаном Гутенбергом... Хрвати нису заборавили ниједну врсту варварства, а показали су се проницљиви да пронадју и нове изуме за муцење јадних становника, тако нису залили труда да дресирају псе и да их туткају на крв, да се неби ницим другим хранили него стрвином. Становници Анеберга и Адрофа били су принудјени да зависе од самовоље ових синтера и они су пролазили кроз њихове руке. Није се ништа друго чуло него јаукање, није се ништа друго видјело осим ватре и крви за време њиховог (хрватског) боравка, а посто би отисли, видјеле су се само русевине и лесеви и све врсте залосних обиљезја крајњег очајања... Сопас је просао на исти начин и послузио је као саховско поље свирепости Хрвата који су се ту купали у крви и пронасли како да потхрањују своју веселост... Хрвати, прије него се удаљисе, налозисе ватру свуда око Нирнберга, и потрудисе се да оставе вјецно или бар дуге трагове свога боравка. И заиста, многи тамо тврдјаху да ова бујица народа од 60 до 70.000 која је била доведена у град Нирнберг, и која је изгледала као да ће покорити цијело царство, није била употребљивана ни за шта друго него да копа, да прави јарке, да чини погоде у пљацку, нападајуци каткад коморе, и није се прославила нити освајањем неког мјеста нити ма каквом значајном битком.”

Историцар Богослав Филип Кеминц 1648.г. је писао у својој хроници поводом слеско-хрватског сукоба код Херсбрукверца: „Заробљенике, којима су Хрвати обецали да ће им поклонити зивот, ипак су напосљетку убили противно задатој ријеци.” Знаменити правник и историцар Пуфендорф писао је 1686.г. о кукавицлуку Хрвата и злочинима које су они цинили над мирним сељацима. 1632.г. Евхарије Елевтериј је објавио „Луца Магдебурга” у којој пише како су Хрвати бременитим женама плод напола вадили па их живе у воду бацали. Он пластицно и детаљно описује читав низ других звјерстава из којих се може сагледати да је магдебурска трагедија упецатљиво свједоцанство крволоцног карактера хрватске нације. О свим тим догадјајима пише 1790.г. Кристоф Готлиб фон Мур у књизи о Тридесетогодисњем рату, објављеној у НИрнбергу и многи други историцари 18.в. .

Ипак, најдетаљније о томе, 1727.г., пише магдебурски пастор Калвизио: „Прије свега су у цркви Св.Катарине на сироком путу отсјекли Хрвати на варварски начин главе тридесетројици, највецим дијелом зенских лица, које су клецеци усрдно молиле д аим с епоклони зивот, тако да су посље пронадјене мртве клецеци и са склопљеним рукама! У цркви Св.Јована посјекли су Хрвати сабљама прилично много лица и то разних: младих и старих, жена и дјевојака, као сто су једном проповједнику при томе руку изломили, једно дијете на сиси у двоје по средини пресјекли а мајци обе руке одсјекли, а и горе на звонику исте цркве разне људе који су сједили на уским степеницама торња и мислили да су сигурни од непријатеља, смакнули. Између осталих усмртили су једним убодом у гркљан органисту исте цркве, као сто су на исти начин у куци гдје сад командант станује многа лица под кровом заклали, тако да је често крв капала низ зидове и много година онако сљепљена могла се видјети.

Тако исто у разним куцама одбили су да се смилују и да поклоне зивоте женама на породјају у мукама и сасвим бременитим женама, иако су их оне за то усрдно молиле, него су оне усмрцене на биједан и кукаван начин једнако као и оне које су имале малу дјецицу при сисању на својим грудима; неку дјецу која су лезала на грудима својих мртвих мајки и тузно јаукала пробадали су својим дугим копљима и тако живе, јадно кукајуци, набодене на копљима носили су по улицама као неко јунацко дјело. Тако су неколико старијих градјана који су били као заробљеници у логору знали да прицају да се један војник дицио пред својим другом како је он двадесеторо мале дјеце на сиси копље набо и усмртио и тако се задовољио. Његов друг је указао на савјест и упитао га: да ли се не боји да га Бог због тога неће казнити, овај је одговорио: зао му је сто он није висе овакве дјеце погубио, јер су то јеретицка дјеца и нису ништа боље ни заслузила! И на исти начин су многи исто тако безбозни војници многе главе које су овим људима одсјекли износили на улицама као тријумф набодене на њиховим пијуцима. Видјело се при том такође како су двојица војника узела за нозицу једно дијете које је лезало код своје мртве мајке и залосно јаукало и како су га расцепурали (у двоје растргли), а ништа мање једној познатој градјанки коље зиво кроз тијело проболи.

Зенски свијет који би се тамо затекао, било жене или дјевојке, најцесце су срамоцене и то је обилато цињено на јавним улицама без икаквог срама. Понекад су једни друге, као сто то пси раде, терали (да би ови досли на ред), и међу њима нису постоване ни мале дјевојцице од 11 и 12 година, а неке су поред тога тако озљедјене и удесене, да нису могле да се макну с мјеста, као сто су, како изгледа, и у логору неке умрле због оваквог поступања.

У логору се, на залост, запазило да су многи официри, посто је срамно дјело изврсено, заробљење жене или посјекли, или поклонили, или продали, каткад чак дали у ”комис„ (то је све сто слузи као залиха војсци). Други, међу подофицирима, повезали су неким женама, нарочито ако су биле у годинама и без љупкости, прах на срамна мјеста и тако их озљедили, при томе жене сасвим трудне и скоро пред породјајем неке уморили, а неке живе натерали у воду и гурнули говореци: Тако се мора поступати са овим јеретицима! Зато није никакво цудо било да су мног фине дјевојке које су се биле сакривале на таваницама и гредама и ту склониле, да су оне кад су одозго видјеле како непријатељ срамно поступа са њиховим другама, радје пристале да их огањ кога су у свој страхоти гледале проздре, него д ањихову цаст и зивот оставе код тако одвратних људи и језивих непријатеља.” (стр.21-22.)

Хрватска звјерства у Померанији

На исти начин су Хрвати зарили и палили у другом померанском граду, Пазевалку „Из града је отјерана сва стока, све зивотне намирнице су градјанима отете. У болницама су сироти људи тирански бијени и пљацкани. Пазевлак допре у најљуцу нузду глади. Запомагање и јаукање одјекивали су са свих цоскова... Нису само они који носе орузје смакнути, гусен је и народ који се није бранио. Жене и дјевојке су натериване на блуд, мускарце су боли, стрељали, тукли. На улицама су људи убијани, у куцама су са улагивалима и другим средствима муцења злостављани... Пошто су своју зедј са крвљу утолили, онда је ова варварска друзина изврсила најодвратнији од свих злочина, срамотно силовање. Све жене, све дјевојке, мале дјевојцице, све без разлике су оскрнављене за бијела дана у црквеним портама, на улицама, јавно.”

Ништа боље није било ни цеско искуство са Хрватима у мају 1632.г. „Праг је био опкољен са свих страна осим саксонске, већ су се многи Хрвати видјели на Бијелом брду. Зивотне намирнице су биле граду одсјецене, настаде глад и велика биједа. Хрвати запалисе код Прага село Михелн, становници: људи, жене, дјеца бијаху посјецени или од ових немани натерани у горуцу зеравицу. Вјетар је наносио горуцу сламу све до праског моста и цијели град поставио у опасност од ватре. Многа друга цеска села, добра њиховог господара, такође су Хрвати запалили и показали су један залостан увид у бијес и разузданост нових народа.”

Поцетком љета 1632.г., у околини Нирнберга, близу мјеста Стајн, „Хрвати муцисе сељаке, сваку неприлику су морали да сносе људи висе миља унаоколо, а скупоца је повецала биједу.” Код Свајдница, у јуну 1633.г., „Фридлендер је помоћу гомиле Хрвата и лаких војски учинио несигурном цијелу околину, савезници су зивовали као опкољени људи. Хрвати су крстарили све до Бреславе. Они су прелазили Одру, сјекли су многе људе и доводјаху стоку са десне обале ријеке, која је до тада прузала још једну сигурност. Хрвати нацинисе велике стете са паљењем и зезењем, свакодневно се видјела ватра како се пење ка небу из узарених села. Јадни људи су морали да бјезе, да имовину отаца гледају одострага, велика биједа бијасе у овом читавом крају.” Дедерлајн у својим „Историјским извјестајима о Хаузесу Папенхајму”, који је био командант Хрвата, пише да су његови војници гори од Турака, као и да „немају никакав респект нити пред Богом нити пред људима, нити цасти, него поступају бестијално са младим и старим, нарочито зенским лицима.”

Шта је Силер писао о Хрватима

Један од највецих свјетских пјесника Јохан Кристоф Фридрих Силер, био је у Јени универзитетски професор историје и најквалитетније му је историјско дјело „Историја Тридесетогодисњег рата”, објављено 1791-1793.године. Књига се налази у свим издањима Силерових сабраних дијела. На висе мијеста Хрвате описује као разбојнике и пљацкасе, бездусне дивљаке. И код њега је најупецатљивији опис магдебурске трагедије кад „страховите банде Хрвата нагрнусе у несретни град. Сад тек настаје сцена тамањења за које историја нема ријеци ни умјетност кицице. Ни невино дјетињство, ни беспомоцна старост, ни младост, ни пол, ни сталез, ни љепота, ништа не може да обезоруза бијес побједника. Жене су злостављане у наруцју својих музева, кцери под ногама њихових отаца, а пол који не може да се брани имао је само то преимуцство да слузи као жртва двоструком бијесу. Ни најскривеније мјесто, ни најсветије мјесто нису били сигурни да их неће пронаћи грамзивост која све претразује. Педесет и три жене пронадјене су у једној цркви обезглављене (посјецених глава).

Хрвати су се задовољили да дјецу бацају у пламен... У непрекидном бјеснилу продузавају се звјерства даље, док конацно дим и ватра не створисе границе грабезљивости. Да би се повецала збрка и сломио отпор градјана, још одмах у почетку су на разним мјестима потпалили ватру. Сад се подизе олуја, која је разнела пламен кроз цијели град једном страсном брзином и позар учинила опцим. Стравицна је била гузва кроз јецај и лесеве, кроз мацеве који су сијевали, кроз русевине које су се стропоставале, кроз крв која је потоцима текла. Атмосфера је кљуцала и неподносљива јара принуди напосљетку и ове дзелате да побјегну у логор. За мање од дванаест сати лезао је овај многољудни, тврди, велики град, један од најљепсих у Њемацкој, у пепелу, изузевси две цркве и неколико колиба.” Силер даље описује призоре које смо већ видјели код других, старијих аутора, и кроз свједоцанство непосредних оцевидаца, па каже да је хрватски командант Тили напосљетку „пројахао улицама да би могао своме господару да саопци, да од времена русења Троје и Јерусалима није још видјена једна таква побједа.”

У Цеској, како 1834.г. пише Фридрих Фестер у својој студији о Валенстајну ко војсководји и државнику, објављеној у Потсдаму, сам Валенстајн, згрозен хрватским злочинима, наредио у октобру 1632.г. „да Хрвати под претњом батина више не лутају по земљи.” Католицки аутор Алберт Хајзнинг је у студији коју је 1846.г.објавио у Берлину покусао генерала Тилија постедјети кривице за хрватске злочине у Магдебургу. То су били стари Валенстајнови ратници, подивљали једнако као и њихови заповједници. Тили их је имао кратко време под својом власцу, а у мало мјесеци не може се дисциплина успоставити међу овим хордама.„ Тај исти Хајзинг Хрвате назива људоздерима.

Хајнрих Вилхелм Бенсен, је 1858.г., у Сафхаузену објавио обимну студију ”Код Магденбурга„ у којој истице: ”Најгори су Хрвати који су суровим дивљаством здрузују грабљивост и у невјероватној зудњи за пљацком грабе све сто им изгледа од ма какве вредности, а било је у изобиљу кованог новца и сребра, одличних пехара и другог особитог покуцства. Њих се може видјети како тумарају наоколо у малим одредима и како једни друге нападају и убијају да би међусобно одузели пљацку. Овде бива многи убијен од сопствених земљака због пљена... Овде се збивају ствари нецовјецне, узасне, а томе се придрузује нападање зенског пола, и нико не налази постеде: ни најњезнија младост, ни племенита дјевица, нити супруга или болесна породиља, тако да се католицки лигисти са одвратносцу окрецу.„ Бенсен изрицито говори да Хрвати имају зивотињске карактеристике. ”У логору је била гомила дјеце која је при русењу зацицаја изгубила своје родитеље. Оно сто су Хрвати напоље изнели, то су препазарили у околини. Још 5.јуна могли су се видјети на васару у Халберстату њезна дјеца како их на товарима јефтино нуде, гдје су их градјани за мали новац куповали и одмах затим усвајали (адоптирали).„

Другу једну хрватски злочинацку работу описује Бенсен, у којој се биједно понео извјесни ректор Евеније: ”Овај је сједио са својим уценицима кад бјесни војници насрнусе унутра. Себи и своме сину он је откупио зивот са једном сумом новца. Али јадну дјецу није могао да спасе. Она су сва сасјецена на гомилу и крв њихова и мозак попрскали су зидове уционице.„ Други католицки историцар Оно Клоп у књизи о генералу Тилију, објављеној у Стутгарту 1861.г. пише да су се генерали Тили и Папенхајм узалуд трудили да дисциплинују Хрвате. Дисциплиновани су били само њихови војници њемацке народности, док Хрвате нико није био у стању довести у ред.

Густав Фрајтаг, 1863.г., у Лајпцигу објављује своје ”Слике из њемацке прослости„ у којима наводи да су Хрвати 1546.г. ”произвели сензацију у Њемацкој, кад их је Херцог Мориц Саксонски позајмнио краљу Фердинанду из Цеске. Тада није њихов изглед био тако непријатан, они су имали турску опрему, сабље и „тарце” (мали, угласти стит), али су узивали као дивљи разбојници најгори глас.„ Он даље говори како су у цијелој Европи Хрвати били најомрзнутији, да су највише пљацкали, да никада нису имали никаквих моралних обзира ни људских осјецања. Фридрих фон Хуртер, 1862.г., цитира у једној студији заповјест врховног команданта Валенстајна марсалу Холку, од 25.јануара 1633.г., којом остро упозорава: ”Непрестано тумарање и пљацкање хрватске коњице одузима поданицима сва средства за обраду земље. Због тога морају официри, који својом трпељивосцу у ствари иду на руку томе, бити безобзирно казњени тијелом и зивотом.„

Хрвати као мјерило свирепости

Франц Каим у ”Историји Тридесетогодисњег рата„, објављеној у фебруару 1873. и 1874.г., пише да су Хрвати били мјерило свирепости, па истице: ”Најгоре поступају Хрвати, који спадају у најнеобузданију пљацкаску позуду, са нецовјецном свирепосцу и са невјероватном грамзивосцу грабе стогод им изгледа да има ма какву вредност.„ Хрватске поступке Каим назива достојним Нероновог варварства и њиховим актерима приписује да су се такмицили у сљепом бјеснилу разарања. На сличан начин о Хрватима пишу и познати њемацки историцари Стаке, Гиндели, Хербст, Оскар Јегер, Мануел фон Хуртер итд.

Георг Винтер у веома обимној историји Тридесетогодисњег рата, објављеној у Берлину 1893.г., наводи ”да је у Гермерсхајму све што се још затекло од градјана и војника, од жена и дјеце, све било поклано од Хрвата који су били престали бити људи кад су град заузели.„ Даље Винтер пише о Хрватима: ”Ако те хорде нису насле у једном мјесту толико залиха новца и зивотних намирница колико су оцекивали, или ако су претпостављале да су неке залихе од њих скривене, нису онда устукнули од најгорих муцења становниства, у којима су ускоро постигли једну залосну виртуозност. Стрељали су људе у кољена и онда им стругали ноге, палили кољенице, правили урезе у табанима и онда сипали сол у њих, одрезивали рамена са плеца, догадјало се чак да су дјеца у присуству родитеља зива бацана у пец. Притоме су овде, као и свуда гдје су ове хорде газдовале, бивале жене у масама жртве зивотињских прохтјева одљудјене солдатеске. Жена и дјевице бивале су у присуству њихових музева и отаца, понекад на отвореној улици осрамоцене, чак и бремените, којима су у бестијалној зестини сјецене дојке, нису биле постедјене.„

Исти третман Хрвати имају у студијама Августа Бувијеа, Хајлмана и Аладара Баголија. Посебно је интересантан један детаљ из Хајлманове анализе нацина ратовања у том великом европском рату: ”Заробљеници су били и од стране царских војника и од стране Сведјана цовјецније третирани него у почетку Низоземског рата. Цесто су измјењивани (давани у замјену) заробљеници цовјек за цовјека или цин за цин. За преостатак на једној или другој страни плацана је откупнина. Понекад су у масама и без откупнина давани заробљеници на обе стране. Заробљени прости војници обављали су редовне послове, официри су цесце пустани на цасну ријеч и да извјесно време неће ратовати против једне или друге силе. Заробљени Хрвати су слати у Сведску да раде у рудницима, јер они нису од Сведјана сматрани као војници због њихових разбојнистава.„

Аладар Балог у књизи ”Валенстајнови хрватски аркербузири„, објављеној у Будимпести 1884.г., пише: ”Валенстајнови хрватски аркербузири тако су рдјаво име стекли у Тридесетогодисњем рату, да је тада име Хрват било синоним са разбојником... Овај одред војске био је ознацаван као пљацкајуци лоповски олос.„

Јулија фон Викеда у роману ”Херцег Валенстајн у Мекленбургу„, пише: ”Хрвати нису у тадасњој царској војсци заузимали један бас нарочито увазен полозај, и тешко наорузани валонски кирасири, цески аркебузири (стрелци), ирски драгони, чак и регуларна пјесадија наорузана мускетом, сви су они са презиром гледали на ове лаке, неуредне руље, који су, истина при пљацкању и отимању увјек први, али код напада у отвореној борби често посљедњи.„ За Хрвате даље каже да су ”необуздано сурови и грамзиви, те да су узивали глас, и то не без оправдања, као најнепостенији пљацкаси и најсвирепији муцитељи сеоског становниства у цијелој царској војсци.„

Код сведског писца Топелијуса говори се о дивљим Хрватима, као и клетвама у којима је ријеч Хрват исто сто и демон и проклетство. И Гримелохаузен их у историјском роману ”Симплицисимус„, који је први пут објављен 1669.г., пореди са дјаволом. О Хрватима као пљацкасима пише и Данијел Дефо у роману ”Успомене коњаника„ на висе мијеста, али је можда најупецатљивији сљедеци цитат тог иначе прослављеног аутора Робонсона Крусоа: ”Видјео сам најцвјетније области Њемацке сведене на праву пустос и грабљиве Хрвате како са нецовјецним варварством гасе позаре опљацканих села крвљу становниства. Да ли је то учинило да моја природа, иначе њезна, која се повратила, отврдне, или не, не бих могао реци.„


Izvor: serbstvo.yuku.com
avatar
Bole
Profi član
Profi član

Broj poruka : 4620
Datum upisa : 27.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Uklesano iznad vrata katedrale u Magdeburgu: "Spasi nas Boze kuge, gladi i Hrvata"

Počalji od Bole taj Sub Dec 22, 2012 11:15 pm

avatar
Bole
Profi član
Profi član

Broj poruka : 4620
Datum upisa : 27.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Uklesano iznad vrata katedrale u Magdeburgu: "Spasi nas Boze kuge, gladi i Hrvata"

Počalji od Mesrine taj Sub Dec 22, 2012 11:23 pm

Bole, ubacio si se.

Ovo je generalizovanje , nisu svi ljudi isti.
Ako je tamo neko nešto pisao , to ne mora da znači da je tačno. Možda je pisao po nekoj direktivi , a možda je bio pristrasan. Zato je istorija malo tupava nauka , da je tako nazovem.
Recimo , u Nišu se veliča neki tamo Konstantin "Veliki",a on je bio nešto kao Hitler tog doba. :

____________________________________________________________________________________
Gnosis,Gnoza e Gnosticum ...  
avatar
Mesrine
Moderator
Moderator

Broj poruka : 8783
Datum upisa : 05.10.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Uklesano iznad vrata katedrale u Magdeburgu: "Spasi nas Boze kuge, gladi i Hrvata"

Počalji od Bole taj Sub Dec 22, 2012 11:39 pm

Mess, nisi ni procitao o cemu se radi...

Ovogovori o redu Franjevaca koji to rade vekovima a iz Hrvatske su...
Jel nisu to radili kad god su mogli kroz istoriju...?

Kazi mi i jednu casnu pobedu Hrvatske vijske gde se pominju kao csni borci...?
avatar
Bole
Profi član
Profi član

Broj poruka : 4620
Datum upisa : 27.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Uklesano iznad vrata katedrale u Magdeburgu: "Spasi nas Boze kuge, gladi i Hrvata"

Počalji od Mesrine taj Sub Dec 22, 2012 11:44 pm

Franjevci , kao i Jezuiti da,ali ne i svi Hrvati. Takva zlodela može da izbaci samo Vatikan i niko više.
Gde god su takva zverstva, znaj da iza toga stoji Vatikan, iliti jezuiti.

____________________________________________________________________________________
Gnosis,Gnoza e Gnosticum ...  
avatar
Mesrine
Moderator
Moderator

Broj poruka : 8783
Datum upisa : 05.10.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Uklesano iznad vrata katedrale u Magdeburgu: "Spasi nas Boze kuge, gladi i Hrvata"

Počalji od Bole taj Ned Dec 23, 2012 2:04 am

Mesrine ::Franjevci , kao i Jezuiti da,ali ne i svi Hrvati. Takva zlodela može da izbaci samo Vatikan i niko više.
Gde god su takva zverstva, znaj da iza toga stoji Vatikan, iliti jezuiti.

Niko nije ni rekao da su svi Hrvati zlocinci ali su naj vecim delom zadojeni tolikom mrznjom prema srbima da je samo razlika da li bi te klao ili te ignorise..... mali je broj hrvata koji su svesni svega i ne veruju Vatikanu....

E sad gotovo da nema Srpske porodice da joj Hrvati nekoga nisu ubili blizoj ili daljoj, pa ih opet ne mrzimo toliko... I mala je vajda porodicama pobijenih i pobijenima sto sto nisu svi Hrvati takvi... Vecina mrzi pa je to dovoljno da se normalan covek brine....


Inace tekst su Nemci pisali o onome sto su Hrvati radili po nemackoj.... Valjda ljudi znaju da misle svojom glavom....

avatar
Bole
Profi član
Profi član

Broj poruka : 4620
Datum upisa : 27.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Uklesano iznad vrata katedrale u Magdeburgu: "Spasi nas Boze kuge, gladi i Hrvata"

Počalji od Bole taj Sre Feb 06, 2013 4:33 pm


avatar
Bole
Profi član
Profi član

Broj poruka : 4620
Datum upisa : 27.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Uklesano iznad vrata katedrale u Magdeburgu: "Spasi nas Boze kuge, gladi i Hrvata"

Počalji od Enna taj Čet Feb 14, 2013 1:00 pm

A Nemci ne slušaju Vatikan dok ti slušaš šta imaju da kažu o Hrvatima?

Koja je poenta ovakve šovinističke teme?

Da pokažeš da se slažeš sa Nemcima, možda da pokažeš da si veći Nemac i od samih Nemaca, da si veliki Srbin...?

Šta god da je poenta, strašna je.

Kakvi šovinistički ispadi ovde na temi.

avatar
Enna
Banovan
Banovan

Broj poruka : 2148
Datum upisa : 06.10.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Uklesano iznad vrata katedrale u Magdeburgu: "Spasi nas Boze kuge, gladi i Hrvata"

Počalji od paket taj Čet Feb 14, 2013 2:08 pm

Tako je i Hitler/nacisti dosao na vlast.Oni drugi su crni, i krivi za sve, dok smo mi beli (dusevni, hrabri, posteni, plemeniti)..ukljucujuci i ekonomsku situaciju, i pogazeni nacionalni ponos.Najbolji, i najbrzi nacin za proizvodnju mladih nacista...
avatar
paket
Radoznali član
Radoznali član

Broj poruka : 300
Datum upisa : 07.08.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Uklesano iznad vrata katedrale u Magdeburgu: "Spasi nas Boze kuge, gladi i Hrvata"

Počalji od Bole taj Čet Feb 14, 2013 5:47 pm

Enna ::A Nemci ne slušaju Vatikan dok ti slušaš šta imaju da kažu o Hrvatima?

Koja je poenta ovakve šovinističke teme?

Da pokažeš da se slažeš sa Nemcima, možda da pokažeš da si veći Nemac i od samih Nemaca, da si veliki Srbin...?

Šta god da je poenta, strašna je.

Kakvi šovinistički ispadi ovde na temi.


Enna, opet ti ne shvatas sta sam hteo reci a usudjujes se da kritikujes..... Nemas previse informacija....

To jeste vrednost Istorije koju ti ne shvatas.....
"ISTORIJA JE LICNA KARTA SVAKOGA NARODA I NACIJE I ONA SE NE MOZE PROMENITI LAZIMA......."
To i jeste razlog sto Hrvati pokusavajuda svoju proslos falcifikuju i prikazu se u lepsem svetlu nego sto jesu..... Vecinu stvari su od Srba uzeli i pripisuu sebi......

TO STO SU URADILI JE ODVARTNO I STRASNO I TO MNOGO VISE OD TO STO JE NAPISANO U PROSLOSTI..... Iz toga zakljucujem da dok su u rukama Katolicke crkve oni su Genocidna tvorevina i to im je u krvi.... Ali NIJE PROBLEM STO SU GENOCIDNI VEC STO NEMAJU SAVESTI I SRAMA......

Slozicemo se da nisu svi Hrvati takvi ali se oni svoje proslosti ne stide i JOS SU SRBI KRIVI KAD TO POMINJU......

NAVEDI gde JE Srpska Pravoslavna Crkva stajala iza nekog pokolja ili Gde Srpska Vojska stoji iza nekoga pokolja......?
JEDINI POKOLJ KOJI ZNAM JE U OKOLINI FOCE KAD SU CETNICI PAVLA DJURISICA POMOGLI LOKALNIM SRBINA DA SE OSVETE MUSLIMANIMA ZA POKOLJE SRBA PRE TOGA....... (i to oko 3.000 Muslimana......)


avatar
Bole
Profi član
Profi član

Broj poruka : 4620
Datum upisa : 27.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Uklesano iznad vrata katedrale u Magdeburgu: "Spasi nas Boze kuge, gladi i Hrvata"

Počalji od Bole taj Čet Feb 14, 2013 5:54 pm

paket ::Tako je i Hitler/nacisti dosao na vlast.Oni drugi su crni, i krivi za sve, dok smo mi beli (dusevni, hrabri, posteni, plemeniti)..ukljucujuci i ekonomsku situaciju, i pogazeni nacionalni ponos.Najbolji, i najbrzi nacin za proizvodnju mladih nacista...

Ti bi to trebao da znas .... Eee pa ja se zabrinuo za tebe da ti se nije sta desilo.....

Kad bi malo bolje poznavao Srpsku proslost shvatio bi koliko je tesko biti Srbin i koliko casno.... Zato su mnogi i odustali..... Ne moras se truditi da lupetas te fraze jer sam i ja malo cito Gebelsa....

Ne moras se ti meni potresati, imam ja jos stvari o Hrvatima i rado cu ti pokazati njihovu HRABROST i JUNASTVO........

avatar
Bole
Profi član
Profi član

Broj poruka : 4620
Datum upisa : 27.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Uklesano iznad vrata katedrale u Magdeburgu: "Spasi nas Boze kuge, gladi i Hrvata"

Počalji od paket taj Čet Feb 14, 2013 5:59 pm

Iz toga zakljucujem da dok su u rukama Katolicke crkve oni su Genocidna tvorevina i to im je u krvi..

treba da predju u ruke pravoslavne, i odmah ce se popraviti...i nece vise biti genocidni Smile
avatar
paket
Radoznali član
Radoznali član

Broj poruka : 300
Datum upisa : 07.08.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Uklesano iznad vrata katedrale u Magdeburgu: "Spasi nas Boze kuge, gladi i Hrvata"

Počalji od Mesrine taj Čet Feb 14, 2013 6:00 pm

Bole ,ubacio si se ...
Pusti Hrvate , nek žive svoj život. Smile

____________________________________________________________________________________
Gnosis,Gnoza e Gnosticum ...  
avatar
Mesrine
Moderator
Moderator

Broj poruka : 8783
Datum upisa : 05.10.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Uklesano iznad vrata katedrale u Magdeburgu: "Spasi nas Boze kuge, gladi i Hrvata"

Počalji od Bole taj Čet Feb 14, 2013 6:06 pm

Mesrine, ne drzim ih ja nista , samo kazem ko su u sta su jer laprdaju i hvale se a pljuju po Srbima.... Pa KO TO PLJUJE PO NAMA, ONI...? PA ODKUD IMA PRAVA I MORALA.......?

Ja eventualno mogu da ne komentarisem ali dogadjaj cu staviti...... Da se zna.....

Ne mrzim ja Hrvate vec Ustase a njih mi ne pada na pamet da ostavim na miru......Vodis da Ujo moj se dugo niej javljo pa sam se sekirao......

E a jos nisam dosao do dogadjaja pre prvog svetskog rata i za vreme prvog rata.....


avatar
Bole
Profi član
Profi član

Broj poruka : 4620
Datum upisa : 27.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Uklesano iznad vrata katedrale u Magdeburgu: "Spasi nas Boze kuge, gladi i Hrvata"

Počalji od Mesrine taj Čet Feb 14, 2013 6:11 pm

Divide and conquer... Najstarija fora, koja uvek pali...
A , ustvari, Srbi i Hrvati imaju istog tatu, da ne kažem, ista su govna...
Nekome je odgovaralo da nas podeli na svakojake i svakakve i izgleda da je u tome uspeo...

____________________________________________________________________________________
Gnosis,Gnoza e Gnosticum ...  
avatar
Mesrine
Moderator
Moderator

Broj poruka : 8783
Datum upisa : 05.10.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Uklesano iznad vrata katedrale u Magdeburgu: "Spasi nas Boze kuge, gladi i Hrvata"

Počalji od Bole taj Čet Feb 14, 2013 6:17 pm

Mesrine ::Divide and conquer... Najstarija fora, koja uvek pali...
A , ustvari, Srbi i Hrvati imaju istog tatu, da ne kažem, ista su govna...
Nekome je odgovaralo da nas podeli na svakojake i svakakve i izgleda da je u tome uspeo...

EEEE TU GRESIS OPASNO..... Hrvati poticu od Avarskih plemena i odprilike ono sto su cakavci bi bili pravi Hrvati a ostalo su POKATOLICENI SRBI ( imas ako se ne varam i odradjen DNK).....

Hrvari su jedan miroljubiv narod koji je gotovo nestao.....
CELA DALMACIJA I OSTALI DEO SU VECINOM POKATOLICENI SRBI.... E da ne sirim temu oni su isti sto i mi samo sto su KATOLICI..... A STA KATOLICKA CRKVA NAPRAVI OD LJUDI SE VIDI....

JA O TOME PRICAM I NE DAM IM PRAVO DA PLJUJU PO NAMA JER SMO DALEKO BOLJI OD TIH LJUDI ZAHVALJUJUCI PRAVOSLAVNOJ VERI....

( govorim o ljudim koji su vernici....)
avatar
Bole
Profi član
Profi član

Broj poruka : 4620
Datum upisa : 27.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Uklesano iznad vrata katedrale u Magdeburgu: "Spasi nas Boze kuge, gladi i Hrvata"

Počalji od paket taj Čet Feb 14, 2013 6:23 pm

Kad bi malo bolje poznavao Srpsku proslost shvatio bi koliko je tesko biti Srbin i koliko casno.... Zato su mnogi i odustali..... Ne moras se truditi da lupetas te fraze jer sam i ja malo cito Gebelsa...

Nemoguce je ne poznavati srpsku proslost ,s obzirom na kolicinu reklame i rasprodaje 25 sati dnevno ,u medijima.Nesto kao turbo folk. Naucis do kraja pesme sve reci napamet Smile
avatar
paket
Radoznali član
Radoznali član

Broj poruka : 300
Datum upisa : 07.08.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Uklesano iznad vrata katedrale u Magdeburgu: "Spasi nas Boze kuge, gladi i Hrvata"

Počalji od Mesrine taj Čet Feb 14, 2013 6:25 pm

Šta meni fali, Bolence ? Ja nisam pravoslavac...
Znaš zašto je vera dobra ? Zato što možeš da je biraš, za razliku od boje kože, očiju, kose . Ne rađaš se verom, nego kao neispisani papir. Mnogo je bitno i kakav je pisac, koji će da tura slova...
Ovo što ti pričaš, ti ustvari govoriš o Jezuitima, a ne o Hrvatima. Mnogo je njihovih "vojnika" na ovim prostorima, a ima ih baš pod tim imenom i u Beogradu. Par komata, ali ih ima...
Oni su najopasniji , sve je to njihovo maslo...

____________________________________________________________________________________
Gnosis,Gnoza e Gnosticum ...  
avatar
Mesrine
Moderator
Moderator

Broj poruka : 8783
Datum upisa : 05.10.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Uklesano iznad vrata katedrale u Magdeburgu: "Spasi nas Boze kuge, gladi i Hrvata"

Počalji od Marea taj Čet Feb 14, 2013 6:30 pm

Bole, po meni niko ne pljuje. A sve Hrvate i Hrvatice Smile , koje licno znam su predivni ljudi.
Gladna nisam, a ovo za kugu, pa ne znam...ima raznih
avatar
Marea
Legendarni član

Broj poruka : 12477
Datum upisa : 04.09.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Uklesano iznad vrata katedrale u Magdeburgu: "Spasi nas Boze kuge, gladi i Hrvata"

Počalji od Bole taj Čet Feb 14, 2013 6:51 pm

paket ::
Vidi Ujko, kad bi malo bolje poznavao Srpsku proslost shvatio bi koliko je tesko biti Srbin i koliko casno.... Zato su mnogi i odustali..... Ne moras se truditi da lupetas te fraze jer sam i ja malo cito Gebelsa...

Nemoguce je ne poznavati srpsku proslost ,s obzirom na kolicinu reklame i rasprodaje 25 sati dnevno ,u medijima.Nesto kao turbo folk. Naucis do kraja pesme sve reci napamet Smile

Zato si ti tako nervozan zbog toga..... Tek kad budes saznao pravu proslos ces da puknes od muke......
avatar
Bole
Profi član
Profi član

Broj poruka : 4620
Datum upisa : 27.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Uklesano iznad vrata katedrale u Magdeburgu: "Spasi nas Boze kuge, gladi i Hrvata"

Počalji od Bole taj Čet Feb 14, 2013 6:54 pm

Marea ::Bole, po meni niko ne pljuje. A sve Hrvate i Hrvatice Smile , koje licno znam su predivni ljudi.
Gladna nisam, a ovo za kugu, pa ne znam...ima raznih

Pa blago tebi i tvojim drugarima... Verujem ja da ti znas Hrvate koji su dobri ljudi....
A to da li pljuju mozes ti se praviti blesava koliko hoces..... To ili nisu Hrvati ili su previse preko i nisu neki vrenici......

Ej od malih nogu u crkvi ih uce da se sa Srbima ne treba druziti i da su oni gori od cigana........ (decu od 6 godina...).... Razlika u njihovoj mrznji je od neprijatnosti do neopisive mrznje prema srbima..... (govorim o Hrvatima koji su vernici katolicke crkve......).


MARO TO ZA KUGU SU UKLESALI NEMCI NA ULAZU U CRKVU ZBOG ONOGA STO SU HRVATI RADILI NEMCIMA.........


Poslednji izmenio Bole dana Čet Feb 14, 2013 6:59 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
avatar
Bole
Profi član
Profi član

Broj poruka : 4620
Datum upisa : 27.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Uklesano iznad vrata katedrale u Magdeburgu: "Spasi nas Boze kuge, gladi i Hrvata"

Počalji od Marea taj Čet Feb 14, 2013 6:57 pm

Ne znam ti ja nis' o tome. Ja se "bavim" ovom bijelom kugom
avatar
Marea
Legendarni član

Broj poruka : 12477
Datum upisa : 04.09.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Uklesano iznad vrata katedrale u Magdeburgu: "Spasi nas Boze kuge, gladi i Hrvata"

Počalji od Bole taj Čet Feb 14, 2013 7:01 pm

Marea ::Ne znam ti ja nis' o tome. Ja se "bavim" ovom bijelom kugom

Maro, pa daleko ti bolje ide od proslosti i politike....
avatar
Bole
Profi član
Profi član

Broj poruka : 4620
Datum upisa : 27.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Uklesano iznad vrata katedrale u Magdeburgu: "Spasi nas Boze kuge, gladi i Hrvata"

Počalji od Marea taj Čet Feb 14, 2013 7:07 pm

I hvala Bogu da je tako... Smile

Politika me ne zanima...Proslost je proslost., i to je to.
avatar
Marea
Legendarni član

Broj poruka : 12477
Datum upisa : 04.09.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Uklesano iznad vrata katedrale u Magdeburgu: "Spasi nas Boze kuge, gladi i Hrvata"

Počalji od Bole taj Čet Feb 14, 2013 7:13 pm

Marea ::I hvala Bogu da je tako... Smile

Politika me ne zanima...Proslost je proslost., i to je to.

Maro tako je mislilo vecina onih koji su zavrsisli u Jasnovcu ili civila za vreme zadnjeg rata (na bilo cijoj strani).....

Ali ako je tako Maro, pa sto se opet majes po ovim temama......? Koji ti poremecaj imas.....?
avatar
Bole
Profi član
Profi član

Broj poruka : 4620
Datum upisa : 27.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Uklesano iznad vrata katedrale u Magdeburgu: "Spasi nas Boze kuge, gladi i Hrvata"

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 1 od 19 1, 2, 3 ... 10 ... 19  Sledeći

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu